Η τραγωδία αλλιώς

Διάρκεια: 75'
Συγγραφέας: Νίκος Γιαννόπουλος - Αθηνά Παππά
Σκηνοθέτης: Αθηνά Παππά
Σκηνογραφία: Δανάη Γκούγια- Μαλβίνα Σπυρολάρη
Κοστούμια: Δανάη Γκούγια- Μαλβίνα Σπυρολάρη
Ερμηνεύουν: (αλφαβητική σειρά) Ειρήνη Καπελώνη ,  Στάθης Καστρίτης, , Ρένα Κουμπαρούλη,  Σοφοκλής Μαθιόπουλος, Ζένια Μπονάτσου, Μάριος Παραδίσης ,Σταυρούλα Ροΐδου, , Κατερίνα Σκυλογιάννη, Ολυμπία Σωτηροπούλου, Αλίκη Τσουκαλά, Μάριος Τσουμάρης

Περιγραφή

Η ηθοποιός – σκηνοθέτις Αθηνά Παππά παρουσιάζει  από στις 22 Νοέμβρίου την παράσταση η «Η τραγωδία αλλιώς» στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε κείμενα της ιδίας και του Νίκου Γιαννόπουλου.

Περισσότερα

Η παράσταση έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και τις μεταγραφές της μέσα από το πολυπολυτισμικό στοιχείο της εποχής που διανύουμε έχοντας ως στόχο την ανάγκη της κατανόησης της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Μια ομάδα καλλιτεχνών (ηθοποιών, χορευτών, εικαστικών) προσπαθεί να βρει τις ρίζες της και την εθνική της ταυτότητα, μέσα από την αρχαία ελληνική τραγωδία, αποδομώντας την και χτίζοντας την από την αρχή. Με σεβασμό και αγάπη στις αξίες  οι οποίες συγκρούονται  από τις κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες της εποχής μας, οι ήρωες μας  προσπαθούν να προσεγγίσουν την ταυτότητά τους, αλλά και να αποδεχθούν την ταυτότητα του «άλλου».  Έχουν αδυναμίες, πάθη, φόβους, ενοχές, εξαρτήσεις, αναζητούν εν αγωνίως τον έρωτα, τον οποίο κάποιες φορές απαρνιόνται, αλλά δε μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν. Όπως και στην αρχαία ελληνική τραγωδία, οι πράξεις τους δείχνουν ηρωικές και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινες. Οι εμβληματικές φιγούρες, μεταπλάθονται, χωρίς να χάνουν την έννοια και τη δύναμη της τραγικότητάς τους. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να εξιχνιάσουν την ανθρώπινη φύση των ηρώων και από τις  κωμικοτραγικές καταστάσεις που εμπίπτουν, ερευνούν πειραματιζόμενοι με σκωπτική διάθεση την αλήθεια.

Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Σκηνογραφία –Ενδυματολογία: Δανάη Γκούγια- Μαλβίνα Σπυρολάρη
Πρωτότυπα Τραγούδια: Αρίων
Ήχοι παράστασης: Richard Konig
Voice over:  Miss M.
Επιμέλεια χορού: Σταυρούλα Ροίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ρόδης
Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία & Marketing : Liaisons
Παραγωγή: Ηχόδραση  ΑΜΚΕ

Links
Facebook: https://www.facebook.com/itragodiaallios
Instagram: https://www.instagram.com/tragodiaallios

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Με κίνητρο τις τραγωδίες του Ευριπίδη και δεδομένης της λειτουργίας της θεατρικής σύμβασης και της φαντασιακής σύλληψης του πραγματικού, οι ήρωες μας, ζωντανές μαριονέτες, κινούνται στις θεματικές ενότητες  της Αργοναυτικής εκστρατείας και του Τρωικού πολέμου μεταπλάθοντας θεατρικά τον μύθο του αρχαίου δράματος δίνοντας στους θεατές την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την υπέρβαση του εδώ και τώρα  σε ιστορίες αλλοτινές και μυθοποιημένες αλλά πάντα τόσο σύγχρονες.

Ο έρωτας , ο φόνος, ο θάνατος, η ανάσταση, ,η ύβρις, η τιμωρία, η υπέρβαση και η δικαίωση πάλλονται μεταξύ τους χορεύοντας  σε ένα ξέφρενο χορό μεταξύ φυσικού και μεταφυσικού κόσμου.

Οι ηθοποιοί υποκινούμενοι από τους Από Μηχανής Θεούς που βρίσκονται όλη την ώρα στη σκηνή , μπαινοβγαίνουν στους ήρωες μας, χρησιμοποιώντας τους ως ένδυμα μιας χρήσης . Έτσι μετατρέπουν το τραγικό της ιστορίας ,  σε τραγικό της καθημερινότητας, κλείνοντας το μάτι στον θεατή, δίνοντάς τους τα ερεθίσματα και την ευκαιρία να προβούν σε μια ολοκληρωτική κάθαρση .

Η σκηνοθεσία κινείται από τον ρεαλισμό στον υπερεαλισμό  και στην αποστασιοποίηση των ηθοποιών από τους ήρωες, με στόχο την ανάδειξη των κωμικοτραγικών καταστάσεων επί σκηνής, στρέφοντας την συναισθηματική φόρτιση στους θεατές.

Η εικαστική σκηνογραφία και ενδυματολογία ακολουθούν γεωμετρικές φόρμες με στοιχεία  σύγχρονα  αλλά σκοπίμως κάποιες στιγμές εξαντρίκ τονίζοντας την διαφορετικότητα των ηρώων και των ίδιων των ηθοποιών που τους υποδύονται.

Η μουσική , το τραγούδι και ο χορός, χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να αποφορτίσουν τους θεατές αλλά και τους ηθοποιούς από τα δρώμενα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ήχοι που στην προκειμένη παράσταση, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΛΛΙΩΣ όλα συμβαίνουν σε ρεαλιστικό χρόνο 75 λεπτών, όσο δηλαδή κρατάει η παράσταση. Μόνο που η παράσταση αυτή αρχίζει όταν τελειώνει μια άλλη.

Αθηνά Παππά

 

ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΠΑ

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Διδάχθηκε αρχαίο δράμα, Σαίξπηρ και σύγχρονο αμερικάνικο θέατρο από τον Μίνω Βολανάκη. Μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Live art Theater στο Aμβούργο και στο Βερολίνο. Δίδαξε  στη Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ B.Διαμαντόπουλος .Σήμερα διδάσκει Υποκριτική και προετοιμάζει σπουδαστές για Δραματικές Σχολές, το Εθνικό Θέατρο και το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και μεταπτυχιακά σεμινάρια Υποκριτικής.

Έχει πάρει μέρος σε 40 θεατρικές παραστάσεις, σε 25 κινηματογραφικά έργα και 20 τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες. Έχει γράψει 10 θεατρικά έργα τα οποία ανέβηκαν όλα με επιτυχία σε κεντρικές σκηνές της πόλης αλλά και στο εξωτερικό.

Στο θέατρο συνεργάστηκε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους με τους σκηνοθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίνω Βολονάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Robert Williams, Γιάννη Κακλέα, Γιάννη Διαμαντόπουλο, Σταύρο Τσακίρη, Δαμάτη Κοραή, Θύμιο Καρακατσάνη, Βασίλη Αναστασίου, Βασίλη Μπουντούρη ,Γιώργο Μανιώτη κ.α

Με τους έλληνες συγγραφείς ,Φρέντυ Γερμανό, Ανδρέα Σταίκο, Μπάμπη Τσικληρόπουλο, Γιώργη Χριστοφυλλάκη Γ. Μανιώτη, και τους ποιητές Βενετία Μακρυνώρη, Χρήστο Καριώτη κ α.
Στο κινηματογράφο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Άρη Φωτιάδη, Δημήτρη Αθανίτη, Μένιο Δίτσα, Φρέντι Βιανέλλη, Νίκο Γιαννόπουλο, Γιάννη Διαμαντόπουλο, Χρίστο Δήμα, Κωστή Μπασογιάννη, Κάρολο Ζωναρά, Ροβήρο Μανθούλη, Νίκο Τριανταφυλλίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Στράτο Τζίτζη, Ivan Nitchev κ.α σε ελληνικές και ξένες παραγωγές.
Πήρε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές σε σκηνοθεσία: Πάνου Γλυκοφρύδη, Θοδωρή Μαραγκού ,Γιάννη Διαμαντόπουλου ,Κώστα Κουτσομύτη, Γιώργου Νικολαίδη, Κώστα Μαζάνη, Βασίλη Ντούρου, Μανούσου Μανουσάκη, Πάνου Κοκκινόπουλου, Χρήστου Δήμα, Ανδρέα Θωμόπουλου, Γιάννη Πετρινιώτη, Κώστα Κιμούλη, Γιώργου Αγαθονικιάδη, Βασίλη Τσελεμέγκου κ.α.

Επίσης πρωταγωνίστησε στις βραβευμένες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές «Μετά το τέλος του κόσμου» του Ivan Nitcef (Φεστιβάλ Βερολίνου 1999), και «Lilli's Story» του Ροβήρου Μανθούλη (Φεστιβάλ Καννών 2002).

Ως Θεατρική Συγγραφέας έγραψε τα έργα   «Acropolis Now!», «AUTOPUT», «RRRAUS!» «Sir Andrew» «Ντετέκτιβ-Στόρι», «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Χαμένος στ’ όνειρο...» «FASSBINDER» , «Πεινάει κανείς ; », «Υψηλή Τάση»,

« Go! »Τα οποία όλα ανέβηκαν με επιτυχία σε θέατρα στην Αθήνα(ίδρυμα Κακογιάννης)  σε φεστιβάλ αλλά και σε διάφορες πόλεις στο εξωτερικό(Βρέμη-Βερολίνο-Λειψία-Βελιγράδι)

«Θα σε δω στην Αθήνα» (2017 άπαιχτο Επιλέχτηκε ως βάση για άτυπη μάθηση νέων στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+

Το 1999 Ιδρύει την επαγγελματική θεατρική ομάδα «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ...», και την άτυπη ομάδα νέων «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΙΙ».

Ως σκηνοθέτης δούλεψε στα θεατρικά έργα της θεατρικής ομάδας

«ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ...», καθώς και σε άλλες παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου.

Έχει κάνει ραδιόφωνο και video art καθώς και styling σε φωτογραφικές παραγωγές.

Έχει συνεργαστεί και έχει κάνει συμπαραγωγή με τα κρατικά θέατρα SCHWANKHALLE ( Βρέμη) Lofft '' (Λειψία) της Γερμανίας

αλλά και  με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία.
Έχει βραβευτεί για τα θεατρικά έργα(συγγραφή+σκηνοθεσία) «RRRAUS ! »και «AUTOPUT »στο εξωτερικό.(Γερμανία- Σερβία).

Φωτογραφίες

Βίντεο