Συνέντευξη με τη Έλλη Χρονιάρη για την παράσταση "Φρίντα Κάλο"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πως αποφασίσατε να ερμηνεύσετε όχι μόνο τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και τα άλλα πρόσωπα του έργου;
Η ενασχόλησή μας με το πρόσωπο της Φρίντα Κάλο ξεκίνησε την Άνοιξη του 2016 στη Θεσσαλονίκη, όταν κλήθηκα να παρουσιάσω τη διπλωματική εργασία μου στην Υποκριτική, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. Επιλέξαμε λοιπόν με τους σκηνοθέτες Πέτρο Παπαζήση και Έλενα Βισέρη το πρόσωπο της Φρίντα Κάλο, μιας γυναίκας που άφησε το στίγμα της τόσο κοινωνικά όσο και καλλιτεχνικά. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας κείμενο βασισμένο στη βιογραφία της, στα ιστορικά γεγονότα, στο ημερολόγιο και στους πίνακές της και με αυτό τον τρόπο οδηγηθήκαμε γρήγορα και στην δεύτερη σημαντική απόφαση: αν και παράσταση μονολόγου, πώς θα ήταν να ακούμε διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα της ζωής της, μέσω αφηγήσεων άλλων προσώπων που έπαιξαν μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή της; Μέσα από τα μάτια της ίδιας αλλά και άλλων ανθρώπων της ζωής της, η παράσταση ακολουθεί τη ροή της βιογραφίας κι έτσι ο θεατής, μπαινοβγαίνει στο παρελθόν και στο «παρόν» αποκτώντας σφαιρικότερη ματιά γύρω από την προσωπικότητα και τα γεγονότα της ζωής αυτής της αεικίνητης γυναίκας.

Η Φρίντα Κάλο μπορεί να επιδράσει με κάποιο τρόπο στο σήμερα ή υπάρχει μόνο ως αναφορά του παρελθόντος ;
Η Φρίντα Κάλο υπήρξε, έζησε, δημιούργησε, ερωτεύτηκε, ταξίδεψε και επηρέασε. Επηρέασε τόσο ανθρώπους της εποχής της, όσο και ανθρώπους που τυχαίνει να την «συναντήσουν» σήμερα, μελετώντας την. Το ενδιαφέρον με το πρόσωπο αυτό είναι ότι αφορά όχι μόνο για το καλλιτεχνικό του έργο αλλά και για τις ιδιαίτερες ιστορίες της ζωής του. Εξάλλου οι πίνακές της και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να δημιουργεί, συνδέονται άρρηκτα με την κατάσταση της υγείας της, με τις φορές που «έσπασε» σωματικά ή πληγώθηκε ψυχικά. Κι αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά της, ο λόγος που μέχρι σήμερα επηρεάζει  και λειτουργεί σαν «Ιδέα». Εμπνέει, και προβάλει τη δύναμη του να προχωράμε μπροστά. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, μιας και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο για τα όνειρα και τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Επιδρά ακόμα και σήμερα, και το βλέπω όταν μετά τις παραστάσεις άνθρωποι με προβλήματα υγείας με πλησιάζουν και μου λένε με ήρεμη φωνή πόση δύναμη πήραν μέσα από αυτή την ιστορία που μόλις παρακολούθησαν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ή υπήρξαν γυναίκες που να μπορούν να συγκριθούν σε επίπεδο προσφοράς, ως άτομα αλλά και στην κοινωνία, με τη Φρίντα Κάλο;
Κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που έχει το σθένος και την υπόσταση να σταθεί στα πόδια της, να παλέψει για τα πιστεύω της και να διεκδικήσει τον χώρο της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, μπορεί να «συγκριθεί» με τη Φρίντα Κάλο. Βλέπω τη Φρίντα σε κάθε γυναίκα που παλεύει και χαμογελάει παρά τα προβλήματα υγείας της, σε κάθε γυναίκα που ταξιδεύει και ονειρεύεται να πετύχει, σε κάθε γυναίκα που συνεχίζει να κοιτάει μπροστά. Αυτές οι γυναίκες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, παράδειγμα ζωής και όλες τους, λίγο ή πολύ, μοιάζουν με εκείνη…

Οι άντρες στη ζωή της είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο;
Ο έρωτας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της. Κι αυτό αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, μιας και δημιούργησε ερωτικές σχέσεις και με γυναίκες. Παρόλα αυτά, όσοι κι αν πέρασαν από τη ζωή της, ο σημαντικότερος όλων για την πορεία της ήταν ο Ντιέγκο Ριβέρα, ο ζωγράφος με τον οποίο συνυπήρξαν με όλους τους δυνατούς τρόπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους! Ως φίλοι, ως σύντροφοι, ως σύζυγοι, ως φίλοι ξανά, ως σύζυγοι ξανά… Πέρασαν πολλά και επηρέασαν όσο περισσότερο γίνεται ο ένας τον άλλον.  Στις αφηγήσεις της που αφορούν τον Ριβέρα, η Φρίντα μοιάζει πιο αδύναμη από ποτέ, και αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Τα επόμενα σχέδιά μας είναι η Φρίντα μας να συνεχίσει την πορεία της στον φιλόξενο χώρο του Tempus Verum-εν Αθήναις, στο Γκάζι, κι έπειτα από αυτό να τριγυρίσει λίγο ακόμα στην επαρχία, μιας και σε όποιες πόλεις έχουμε πραγματοποιήσει την παράσταση υπήρξε μεγάλη αποδοχή! Από εκεί και πέρα… θα δούμε!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ