2274

Η εβραία - Ο Χαφιές

Συγγραφέας: Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθέτης: Ανδρονίκη Χριστάκη
Σκηνικά: Ανδρονίκη Χριστάκη
Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη
Φωτισμοί: Κατερίνα  Μαραγκουδάκη
Μουσική: Ανδρονίκη Χριστάκη - GeorgeGaudy (επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Μαρλέν Καμίνσκυ, Δώρα Τσίγκα

Περιγραφή

 Δύο μονόπρακτα του έργου Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Περισσότερα

Όταν ο Μπρεχτ έγραφε τα  24 μονόπρακτα, του έργου του Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ ήταν εξόριστος (1935-1939)  και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας.

Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στην Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία, κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό με έντονη την οσμή του τρόμου.

To έργο του Μπρεχτ"ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΙΧ" και ειδικά τα δυο μονόπρακτα  Η ΕΒΡΑΙΑ  - Ο ΧΑΦΙΕΣ αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην κοινωνία αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο Brecht διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η Εβραία.

 

- Φρανκφούρτη - 1935  - βράδυ.

Μια αστή γυναίκα - σύζυγος καθηγητή Ιατρικής - στο σπίτι της μαζεύει τα πράγματά της σε βαλίτσες, αποφασισμένη να μετοικήσει στο Άμστερνταμ μακριά από τον σύζυγό της, ορμώμενη από την νέα πραγματικότητα που διαφαίνεται γύρω της, επιθυμώντας να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

 

Ο Χαφιές.

- Κολωνία - 1935- Ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα.

Μια αστική οικογένεια - ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους - στο σπίτι τους παρουσία της υπηρέτριας τους, βιώνουν με φόβο την μεταβατική περίοδο που διαδέχεται την φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, αφού εμποτίζονται με δυσπιστία από το ενδεχόμενο της προδοσίας του ενός προς τον άλλο ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια τους.

Βοηθοί  Σκηνοθέτη: Νικολέτα Παράσχη, Ρεβέκκα Παυλίδου
Μουσική Σύνθεση-Ενορχήστρωση:GeorgeGaudy
Εκτελεστής Παραγωγός: Ρούλα Νικολάου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λία Κίκερη
Φωτογραφίες: Αντώνης Θεοδωρίδης. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Από Μηχανής Θέατρο

από 13/04
Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο Αθήνα Τ.Κ. 104 36
Τηλ: 210 5232097 Email: [email protected] Website: /amtheater.gr/

Εισιτήρια: Κανονικό:14€
Φοιτητικό & άνω 65 ετών: 10€ 
Άνεργοι: 8€ 
Ατέλειες ηθοποιών: 5€ 
Πληροφορίες: 210 5232097
Προπώληση: Viva

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π 21:00
Σ 21:00
Κ 20:00
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή παράσταση και άριστη επιλογή! Όλοι οι ηθοποιοί υποστήριξαν με σαφήνεια το κείμενο και μετέδωσαν το κλίμα φόβου που επικρατούσε στη Γερμανία. Ο πυρήνας και των δύο μονόπρακτων που παρακολουθήσαμε είναι πάντα επίκαιρος: οι εφησυχασμένοι πολίτες όταν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, συνήθως είναι αργά και ο ιστός της τραγωδίας έχει ήδη πλεχθεί.