Radio Plays | Ραδιοφωνικό θέατρο με κομμένη την ανάσα!

Radio Plays

Ραδιοφωνικό θέατρο με κομμένη την ανάσα!

Πρεμιέρα: Τρίτη 8 Δεκεμβρίου

Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής του Φίλιππου Φιλίππου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός

Το έγκλημα με αφορούσε προσωπικά, η Μάρθα ήταν αθώο θύμα, πήγα άδικα, χάθηκε χωρίς να υπάρχει καμία επαρκής εξήγηση για το φόνο της.
Ορκίστηκα νοερά πως θα έβρισκα στοιχεία για το φονιά, αρκετά για να κλειστεί στα σίδερα.

Τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ξεκινούν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου Οι Κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καταλειφού, ένας εξαιρετικός θίασος ηθοποιών ενσαρκώνει τους ήρωες του έργου: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννης Νταλιάνης και Γιάννης Τσορτέκης, μας μεταφέρουν με τις φωνές τους στην πλατεία Αμερικής και το σκοτεινό αθηναϊκό κέντρο, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Την πρωτότυπη jazz μουσική σύνθεση υπογράφει ο Δημήτρης Τσάκας. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Κίμωνας Καρούτζος (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Το διήγημα Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο τόμο της σειράς Ελληνικά Εγκλήματα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης, κεντρικός ήρωας σε πολλά μυθιστορήματα του Φ. Φιλίππου (Η κόρη του εφοπλιστή, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Αντίο, Θεσσαλονίκη, Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες), ξυπνάει ένα πρωί στο διαμέρισμά του, από τους θορύβους της γειτονιάς. Σύντομα μαθαίνει πως η γειτόνισσά του, Μάρθα Λύτρα και μία φίλη της, έχουν βρεθεί δολοφονημένες άγρια στο διαμέρισμα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του διαδρόμου της πολυκατοικίας. Σπρωγμένος από το ανεκπλήρωτο ερωτικό του ενδιαφέρον για τη Μάρθα και από το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο, αποφασίζει να διαλευκάνει τον φόνο της γειτόνισσάς του.

Στην αναζήτησή του συνεισφέρουν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας, όπως και διάφοροι ύποπτοι από το ευρύτερο περιβάλλον του θύματος: ο στρατηγός Μπάκος, ο φίλος της Μάρθας, η φοιτήτρια Νίκη, και πολλοί ακόμα ήρωες, που με κάθε πληροφορία, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό του εγκλήματος. Φαίνεται, όμως, πως ο Λεοντάρης δεν είναι ο μόνος που αναζητά την αλήθεια. Κι όταν τελικά αυτή αποκαλυφθεί, θα επαναφέρει το κελάηδισμα των κορυδαλλών στην πλατεία του κέντρου της Αθήνας.

Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής του Φίλιππου Φιλίππου

Σκηνοθεσία Δημήτρης Καταλειφός

Με τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννη Νταλιάνη, Γιάννη Τσορτέκη

Μουσική σύνθεση Δημήτρης Τσάκας

Παίζουν οι μουσικοί Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Κίμωνας Καρούτζος (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο)

Τα Radio Plays θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στα podcast της Lifo και στο greekfestival.gr, όπου και θα παραμείνουν με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Αυτόν τον Δεκέμβριο, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παρουσιάζει ένα νέο εγχείρημα, που συνδυάζει το ραδιοφωνικό θέατρο με την αστυνομική λογοτεχνία και την τζαζ μουσική. Πέντε νέα ακουστικά έργα, βασισμένα σε ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, γεμάτα ανεξιχνίαστες δολοφονίες, ερωτικά πάθη και επαγγελματικές αντιζηλίες, εκβιασμούς και οικονομικές δολοπλοκίες, ιδιόρρυθμους ντετέκτιβ και γοητευτικές περσόνες. Στα Radio Plays συμμετέχουν πάνω από 60 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες: σκηνοθέτες *ιδες, ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς. Για όλα τα έργα έχουν γραφτεί πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις από εξαιρετικούς μουσικούς, που προσδίδουν στα έργα μια νουάρ ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Κάθε Τρίτη, ένα καινούργιο Radio Play θα κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα στα podcast της Lifo και στο greekfestival.gr, όπου και θα παραμένει, με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Η έναρξη των μεταδόσεων θα γίνει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καταλειφός. Το πρόγραμμα των Radio Plays θα συνεχιστεί ως εξής:

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου

Ο ξένος της Αθηνάς Κακούρη - Σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη

17:00 το απόγευμα

Μια πιθανότητα ήταν το ατύχημα. Ανέβηκε, για λόγους που δεν θα μαθαίναμε ποτέ, γλίστρησε και έπεσε. Το ότι σκαρφάλωνε στα δέντρα σαν αγριόγατα, δεν σήμαινε τίποτα – όποιος ανεβαίνει ενδέχεται και να πέσει. Αυτό είναι κανόνας απαράβατος. Να μην αποκλείεται λοιπόν το ατύχημα.

Μετά την επιτυχημένη τους πρεμιέρα, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζονται! Ο ξένος της πρωτοπόρου της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, Αθηνάς Κακούρη, είναι το δεύτερο αστυνομικό διήγημα που θα ακούσουμε, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:00. Το έργο θα ζωντανέψουν με τις φωνές τους οι: Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Ασπασία Κράλλη, Δημήτρης Ντάσκας, Εύη Σαουλίδου και Νίκος Ψαρράς. Όπως και σε όλα τα Radio Plays, το έργο συμπληρώνουν μοναδικά πρωτότυπες jazz μουσικές συνθέσεις, που εδώ υπογράφει ο Δημήτρης Τσάκας. Ερμηνεύουν οι: Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Ιάσονας Wastor (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Το διήγημα Ο ξένος συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο τόμο της σειράς «Ελληνικά Εγκλήματα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Πρωταγωνιστής είναι ένας παλιός, αγαπημένος ήρωας της Κακούρη, ο Αστυνόμος Γεράκης. Ο Γεράκης καλείται να διαλευκάνει το θάνατο ενός μετανάστη, του Νίκου, που βρίσκεται νεκρός κάτω από έναν υδατόπυργο σε ένα αγρόκτημα της ελληνικής επαρχίας. Δίπλα του, ένα τσαλακωμένο χαρτί με μία προειδοποίηση. Από την πρώτη στιγμή ο Αστυνόμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα αν ο Νίκος δολοφονήθηκε ή αν η πτώση του ήταν ατύχημα. Θα είχε κάποιος να ωφεληθεί από τον θάνατό του; Μήπως ήταν μπλεγμένος σε κάποια συμμορία μεταναστών; Τι στοιχεία αποκαλύπτει ο υπολογιστής του; Στην έρευνά του, ο Αστυνόμος Γεράκης καλείται να αντιμετωπίσει τη δυναμική και αντιπαθή ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, Θεανώ Πετρομανώλη. Ενώ ο καιρός περνάει, ο Γεράκης αδυνατεί να βρει επαρκή στοιχεία για τον θάνατο του Ξένου. Όμως η Νεφέλη, η ψυχολογικά ασταθής και κατά τα φαινόμενα αναξιόπιστη, κόρη της Πετρομανώλη, επιμένει πως ο Νίκος δολοφονήθηκε και μάλιστα από τη μητέρα της. Θα καταφέρει ο Γεράκης να ανακαλύψει την αλήθεια;

Με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Ασπασία Κράλλη, Δημήτρη Ντάσκα, Εύη Σαουλίδου, Νίκο Ψαρρά

Μουσική σύνθεση Δημήτρης Τσάκας

Παίζουν οι μουσικοί Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Ιάσονας Wastor (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

 

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου

Καλωσόρισες στην Κόλαση, γλυκιά μου του Βασίλη Δανέλλη

Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς

Ένιωσα τον κίνδυνο στη ραχοκοκαλιά μου, όπως το άτυχο ζώο διαισθάνεται την παρουσία του κροκόδειλου ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν πεταχτεί δίπλα του με τα τεράστια σαγόνια του ανοιχτά. Δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Έσπασε το cd στα δύο και μου το πέταξε στα μούτρα. Έπειτα ένιωσα τα δάχτυλά του να τυλίγονται γύρω από το λαιμό μου σαν ερπετά έτοιμα να με πνίξουν.

Τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζονται την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου με το διήγημα του Βασίλη Δανέλλη Καλωσόρισες στην κόλαση, γλυκιά μου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Οι ηθοποιοί Στέλλα Βογιατζάκη, Πολύδωρος Βογιατζής, Aκύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Μπίτος, Άλκηστη Πουλοπούλου, Άντα Πουράνη και Χάρης Φραγκούλης μας μεταφέρουν με τις φωνές τους στη σκοτεινή και αγωνιώδη ατμόσφαιρα του διηγήματος. Όπως και σε όλα τα Radio Plays, η πρωτότυπη jazz μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εδώ τη σύνθεση υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου και ερμηνεύει μαζί με τους μουσικούς Κίμωνα Καρούντζο, Θοδωρή Κότσιφα, Aλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, ενώ στα φωνητικά ακούμε την Αλεξάνδρα Λέρτα.

Το διήγημα του Βασίλη Δανέλλη, μιας από τις πιο δυναμικές φωνές της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, δημοσιεύτηκε με τον τίτλο Εις το επανιδείν, γλυκιά μου, στον τέταρτο τόμο της σειράς «Ελληνικά εγκλήματα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Από τις πρώτες γραμμές, ο αναγνώστης αφήνεται να παρασυρθεί στο σκοτεινό περιβάλλον του τζαζ κλαμπ Blue Hell. Η ακαταμάχητη Αλεξάνδρα, που εργάζεται στην υποδοχή του μαγαζιού, ακροβατεί ανάμεσα στο φλερτ του επιχειρηματία Δημήτρη Σίμογλου και του συνεσταλμένου νεαρού Μάριου. Και οι δύο τη διεκδικούν και συγκρούονται για να την κατακτήσουν. Μόνο αφού η Αλεξάνδρα υποκύψει στο φλερτ του Σίμογλου, αποκαλύπτονται και τα πραγματικά της κίνητρα. Η συμπαθής, κατά τα άλλα, ηρωίδα δεν είναι παρά μια συστηματική και αδίστακτη εκβιάστρια. Πολύ γρήγορα, όμως, φαίνεται πως έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της και οδηγείται σε μια παγίδα. Ανακαλύπτει πως οι άνθρωποι που θεωρούσε συμμάχους της είναι τελικά εχθροί και παλεύοντας αγωνιωδώς να ξεφύγει, έρχεται αντιμέτωπη με την απόλυτη φρίκη.

Καλωσόρισες στην κόλαση, γλυκιά μου του Βασίλη Δανέλλη

Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς

Με τους Στέλλα Βογιατζάκη, Πολύδωρο Βογιατζή, Aκύλλα Καραζήση, Δημήτρη Μπίτο, Άλκηστη Πουλοπούλου, Άντα Πουράνη, Χάρη Φραγκούλη

Μουσική σύνθεση Θοδωρής Οικονόμου
Παίζουν οι μουσικοί Κίμωνας Καρούντζος (κοντραμπάσο), Θοδωρής Κότσιφας (κιθάρα), Aλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (ντραμς), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα)
Φωνητικά Αλεξάνδρα Λέρτα

 

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, στις 10:00

Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω

Ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά 5-9 ετών

της Ελένης Φωτάκη

Αφήγηση Ηρώ Μπέζου

Μουσική Σύνθεση και Ερμηνεία

Αναστάσιος Μισυρλής - Φώτης Σιώτας

Μια φορά κι ένα καιρό, τρία μωρά ποτάμια ξεκίνησαν ψηλά από τα βουνά, για το ταξίδι τους στον κόσμο. Το πρώτο, ήταν όμορφο πολύ και δυνατό… Το δεύτερο ποτάμι ήταν άτυχο…Το τρίτο ποτάμι, ήταν ευγενικό κι ευαίσθητο. Ένα ποτάμι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα ποτάμι βαθιά λυπημένο, γιατί ήταν το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προτείνει για την ημέρα των Χριστουγέννων μία ξεχωριστή, ακουστική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Το μουσικό παραμύθι Το Ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω, ηχογραφήθηκε και είναι έτοιμο να μαγέψει τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, δίνοντας τη δική του καλλιτεχνική νότα στη γιορτινή ατμόσφαιρα της ημέρας.

Το Ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω είναι ένα μουσικό παραμύθι της Ελένης Φωτάκη για παιδιά 5-9 ετών, που εμπνεύστηκαν και έντυσαν μουσικά οι Φώτης Σιώτας και Αναστάσιος Μισυρλής. Την ιστορία αφηγήθηκε η ηθοποιός Ηρώ Μπέζου. Η παράσταση παίχτηκε το φθινόπωρο που μας πέρασε σε απρόσμενους, μη θεατρικούς χώρους της Αθήνας, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, που άνοιξαν τις πόρτες τους σε όλη την οικογένεια.

Στην παράσταση, οι πρωτότυπες συνθέσεις μπλέκονται με γνωστά θέματα της κλασικής μουσικής και μουσικές του κόσμου. Το παραμύθι είναι εμπνευσμένο από το γαλλικό προκλασικό τραγούδι «Tourdion» (1530) του Pierre Attaingnant, που στα ελληνικά αποδόθηκε από τον Στάθη Χατζηιωαννίδη ως «Το ποτάμι». Άλλοτε με μουσική κι άλλοτε με τραγούδι, παρακολουθούμε την ιστορία του μικρού ποταμιού, που ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης, χωρίς να ξέρει πώς να είναι χαρούμενο. Στο δρόμο του ανακαλύπτει τη σοφία της ροής προς τα μπρος, της αέναης κίνησης και της συνέχειας.

Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω θα μεταδοθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα, από τις 10:00 το πρωί και για 24 ώρες, μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ greekfestival.gr. Η ακρόαση είναι δωρεάν.

 

Πρεμιέρα: Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, στις 17:00

Ανθρώπινη συμπύκνωση της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής

Πλησίασα αρκετά, επειδή αυτή ήταν η δουλειά μου. Και την έκανα ανόρεχτα. Αυτός ο άνθρωπος είχε ζήσει κι είχε πεθάνει σαν αγριογούρουνο και δεν τον λυπόμουν καθόλου. Λυπόμουν μόνο που είχα την ατυχία να είμαι προϊσταμένη στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Θα προτιμούσα να συμμετέχω στις εκκαθαρίσεις της πλατείας Κουμουνδούρου και να κοιμάμαι στον καναπέ του γραφείου, όπως πέρσι. Οτιδήποτε εκτός απ’ αυτό.

Δείτε το βίντεο από τις πρόβες εδώ.

Τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζονται με την επόμενη πρεμιέρα, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς. Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί το διήγημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου, Ανθρώπινη συμπύκνωση, που θα ξεκινήσει να μεταδίδεται την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, στις 17:00. Το αστυνομικό σύμπαν του διηγήματος ζωντανεύει με τις φωνές των ηθοποιών: Κόρα Καρβούνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλη Μαγουλιώτη, Άλκη Παναγιωτίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Αλέξανδρο Σιάτρα και Κωνσταντίας Τάκαλου. Την πρωτότυπη jazz μουσική σύνθεση, που συμπληρώνει την αφήγηση, υπογράφει ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης και ερμηνεύει μαζί με τους μουσικούς: Δημήτρη Βερδίνογλου, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Πέτρο Κλαμπάνη και Κώστα Τζέκο.

Το διήγημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου δημοσιεύτηκε στον δεύτερο τόμο της σειράς «Ελληνικά εγκλήματα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο «διαπλεκόμενος» εκδότης και διευθυντής εφημερίδας Σταύρος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του την ώρα του πρωινού καφέ με την πλάτη γυρισμένη προς το παράθυρο, να κοιτάζει το χιόνι που πέφτει. Η Δώρα, η ελκυστική και έμπειρη Αστυνόμος που αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, τυχαίνει να έχει μεγαλώσει μέσα στην εφημερίδα, ως κόρη ενός παλαίμαχου, απολυμένου από τον νεκρό, αστυνομικού συντάκτη. Η έρευνά της για το ποιος σκότωσε τον διευθυντή συναντά πολλά εμπόδια, που αποκαλύπτονται καθώς ανακρίνει παλιούς γνωστούς, αλλά και νέους εργαζόμενους στην εφημερίδα: τη γραμματέα του νεκρού, τον εκδότη, τον διευθυντή σύνταξης, τον ιδιοκτήτη του κυλικείου. Μέσα από το διεισδυτικό βλέμμα της, παρακολουθούμε το γαϊτανάκι των σχέσεων εξουσίας γύρω από την καρέκλα του διευθυντή, τα προσωπικά συμφέροντα, τις μυστικές συμμαχίες, τον αναβρασμό φιλοδοξιών και ματαιώσεων στο υπέδαφος του εργασιακού περιβάλλοντος. Όμως, απ’ όλους όσοι έχουν αδικηθεί από τον Παναγιωτόπουλο, ποιος άραγε τόλμησε να τον σκοτώσει;  

Ανθρώπινη συμπύκνωση της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής

Με τους Κόρα Καρβούνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλη Μαγουλιώτη, Άλκη Παναγιωτίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Αλέξανδρο Σιάτρα, Κωνσταντία Τάκαλου

Μουσική σύνθεση Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης

Παίζουν οι μουσικοί Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Πέτρος Κλαμπάνης (μπάσο), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης((ντραμς), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο)

 

 

Τρίτη 5 Ιανουαρίου

Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας του Νεοκλή Γαλανόπουλου

Σκηνοθεσία Αργύρης Ξάφης

Πλησίασα αρκετά, επειδή αυτή ήταν η δουλειά μου. Και την έκανα ανόρεχτα. Αυτός ο άνθρωπος είχε ζήσει κι είχε πεθάνει σαν αγριογούρουνο και δεν τον λυπόμουν καθόλου. Λυπόμουν μόνο που είχα την ατυχία να είμαι προϊσταμένη στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Θα προτιμούσα να συμμετέχω στις εκκαθαρίσεις της πλατείας Κουμουνδούρου και να κοιμάμαι στον καναπέ του γραφείου, όπως πέρσι. Οτιδήποτε εκτός απ’ αυτό.

Τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζονται με την επόμενη πρεμιέρα, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς. Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί το διήγημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου, Ανθρώπινη συμπύκνωση, που θα ξεκινήσει να μεταδίδεται την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, στις 17:00. Το αστυνομικό σύμπαν του διηγήματος ζωντανεύει με τις φωνές των ηθοποιών: Κόρα Καρβούνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλη Μαγουλιώτη, Άλκη Παναγιωτίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Αλέξανδρο Σιάτρα και Κωνσταντίας Τάκαλου. Την πρωτότυπη jazz μουσική σύνθεση, που συμπληρώνει την αφήγηση, υπογράφει ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης και ερμηνεύει μαζί με τους μουσικούς: Δημήτρη Βερδίνογλου, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Πέτρο Κλαμπάνη και Κώστα Τζέκο.

Το διήγημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου δημοσιεύτηκε στον δεύτερο τόμο της σειράς «Ελληνικά εγκλήματα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο «διαπλεκόμενος» εκδότης και διευθυντής εφημερίδας Σταύρος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του την ώρα του πρωινού καφέ με την πλάτη γυρισμένη προς το παράθυρο, να κοιτάζει το χιόνι που πέφτει. Η Δώρα, η ελκυστική και έμπειρη Αστυνόμος που αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, τυχαίνει να έχει μεγαλώσει μέσα στην εφημερίδα, ως κόρη ενός παλαίμαχου, απολυμένου από τον νεκρό, αστυνομικού συντάκτη. Η έρευνά της για το ποιος σκότωσε τον διευθυντή συναντά πολλά εμπόδια, που αποκαλύπτονται καθώς ανακρίνει παλιούς γνωστούς, αλλά και νέους εργαζόμενους στην εφημερίδα: τη γραμματέα του νεκρού, τον εκδότη, τον διευθυντή σύνταξης, τον ιδιοκτήτη του κυλικείου. Μέσα από το διεισδυτικό βλέμμα της, παρακολουθούμε το γαϊτανάκι των σχέσεων εξουσίας γύρω από την καρέκλα του διευθυντή, τα προσωπικά συμφέροντα, τις μυστικές συμμαχίες, τον αναβρασμό φιλοδοξιών και ματαιώσεων στο υπέδαφος του εργασιακού περιβάλλοντος. Όμως, απ’ όλους όσοι έχουν αδικηθεί από τον Παναγιωτόπουλο, ποιος άραγε τόλμησε να τον σκοτώσει;  

Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής

Με τους Κόρα Καρβούνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλη Μαγουλιώτη, Άλκη Παναγιωτίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Αλέξανδρο Σιάτρα, Κωνσταντία Τάκαλου

Μουσική σύνθεση Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης

Παίζουν οι μουσικοί Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Πέτρος Κλαμπάνης (μπάσο), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης((ντραμς), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο)

*

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου πραγματοποιεί τα Radio Plays σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Τα διηγήματα που επελέγησαν προέρχονται από τη σειρά «Ελληνικά εγκλήματα» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα βιβλιοπωλεία τον Μάιο του 2007. Ο πρώτος τόμος διαβάστηκε από χιλιάδες αναγνώστες, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.