Παραβάσεις: Το Θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ

Περιγραφή

Αυτήν τη χρονιά οι Παραβάσεις, η σειρά  θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφουν στον Φάρο ανανεωμένες.

Οι φετινές Παραβάσεις είναι αφιερωμένες στα διηγήματα σπουδαίων συγγραφέων. Ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ θα μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει αγαπημένους ηθοποιούς να μοιράζονται μαζί του γνωστά και άγνωστα διηγήματα μεγάλων συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε μέχρι τον Γιώργο Ιωάννου.  Έξι κυριακάτικα απογεύματα αφιερωμένα σε ισάριθμους μάστορες της γραφής που λάτρεψαν τη «μικρή φόρμα», έξι δραματοποιημένες αναγνώσεις που απευθύνονται στο σύγχρονο κοινό, προσεγγίζοντας ένα κλασικό είδος με καινοτόμο τρόπο.

Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 19.00 με τον Άντον Τσέχωφ, έναν από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κορυφαίο εκπρόσωπο της ρωσικής ρεαλιστικής σχολής του 19ου αιώνα. Οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Νίκος Κουρής, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου, διαβάζουν δύο διηγήματα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, την Κυρία με το σκυλάκι και την Καστάνκα.

Περισσότερα

Μικρή Φόρμα,  Μεγάλοι Συγγραφείς

Η Κυρία με το σκυλάκι είναι το γνωστότερο και, ίσως, αρτιότερο διήγημα του Τσέχωφ, μια αξέχαστη ιστορία αγάπης γεμάτη ρομαντισμό και θλίψη, στην οποία ο συγγραφέας αναλύει αριστοτεχνικά την συμπεριφορά και τα συναισθήματα των δύο ηρώων. Η Καστάνκα, από την άλλη, είναι η τρυφερή και συγκινητική ιστορία μιας χαριτωμένης σκυλίτσας, που χάνει το αφεντικό της και καταλήγει σ’ ένα τσίρκο. Μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά του ο Τσέχωφ περιγράφει πως η Καστάνκα κοντά στους ανθρώπους γνωρίζει διαδοχικά τη στοργή, τη σκληρότητα, το φόβο και την ευγνωμοσύνη.

Η πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου θα συνοδεύσει τους ηθοποιούς ερμηνεύοντας στο πιάνο αποσπάσματα από το έργο Οι Εποχές του Τσαϊκόφσκι.

Η χρήση των διηγημάτων γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Εστία από την έκδοση Η Αγάπη και άλλα 32 διηγήματα (2013) σε μετάφραση Βασίλη Ντινόπουλου.

Οι Παραβάσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

 

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To θερινό ωράριο λειτουργίας (1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου) είναι: Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 06.00-02.00, Στίβος, Αγορά, Φάρος 06.00-00.00, Κέντρο Επισκεπτών 09.00-22.00.
  • Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν τέσσερα σημεία εστίασης: Στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι, στο Φάρο και στο Πάρκο. Επιπλέον, λειτουργούν και κινητά σημεία εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, κατά μήκος του Καναλιού.
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.