Το «δεύτερο φύλο»… Η Γυναίκα!

Επιμέλεια άρθρου: Ε.Χ. ΣΙΝΑ

Γυναίκες, ένα «δεύτερο φύλο», σύμφωνα με τον τίτλο του βιβλίου της Σιμόν ντε Μπωβουάρ, το οποίο αναδεικνύει τη σημαντική πλευρά της γυναίκας, σε μια άνιση μεταχείριση, όπου αναζητούν τον επαναπροσδιορισμό τους. Μιλάμε για ένα έργο του 1949 και είμαστε στο 2019! Η Γυναίκα «πρωταγωνιστεί» με κάθε τρόπο στο σήμερα και γίνεται αποδεκτή, αλλάζοντας μορφές, ενώ τη βλέπουμε να προσαρμόζεται σε μοντέλα ρόλων με στόχους και φιλοδοξίες!
Αυτά τα «μοντέλα ρόλων» ενσαρκώνονται πάνω στη σκηνή και μας μιλούν!

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν και  η Γυναικεία φύση επικρατεί!

  1. Αντριάνα

Μια μεγάλη επιτυχία του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟΑ, που συνοδεύτηκε από μια εξαίρετη ερμηνεία της Εύας Καμινάρη, θα επαναληφθεί για λίγες παραστάσεις στο ‘’Από Κοινού’’ θέατρο από τις 7 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τον μονόλογο ‘’Η Αντριάνα’’ που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου και που αναφέρεται σε μια γυναίκα, που στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις οικογενειακές απαιτήσεις καθώς και την ευθύνη που για διάφορους λόγους της είχαν αναθέσει για τη μικρή της αδελφή, έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για προσωπική ευτυχία, προκειμένου να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων, που χωρίς να της ζητηθούν άμεσα, την κάνουν εν τούτοις να ζει κυριολεκτικά για τους άλλους. Μια γνωστή περίπτωση που αφορά – και απευθύνεται – σε χιλιάδες γυναίκες-θύματα, όπου εγκαταλείπουν τον εαυτό τους, προκειμένου να υπηρετήσουν τον συγγενή του οποίου ανέλαβαν ή τους ανέθεσαν την ευθύνη. Η Αντριάνα έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από κριτικούς και Κοινό και εισέπραξε ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά σχόλια και σαν έργο, αλλά, πολύ περισσότερο, και σαν ερμηνεία.

 Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

 

2. Γυναίκες του Παπαδιαμάντη

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της και την τεράστια απήχηση σε κοινό και κριτικούς, η παράσταση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ» επιστρέφει για δεύτερη θεατρική σεζόν, στο Θέατρο ΧΩΡΑ, από τις 11 Οκτωβρίου 2018.

Η Νένα Μεντή συναντά τον Πέτρο Ζούλια και μαζί με την 'Ερση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, την Χριστιάννα Ματζουράνη, την Μαριάννα Τουντασάκη και την Έφη Σακελλαρίου ζωντανεύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα! Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

3. Η Αγάπη άργησε μια μέρα

Το συγκλονιστικό έργο της Λιλής Ζωγράφου Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, επαναλαμβάνεται στο Θέατρο ΑΡΓΩ  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από τις 11 Οκτωβρίου.

Σε μια αγροτική περιοχή της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου ζουν κάτω από τη σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ξεχνούν τα όνειρα τους, καταπνίγουν τα συναισθήματα τους, υποτάσσονται στην επιταγή του πατέρα. Αλλά και υποτάσσουν… Η μεγαλύτερη κόρη, έπειτα από το θάνατο του πατέρα και της μητέρας της αναλαμβάνει τον ρόλο του εξουσιαστή, προσπαθώντας να ελέγξει της ζωές και την τύχη όλων των αδερφών της. Κάποιες θα υποχωρήσουν, άλλες θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

  1. Μαμά, και εγώ δεν σ’ αγαπώ

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 έκανε πρεμιέρα στο Black Box του Επί Κολωνώ η παράσταση «Μαμά, κι εγώ δεν σ΄αγαπώ» της Μαργαρίτας Φρανέλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά.

Οι σχέσεις μητέρας-κόρης ξετυλίγονται στον χρόνο καλύπτοντας τρεις διαφορετικές γενιές. Η προσπάθεια να φωτιστεί το σκοτεινό παρελθόν συχνά επισκιάζει το εύθραυστο παρόν. Πόσο μοιάζουμε με τους γονείς μας; Πώς θα αποφύγουμε τα λάθη τους; Πόσο μας ακολουθούν τα παιδικά τραύματα; Πώς να αγαπήσουμε τα παιδιά μας; Πώς να καταλάβουμε τους γονείς μας; Το αφήγημα της Μαργαρίτας Φρανέλη (Εκδόσεις Πατάκη, 2009) πραγματεύεται άλλοτε με λυτρωτικό χιούμορ κι άλλοτε με αγωνιώδη ενδοσκόπηση το ακανθώδες ζήτημα των ενδοοικογενειακών σχέσεων που αναζητά εν τέλει τη λύση του μέσα στη θεατρική πραγματικότητα.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

  1. Από την Αντιγόνη στη Μήδεια

Η παράσταση του Κώστα Γάκη, «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια», μετά τα απανωτά sold out, συνεχίζει την απόλυτα επιτυχημένη πορεία της και αλλάζει ημέρες από 2 Φεβρουαρίου. Πλέον από 2 Φεβρουαρίου παίζεται κάθε Σάββατο 21:15 και Κυριακή στις 19:00 στο θέατρο Άλφα.Ιδέα.

Μια παράσταση - κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης όπως αυτή προκύπτει από δέκα εξέχουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με τον μοναδικό τρόπο που τις αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης είτε ως αρχετυπικές μορφές, είτε ως βαθιά ανθρώπινες και ένσαρκες οντότητες.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ