Τ.Ι.Ν.Α. , μια σύντομη ιστορία για την κρίση

Αρχείο Παίχτηκε από 15/01/2016 έως 31/01/2016
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 60'
Συγγραφέας: Σιμόν Γκρανζά, Simon Grangeat
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Δάμπασης, Έκτορας Λιάτσος,Μαριάννα Τζαννή

Περιγραφή

Μία παράσταση με τη μορφή ενός πολιτικού καμπαρέ που ενθουσίασε το κοινό, αναδεικνύει τη σύγχρονη και πολύ πλούσια γαλλική δραματουργία και προετοιμάστηκε από τους συντελεστές της με πολύ προσοχή, κέφι και ενθουσιασμό. Από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, στο Black Box του ΙΜΚ.

Περισσότερα

Το έργο Τ.Ι.Ν.Α., μία σύντομη ιστορία για την κρίση, του Σιμόν Γκρανζά, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, για τρεις μόνο παραστάσεις το Μάιο 2015, επιστρέφει και πάλι για να εντυπωσιάσει με την επικαιρότητά του, την ειρωνεία, τον κυνισμό, το χιούμορ και την αλληγορία του. Βασισμένο σε πλήθος πραγματικά στοιχεία από όλους τους τομείς της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως αυτά παρουσιάζονται δημόσια, ανατρέπει και αποκαλύπτει επιδέξια την επίσημη εικόνα, η οποία χρησιμοποιώντας δυσνόητους οικονομικούς όρους, μονίμως διακηρύσσει τη θατσερικής έμπνευσης βεβαιότητα: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (There Is No Alternative, Τ.Ι.Ν.Α.)!

Σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Ευκλείδης: Η Τ.Ι.Ν.Α., έργο στο οποίο ο συγγραφέας του, Σιμόν Γκρανζά, δίνει τον υπότιτλο “μια σύντομη ιστορία της κρίσης”, βρίσκεται στη λογική συνέχεια του “πολιτικού θεάτρου” του 20ού αιώνα, δίνοντας, ωστόσο, ορισμένες χαρακτηριστικές του 21ου αιώνα προεκτάσεις. Ιστορικοποιεί το παρόν, χρησιμοποιεί δηλαδή την εποχή πολιτικής κοσμογονίας που ζούμε ως πρώτη ύλη μιας αυτοαναφορικής αλληγορίας. Και, καθώς ο κόσμος μας είναι πια κατακλυσμένος από έναν ακατάσχετο δημόσιο λόγο, που σπάνια υπερβαίνει την ανατροφοδοτούμενη κοινοτοπία, χρησιμοποιεί τα πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά, δημοσιογραφικά στερεότυπα ως πρώτη ύλη για να αναπλάσει σκηνικά, με ειρωνεία και κυνισμό, το δυστοπικό τοπίο του μετα-δημοκρατικού δυτικού κόσμου της κρίσης. Τέλος, επιχειρεί με συγκινητική ειλικρίνεια να κάνει το θέατρο χρήσιμο για το θεατή αλλά και για τους δημιουργούς του, καθώς επιθυμεί να του δείξει τους (όλο και πιο) περίπλοκους μηχανισμούς που μετέρχονται οι (όλο και πιο) περίπλοκοι μηχανισμοί εξουσίας για να υποδουλώσουν άτομα και κοινωνίες. Το έργο του Σιμόν Γκρανζά βρίσκεται στην υπηρεσία αυτού που ο προπάτορας Μπρεχτ αποκαλούσε “τη μεγάλη υπόθεση της αλλαγής”.

Ένας προσωπικός επίλογος: Έχοντας διανύσει μια αρκετά μακρά πορεία ως σκηνοθέτης του μουσικού θεάτρου, δοκιμάζομαι τώρα, με την Τ.Ι.Ν.Α., και στο θέατρο πρόζας, χάρη στην πρόσκληση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η συνεργασία με τους τρεις υπέροχα ανόμοιους ηθοποιούς την Πολυξένη Ακλίδη, τον Γιώργο Δάμπαση και τον Έκτορα Λιάτσο, καθώς και με τους συνεργάτες μου Μαριάννη Τζαννή και Σωτήρη Στέλιο, μου έμαθε τη χαρά της μοιρασμένης δημιουργίας, που σπάνια επιτυγχάνεται στο λυρικό θέατρο. Σε ένα έργο που μιλάει για τη γενεαλογία της κρίσης, που τόσο πικρά βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου μας, η δυνατότητα του θεάτρου να φτιάχνει ουτοπικούς πυρήνες δημοκρατικής δημιουργίας, όπου οι μηχανισμοί εξουσίας αποσυντίθενται στην πράξη, είναι μια χειρονομία ουσιαστικής αντίστασης στη βάρβαρη λαίλαπα του ύστερου, μετα-δημοκρατικού και αυτοκαταστροφικού καπιταλισμού.

Ο συγγραφέας Σιμόν Γκρανζά, ξεκινά τη διαδρομή του στο θέατρο το 1998 ως ιδρυτικό μέλος του Traversant 3, μιας καλλιτεχνικής ομάδας που απευθύνεται στο νεανικό κοινό. Παρουσιάζεται  με τη διπλή ιδιότητα του συγγραφέα και του σκηνοθέτη, γρήγορα όμως θα αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Τα έργα του, που άλλοτε απευθύνονται στο νεανικό και άλλοτε στο ενήλικο κοινό, συνδυάζουν μια ποιητική γλώσσα με την παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εργαστήρια και residencies συγγραφής, τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε αναγνώσεις στην Comédie Française, το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Théâtre du Rond-Point, στο Théâtre Panta κ.ά. Πέρα από την προσωπική του δημιουργία, συμμετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις για τη σύγχρονη θεατρική γραφή.

Το 2014, με πρωτοβουλία του Panta Théâtre της Caen, σε συνεργασία με το Βυρσοδεψείο (καλλιτεχνική διεύθυνση: Έλλη Παπακωνσταντίνου), το έργο T.I.N.A. του Simon Grangeat, μεταφράστηκε στα ελληνικά και παρουσιάστηκε σε πρώτη ανάγνωση σε σκηνοθεσία του Guy Delamotte, με έλληνες ηθοποιούς, στο Βυρσοδεψείο στην Αθήνα.

Συντελεστές
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικό-κοστούμια: Σωτήρης Στέλιος
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Μαριάννη Τζαννή
Φωτογραφίες παράστασης: Μαρία Χερνάντεζ
Συμπαραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Σε συνεργασία με: SACD & COPIE PRIVÉE

 Αίθουσα: Black Box