Το κιβώτιο

Αρχείο Παίχτηκε από 19/10/2018 έως 19/04/2019
στο Studio Μαυρομιχάλη

4ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Άρης Αλεξάνδρου
Σκηνοθέτης: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Ερμηνεύουν: Φώτης Μακρής

Περιγραφή

Οι παραστάσεις του έργου «Το Κιβώτιο», που παρουσιάζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, παρατείνονται λόγω τεράστιας επιτυχίας και ανταπόκρισης του κοινού μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, σε μορφή θεατρικού μονολόγου, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο «Το Κιβώτιο» εκτός από το Studio Μαυρομιχάλη, στα 4 χρόνια επιτυχίας της παράστασης ταξίδεψε σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και στη Πάφο της Κύπρου (στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017).

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

 

Σειρά συζητήσεων

Από την αρχή των παραστάσεων (25 Νοεμβρίου 2015), το «Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις  αυτές προσκλήθηκαν σημαντικά πρόσωπα  από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

Οι καλεσμένοι στον Κύκλο Συζητήσεων για τη θεατρική σαιζόν 2015-16 ήταν: ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου και Χορού Λέανδρος Πολενάκης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» Κώστας Κρεμμύδας, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Σταύρου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικός και Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, οι δημοσιογράφοι του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Βαγγέλης Καραγιώργος και Βαγγέλης Χερουβείμ, ο Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Δημηρούλης, ο Μανώλης Γλέζος, , ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, η θεατρική κριτικός στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» Μαρώ Τριανταφύλλου, ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» Παύλος Κλαυδιανός, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης, η συντονίστρια του Γραφείου Αθήνας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Χαρά Τσουκαλά, η Δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος και ο Θεατρολόγος και καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Winchester, Kingston και Canterbury Christ Church, Φίλιππος Χάγιερ.

Στη σαιζόν 2016-17, καλεσμένοι ήταν : η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Υπεύθυνος Ελληνικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Κέδρος Θανάσης Μήνας, ο Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ευτύχης Μπιτσάκης, οι ιστορικοί Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Κωστής Καρπόζηλος από τα Α.Σ.Κ.Ι., ο Κριτικός λογοτεχνίας και ο σημαντικότερος μελετητής του Άρη Αλεξάνδρου, Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο ποιητής και Δημοσιογράφος Κώστας Καναβούρης και η δημοσιογράφος Πόλυ Κρημνιώτη από την εφημερίδα ΑΥΓΗ, ο συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός και παραγωγός ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Παπαχρήστος, ο συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου, οι ιστορικοί Αντώνης Λιάκος και Κωστής Κορνέτης, ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Νίκου Μπελογιάννη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σεραφείμ Σεφεριάδης,  ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο Επιμελητής των εκδόσεων Αλεξάνδρεια Κώστας Λιβιεράτος, ο πρώην βουλευτής, πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόματος «Σχέδιο Β» Αλέκος Αλαβάνος, ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης, οι ηθοποιές Εύα Κοταμανίδου, Μάνια Παπαδημητρίου και Κάτια Γέρου, ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας και η Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Α.Π.Θ. Λίζυ Τσιριμώκου, ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο κριτικός Λογοτεχνίας και Γραμματολόγος Αλέξης Ζήρας, ο ψυχίατρος Δημήτρης Πλουμπίδης, γιος του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη και ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Στη σαιζόν 2017-18, καλεσμένοι ήταν : Ο πεζογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Βούλγαρης, η ποιήτρια  και πρώην βουλεύτρια Έλενα Ψαρρέα, ο μουσικός και μουσικός ραδιοφωνικός παραγωγός, Αλέξης Βάκης, ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος, ο πρόεδρος της  Λαϊκής Ενότητας ( ΛΑ.Ε ) Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο συγγραφέας και αρθρογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο Ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο ποιητής και διευθυντής του περιοδικού «Φρέαρ» Δημήτρης Αγγελής, ο Δρ. Φιλοσοφίας, επισκέπτης καθηγητής  ιστορίας των ιδεών και της φιλοσοφίας στα πανεπιστήμια Πάντοβας, Ρώμης, Μιλάνου, Απόστολος Αποστόλου, ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Δουατζής,ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας, ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης, ο καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σκηνοθέτης, μεταφραστής και εκδότης Στυλιανός Ροδαρέλης, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Πουλής, ο ιστορικός Γιώργος Τσακνιάς, ο συγγραφέας Ιάκωβος Ανυφαντάκης, ο βουλευτής και δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, ο συγγραφέας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα Κάτω», Λέανδρος Μπόλαρης και ο παιδοψυχίατρος και συγγραφέας, Μάριος Μαρκοβίτης.

Το blog της παράστασης : http://kivotio.tumblr.com/

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νινιός
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης
Ομάδα θεατρολόγων: Μελίνα Πλαστή, Εύη Κουκοράβα, Μάρθα Κοσκινά.

37 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική η ερμηνεία του κυρίου Μακρή. Δύσκολη παράσταση, σίγουρα δεν είναι για την μάζα. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος για να μην χάσεις τα μπροστά-πίσω της ιστορίας . Θα την πρότεινα στους λάτρεις αυτού του είδους.

  2. Ο κος Μακρης τα εδωσε ολα στη σκηνη. Καταπληκτικη ερμηνεια σ' ενα κειμενο με πολλες λεπτομερειες (λιγο κουραστικες). Κατα τ'αλλα δεν χρειαζοταν σκηνικα, ακουγες το μονολογο του ηθοποιου και σκηνοθετη, και περιμενες την εξελιξη της ιστοριας του.. Εντολες "εξ ανωθεν" που σε στελνουν κατευθειαν στο "στομα του λυκου" (εν αγνοια σου), η προδοσια αυτου που τον πιστευεις με "κλειστα ματια", ο χειρισμος των ανθρωπων που ειναι προσηλωμενοι και υπακουουν τυφλα την παραταξη τους, το ψεμα, η προδοσια, η αποστολη αυτοκτονιας και οι αυτοχειρες.. Μετα η σκεψη και ο προβληματισμος των θεατων..

  3. Δυστυχως λογω ασθενειας την συγκεκριμενη μερα δεν μπορεσα να παρακολουθησω την παρασταση . Διεθεσα την προσκληση ομως στην σελιδα της Θεατρομανιας στο φβ. Ευχαριστω πολυ την Θεατρομανια για την ευκαιρια που μου εδωσε. Καλη Χρονια.

  4. Ένα εξαιρετικό κείμενο το οποίο απογειώνεται από την συγκλονιστική ερμηνεία του κου Μακρή. Συγχαρητηρια σε όλους τους συντελεστές!! Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη θεατρομανια για την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε .

  5. Εξαιρετικός μονόλογος βασισμένος σε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό αλλά και αλληγορικο-υπαρξιαο μυθιστόρημα. Το λίγο σκηνικό και τα πετυχημένα μουσικά ιντερμεδια ενίσχυσαν
    την πολύ καλή ερμηνεία του Φ. Μακρή.

  6. Πολύ ωραία παράσταση. Ο Φώτης Μακρής μεταφέρει με απόλυτη πληρότητα και αφηγηματική ικανότητα όλες τις πληροφορίες του σεναρίου, τις εικόνες, αλλά και τις σκέψεις του. Συγχαρητήρια. Ευχαριστώ θεατρομάνια για τη πρόσκληση.

  7. Συγκλονιστική η ερμηνεία του κου Μακρή.
    Εξαιρετική υπόθεση, με πολύ ωραίο κείμενο.
    Ενώ τα πρώτα λεπτά της παράστασης είναι λίγο μονότονα, εν τούτοις αντιλαμβάνεσαι στη συνέχεια το γιατί...
    Η τυφλή-αποχαυνωτική έως βλακείας  αφοσίωση στο κόμμα και στην ιεραρχία, οι λεπτομερέστατες αναφορές και περιγραφές, η απελπισία, το όραμα, η παραφροσύνη της εξουσίας,....όλα σε μια αποστολή "δολοφονίας".
    Πολύ καλή παράσταση γιατί όλοι  φεύγοντας πήραμε  κάτι μαζί μας, όπως ομολογήσαμε και οι τέσσερις της παρέας μου!!

  8. Είδα την παράσταση στις 9 Μαρτίου.Ένας συγκλονιστικός μονόλογος-μαρτυρία με εξαιρετική ερμηνεία από τον Φώτη Μακρή που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον να τον παρακολουθείς.Χαίρομαι όταν βλέπω τέτοιους μονολόγους.Ήταν μια ωραία παράσταση που την προτείνω για όποιον του αρέσει το ποιοτικό θέατρο.Ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.

  9. Καταπληκτική παράσταση!!!! Η ερμηνεία του Φώτη Μακρή είναι συγκλονιστική, τόσο εξαιρετικά δουλεμένη που αγγίζει τα όρια της τελειότητας.
    Άρτια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Άρη Αλεξάνδρου με τη μορφή του μονόλογου η οποία καταφέρνει να αποδώσει την αλληγορία, την πολυσημία και την καταγγελτική διάθεση προς κάθε μορφή παράλογης εξουσίας του μυθιστορήματος.

  10. Πολύ καλή παράσταση που δίνει τροφή για σκέψη και προβληματίζει. Εξαιρετικα ενδιαφέρων μονόλογος-απολογία με διαχρονικό θέμα και σημαντικά μηνύματα. Γιατί πολεμάμε τελικά; "Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη". Πολύ δυνατή η ερμηνεία του Φώτη Μακρή που πραγματικά δείχνει να "ζει" τον ρόλο του. Εν κατακλείδι, μια πετυχημένη θεατρική μεταφορά ενός πολύ σημαντικού κειμένου της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Αξίζει να τη παρακολουθήσει κανείς, τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Ευχαριστώ πολύ τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση.

  11. Εξαιρετική παράσταση! Έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα. Σε κάνει να αναρωτηθείς όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και το παρόν που ζούμε. Ποιος είναι ο εχθρός και ποια η αλήθεια. Η χειραγώγηση των ανθρώπων μέσω του παραλογισμού της κάθε εξουσίας, που δίνει εντολή να κάνει κύκλους ένα άδειο κιβώτιο. Αφοσιωμένοι στην αποστολή τους, αποδεκατίζονται σιωπηρά ο ένας μετά τον άλλο. "Μόνο οι δικοί μας δεν μιλάνε". Η ερμηνεία του κειμένου ήταν συγκλονιστική!

  12. ΘΕΑΡΟΜάΝΙΑ σ ευχαριστώ παρα πολύ για την πρόσκληση. Το έργο ήταν καταπληκτικό, ένας καθηλοτικός μονόλογος, ο κος Μακρής εξαιρετικός. Το εργο αυτό σ έκανε να σκεφτείς τόσα πράγματα για την ζωή σου. Ευχαριστώ και πάλι.

  13. Εκπληκτική η ερμηνεία του ηθοποιού. Έργο που προβληματίζει. Καλό θα ήταν να γνωρίζει κανείς τι πάει να δει, αλλιώς θα δυσκολευτεί να παρακολουθήσει. Ακολουθεί συζήτηση πάνω στο έργο. Ενδιαφέρουσα εμπειρία.

  14. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Αν και δεν είχα διαβάσει το βιβλίο του Αλεξάνδρου ομολογώ ότι μάλλον θα το αγοράσω τώρα. Πολύ καλός ο Μακρής και νομίζω φεύγεις από την παράσταση με αρκετή τροφή για σκέψη. Αξίζει να το δείτε.