Σεμινάριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας στη Θεσσαλονίκη

Η Facta Non Verba στον νέο της χώρο.

Η Facta Non Verba  μετά από μία περίοδο περισυλλογής, αναστοχασμού και ζυμώσεων ανοίγει νέο κύκλο και σε μια προσπάθεια δημιουργίας ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία και την εποχή μας, ανακοινώνει  τον πρωταρχικό της στόχο σε αυτήν τη νέα φάση της πορείας της: την αναζήτηση και διαμόρφωση των αρχών που θα συντελέσουν στη δημιουργία του Θεάτρου της Επικοινωνίας, όπως θα ονομάσουμε. Το Θέατρο της Επικοινωνίας είναι ένας συνδυασμός τέχνης, ελεύθερης δημιουργίας, πολιτικής και τελετουργίας. Στοχεύει στην επικοινωνία, τη συνεργασία και τη συνδημιουργία με στόχο το θέατρο να γίνει αυτό που είναι από τη φύση του: συλλογική τέχνη επικοινωνίας ατομικοτήτων. Σύντομα θα ακολουθήσει προγραμματικό κείμενο της ομάδας για ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τους στόχους, τις επιδιώξεις, τον τρόπο λειτουργίας και το πλαίσιο συνεργασιών της.

Στα πλαίσια αναζήτησης του Θέατρου της Επικοινωνίας η Facta Non Verba εγκαινιάζει τη μεταστέγασή της στον νέο της χώρο (Βαλαωρίτου 18, είσοδος και από Λέοντος Σοφού 20, 7ος όροφος, Θεσσαλονίκη) με το πρώτο μιας σειράς σεμιναρίων: το Σεμινάριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας που πραγματοποιεί ένα από τα ιδρυτικά της μέλη και μέλος της ομάδας από το 2002, η Έλενα Σταματοπούλου.

 

Σεμινάριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας: Προσεγγίζοντας τον ρόλο με την Έλενα Σταματοπούλου.

 

Διάρκεια: 16 ώρες

Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Μάρτη: 18.00-22.00

Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Μάρτη: 12.00-16.00

Εγγραφή+Συνεισφορά: 60 Ευρώ (50 για φοιτητές και άνεργους)

Χώρος διεξαγωγής: Facta Non Verba, Βαλαωρίτου 18,στον 7ο όροφο. Είσοδος και από Λέοντος Σοφού 20.

 

Σαν ομάδα αποφασίσαμε στα πλαίσια της αλληλεγγύης να διαθέσουμε και δύο θέσεις χωρίς αντίτιμο για όποια άτομα επιθυμούν πολύ να συμμετέχουν, αλλά τα οικονομικά τους σε καμιά περίπτωση, δεν το επιτρέπουν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Περιγραφή σεμιναρίου

Μέσα στα πλαίσια αναζήτησης του Θεάτρου της Επικοινωνίας, το σεμινάριο αυτό στοχεύει αρχικά στη συλλογή ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με κάποια ζητήματα που απασχολούν όποιον και όποια έλκεται από την τέχνη του θεάτρου.

  • Τι είναι ρόλος;
  • Πώς μπορώ να προσεγγίσω έναν ρόλο; Από ποιον εξαρτάται το πώς θα προσεγγίσω τον ρόλο; Από μένα, από τον συγγραφέα, από τον σκηνοθέτη ή κάποιον άλλο;
  • Ποιος είναι ο προσωπικός μου στόχος και πώς αυτός μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους στόχους των άλλων;
  • Πώς μπορώ να επιτύχω μια μεθοδολογία προσέγγισης του ρόλου με τη χρήση όλων των εκφραστικών μου μέσων σαν ερέθισμα;
  • Πώς μπορώ να επιλέξω την υποκριτική μέθοδο που ανταποκρίνεται καλύτερα στη συνολικότερη θεώρηση της θεατρικής δράσης; Υπάρχει κάποια που να πληρεί τις προϋποθέσεις ή πρέπει να δημιουργήσω τη δική μου;
  • Πώς μπορώ να εμπνευστώ συλλογικά και να δράσω συλλογικά μαζί με άλλους ανθρώπους;
  • Πώς μπορώ να λειτουργώ παράλληλα προσωπικά και συλλογικά;

 

Εν ολίγοις, μέσα σ’ αυτό το σεμινάριο θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε, να λειτουργήσουμε όλοι μαζί θεατρικά, συνδράμοντας ο καθένας την προσωπική του συμβολή με στόχο τη δημιουργία μιας παράστασης που θα αποτελέσει συλλογική δημιουργία.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν αποστηθίσει έναν μονόλογο λογικής έκτασης  προσωπικής τους επιλογής και να φοράνε άνετα ρούχα, διότι θα υπάρξει έντονη σωματική δραστηριότητα.

Για όποιον-α επιθυμεί, μπορεί να δοθεί και βεβαίωση συμμετοχής.

Να σημειωθεί ότι το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εκπαιδευτικούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο του θεάτρου και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος τη θεατρική τέχνη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

inbox (για facebook)

[email protected]

τηλέφωνα: 6947756246, 6974431780

[email protected] https://www.facebook.com/Facta-Non-Verba-318767604821131/

 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια του σεμιναρίου:

Η Έλενα Σταματοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. στην κατεύθυνση της Σκηνοθεσίας και της Δραματολογίας-Παραστασιολογίας. Διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου (η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής έγινε με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Πληροφορικός και Θεατρολόγος. Δημιούργησε για τρία χρόνια (2013-2016) τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Λ.Τ Κουφονησίων, με την οποία πήρε μέρος στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην αρχαία Μεσσήνη με την παράσταση Τρωάδες του Ευριπίδη. Ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτης και ηθοποιός από το 2002 στη θεατρική ομάδα Facta Non Verba με παρουσία στην πόλη τα τελευταία 15 χρόνια και πλήθος παραστάσεων και πολιτικών δράσεων. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων στο εξωτερικό πάνω στο σωματικό και πολιτικό θέατρο. Αυτήν την περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ιστορική έρευνα, διδακτική και Νέες Τεχνολογίες" του Τμήματος Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Δεκέμβριο του 2017 εκδόθηκε το βιβλίο της: Το νεοελληνικό θέατρο στα χρόνια της καχεκτικής δημοκρατίας (1944-1967), τμ. Α: (1944-1955) από τις εκδόσεις Ισνάφι. Συνεχίζει να διδάσκει, να σκηνοθετεί και να παίζει θέατρο.