Το δαχτυλίδι της μάνας

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2019 έως 07/01/2020
στο Bios

3ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Γιάννης Καμπύσης
Δραματουργική επεξεργασία: Παύλος Παυλίδης, Αθηνά Σακαλή
Σκηνοθέτης: Παύλος Παυλίδης
Σκηνογραφία: Σπύρος Δουκέρης
Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου
Φωτισμοί: Ιωάννα Ζέρβα
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης
Παίζουν μουσική: C. for Circus(Πιάνο, νταούλι, ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι, μελόντικα)

Περιγραφή

Μετά τις sold out παραστάσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για 2 συνεχόμενες χρονιές, οι C. for Circus επιστρέφουν με Το δαχτυλίδι της μάνας σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη, για τρίτη χρονιά, από τις 14 Οκτωβρίου στο BIOS. Με αφορμή το έργο του Γιάννη Καμπύση για τις τελευταίες στιγμές ενός ποιητή και όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, οι C. for Circus στήνουν μια ολοζώντανη τελετή αποχαιρετισμού, ξαναγράφουν για χάρη του ποιητή τις τελευταίες του σελίδες και γιορτάζουν τα 10 χρόνια της κοινής τους πορείας με την πιο αισιόδοξη παράστασή τους μέχρι σήμερα.

Περισσότερα

Παραμονή Χριστουγέννων. Σε μία καλύβα κοντά στο δάσος ζει μία φτωχή οικογένεια: η μάνα και οι δυο της γιοι. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο Ποιητής, βαριά άρρωστος, γνωρίζοντας πως έχει πλέον λίγη ζωή μέσα του, νοσταλγεί τα απάτητα βουνά του τόπου του, τους θρύλους της οικογένειάς του, τις Νεράιδες του Βουνού. Ταξιδεύει με τη φαντασία του κοντά τους, για να τον συντροφεύσουν στις τελευταίες του στιγμές και καρτερά να «σβήσει» στην ποδιά της αγαπημένης του. Η μητέρα του, για να τον σώσει, αποφασίζει να πουλήσει τη μοναδική περιουσία της οικογένειας, το δαχτυλίδι που έδωσαν κάποτε οι μοίρες στους προγόνους της, αν και γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση είναι καταραμένη. Κάπου, κάποτε, σε μια Ελλάδα.

«Το δαχτυλίδι της μάνας» (1898) του Γιάννη Καμπύση είναι θεατρικό έργο γραμμένο σε ντοπιολαλιά, κι εμπνέεται απ’ τη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Έχει χαρακτηριστεί ως μουσικό δράμα αλλά και ως χριστουγεννιάτικο ονειρόδραμα. Το 1917, ο Μανώλης Καλομοίρης το συνέθεσε σε μορφή όπερας, ενώ 51 χρόνια αργότερα, το 1968, το έργο εκφωνήθηκε στο «Θέατρο της Τετάρτης» στην Ε.Ρ.Α. Το Δεκέμβριο του 2004, το Δαχτυλίδι της μάνας παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε λιμπρέτο Γιώργου Στεφόπουλου (ο οποίος υπέγραφε ως Άγνης Ορφικός) και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις της λαϊκής παράδοσης, που τόσο έντονα διατρέχουν την ιστορία του Γιάννη Καμπύση, η ομάδα C. for Circus φέτος «ενηλικιώνεται» με μια ελάχιστα ειπωμένη ιστορία αποχαιρετισμού.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

«Το δαχτυλίδι της μάνας», έργο γραμμένο σε μια μπασταρδεμένη ντοπιολαλιά, μιλά για μια Ελλάδα στην οποία συνυπάρχουν η πίστη στο Θεό και τις Νεράιδες· Η ποίηση, η άγρια ομορφιά της φύσης, η απλότητα των ανθρώπων αλλά κι η φτώχεια και το αναπόφευκτο του θανάτου. Δεν υπάρχει κανένα «κακό» σ’ αυτήν την ιστορία και κανένας «κακός» σ’ αυτούς τους ήρωες. Μόνο η ανάγκη των ανθρώπων για ζωή. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, είναι η πανανθρώπινη τάση όλων μας, τη στιγμή που η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή, να στρεφόμαστε στη φαντασία. Κάτι που για μένα έχει διττή σημασία κι ερμηνεία: είτε την παράδοση στο Θάνατο, είτε την επιμήκυνση της Ζωής, αφού τι άλλο είναι η φαντασία πέρα από τη συνέχεια της πραγματικότητας σ’ ένα άλλο περιβάλλον με ακόμα περισσότερες διαστάσεις; Τι άλλο είναι ο Θάνατος πέρα από τη συνέχεια της Ζωής; Μπορεί κάποιος διαβάζοντας το έργο να το δει ως μία ανάμνηση, ως κάτι που έγινε κάποτε κάπου στην Ελλάδα. Εγώ, λοιπόν, διαφωνώ. Για μένα δεν πρόκειται για ανάμνηση, αλλά για κάτι που δυστυχώς έχουμε ξεχάσει κι επιβάλλεται να θυμηθούμε. Να εμπνευστούμε και να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κοιτάξουμε τη ζωή μ' αυτήν τη λησμονημένη απλότητα.

Παύλος Παυλίδης

Μουσική διδασκαλία: Βαλέρια Δημητριάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Βίντεο: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη

Φωτογραφίες

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική μεταφορά ενός εκπληκτικού κειμένου από μια πραγματικά δουλεμένη και δεμένη ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών και μουσικών! Ειδικά στο δεύτερο μέρος η λιτή αλλά πρωτότυπη σκηνοθεσία και ο τέλειος συγχρονισμός των ερμηνευτών απογείωσαν την παράσταση, μεταφέροντάς μας σε παραμυθένιους τόπους με νεράιδες και ξωτικά...
    Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!!!

  2. Μια παρέα επτά ταλαντούχων παιδιών που τραγουδούν, παίζουν μουσική, χορεύουν και ερμηνεύουν, κατάφεραν να μας ταξιδέψουν με το παραμύθι τους. Μια πρωτότυπη και άκρως εντυπωσιακή παράσταση που με συνεπήρε. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι κάτι που αγαπάμε πολύ, με δουλειά, επιμονή και μεράκι μπορούμε να το απογειώσουμε. Ακόμη και ένα απλό παραμύθι.
    -Τι είναι έρωτας;
    -Να ίπτασαι οικειοθελώς ...να συνουσιάζεσαι επαναληπτικώς ....να επαναστατείς ανελλιπώς..
    Θεατρομάνια ευχαριστώ πολύ...

  3. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
    Η μουσική και οι μουσικοί επί σκηνής μας κρατούσαν διαρκώς σε εγρήγορση...Εξαιρετική η παράσταση οι ηθοποιοί, τα κοστούμια, η τόσο μα ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία!!! Ο συγχρονισμός...
    Βρήκα θαυμάσια την αναφορά ποιημάτων και τ' όνομα των ποιητών...
    Έκλαψα, θαύμασα, εντυπωσιάστηκα!!!!
    Ευχαριστούμε Θεατρομάνια, καμία βροχή δεν μας σταματά!!!

  4. Μια παράσταση ποίημα που χρησιμοποιεί με επιτυχία όλες τις εκφραστικές τέχνες! Σε ξαφνιάζει το διαφορετικό ύφος του δεύτερου μέρους! Οι συντελεστές δίνουν την ψυχή τους! Είναι από τις παραστάσεις που χαράσσονται στην μνήμη την ψυχή και το νου. Για απαιτητικούς θεατές!

  5. Αν και η υπόθεση της παράστασης είναι απλή, ένα λαϊκό παραμύθι, αυτή καθ’ αυτή η παράσταση είναι εξαιρετική, καλοδουλεμένη σε όλα τα επίπεδα, μουσικά, ερμηνευτικά και σκηνοθετικά. Στο πρώτο μέρος η παράσταση κυλάει με ρυθμό και πετυχημένες εναλλαγές ρόλων και εκεί που νομίζεις ότι κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί η παράσταση γίνεται η αλλαγή. Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιείται αλλαγή τόσο στο ρυθμό όσο και στο παίξιμο των ηθοποιών (οι γυναίκες ηθοποιοί μεταμορφώνονται πραγματικά σε νεράιδες/«μαινάδες») έτσι η παράσταση ανανεώνεται αποκτώντας νέο αέρα και άλλο ύφος. Εν κατακλείδι μια παράσταση που σίγουρα αξίζει να δεις.