Βόυτσεκ

Αρχείο Παίχτηκε από 11/11/2022 έως 29/12/2022
στο Πόλη Θέατρο
Διάρκεια: 120'
Στίχοι: Σοφία Καψούρου
Διασκευή: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Σκηνοθέτης: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Κοστούμια: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Φωτισμοί: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Ερμηνεύουν: Ιωάννης Παπαζήσης, Βασιλική Τρουφάκου, Αργύρης Αγγέλου, Ιάσων Παπαματθαίου, Ορφέας Παπαδόπουλος και η Ηρώ

Περιγραφή

Έξι χρόνια από τότε που το πρωτοανέβασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Σταύρος Τσακίρης αναμετράται και πάλι με τον «Βόυτσεκ». Με το πιο αιρετικό και προκλητικό θεατρικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας που με το τολμηρό κοινωνικό του θέμα, τις επαναστατικές θέσεις του, την κριτική στάση του απέναντι στις θρησκευτικές - ηθικές προκαταλήψεις και την επιστημονική αλαζονεία διαμόρφωσε προφητικά το παγκόσμιο σύγχρονο Θέατρο, και συνεχίζει να το επηρεάζει ακόμη. Ειδικά, αν καταμετρήσουμε τις δεκάδες παρουσιάσεις του κάθε χρόνο από τις μεγαλύτερες έως και τις πειραματικές σκηνές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα νέο ανέβασμα, μια καινούρια διασκευή του Σταύρου Τσακίρη που έρχεται να δώσει μια διαφορετική θεατρική πρόταση στην ταραγμένη εποχή μας.

Περισσότερα

Ο Μπύχνερ ξεκινά να γράφει τον «Βόυτσεκ» το 1836. Τον Φεβρουάριο του 1837, λίγο πριν τον ολοκληρώσει, πεθαίνει από τύφο, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να γίνει ένα έργο-σταθμός της παγκόσμιας δραματουργίας. Βασίζεται σ’ ένα πραγματικό περιστατικό, στην θανατική καταδίκη του κουρέα Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για το φόνο της ερωμένης του.

Η Υπόθεση «Βόυτσεκ», μια αληθινή ιστορία, παρουσιάζεται τώρα σε μορφή «Θέατρο- Δοκίμιο». Εξετάζει με ψύχραιμη ματιά τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στη φτώχια, τις ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων που οι κοινωνίες αντί να μεριμνούν με ευαισθησία ώστε ν’ αποκατασταθούν, με ευκολία τους περιθωριοποιούν και τους «οδηγούν» σε παραβατικές συμπεριφορές. Σχολιάζει, επίσης, την χαοτική θρησκευτική ερμηνεία της ύπαρξης «φορτώνοντας» ενοχές τους πιστούς αλλά και την αλαζονική διεκδίκηση του αλάθητου από την Επιστήμη.

Στην παράστασή μας η ιστορία διαδραματίζεται στον χώρο μιας σκηνής θεάτρου που μεταμορφώνεται διαρκώς, όπως στα όνειρα, και ένας θίασος έξι ηθοποιών, με την συνέργεια της ζωντανής μουσικής αλλά και την χρήση των Flash Animation, παρουσιάζει μέσα από «κεφάλαια – ενότητες» την τελευταία τραγική ημέρα του Βόυτσεκ, ο οποίος με γιγαντωμένα πια τα υπαρξιακά του προβλήματα φτάνει στην απονενοημένη μα και αποτρόπαια πράξη της γυναικοκτονίας.

«Ο Κόσμος είναι άδικος, γι’ αυτό είναι ένας κόσμος τρελός και μας τρελαίνει»

Καρλ Γκέοργκ Μπύχνερ, «Βόυτσεκ»

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Βοηθός Δραματουργίας - Σκηνοθέτη: Δήμητρα Πετροπούλου      Φωτογραφίες - Video:  Λουκάς Ζιάρας                Παραγωγή:  Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Φωτογραφίες

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμπαθητική παράσταση, χωρίς ωστόσο να είναι εξαιρετική.
    Ικανοποιητικές ερμηνείες, ωραία σκηνικά.
    Η Ηρώ καλύτερη στο τραγούδι απ΄ ότι στην αφήγηση. Το μικρόφωνο της ήταν πολύ δυνατότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους ηθοποιούς με αποτέλεσμα να τους καλύπτει.
    Ευχαριστώ Θεατρομάνια για την πρόσκληση.

  2. εξαιρετική παράσταση!!!Η σκηνοθεσία είναι πολύ έξυπνη, όλοι οι ηθοποιοί συνεργάζονται επί σκηνής αρμονικά ώστε να επιτυγχάνονται οι αλλαγές των σκηνικών, η μουσική είναι υπέροχη από την ταλαντούχα Ηρώ (μας εξέπληξε και η ωραία ερμηνεία της), φωτισμός, σκηνικό ...όλα μελετημένα ώστε να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο ένα δύσκολο και σκληρό έργο. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν επίσης εξαιρετικές, αλλά ξεχωρίζω τον καταπληκτικό Αργύρη Αγγέλου και τον Ιωάννη Παπαζήση!!!Σε ευχαριστούμε πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ!!!

  3. Εξαιρετική παράσταση. Οι ερμηνίες όλων των ηθοποιών ήταν άρτιες, για τον χαρακτήρα που υποδύονταν ο καθένας, με αποκορύφωση τον κύριο Παπαζήση που ήταν ανατριχιαστικά συγκλονιστικός. Η κυρία Ήρω αγκάλιαζε με την μουσική την κάθε σκηνή κάνοντάς την πιο παραστατική. Ευχαριστώ πολύ θεατρομάνια!