Κριτική για την παράσταση "Το χρονικό του χρόνου"

Από τον Ιάσωνα Χατζηαθανασίου

Η παράσταση “Το Χρονικό του Χρόνου” είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen Hawking. Η παράσταση ακολουθεί πιστά τη δομή του βιβλίου και είναι χωρισμένη σε δώδεκα κεφάλαια.

Το βιβλίο το οποίο  άλλωστε αποτελεί και τον σκελετό της παράστασης αναφέρεται σε όλες τις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν συντελεστεί στο χώρο της αστρονομίας και της κοσμολογίας από τον ίδιο τον Hawking αλλά και τους προηγούμενους από αυτόν, ήδη από την εποχή του Αρίσταρχου.

Όλες αυτές οι ανακαλύψεις σχετίζονται με την φύση του χώρου και του χρόνου,την διαστολή του σύμπαντος αλλά και τον μικρόκοσμο στον οποίον κυριαρχεί η αρχή της απροσδιοριστίας. Όλα τα παραπάνω αποδίδονται και εξηγούνται με έναν απόλυτα προσλήψιμο, από το κοινό, θεατρικό τρόπο από τον Δημήτρη Πασσά ο οποίος κάνει ακόμα και τις πιο δυσνόητες έννοιες του βιβλίου προσιτές ακόμα και στο θεατή που έχει περιορισμένες γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο.

Όλα όσα εξηγεί ο Δημήτρης Πασσάς πλαισιώνονται από την εξαιρετική ερμηνεία του Μελέτη Ηλία ο οποίος εκφράζει όλους τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ανθρώπων πάνω στις επιστημονικές ανακαλύψεις που αναφέρονται στο βιβλίο όπως την ανησυχία τους σχετικά με την αστάθεια του σύμπαντος διότι το σύμπαν διαστέλλεται , το τι είναι ο άνθρωπος στο σύμπαν και το ζήτημα του βέλους του χρόνου, καθώς ενώ οι νόμοι της φυσικής δουλεύουν ακόμα και αν αντιστρέψουμε το χρόνο, πρακτικά δημιουργούνται πολλά παράδοξα.

Η ατμοσφαιρική μουσική της Monika πλαισιώνει κατάλληλα την παράσταση, όπως και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.

Ευρηματικό είναι επίσης πως πριν αρχίσει η παράσταση υπήρχαν κάποιες ερωτήσεις των ηθοποιών προς τον κόσμο σχετικά με το βιβλίο και την επιστήμη και όχι μόνο.

Συμπερασματικά η παράσταση πετυχαίνει να φέρει την επιστήμη απέναντι στον άνθρωπο και να δείξει πως οι επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν επίδραση στην αντίληψη των ανθρώπων σχετικά με το σύμπαν και τον χωρόχρονο.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ