Για το ποιος πραγματικά μπορεί να βάλει τέλος στην αντεργατική ανομία στα θέατρα!!!

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Μέλος  της Π.Ο.Θ.Α. και του .Ε.Κ.Α.
μέλος της F.I.A
έτος ίδρυσης 1917

Με έκπληξή μας ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Έθνος», ότι υπάρχει «ανησυχία» στα κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά και στην εργοδοσία για τις εργασιακές συνθήκες του κλάδου των ηθοποιών.

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο το πώς το υπουργείο εργασίας, που το τελευταίο διάστημα από κοινού με την εργοδοσία πρωταγωνιστούν στην επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, ξαφνικά ανησυχούν για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο..

Μάλιστα ενημερωθήκαμε πως έγινε συνάντηση μεταξύ τους στην οποία ήταν παρούσα και η ΠΟΘΑ, όπου «τράβηξαν το αυτί του επιχειρηματία», ο οποίος με τη σειρά του διαβεβαίωσε για τη συνέπεια του απέναντι στους κυβερνητικούς νόμους. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος καθώς και άλλοι επιχειρηματίες του θεάτρου δηλώνουν πως “με βάση τους υπάρχοντες νόμους της κυβέρνησης είναι καθ’ όλα νόμιμοι” όταν πληρώνουν με ωρομισθία τους ηθοποιούς κ.α”  Αυτό μάλιστα αξιοποιήθηκε και ως επιχείρημα προκειμένου να μην προσέλθουν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπροστά στη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που δίνει το σωματείο.

Δε μένει μάλιστα καμία αμφιβολία για το ότι η συνάντηση  δεν ήταν στην κατεύθυνση της επίλυσης καθώς δεν κλήθηκε  ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο αγωνιζόμενος κλάδος των ηθοποιών με το σωματείο του, το οποίο έχει ήδη υπογράψει 3 συμβάσεις, παρά τα όσα εμπόδια σήκωνε η κυβέρνηση

Σε μία περίοδο που το ΣΕΗ συνεχίζει και κλιμακώνει την πίεση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας  γίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν ως παράγοντες της λύσης του προβλήματος αυτοί που είναι μέρος του.

  • Η Κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει τις πιο σκληρές και απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις , γιατί με βάση τη δική της πολιτική είναι νόμιμο ο ηθοποιός να πληρώνεται με 3 ευρώ την ώρα.
  • Η εργοδοσία που  πληρώνει με μισθούς πείνας, που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, που αρνείται ακόμα και τη διαπραγμάτευση.
  • Η ηγεσία της ΠΟΘΑ που απέχει από τη μάχη, μποϋκοτάρωντας κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης, όπως πχ όταν αρνήθηκε ακόμα και να συνεδριάσει το Δ.Σ της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει απεργία που πραγματικά θα πίεζε την εργοδοσία στην κατεύθυνση της υπογραφής.

Αν υπάρχει ανησυχία στο υπουργείο για τις συνθήκες στο χώρο δουλειάς,  να καταργήσει το σύνολο των αντεργατικών νόμων, να επαναφέρουν με νόμο την υποχρεωτικότητα  στις συμβάσεις, να πάρει πίσω το νέο ασφαλιστικό, να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις για την απεργία.

Αν ο κύριος Παναγιωτάκης ήθελε να φροντίσει τους ηθοποιούς μπορούσε να έχει υπογράψει τη συλλογική σύμβαση, να είχε προσέλθει στη διαπραγμάτευση αντί να απαγορεύει ακόμα και την είσοδο  των σωματείων στα θέατρα όπως έγινε  την Κυριακή  όπου απαγορεύτηκε η είσοδος του ΣΕΗ και του ΠΜΣ  στο θέατρο ΑΛΙΚΗ.

Όσον αφορά στην Διοίκηση της ΠΟΘΑ, έχει διαλέξει το δρόμο στήριξης της Κυβέρνησης. Ωστόσο  θα μπορούσαν εκτός από τις συναντήσεις με τους υπουργούς και την εργοδοσία, να παρευρίσκονταν και σε καμία μαζική διαδικασία αντί να απαξιώνουν τα σωματεία αλλά και το ίδιο το ΔΣ της Ομοσπονδίας μπροστά μάλιστα σε τόσο κρίσιμες μάχες.

Ας είναι λοιπόν καθαρό σε όλους ότι η μάχη δίνεται μέσα στα θέατρα από τους ηθοποιούς και το σωματείο τους. Θα συνεχίσουμε προς όλες τις μεριές  μέχρι να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του ΣΕΗ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ       ΗΡΑ ΡΟΚΟΥ

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Κάτι σαν κήπος"
Επόμενο άρθροΥπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Fajr