Βοηθώντας την Επανάσταση, στηρίζοντας τη δημιουργία Ελληνικού κράτους. Από τις άγνωστες ιστορίες του 1821

Αρχείο Παίχτηκε από 03/07/2021 έως 06/07/2021
στο Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Κείμενο: Μάνια Παπαδημητρίου(σύνθεση)
Δραματουργική επεξεργασία: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνοθέτης: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνογραφία: Θανάσης Θαλασσινός
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά )Τάσος Αντωνίου, Μάνος Καπερώνης, Βασιλική Κίσσα, Μάτα Καστρησίου, Μάνια Παπαδημητρίου, Θανάσης Χαλκιάς

Περιγραφή

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας, αλλά με μεγάλη επιτυχία, διεξάγεται το πρόγραμμα «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Πρόκειται για μια παραγωγή ενός θεατρικού πολυμεσικού έργου για το 1821, βασισμένου στις διδακτορικές διατριβές των Ιωάννη Κόκκωνα και Νικόλαου Ροτζώκου, σε μία ιδέα, θεατρικό κείμενο και δραματουργία της Μάνιας Παπαδημητρίου και μια πολυμεσική δημιουργία του Μάνθου Σαντοριναίου.

Περισσότερα

Από τις άγνωστες ιστορίες του 1821». Από το όραμα στον νόμο.

Θεατρική παράσταση – ψηφιακό περιβάλλον

Στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ: «Επιστήμη και Κοινωνία» - «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Φορέας Υποδοχής: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, Συντονιστής Έργου: Μάνθος Σαντοριναίος, καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας, αλλά με μεγάλη επιτυχία, διεξάγεται το πρόγραμμα «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Πρόκειται για μια παραγωγή ενός θεατρικού πολυμεσικού έργου για το 1821, βασισμένου στις διδακτορικές διατριβές των Ιωάννη Κόκκωνα και Νικόλαου Ροτζώκου, σε μία ιδέα, θεατρικό κείμενο και δραματουργία της Μάνιας Παπαδημητρίου και μια πολυμεσική δημιουργία του Μάνθου Σαντοριναίου. Αποτελεί μια πρωτότυπη πειραματική προσπάθεια συνδυασμού επιστημονικής έρευνας και καλλιτεχνικής αφήγησης, η οποία αναπτύσσεται μέσα την παράλληλη διερεύνηση των βασικών δομών του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, αλλά και των νέων μέσων όπως η εικονική πραγματικότητα και τα video games. Μια ομάδα σημαντικών καλλιτεχνών, από διαφορετικούς χώρους, όπως είναι η Μάνια Παπαδημητρίου, η Αγγελική Στελλάτου, ο Κώστας Βόμβολος και ο Μάνθος Σαντοριναίος πειραματίζονται μαζί με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών - ηθοποιών, τους Τάσο Αντωνίου, Μάνο Καπερώνη, Βασιλική Κίσσα, Μάτα Καστρησίου, Θανάση Χαλκιά και μια διευρυμένη ομάδα δημιουργίας νέων μέσων και εικονικού περιβάλλοντος της Άρτεμις Θεοδωρίδη, Σταυρούλας Ζώη, Κωνσταντίνας Βέτσιου, Άννας Μελή, Παναγιώτη Ριζάκη και Αποστόλη Τσατσάκου. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εργαστήριου Πολυμέσων της Ανωτάτης Σχολής Καλών. Ο συντονισμός των εργασιών έγινε από τις Κατερίνα Πεντέα, Μάτα Καστρησίου και Σοφία Ελένη Ξεζωνάκη.

Ο κύριος στόχος του εγχειρήματος ήταν να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της της Ελληνικής Επανάστασης του ‘21, όπως αναπτύσσονται στις δύο διδακτορικές διατριβές, μέσα από έναν επί ίσοις όροις διάλογο ανάμεσα στην ιστορική έρευνα, τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες και στην σύγχρονη τεχνολογία.

Το έργο που αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας, με πολλές δυσκολίες, είναι έτοιμο και πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, σε 4 παραστάσεις και συγκεκριμένα στις

Για το λόγο αυτό, η Παλιά Βιβλιοθήκη της Α.Σ.Κ.Τ. διαμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο χώρο ψηφιακών παρουσιάσεων, ώστε να μπορέσει με βάση τους τελευταίους κανονισμούς της πανδημίας, να φιλοξενήσει σε κάθε παράσταση 25 θεατές τοποθετημένους στην απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους.

Η είσοδος είναι δωρεάν, θα τηρηθεί όμως προτεραιότητα στο κλείσιμο των θέσεων. Η παράσταση θα καταγραφεί ψηφιακά, ώστε να παρουσιαστεί σε ειδικές εκδηλώσεις (παρουσιάσεις, ημερίδες και σεμινάρια) οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή χειμώνα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Κρατήσεις θέσεων: ekarympaka@asfa.gr | Έλενα Καρύμπακα | Δημόσιες σχέσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ η είσοδος θα γίνει αυστηρά με βάση τις συγκεκριμένες προσκλήσεις.

Ακολουθούν η συνοπτική παρουσίαση του έργου και τα ονόματα των συντελεστών.

Για το έργο «Βοηθώντας την Επανάσταση, στηρίζοντας τη δημιουργία Ελληνικού κράτους. Από τις άγνωστες ιστορίες του 1821». Από το όραμα στον νόμο.

Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ανάδειξη κάποιων άγνωστων στο ευρύ κοινό ιστοριών της Ελληνικής Επανάστασης του ‘21 οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

Οι συγκεκριμένες ιστορίες αφορούν στην προετοιμασία του μεγάλου αγώνα και τις «μάχες» σε οργανωτικό και θεωρητικό επίπεδο που εξελίσσονταν παράλληλα με τους ιστορικούς αγώνες οι οποίοι είναι ιδιαίτερα γνωστοί σε όλους τους Έλληνες. επίσης, αναδεικνύεται η αγάπη και η αυτοθυσία για την πατρίδα αυτών των Ελλήνων, έννοια η οποία στις μέρες μας έχει σχεδόν εξαφανισθεί.

Για τις ανάγκες του έργου δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο ψηφιακό εικαστικό περιβάλλον με την βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνικής της χαρτογραφημένης προβολής (projection mapping).

Το θεατρικό κείμενο προσαρμόσθηκε σε μορφή πολυσεναρίου και εντάχθηκε στην ψηφιακή δομή του έργου. Στην ουσία συνυπάρχουν ο κόσμος του θεάτρου και των ψηφιακών τεχνών μέσα από μια συνομιλία μεταξύ τους.

Αξιοποιείται, επίσης, υπάρχον υλικό από τα αρχεία, όπως γκραβούρες, πίνακες αλλά και άλλα καθημερινά στοιχεία της εποχής, τα οποία εφοδιάζουν το εικονικό περιβάλλον το οποίο συμπληρώνει την αφήγηση και συνδιαλέγεται με τους ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί - μουσικοί συνυπάρχουν με τον ψηφιακό αυτό καμβά, άλλοτε αποτελώντας μέρος του ψηφιακού χώρου, άλλοτε επεμβαίνοντας σε αυτόν δυναμικά κι άλλοτε συνομιλώντας μαζί του μέσω της κινησιολογίας και της αφήγησης. Για την δημιουργία του έργου συνεργάζονται ο καλλιτέχνης των νέων Μέσων Μάνθος Σαντοριναίος και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνια Παπαδημητρίου.

Οι συντελεστές της παράστασης αναλυτικά

Η συγγραφή του έργου πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση στοιχείων από τις διατριβές:

«Πέτρος Σκυλίτζης Ομηρίδης 1784-1872 μελέτη της συμμετοχής ενός ελάσσονος σε γεγονότα μείζονος σημασίας», του Ιωάννη Κόκκωνα, 1999, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

«Πολιτικές και κοινωνικοπολιτισμικές συγκρούσεις στο Εικοσιένα: Οι προύχοντες της Πελοποννήσου», του Νικόλαου Ροτζώκου, 1996, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επιστημονική ομάδα επεξεργασίας ιστορικών στοιχείων και αρχείων: Ιωάννης Κόκκωνας, Νικόλαος Ροτζώκος, Μάνθος Σαντοριναίος, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Ντακόλια.

Σύνθεση πολυσεναρίου και σκηνοθεσία πολυθεάματος: Μάνθος Σαντοριναίος

Εικονική σκηνογραφία – projection mapping:

Μάνθος Σαντοριναίος, Άρτεμις Θεοδωρίδη, Σταυρούλα Ζώη, Κωνσταντίνα Βέτσιου, Άννα Μελή και Παναγιώτης Ριζάκης από το εργαστήριο πολυμέσων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί – Ενδυματολογία: Άρτεμις Θεοδωρίδη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Πεντέα, Μάτα Καστρησίου

Συντονισμός Εργασιών παραγωγής: Σοφία Ελένη Ξεζωνάκη

Φωτογραφίες – βίντεο στιγμιότυπα, γραφιστικές εργασίες Χρήστος Συμεωνίδης

Δημόσιες σχέσεις: Έλενα Καρύμπακα

Ηχογραφημένες φωνές: Μενέλαος Κυπαρίσσης, Ανδρέας Μαυραγάνης

Χρηματοδότηση: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ, δράση «Επιστήμη και Κοινωνία» «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Φορέας Υποδοχής: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας,

Συντονιστής Έργου: Μάνθος Σαντοριναίος, καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.

[Φωτογραφική σύνθεση φωτογραφιών 1, 2 & 3: Χρήστος Συμεωνίδης]

Φωτογραφίες