Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Ξανθή Ταβουλαρέα

Χ.Τ. cv

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Αναφέρεται η χρήση «κλουβιού» στην παράσταση. Πως ακριβώς το εντάσσετε στην παράσταση;
Το κλουβί στην παράστασή μας υπάρχει ως αντικείμενο και ως έννοια. Ως αντικείμενο, ακριβώς τη στιγμή που ο Κινέζος Αυτοκράτορας αποφασίζει να φυλακίσει το Αηδόνι, εμφανίζουμε στη σκηνή ένα μουσειακό αντικείμενο. Το κλουβί που είχε χρησιμοποιήσει ο Λάκης Αποστολίδης (από τους μεγαλύτερους κουκλοπαίχτες της μεταπολεμικής Ελλάδας) στο δικό του παραμύθι για το Αηδόνι του Αυτοκράτορα. Αυτό το θεωρώ μεγάλη ευλογία, το να έχω δηλαδή ένα τέτοιο αντικείμενο και να νιώθω πως είμαι κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας παραμυθάδων.

Ως έννοια τώρα, υπάρχει διάχυτη στο έργο, καθώς είναι το πρώτο και το κύριο νόημα της παράστασης: η Ελευθερία. Η Επιλογή να αψηφίσουμε το κλουβί της ασφάλειας, της νωχελικότητας και να πετάξουμε μακριά. Να ανακαλύψουμε – ως Αληθινά Αηδόνια-νέους τόπους και να μην αφήνουμε κανέναν (φόβο, συναίσθημα ή άνθρωπο) να μας φυλακίζει.

 A46

Τι μηνύματα περνάει στα παιδιά η ανατολίτικη φιλοσοφία, πάνω στην οποία βασίζεται η παράσταση;
Από την φιλοσοφία της Ανατολής (μια που στην Ανατολή διαδραματίζεται η ιστορία μας) έχουμε κρατήσει τη ροή. Τη συνέχεια, την κίνηση. Χρησιμοποιώντας κινήσεις Τάι Τσι (κάτι που εντυπωσιάζει τα παιδιά), δημιουργούμε κάτι σαν έναν άλλον χώρο. Μια παράσταση μέσα στην παράσταση. Ένα εσωτερικό άνοιγμα για τον καθένα μας. Κι εκεί, μέσα σε αυτό το άνοιγμα, βρίσκουμε την ομορφιά, γνωρίζουμε τον πραγματικό εαυτό  μας.

Κι ακόμα, έχουμε κρατήσει στην παράστασή μας, ήχους και εικόνες (όπως οι μάσκες των Ιαπώνων που είναι εμπνευσμένες από το παραδοσιακό θέατρο Καμπούκι). Τελευταίο άφησα να σας πω για την τελετή τσαγιού. Ένα μίνι δρώμενο, οπου δείχνουμε τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη, τη σοφία που κρύβει το αντικείμενο, το υγρό, η κίνηση, ο σκοπός. Και μέσα από την τελετή τσαγιού φαίνεται και η έννοια του Δασκάλου.

Όλα αυτά τα παιδιά τα βιώνουν, και βιωματικά πια τα παίρνουν μαζί τους φεύγοντας...

 

Η συνεργασία σας με το Γιάννη Ζουγανέλη πως προέκυψε;
Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένας εξαίρετος μουσικός. Από τους καλύτερους που έχουμε στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση.  Μας έχει ξαναδώσει μουσική του, σε προηγούμενη παράστασή μας (τον Ιάσονα και την Αργοναυτική Εκστρατεία) και ελπίζουμε να ξανασυνεργαστούμε. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, που έχει αυτό το μαγικό χάρισμα: Με το που διαβάζει το έργο, δημιουργείται αμέσως η μουσική μέσα του. Και όλοι, μα όλοι, φεύγουν από την παράσταση γεμάτοι από τις υπέροχες μελωδίες του.

 XT5

Τα παιδιά καταφέρνουν να αφομοιώσουν όλες τις πληροφορίες της παράστασης;
Τα παιδιά βιώνουν τις πληροφορίες της παράστασης. Με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ΄ όλα, η παράσταση είναι διαδραστική. Όλα τα παιδιά, όλοι οι θεατές, συνδημιουργούν κάθε τόσο τις σκηνές της παράστασης. Έπειτα έχουμε συνεχείς εναλλαγές. Συναισθημάτων. Εικόνων, Αντικειμένων,Ήχων.

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το οποίο διαπραγματέυται μεγάλες αξίες και ιδανικά, κάτι που μας κάνει όλους να αφυπνίζουμε τη συνειδητότητά μας.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ