Ο κύκλος των μάταιων πράξεων

Αρχείο Παίχτηκε από έως 25/04/2016
στο Το Τρίκυκλο
Διάρκεια: 80'
Συγγραφέας: Σπύρος Τζόκας
Διασκευή: Αγγελική Κασόλα
Σκηνοθέτης: Αγγελική Κασόλα
Ερμηνεύουν: Γιάννης Καρούνης,Ειρήνη Μελά
Τραγουδούν: Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου

Περιγραφή

Μια θεατρική μουσική παράσταση ιστορικής μνήμης της ομάδας πείρα(γ)μα πάνω στη ζωή και το θάνατο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Για β’ χρονιά στο «ΤΡΙΚΥΚΛΟ», κάθε Δευτέρα στις 21.00 2η παράταση έως 25 Απριλίου 2016

Μια παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα...σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα.

Περισσότερα

«Μη στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις. Δεν είμαι εκεί... Δεν κοιμάμαι...» (στίχοι των Απάτσι)

Ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης, ένας από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, εμφανίζεται στη Σκηνή κρατώντας μια βαλίτσα… αυτήν της μνήμης.

Με την απέραντη τρυφερότητα που έχουν για τους ζωντανούς εκείνοι που πια δεν υπάρχουν, ο Σουκατζίδης ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του, επιμένοντας η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η μνήμη να αποκατασταθεί.  Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας, αλλά έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από αυτή που ήδη έχουμε, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό... «Γιατί έρχονται στιγμές που οι νεκροί χρειάζονται τους ζωντανούς και οι ζωντανοί τους νεκρούς...»

Προύσα - Μικρασιατική καταστροφή – Αρκαλοχώρι – Ιεράπετρα – Ηράκλειο

Άη-Στράτης - Ακροναυπλία - Στρατόπεδα Λάρισας & Χαϊδαρίου - Σκοπευτήριο Καισαριανής

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς του -μετά τη μικρασιατική καταστροφή- στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και τη σύλληψή του το 1936 με το «Ιδιώνυμο», τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία, στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του -ένας από τους 200 κομμουνιστές- στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.  Μαζί με την δική του πορεία, και η τραγική διαδρομή της πατρίδας μας όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο Κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων» (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ).

Οδοιπορικό της παράστασης

Μετά από την επιτυχία της την περσινή χειμερινή σεζόν και αφού ολοκλήρωσε ένα πρώτο μακρύ οδοιπορικό την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 σε γειτονιές της Αθήνας και σε μαρτυρικά χωριά και τόπους αντίστασης, από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και τις Φυλακές Ωρωπού, έως τους Κορυσχάδες της Ευρυτανίας και τα καμμένα χωριά της Κρήτης, συμπράττοντας με πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές που ενσωματώθηκαν στην παράσταση κατά τόπο,  «Ο Κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων» επανήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο για δεύτερη χρονιά στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.  Το κοινό την τιμά και φέτος και ήδη κάνει δεύτερη παράταση έως 25 Απριλίου 2016.

Η ομάδα πείρα(γ)μα

Από τη γέννησή της  το 2008 μέχρι και σήμερα, η ομάδα πείρα(γ)μα επιμένει να επιβιώνει ως ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη, συλλογική και συνεργατική επαγγελματική θεατρική ομάδα, έχοντας μέχρι τώρα στο ιστορικό της οκτώ παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Επιμένει να κάνει ένα λαϊκό, διαδραστικό και πολιτικό θέατρο καταργώντας τον 4ο τοίχο της σκηνής και βασίζεται πάνω στην τέχνη του ηθοποιού και της επικοινωνίας του με το κοινό. Επιμένει ότι μέγιστος σκοπός της είναι η εμψύχωση των θεατών της αλλά και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις παράλληλες δράσεις της. Ότι η θέση της θεατρικής τέχνης είναι μέσα στην κοινωνία κι αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε αυτός ο διάλογος να έχει διάρκεια και να παράγει κοινές δράσεις.  Βραβεύτηκε με τον ‘Έπαινο Αρχαίου Δράματος (βραβεία Κάρολος Κουν 2013), για την παράστασή της «Πλούτος» του Αριστοφάνη.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα 
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκης
Σκηνογραφική - Ενδυματολογική επιμέλεια: Ευτυχία Ροδοπούλου
Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα
Φωτογράφιση: Χριστίνα Σαρλάμη
Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης
Στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη-Κυπραίου: η Ειρήνη Μελά
Τραγούδια του Πάνου Τζαβέλλα ερμηνεύει ζωντανά ηΝατάσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο Κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.

2 ΣΧΟΛΙΑ