1557

Η φαλακρή τραγουδίστρια

Συγγραφέας: Ευγένιος Ιονέσκο
Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθέτης: Σοφία Μαραθάκη
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Ερμηνεύουν:

Κος Σμιθ: Μάριος Παναγιώτου
Κα Σμιθ: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου
Κος Μαρτέν: Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου
Κα Μαρτέν: Μαρία Παρασύρη
Μαίρυ: Σοφία Μαραθάκη
Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής: Κωνσταντίνος Μωραἴτης

Περιγραφή

Η Σοφία Μαραθάκη και η Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ παρουσιάζουν το έργο που ουσιαστικά καθιέρωσε το θέατρο του παραλόγου. Γραμμένο το 1948, το έργο Η φαλακρή τραγουδίστρια μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς σατιρίζει θέματα όπως η ισοπέδωση της ατομικής ταυτότητας, η καθολική αποξένωση και η αυτοματοποίηση της συμπεριφοράς. Η υπόθεση του έργου, διαδραματίζεται σ’ ένα αγγλικό αστικό σαλόνι όπου το ζεύγος Σμιθ συναντά το ζεύγος Μάρτιν, λίγο πριν εισβάλλει στην κουβέντα η υπηρέτρια του σπιτιού, αλλά και ένας απρόσκλητος πυροσβέστης.

Περισσότερα

Με όχημα την ανεπάρκεια των λέξεων, ο συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο περιγράφει την καθημερινότητα της μικροαστικής κοινωνίας και επιτίθεται σ’ ένα κόσμο, που έχει χάσει τη μεταφυσική του διάσταση. Παρωδώντας και χλευάζοντας την απολιθωμένη γλώσσα, βασικά προτείνει την αποκατάσταση μιας ποιητικής αντίληψης για τη ζωή.

Η παράσταση επιδιώκει να αναδείξει το παράλογο και το σουρεαλιστικό στοιχείο του σύγχρονου κόσμου της και την καθολική αδυναμία της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας συναισθημάτων και ιδεών. Με εφαλτήριο τον Βιτγκενστάιν που λέει ότι: τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου, στόχος είναι να διερευνηθεί η ανάγκη του ανθρώπου να ονομάζει τα πάντα και να τα κατηγοριοποιεί για να τα κατανοήσει. Τα θέματα της μνήμης και της αμνησίας, της κοινοτοπίας των λέξεων, της σύγκρουσης ανάμεσα στο περίκλειστο σπίτι και στον εξωτερικό κόσμο είναι πανανθρώπινα και διαχρονικά. Η λοξή ματιά του Ιονέσκο που επικεντρώνεται στο ελάχιστο και το μεγεθύνει ταιριάζει ιδιαίτερα στο πεδίο σκηνικής έρευνας της ομάδας ΑΤΟΝΑλ.

Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας

*Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Φωτογραφίες

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΥΓΕΝΙΑ
    Είδα αυτό ακριβώς ,που περίμενα να δω,καθόσον πρόκειται για θέατρο του παραλόγου.
    Οι ηθοποιοί ήταν όλοι εξαιρετικοί και με τις κινήσεις του σώματός τους και τις λεκτικές επαναλήψεις ερμήνευσαν τέλεια τους ρόλους τους και πέρασαν τα μηνύματα του συγγραφέα στο κοινό
    Ευχαριστώ τη theatre mania για την πρόσκληση

  2. Άρτια σκηνοθεσία που αποδίδει την ρηχή και ανούσια πλευρά της ζωής... οι ηθοποιοί με απόλυτη πλαστικότητα και επαναλήψεις σε κινήσεις και λόγο απέδωσαν πλήρως τα νοήματα του έργου...Όλα αυτά με ελαφρότητα και χιούμορ...

  3. Δεν με ενθουσιασε. Με κουρασε λιγακι, οι διαλογοι πολυ απλοικοι και δεν μου κρατησαν το ενδιαφερον ζωντανο. Οι φωτογραφιες στην αφισα της παραστασης εξωτερικα του θεατρου, δεν ειχαν σχεση με την παρασταση!. Οι ηθοποιοι παιζαν ωραια ( σαν αυτοματοποιημενες καρικατουρες!!).