Απάντηση του Σ.Ε.Η. για τις εξαγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού

Τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από μέρες σιωπής, απέχουν έτη φωτός από  τις πραγματικές ανάγκες των καλλιτεχνών και του πολιτισμού.

Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο αναμάσημα των μέτρων της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μας πείσουν πως αρκούν, πως στηρίζουν τους εργαζόμενους στο χώρο και την καλλιτεχνική δημιουργία, πως υπερασπίζονται την ανάγκη του λαού για επαφή με την τέχνη όσο είναι κλεισμένος στο σπίτι του.

Δίνουν 15 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά μέτρα και νέες δράσεις, στην ίδια κατεύθυνση που τα ζήσαμε μέχρι τώρα και που σε καμία περίπτωση δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους καλλιτέχνες, τις μικρές ομάδες. Χρήματα που για να φτάσουν στους εργαζόμενους, στους δημιουργούς,  σ’ αυτούς που πραγματικά αποτελούν το άρμα της εξέλιξης της τέχνης, πρέπει να περάσουν μέσα από το έδαφος των εργασιακών σχέσεων που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα στην κρίση και ύστερα στην ανάπτυξη.

Ακόμα περισσότερο το δελτίο τύπου του υπουργείου δεν απαντά στα αυτονόητα αιτήματα όλου του κλάδου, στις συνεχόμενες καταγγελίες σωματείων, στο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εκτός των μέτρων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, έχοντας χαμένη αυτή αλλά πιθανά και την επόμενη σεζόν.

Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, εξαγγέλλουν για άλλη μια φορά επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, που όχι μόνο δεν αρκούν για την πραγματική στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής, αλλά αποτελούν ευθέως επέκταση ημερομηνιών των προηγούμενων κονδυλίων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προωθούν σχεδιασμούς της ΕΕ, σε σχέση με το ψηφιακό καλλιτεχνικό έργο, αφήνοντας απ’ έξω παράμετρους όπως τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, που βέβαια η τύχη τους είναι γνωστή ήδη από τα νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Φυσικά ως καλλιτέχνες παραμένουμε πάντα  υπέρμαχοι της εξέλιξης της ίδιας τέχνης αλλά και της παραστασιακής της απεικόνισης. Αυτό  όμως δεν μπορεί να γίνει με απλές εξαγγελίες αλλά με ουσιαστική οικονομική στήριξη για υλικοτεχνική υποδομή και πρόσβαση στην τεχνολογία, αλλιώς πρόκειται για ένα κομμάτι το οποίο αφορά μόνο τα μεγάλα ιδρύματα, τις μεγάλες θεατρικές επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας λοιπόν το έργο των προηγούμενων, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο κωφεύουν στις ανάγκες και στις φωνές όλων εκείνων που είναι απαραίτητοι για να υπάρξει ο πολιτισμός. Επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά πως η τέχνη μας αντιμετωπίζεται σαν ένα εμπορεύσιμο αγαθό.

  

Απαιτούμε άμεσα να ακουστούν τα αιτήματα των εργαζόμενων του χώρου:

  • Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα - ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση
  • Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων ,μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
  • Γενναία  χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας για να αντιμετωπισθεί η επιδημία
  • ‘Άμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Εδώ και τώρα χορήγηση των μέσων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό ,που δίνει ηρωική μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος. 

Συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τον αγώνα μας, για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και για πολιτισμό αντίστοιχο των ανθρώπινων κεκτημένων και όχι της ζούγκλας της αγοράς.

 #mazi_dynatoi

  

Για το ΔΣ του ΣΕΗ

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Αντωνιάδης

Η Γεν. Γραμματέας Ήρα Ρόκου

 

Σ.Ε.Η. Κάνιγγος 33, 10682, Αθήνα, τηλ.: 2103817369 – 2103833742, e-mail: [email protected] / [email protected]