Η Θέληση

Αρχείο Παίχτηκε από 23/01/2019 έως 07/03/2019
στο Μπάγκειον - Ξενοδοχείον
Συγγραφέας: Σέζαρ Μπρι
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουηλ
Σκηνοθέτης: Cesar Brie
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ερμηνεύουν: Αγγελική Πασπαλιάρη, Δημήτρης Παπαβασιλείου

Περιγραφή

Η Αγγελική  Πασπαλιάρη και ο Δημήτρης Παπαβασιλείου, υπο την καθοδήγηση του Αργεντίνου σκηνοθέτη Σέζαρ Μπρι, μας μεταφέρουν τις τελευταίες μέρες της Γαλλίδας φιλοσόφου και ακτιβίστριας Σιμόν Βέιλ δίπλα στον Κάρλο, φίλο και νοσοκόμο της, τον Αύγουστο του 1943 στο νοσοκομείο του Άσφορντ στο Κεντ της Αγγλίας.

Περισσότερα

“Κι ακόμα αν αυτό το απέραντο εργοστάσιο θα παράγει τα πιο έξοχα θαύματα και θα κοστίζει ένα μόνο δάκρυ ενός μόνο παιδιού, εγώ αρνούμαι”.
Λόγος του Ιβάν στους αδελφούς Καραμαζώφ
Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Μέσα στο δωμάτιο που άφησε την τελευταία της πνοή, η Σιμόν βλέπει στον Κάρλο, τη μορφή ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης αλλά και της πολιτικής της συγκρότησης. Έτσι ο εκείνος μεταμορφώνεται στον αδερφό της Αντρέ Βέιλ, τον στρατιώτη Λουί Κρανί, τον σκηνοθέτη Μεγερχόλντ, τον Έκτορα της Ιλιάδας, τον πατέρα της Μπερνάρ Βέιλ, τον πατήρ Ζαν Πιέρ Περρίν και άλλους. Συνομιλώντας μαζί τους, σκιαγραφείται μία προσωπικότητα που πήρε σαφή θέση στα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα και την οποία -όχι άδικα-  ο Αλμπέρ Καμύ χαρακτήρισε ως "το μοναδικό μεγάλο πνεύμα” της εποχής του.

Το έργο του Σέζαρ Μπρι “La Voluntad” παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του ίδιου υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινης, ενώ έχει ανέβει στην Ιταλία, όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια καθώς και στη γενέτειρά του, την Αργεντινη. Αποτελεί έναν σοβαρό απολογισμό της πορείας της μεγάλη Γαλλίδας θεωρητικού και ακτιβίστριας και προέκυψε μετά από εκτενή έρευνα και μελέτη των κειμένων της. Πραγματεύεται τις απόψεις της Σιμόν Βέιλ πάνω σε ζητήματα που την καθόρισαν όπως το εργατικό κίνημα και ο μαρξισμός, η σημασία του ισπανικού εμφυλίου, οι συσχετισμοί που δημιουργήθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, η θρησκεία και η βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών για τα μειονεκτούντα άτομα.

“Αυτοί οι fools, αυτοί οι τρελοί, λένε ψέματα, δεν είναι αληθινά φρούτα…, στον Σαίξπηρ όμως οι μπουφόνοι, οι τρελοί, είναι οι μόνοι που λένε την αλήθεια, αυτή είναι η τραγική τους μοίρα. Οι τρελοί, βυθισμένοι στο έσχατο στάδιο της ταπείνωσης, χειρότερο από εκείνο των ζητιάνων, περιφρονημένοι γιατί μοιάζουν να μη χρησιμοποιούν τη λογική, μόνο εκείνοι λένε την αλήθεια. Όλοι οι άλλοι ψεύδονται(….)  Μαμά, δεν βλέπεις μια συγγένεια ανάμεσα σ' αυτούς τους τρελούς κι εμένα;”  S.W.

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Παπαδάκη
Φωτογραφίες και φωτογραφία αφίσας: Κώστας Γκιόκας
Αφίσα: Πέτρος Παράσχης
Τρειλερ:
Δημήτρης Αθανασιάδης
Διδασκαλία κίνησης και πρωτότυπη χορογραφία: Σώζων Σγούρος

Φωτογραφίες

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική παράσταση!
    Όλοι οι θεατές φύγαμε κατενθουσιασμένοι!
    Συγκλονιστικές ερμηνείες της κας Πασπαλιάρη και του κου Παπαβασιλείου, ευρηματική σκηνοθεσία, καταπληκτικό κείμενο, θαυμάσια μουσική....
    Πρώτη φορά βρέθηκα στο Μπάγκειον-Ξενοδοχείο και  παρακολούθησα παράσταση.
    Ο χώρος μέσα είναι ένα ερειπωμένο παλιό χλιδάτο ξενοδοχείο, με ξεφλουδισμένους τοίχους, ασυντήρητο, όπου στον πρώτο όροφο σε μια μεγάλη αίθουσα, που κάποτε ίσως ήταν αίθουσα χορού , διαμόρφωσαν το χώρο για να δίνονται παραστάσεις.
    Ίσως ο ιδιαίτερος αυτός χώρος που αποπνέει την αίγλη μιας παλαιότερης εποχής μας προδιαθέτει θετικά να ταξιδέψουμε στο χρόνο μαζί με τους ηθοποιούς....
    Οι θεατρόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν αυτή την παράσταση!!!