Οι πέτρες μιλούν

Αρχείο Παίχτηκε από 12/09/2017 έως 10/10/2017

Σχετικά

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων

Πύλη Αδριανού στη λεωφ. Αμαλίας

Διονυσίου Αρεοπαγίτου γωνία με την οδό Παρθενώνος

Διονυσίου Αρεοπαγίτου γωνία με την οδός Θρασύλλου

μνημείο Λυσικράτη στην Πλάκα

Ωρολόγιο του Κυρρήστου στη Ρωμαϊκή Αγορά

Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο

 

καθημερινά 11.00-13.00 και 17.00-19.00 σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά

Από το 2009 και για πέντε χρόνια η Αθήνα έχασε μεγάλο μέρος των τουριστών. Το 60% του τζίρου της, μαζί με 85 ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα που έβαλαν λουκέτο σε αυτό το διάστημα. Αλλά τα στοιχεία αλλάζουν. Το ενδιαφέρον για τη διαμονή στην πόλη όλο και αυξάνεται, διαπιστώνει η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού. Οι επισκέπτες μένουν τρεις νύχτες, προκειμένου να δουν τα μνημεία της Aθήνας, και τη χειμερινή περίοδο, συνήθως δύο βράδια. Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι υπάρχουν τουρίστες και μάλιστα πολλοί που έρχονται, όπως λέει στην «Κ», για να επισκεφθούν μουσεία, χώρους και μνημεία.

Θέλοντας να συνδέσει με σύγχρονη ματιά τον τουρισμό με τον πολιτισμό, η ένωση προτείνει τη δράση «Οι πέτρες μιλούν», η οποία θα δοκιμαστεί για ένα μήνα στην Αθήνα. Ενας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης των επισκεπτών μέσα από μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία, ελεύθερη για όλους.

Επτά διαφορετικές περφόρμανς, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε επτά σημεία της πόλης θα παρουσιάζονται καθημερινά 11.00-13.00 και 17.00-19.00 σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά από τις 10 του μηνός και για ένα μήνα. Θεατρικές περφόρμανς από νέους ηθοποιούς (της ανώτερης δραματικής σχολής «Δήλος»), οι οποίοι επιχειρούν μια πρώτη γνωριμία των επισκεπτών της πόλης με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων, την Πύλη Αδριανού στη λεωφ. Αμαλίας, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου γωνία με την οδό Παρθενώνος αλλά και στην οδό Θρασύλλου, στο μνημείο Λυσικράτη στην Πλάκα, στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου στη Ρωμαϊκή Αγορά, στον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο θα ακουστούν αποσπάσματα από τη «Λυσιστράτη», τον «Πλούτο» και τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο Περικλέους» του Θουκυδίδη, την «Οδύσσεια» του Ομήρου.

«Ενα ανοικτό μουσείο»
Η δράση στηρίζεται στη σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και ευχή όλων είναι να γίνει θεσμός. Ο τουρισμός πόλεων επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, τόνισε στη χθεσινή παρουσίαση η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, σημειώνοντας πως «η Αθήνα είναι ένα ανοικτό μουσείο». Θαυμάσια εναλλακτική πρόταση για την προσέγγιση αρχαίων μνημείων χαρακτήρισε την πρωτοβουλία η διευθύντρια του πρώτου μουσείου της χώρας Μαρία Λαγογιάννη, σημειώνοντας πως η δραματοποιημένη απαγγελία αποσπασμάτων της «Οδύσσειας» αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τρόπους να νιώσει κανείς την ουσία του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Ειδικά στο ΕΑΜ, που δέχεται 500.000 επισκέπτες τον χρόνο, η δράση θα συνδυαστεί με την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες». Μια μικρή γεύση πήραν χθες όσοι παρευρίσκονταν στο καφέ του μουσείου. Δύο κορίτσια και ένα αγόρι καλούσαν το κοινό να βγει στο αίθριο. «Ελάτε, ελάτε», ξάφνιασαν και τους ξένους επισκέπτες που έκαναν ένα διάλειμμα από τους εκθεσιακούς χώρους. «Ταξίδι, Οδύσσεια, μια ιστορία οι τρεις μας θα σας πούμε. Για ένα ταξίδι επιστροφής». Υψωσαν τα ψάθινα καπέλα τους και στο τέλος απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα όλων.

Η δράση «Οι πέτρες μιλούν» (εργάστηκαν η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού και η θεατρολόγος Λουίζα Αρκουμανέα) πραγματοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Athens Culture Net, της AEGEAN, του Αερολιμένα Αθηνών.

Εισιτήρια: Με ελεύθερη είσοδο