Ποιήσεις και μεταποιήσεις

Περιγραφή

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει κύκλο διαλέξεων και συζητήσεων, χωρισμένο σε τέσσερις θεματικές ενότητες («Αντίσταση και φύλο»,  «Νόμος και δίκαιο», «Ερμηνείες και ερμηνεύτριες», «Ποιήσεις και μεταποιήσεις»), στις οποίες συμμετέχουν ομιλητές από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και από τον κόσμο του Θεάτρου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Περισσότερα

ANTIGONISMS / Σειρά συζητήσεων

Eπιμέλεια: Διονύσης Καψάλης

Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο εκείνης. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό.

Γι᾽ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.

Ποιήσεις και μεταποιήσεις

Το αποτύπωμα της Αντιγόνης διακρίνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης έκφρασης. Δεσπόζει στις πολλές θεατρικές μεταφράσεις και μεταποιήσεις της τραγωδίας, από τον Χαίλντερλιν ώς τη μετεμφυλιακή Αντιγόνη του Άρη Αλεξάνδρου˙ ανιχνεύεται σε ποικίλες μυθιστορηματικές μεταπλάσεις, παλαιότερες και νεότερες˙ προβάλλει καθοριστικά στην ψυχαναλυτική σκέψη και εξεικονίζεται αινιγματικά στις εικαστικές τέχνες.

Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος, κριτικός, μεταφράστρια: «Ο Μπρεχτ και η Αντιγόνη: μεταξύ Χαίλντερλιν και εκσυγχρονισμού».

Μίλτος Πεχλιβάνος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου: «Αντιγόνη: το βάρος της απόφασης».

Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης - θεατρολόγος: «Μια Αντιγόνη δίχως Κρέοντα;»

Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, Καθηγήτρια Γερμανικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Μυθιστορηματικές Αντιγόνες».

Σωτήρης Μανωλόπουλος, ψυχαναλυτής παιδιών και εφήβων: «Η τραγική θέση της Αντιγόνης».

Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: «Η μορφή της Αντιγόνης στις εικαστικές τέχνες: από τον λόγο στην εικόνα».

Συντονισμός: Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, Σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7 Ιουνίου «Αντίσταση και φύλο»

22 Ιουνίου «Ερμηνείες και ερμηνεύτριες»

30 Ιουνίου «Νόμος και δίκαιο»

12 Ιουλίου «Ποιήσεις και μεταποιήσεις»

Φωτογραφίες