Το Μυρολόγι της Φώκιας και άλλα του Έαρος Άσματα

Αρχείο Παίχτηκε από 21/04/2019 έως 21/04/2019
στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Κείμενο: Σάσα Βούλγαρη
Ερμηνεύουν: Σάσα Βούλγαρη(αφήγηση)
Παίζουν μουσική: Χάρης Λαμπράκης(Δεξιοτέχνης του νέϋ)

Περιγραφή

ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ 15 ΕΤΩΝ  στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης: «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»  CONCEPT, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ Ο «κοσμοκαλόγερος» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ελληνικές παραδόσεις, αφηγήματα, παραδοσιακά τραγούδια και μελίσματα καθώς και πρωτότυπες ιστορίες συνυπάρχουν σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο από τη “μουσική […]

Περισσότερα

ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ 15 ΕΤΩΝ

 στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης: «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»

 CONCEPT, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Ο «κοσμοκαλόγερος» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ελληνικές παραδόσεις, αφηγήματα, παραδοσιακά τραγούδια και μελίσματα καθώς και πρωτότυπες ιστορίες συνυπάρχουν σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο από τη “μουσική της γλώσσας”. Ο ήχος του νέϋ, μυσταγωγικός, υπογραμμίζει με σωματικότητα, φέρνοντας στο νου την εποχή του ανθρώπου κοντά στο Θεό και στη Φύση.

 

ΜΙΚΡΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προυσιάστηκε πρώτη φορά το 2001. Ο κεντρικός πυρήνας του προγράμματος είναι το αριστουργηματικό κείμενο του Παπαδιαμάντη. Οι υπόλοιπες ιστορίες και τα παραδοσιακά τραγούδια που το πλαισιώνουν επιλέχτηκαν με σκοπό να προετοιμάζουν το ακροατήριο ομαλά ώστε να έρχεται πιο εύκολα σε ουσιαστικότερη επαφή, τόσο με την Παπαδιαμαντική γλώσσα, όσο και με τα ίδια τα νοήματα του διηγήματος.  Άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας, συχνά, αντλεί και περιγράφει θρύλους και πρακτικές της παραδοσιακής κοινωνίας.

Το «χτίσιμο» του προγράμματος έγινε σύμφωνα με τη Μέθοδο της Τεχνικής της Αφήγησης της Σάσας Βούλγαρη.

Με γνώμονα την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών επικοινωνίας μ’ ένα ακροατήριο σαν το σημερινό που δεν έχει την εμπειρία της «αφηγηματικής κοινότητας» και μια γλώσσα σαν του Παπαδιαμάντη του ακούγεται ασυνήθιστη, η ερμηνεία στηρίχτηκε με σεβασμό στο ρυθμό που υπέβαλλε το ίδιο το κείμενο, τις παύσεις του, τις “αναπνοές” του.

Τα φωνητικά και οι «μελοποιήσεις» που συνοδεύουν το Μυρολόγι, προέκυψαν αυθόρμητα από τη Σάσα  Βούλγαρη, μέσα από την ίδια τη διαδικασία ενασχόλησης με το κείμενο.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται για πρώτη φορά μουσικά από τον εξαίρετο Χάρη Λαμπράκη που ακολουθεί τους αυτοσχεδιασμούς  - αφηγηματικούς και φωνητικούς – της αφηγήτριας με το νέϋ, ένα όργανο κατεξοχήν «Παπαδιαμαντικό».

 

Info:

  • Το “Μυρολόγι της φώκιας” πρωτο-παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2001 στο μουσικό χώρο “Τσάι στη Σαχάρα” και απευθυνόταν σε ενήλικο κοινό.
  • Παρουσιάστηκε, επίσης, στα πλαίσια του Επιστημονικού Συμποσίου - με τίτλο «Πολιτιστική Οικολογία» - που διοργανώθηκε από τον τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπεσόβου “Αλέξης Νούτσος”, στο Καπέσοβο τον Ιούλιο του 2001.
  • Τον Νοέμβριο του 2003 παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου.
  • Την Μ. Εβδομάδα του 2007 στο παρεκκλήσιο της σχολής Χιλλ.
  • Για τρεις σχολικές χρονιές παρουσιάστηκε – στα πλαίσια προγράμματος της βιβλιοθήκης, σε συνεργασία και με τους φιλολόγους των τμημάτων – σε όλα τα τμήματα της Β΄ Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και Ψυχικού.

Παντού όπου παρουσιάστηκε έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές από κοινό και ειδικούς.

 

Το πρόγραμμα αφιερώνεται στη μνήμη της Μίρκας Γεμεντζάκη που έκανε την αρχική  φωνητική διδασκαλία με τη Σάσα  Βούλγαρη.

 

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

το 2014 και το 2015 ήταν υποψήφια της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Πρωτοπόρος της επαγγελματικής νεο – αφήγησης στην Ελλάδα, με πορεία που ξεπερνά τα 20 χρόνια και με σταθερές συνεργασίες σε Μουσεία (Κυκλαδικής, Γουλανδρή, Μπενάκη, Λαϊκής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης κ.α.) και σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους (Εθνική Λυρική Σκηνή, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Διδάσκει την Τέχνη της Αφήγησης από το 1995 με τη δική της Μέθοδο και με το έργο της έχει επηρεάσει σημαντικά τις νεότερες γενιές αφηγητών.

Το 1998 επιμελήθηκε και αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1 στη σειρά «Ψέμματα κι Αλήθεια έτσι ειν τα Παραμύθια»

Σπούδασε Ψυχολογία και Παιδαγωγικά και  επιμόρφωθηκε στην τυπική και άτυπη εναλλακτική διδασκαλία, καθώς και στη μέθοδο project. Διαθέτει πλούσιο και πολυετές έργο στον σχεδιασμό και στον συντονισμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες.

Συντονίζει επιμορφώσεις και πραγματοποιεί διαλέξεις στον Ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και σε Πανεπιστήμια (Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο, Φιλοσοφική Σχολή, Παιδαγωγικό, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Προσχολική Αγωγή κ.α.)

Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Από το 2013 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

 

Ο μουσικός Χάρης Λαμπράκης

Ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία.

Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρώτος του δάσκαλος στη μουσική ήταν ο πατέρας του, ο ζωγράφος Γιώργος Λαμπράκης. Στη συνέχεια είχε δασκάλους τον Μάριο Μαυροειδή και τη Θοδώρα Βάρσου στη μουσική,τη Σύλβια Κουτρούλη και τον Ömer Erdoğdular στο νέυ, τον Γιάννη  Ιωαννίδη  στη σύνθεση (υποτροφία, Ωδείο Φ. Νάκας) και τον Ιωάννη Αρβανίτη  και  τον  Βασίλη Μπαραμπούτη  στη  βυζαντινή  μουσική.

Από το 2000 διδάσκει νέυ σε ωδεία των Αθηνών (Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Αθηνών, Μουσική Σχολή Σίμωνα Καρά) και δίνει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με  διεθνώς διακεκριμένους  καλλιτέχνες  όπως  η  Σαβίνα Γιαννάτου, ο BijanChemirani, η Δόμνα Σαμίου, ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο HaigYazdjian, ο RossDaly, ο Στέλιος Πετράκης, ο Κώστας Τατσάκης, ο MichelDoneda, ο MiguelGil κ.ά. και έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα (PrimaveraenSalonico, OnEira, OccasionalDream, Project37 κ.ά.).

Έχει  συμμετάσχει  σε περισσότερες από 150 μουσικές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία (ECM,Helico, Λύρα κ.ά.) ως μουσικός και συνθέτης και σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει επίσης συνθέσει μουσική για το θέατρο.  Εκτός από νέυ, παίζει πιάνο και hammondorgan.

Το 2006  συνίδρυσε  το  Χάρης  Λαμπράκης Quartet  με    το  οποίο  έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ (Θέα 2010, Μετέωρα 2012), τα οποία έχουν λάβει πολύ καλές κριτικές.

Φωτογραφίες