Συνέντευξη με τον Γιάννη Μόρτζο για την παράσταση "Η γκιλοτίνα"

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Παπαλόη

Τι θέση θεωρείτε, ότι έχει ο έρωτας μέσα σε μια εποχή κρίσης;
Ο έρωτας δεν έχει εποχές είναι το πιο βασικό στοιχείο συναίσθημα του ανθρώπου , που δηλώνει την ύπαρξή του και τη συνέχειά του στην πορεία της ζωής. Ίσως σε εποχές κρίσης να είναι πιο έντονος και εφ’  όσον εκδηλωθεί συμπληρώνει και τονίζει ότι του στερεί η καθημερινότητα.

Στο έργο υποδύεστε τον άστεγο. Πείτε μας λίγα  λόγια  για τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό του συγκεκριμένου  χαρακτήρα.
Ο ρόλος που υποδύομαι είναι ένας «άστεγος» που μπορεί και θέλει να ανακαλύψει ότι κρύβει στο μυαλό του και στην ψυχή του,  που  τον έχουν αλλοτριώσει,  με αποτέλεσμα να έχει βραχυκυκλωθεί και να αντιλαμβάνεται τη ζωή μονομερώς. Είναι ο άνθρωπος που όταν όλα του έχουν πάει περίφημα μέχρι κάποια στιγμή της ζωής του ξυπνάει μέσα του το παρελθόν, που έζησε και βλέπει τώρα ότι χρειάζεται να αναθεωρήσει τη ζωή του αλλά και να δώσει μια λύση παραδειγματική στην κοινωνία, που παλεύει να βρει το χαμένο ορισμό της αληθινής ζωής με περιεχόμενο.

Είστε ένας άνθρωπος που βρίσκεστε στο χώρο του θεάτρου εδώ και πολλά  χρόνια. Ποια πιστεύετε ότι είναι  πορεία του ελληνικού θεάτρου σήμερα;
Το ελληνικό θέατρο έχει ιστορία από την αρχαία Ελλάδα και συνεχίζει σήμερα μέσα σε πολλές αντιξοότητες να είναι ένας ζωντανός οργανισμός ίσως ο μόνος που δίνει ζωή και ελπίδα στην εθνική μας υπόσταση. Υπάρχουν βέβαια στιγμές που το θέατρό μας είχε υποστεί μια σχετική καθίζηση αλλά υποστηρίζω με γνώση ότι η ελληνική δραματουργία είναι αξιοζήλευτη και συνεχώς δυναμώνει την παρουσία της στο άπλωμα του πολιτισμού μας.

Μέσα από τα λεγόμενα των παλαιότερων μαθαίνουν οι νεότεροι. Μπορείτε να μας πείτε τι έχει μείνει πιο έντονα στη μνήμη σας μαθητεύοντας δίπλα σε τόσο μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου;
Είμαστε τυχεροί γιατί αυτός ο τόπος γέννησε και γαλούχησε  μεγάλους δασκάλους που άφησαν πλούσιο σπόρο για τους επιγόνους. Γνώρισα ιερά τέρατα της γνώσης και της τέχνης. Ποιητές , λογοτέχνες, ηθοποιοί , ζωγράφοι, μουσικοσυνθέτες, σκηνοθέτες που η προσφορά τους έδωσε την ευκαιρία σε όλους μας σήμερα να εισπράττουμε την γλυκιά γεύση της γνώσης και της δημιουργίας. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι πάντα στην πρωτοπορία του πολιτισμού παγκοσμίως.

Ποιο μήνυμα κατά τη γνώμη σας, θέλει να περάσει το έργο;
Το θεατρικό έργο η «Γκιλοτίνα» είναι ένα σύγχρονο αριστούργημα της θεατρικής μας γραφής με πολλά μηνύματα , αλλά σε ένα κυριαρχεί. Στην ανάγκη για ενότητα του λαού για να αποφύγει τις παγίδες που τους στήνουν πάντα οι κυρίαρχοι του σύγχρονου κόσμου και οι οποίοι είναι πάντα αδίστακτοι.

Ποια  συμβουλή δίνετε σε ένα παιδί που κυνηγάει το όνειρο του να γίνει ηθοποιός, σε μια εποχή κρίσης και κορεσμού του επαγγέλματος;
Διδάσκω του νέους ηθοποιούς εδώ και τριανταπέντε χρόνια και έχω γνώση του χώρου σφαιρική. Η πρώτη συμβουλή που δίνω πάντα είναι : «Προσπάθησε νέε μου πριν αποφασίσεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με το θέατρο να ενημερωθείς με κάθε λεπτομέρεια για τις απαιτήσεις και την αβεβαιότητα που κρύβει η τέχνη του ηθοποιού. Η αληθινή γνώση από σοβαρούς και έμπειρος δασκάλους ίσως να σε βοηθήσουν ώστε η επιλογή σου να μην είναι τουλάχιστον επιπόλαιη. Για σένα έρχεται η περιπέτεια μιας ολόκληρης ζωής.»

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ