Κριτική για την παράσταση "Κάτι σαν κήπος"

Από τη Μαργαρίτα Λιγνού 

Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς βρεφικό θέατρο, (μια έννοια που ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστή) αμέσως σου δημιουργούνται ερωτήματα, τι να είναι αυτό άραγε που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον σ' ένα βρέφος ή ακόμα και σ' ένα μικρό παιδί που βρίσκεται κοντά στην προσχολική ηλικία, για να παρακολουθήσει μια παράσταση και κατά συνέπεια να το εκπαιδεύσει, ώστε να γίνει ένας μελλοντικός θεατρόφιλος;

Η απάντηση στα εύλογα ερωτήματα, που μας δημιουργούνται είναι πολύ εύκολη: Χρώματα, μουσική, εκφραστικότητα, διάδραση και γνώριμες κινήσεις. Tα παιδιά αγαπούν αυτά, που τους είναι γνώριμα από τα πρώτα βήματα της ζωής τους και τους δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας.

Το δύσκολο κομμάτι είναι η σύνδεση όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών και η ένταξη τους σε μια παράσταση. Η Artika (www.artika.co), η ομάδα που έφερε το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα, με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργεί και να παρουσιάζει τέτοιου είδους παραστάσεις.

Οι ηθοποιοί Καραχάλιου Κλεονίκη και Βασίλης Καζής, που καλούνται να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, είναι άκρως εκφραστικοί, δημιουργούν ήχους πάνω στη σκηνή από γνώριμα αντικείμενα προς τα παιδιά, παίζουν, χρησιμοποιώντας το σώμα τους κατά κύριο λόγο, την έκφραση του προσώπου τους και εν τέλει δημιουργούν εικόνες της καθημερινότητας μας.

Η σωματική κίνηση σε αυτή την ηλικιακή περίοδο της ζωής μας είναι το Α και το Ω, καθώς δίνει το παράδειγμα και το έναυσμα στους μικρούς μας θεατές να πράξουν το ίδιο.

Είναι πολύ δύσκολο το έργο των ηθοποιών σε τέτοιου είδους παραστάσεις, γιατί γίνονται κοινωνοί της γνώσης, της δημιουργίας και της έκφρασης συναισθημάτων.

Τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν, έχοντας ερεθίσματα από μικρά καθημερινά πράγματα, τι συμβαίνει γύρω τους, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της παράστασης η προσέγγιση της καθημερινότητας παρουσιάζεται με πολύ απλό τρόπο, ώστε να γίνει άκρως κατανοητή στους μικρούς θεατές.

Η Artika, (www.artika.co) αν και έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, καταφέρνει, μέχρι τώρα, να το φέρνει εις πέρας, με συνέπεια και σεβασμό στο μικρό θεατή και όχι μόνο, γιατί η αλήθεια είναι ότι έπιασα και εγώ τον εαυτό μου αρκετές στιγμές να χαμογελώ.

Συνεχίστε με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα, που σας διακρίνει και το βρεφικό θέατρο θα γίνει θεσμός!

 Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με τη Έλλη Χρονιάρη για την παράσταση "Φρίντα Κάλο"
Επόμενο άρθροΓια το ποιος πραγματικά μπορεί να βάλει τέλος στην αντεργατική ανομία στα θέατρα!!!