35

Ο αναβάτης και ο Ελέφαντας

Αρχείο Παίχτηκε από 27/03/2020 έως 03/04/2020
στο Αμάλγαμα
Σύλληψη: Μαρία Γοργία
Κείμενο: «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα» του Φρίντριχ Νίτσε & άλλα κείμενα από τη Μαρία Γοργία και ερμηνευτές
Δραματουργία: Μαρία Γοργία
Σκηνοθέτης: Μαρία Γοργία
Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Μουσική: Μαρία Γοργία(επιμέλεια)
Χορογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεύουν: Θέμις Ανδρεουλάκη, Βάσω Μακρή, Μαρία Γοργία

και οι Μαρία Ανεζάκη, Μαρτίνα Κώστα, Βασιλική Μαστοράκη, Αφροδίτη Μιχαηλίδου, Χριστίνα Μόσχου, Στράτος Παπαδέλης, Ειρήνη Τζαβάρα.

Περιγραφή

Συνεχίζοντας στην ίδια πορεία της σχεσιακής αναζήτησης, (μετά τελευταίο το έργο «κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;» το οποίο συμπλήρωσε 36 sold out), η χορογράφος ανατρέχει κατά κύριο λόγο στα εργαλεία σύγχρονων υπαρξιακών θεωριών, αλλά και ψυχολογικών θεωριών του 20ου και 21ου αιώνα.

Αποσπάσματα  από το μοναδικό, εξαιρετικά δυναμικό, ποιητικό αλλά και φιλοσοφικό κείμενο του Νίτσε, «έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα», έχουν επιλεγεί και διατρέχουν το έργο αντιπαρατιθόμενα σε αντιφατικές κινητικές εικόνες...

Η κύρια επιρροή προέρχεται από το βιβλίο του βραβευμένου ψυχολόγου Τζόναθαν Χάιντ, «Η υπόθεση της ευτυχίας».

Περισσότερα

Ποιά η σχέση του αναβάτη ενός ελέφαντα με τον ελέφαντα;...
Του Υπερανθρώπου του Νίτσε με τον άνθρωπο;...
Ενίοτε του γονιού με το παιδί του;...
Του εκπαιδευτή με το εκπαιδευόμενο ζώο (ή άνθρωπο);...

Συνεχίζοντας στην ίδια πορεία της σχεσιακής αναζήτησης, (μετά τελευταίο το έργο «κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;» το οποίο συμπλήρωσε 36 sold out), η χορογράφος ανατρέχει κατά κύριο λόγο στα εργαλεία σύγχρονων υπαρξιακών θεωριών, αλλά και ψυχολογικών θεωριών του 20ου και 21ου αιώνα.

Αποσπάσματα  από το μοναδικό, εξαιρετικά δυναμικό, ποιητικό αλλά και φιλοσοφικό κείμενο του Νίτσε, «έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα», έχουν επιλεγεί και διατρέχουν το έργο συνομιλώντας με σύμφωνες ή και παράταιρες κινητικές εικόνες...

Η κύρια επιρροή προέρχεται από το βιβλίο του βραβευμένου ψυχολόγου Τζόναθαν Χάιντ,

«Η υπόθεση της ευτυχίας».

Ο άνθρωπινος νους, σύμφωνα με τον Χάιντ είναι διαιρεμένος. Μπορεί να παρομοιαστεί με έναν ελέφαντα και τον αναβάτη του. Ο αναβάτης αποτελεί το συνειδητό μέρος του νου, αυτό που ερμηνεύει και συλλογίζεται, αλλά μπορεί να ασκεί μονάχα περιορισμένο έλεγχο σε ό,τι κάνει ο ελέφαντας... Ο ελέφαντας περιλαμβάνει όλο το υπόλοιπο σύστημα: ενδόμυχα αισθήματα, ενστικτώδεις αντιδράσεις, συναισθήματα και διαισθήσεις, το ασυνείδητο... Η εικόνα ενός αναβάτη πάνω σε έναν ελέφαντα είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας ενδεικτική της αδυναμίας του έλλογου νου να δαμάσει ή να καθοδηγήσει το μεγάλο αυτό ζώο, στην περίπτωση (αρκετά συχνή) που οι δύο αυτές διαφορετικές νοημοσύνες δεν συνεργάζονται σωστά.

«Η ευτυχία πηγάζει από το ανάμεσα» μας λέει ο Χάιντ και όχι μόνο από μέσα μας, όπως συμπέραναν ο Βούδας και ο Επίκτητος.

Σύμφωνα με μια απόπειρα ερμηνείας και ανάλυσης του Ζαρατούστρα του Νίτσε, ο άνθρωπος που στοχεύει στον Υπεράνθρωπο, θεωρεί ότι πρέπει να αυτοϋπερνικηθεί, ώστε να καταλήξει να δαμάσει τον άνθρωπο-ελέφαντα...

Παράλληλα, το Αμάλγαμα θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ στις αρχές Απρίλη, για να παρουσιάσει το πολυπαιγμένο

«από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη», στο πλαίσιο της Residency της χορογράφου Μαρίας Γοργία, η οποία προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Madison-Wisconsin να διδάξει Χορογραφία και Σύγχρονο Χορό.

Κατά τη λήξη της Residency θα παρουσιαστεί το έργο που συμπλήρωσε με μεγάλη επιτυχία 57 παραστάσεις στην Αθήνα και στην Κύπρο, σε παραγωγή του Πανεπιστημίου Madison-Wisconsin.

**Στην Αθήνα θα ξαναπαρουσιαστεί το εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του πολύ σημαντικού ποιητή Νίκου Καρούζου «από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη» μόνο για 3 παραστάσεις, στις 14,15,16/4/2020**

Επιμέλεια κειμένων: Έφη Γιαννοπούλου
Υποκριτική λόγου: Αγγελική Καριστινού
Σύμβουλοι Δραματουργίας: Μιράντα Βατικιώτη, Έφη Γιαννοπούλου
Βοηθός Χορογράφου: Έφη Τζερεμέ
Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Φωτογραφίες: Αγγελική Σβορώνου, Βαγγέλης Αγγελάκης
Βίντεο-τρέιλερ: Περικλής Μαθιέλλης

**Οι πρώτοι 10 που θα κλείσουν θέση και για τα 2 έργα θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πρώτημέρα Σεμιναρίου Χορογραφικής Σύνθεσης με διδάσκουσα τη Μαρία Γοργία που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο 2020.

(Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα).

Φωτογραφίες

Βίντεο