Ο συγγραφέας, του έργου "Το παζάρι" Ντ. Πλανέλ στην Αθήνα

φωτο Πλανέλ

Ο Νταβίντ Πλανέλ, o  Ισπανός συγγραφέας του θεατρικού έργου «Το παζάρι» που παίζεται στον ΠολυχώροΤέχνης  Αλεξάνδρεια θα παραστεί στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου ώρα 20.30 .

Ο Νταβίντ Πλανέλ ,που γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1967, είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεατρικός συγγραφέας.

Εργάστηκε ως σεναριογράφος σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους και σε  τηλεοπτικές σειρές.  Ως σκηνοθέτης κινηματογράφου, εκτός από πολλές ταινίες μικρού μήκους (οι περισσότερες βραβευμένες) σκηνοθέτησε και την ταινία μεγάλου μήκους «Η ντροπή»,που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας και το δεύτερο βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάλαγας το 2000.

Στο θέατρο έγραψε και σκηνοθέτησε το 1996 την κοινωνική κωμωδία “Bazar”.

 Η δεύτερή του δουλειά ως σκηνοθέτη και διασκευαστή είχε τίτλο «Τη μέρα που ο Τσέχωφ χόρεψε με τον Έλβις»

Τον Αύγουστο του 2016 έγραψε και σκηνοθέτησε το τρίτο έργο του «Η τελευταία νύχτα μου με τη Σάρα», ένα αφιέρωμα στη Σάρα Μοντιέλ, που θα κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο του 2016 στην Gran Vía της Μαδρίτης.

Αυτή την εποχή ετοιμάζει την παραγωγή του επόμενου έργου του, «Η ποιήτρια. Έγκλημα στο υποσέλιδο», ένα θρίλερ με θέμα τον φθόνο και τη δουλειά του λογοτέχνη.

το παζαρι 8

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει για το έργο του :

 «To 2016 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που έγραψα το BAZAR.

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου στάθηκε μια συνομιλία που άκουσα σε  ένα μπαρ της συνοικίας Λαβαπιές στη Μαδρίτη ανάμεσα σε έναν νεαρό Μαροκινό και έναν ισπανό τυχοδιώκτη. Η συνομιλία αφορούσε τη μαγνητοσκόπηση μιας πτώσης από ποδήλατο για τη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό με θέμα τις "καλύτερες πτώσεις" στην τηλεόραση. Με όργανο το μαύρο χιούμορ, το έργο μιλάει για την ταυτότητα των μεταναστών στο καπιταλιστικό πλαίσιο του 21ου αιώνα.

 Τώρα πια πέρασαν 20 χρόνια και όλα έχουν αλλάξει πολύ: Οι διαγωνισμοί  για τις πτώσεις δεν γίνονται πια στην τηλεόραση, αλλά στο ίντερνετ· οι πρώτοι άραβες μετανάστες στην Ισπανία έχουν γίνει ισπανοί πολίτες με πλήρη πολιτικά δικαιώματα· η Ισπανία είναι πλέον μια χώρα απόλυτα ενταγμένη στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ωστόσο, κατά βάθος, όλα σχεδόν παραμένουν ίδια.

 

 Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996 .Τα Χριστούγεννα του 1997, το BAZAR έκανε τη δεύτερη πρεμιέρα του στο Royal Court του Λονδίνου (λίκνο των οργισμένων συγγραφέων της δεκαετίας του '60) σε σκηνοθεσία της Roxana Silbert.

Πέρασαν πολλά χρόνια χωρίς να ανέβει ξανά στη σκηνή. Το 2014, ωστόσο, αποφάσισα να δοκιμαστώ στη θεατρική σκηνοθεσία, σκηνοθετώντας ο ίδιος το Bazar στο Teatro del Barrio της Μαδρίτης, το πλέον κατάλληλο μέρος για το ανέβασμα ενός έργου κάτω από την κωμική βιτρίνα του οποίου κρύβεται ένα δράμα με αδιαμφισβήτητο πολιτικό υπόβαθρο.

Το ανέβασμα του BAZAR στην Αθήνα είναι αναμφίβολα για μένα ένα γεγονός φορτισμένο από συμβολισμό. Η Αθήνα, στα μάτια της Ευρώπης, αποτελεί την πρωτοπορία του αγώνα ενάντια στις καθαρά οικονομικές αξίες που παραβιάζουν την ανθρωπιά των πολιτών για να κάνουν ακόμα πλουσιότερη την παγκόσμια ελίτ.

Γι' αυτό εύχομαι κάθε επιτυχία στην παράσταση του ΒΑΖΑR στην Αθήνα, γιατί δεν φαντάζομαι κανέναν τόπο στον οποίο θα μπορούσε να γίνει πιο αντιληπτό το παράδοξο ανάμεσα στον καπιταλισμό και την ανθρωπιά, τον αγώνα ανάμεσα στην  προσαρμογή στο κοινωνικό περιβάλλον και την προστασία της προσωπικής ταυτότητας.»

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ