Καλιγούλας

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2022 έως 27/11/2022
στο Τζένη Καρέζη
Διάρκεια: 95'
Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ
Δραματουργική επεξεργασία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνοθέτης: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνογραφία: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Φωτισμοί: Ευσταθία Δρακονταειδή
Μουσική: Χάρης Πεγιάζης
Ερμηνεύουν: Ελένη Γεωργακοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλέξανδρος Τσίτσος

Περιγραφή

«Όχι, ο Καλιγούλας δεν πέθανε.
Είναι εδώ κι εκεί. Είναι στον καθένα από σας.
Αν σας είχε δοθεί η εξουσία, αν είχατε καρδιά,
αν αγαπούσατε τη ζωή, θα τον βλέπατε να λυσσομανά,
αυτό το τέρας ή αυτόν τον άγγελο που κουβαλάτε μέσα σας».
Αλμπέρ Καμύ

Περισσότερα

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ, η παράσταση «Καλιγούλας» σε
δραματουργία και σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά από έναν κύκλο επιτυχημένων
παραστάσεων στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα, ανεβαίνει από 14 Οκτωβρίου έως 27
Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».
Πρόκειται για μια κωμική περφόρμανς που, με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του
Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα, αποδομεί σαρκαστικά την εξουσία, την «πολιτική», τη
θρησκεία, τον ερωτισμό και την τέχνη.
Ένας νεαρός, αντισυμβατικός ηγέτης, ο Καλιγούλας, εξεγείρεται ενάντια στο πεπρωμένο και το
παράλογο της ύπαρξης, ωθώντας τη λογική στα άκρα και υιοθετώντας ένα ριζοσπαστικό
πολιτικό πρόγραμμα που φέρνει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την επικράτεια...
Η παράσταση, μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό
θρίλερ, προτείνει στους θεατές νέους, αναπάντεχους κώδικες επικοινωνίας με τη θεατρική
πράξη.

Φωτογραφίες παράστασης: Βασίλης Ζαβέρδας
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Παραγωγή: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
Υποστήριξη: Mosaic//Culture & Creativity

Θέατρο Τζένη Καρέζη


www.facebook.com/TzeniKareziTheater
www.instagram.com/theatro_tzeni_karezi

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για την πρώτη της παρουσίαση.

Φωτογραφίες

Βίντεο

56 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ καλές ερμηνείες! Ωραίες και οι εναλλαγές ρόλων! Η πρώτη ώρα μας άρεσε πολύ, προς το τέλος νομίζω έκανε λίγο κοιλιά. Λιτά σκηνικά, στηρίζεται κυρίως στις ερμηνείες των ηθοποιών και στο κείμενο.
  Δεν είχε πολύ κόσμο δυστυχώς το θέατρο, αλλά ήταν αρκετά καλή η παράσταση, σε καμία περίπτωση χάσιμο χρόνου.
  Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομάνια!

 2. Μια πολύ καλή παράσταση με ρυθμό, ίσες δόσεις κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης, άψογους ηθοποιούς. Ακούσαμε όλο το κείμενο χάρη στην τέλεια άρθρωσή τους, αλλά και το οπτικοποιήσαμε, παρά την έλλειψη σκηνικών, μέσα από την επιτυχημένη δραματοποίησή του. Θεατρομάνια, σε ευχαριστούμε πολύ!

 3. Συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς.
  Εξελισσόταν η υπόθεση μπροστά μας χωρίς κανένα σκηνικό αλλά απολαμβάνοντας απίστευτες εικόνες. Η εξουσία με την πιο σκληρή μορφή της στο αποκορύφωμα της. Ευχαριστώ πολύ θεατρομάνια

 4. Συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς.
  Εξελισσόταν η υπόθεση μπροστά μας χωρίς κανένα σκηνικό αλλά απολαμβάνοντας απίστευτες εικόνες. Η εξουσία με την πιο σκληρή μορφή της το αποκορύφωμα της. Ευχαριστώ πολύ θεατρομάνια

 5. Η παράσταση Καλιγούλας είχε πολύ καλό καστ, με πολύ καλό ρυθμό και υποκριτικές ικανότητες. Βρήκα ενδιαφέρουσα την εναλλαγή ρόλων και μπόρεσαν χωρίς σχεδόν καθόλου σκηνικά να δημιουργήσουν εικόνες και την αίσθηση ενός παράφρονα ηγέτη. Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δημιουργία!

 6. Μου άρεσε πολύ η παράσταση. Σαν μάθημα "ιστορίας", ωραία παρουσίαση και επιβλητικός λόγος. 4 καλές ερμηνείες που δεν είχαν καθόλου ανάγκη σκηνικά και κοστούμια για να σε μεταφέρουν στην αρχαία Ρώμη. 90' προσήλωσης. Συγχαρητήρια στους συντελεστές. Ευχαριστώ για την πρόσκληση!

 7. Παράσταση που απευθύνεται σε κάπως πιο μυημένο κοινό. Κάποιος που θέλει να δει κάτι χαλαρό με σκηνικά και πλοκή ας προτιμήσει κάτι άλλο. (Δεν είναι Μάκβεθ φυσικά)
  Όμως η παράσταση ήταν άψογη. Οι ηθοποιοί όλοι φοβεροί και αλάνθαστοι σε αυτή την επίδειξη ικανοτήτων. Όλοι ανεξαιρέτως είναι πολύ ταλαντούχοι.
  Προσωπικά την απόλαυσα πολύ την παράσταση.
  Το έργο πολύ ενδιαφέρον μιλά για την εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή. Μου άρεσε το σημείο όπου ο Καλιγούλας αποφάσισε να κλέβει ανοιχτά γιατί και με τους φόρους το ίδιο δεν γίνεται; Γιατί να πρέπει λοιπόν να το κάνει κρυφά;

 8. Εξαιρετικές και δυνατές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές. Δεν θα την χαρακτήριζα "κωμική περφόμανς", αλλά περισσότερο ως μια παρουσίαση των ιστορικών καταγραφών, αναφορικά με την ακραία συμπεριφορά του Ρωμαίου αυτοκράτορα, με τρόπο αφηγηματικό κι έντονα παραστατικό. Σε κάθε περίπτωση υπήρχαν μηνύματα και νοήματα διαχρονικά. Ευχαριστώ Θεατρομάνια.

 9. Απογοητεύτηκα από την σημερινή παράταση! Τολμώ να παραδεχτώ ότι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αλλά δε μπόρεσαν να σώσουν μια άνευρη,ανύπαρκτη σκηνοθεσία. Παρακολούθησα μια συρραφή από επαναλαμβανόμενες αφηγησεις χωρίς διακυμάνσεις και καμία εσωτερικότητα. Υπήρχαν λαρυγγισμοί και ένταση της φωνής χωρίς λόγο. Παρόλα αυτά σ' ευχαριστώ θεατρομάνια για την πρόσκληση!

 10. Ο κ. Γκραουζίνις μετά την κατακρεούργηση της Αντιγόνης του Σοφοκλή, μάλλον σκέφτηκε να αποτελειώσει και τον Καμύ. Συμπόνεσα τους ηθοποιούς και την προσπάθεια που έκαναν, σε μια παράσταση που επί μιάμιση ώρα είχε μόνο αφήγηση και μηδαμινή σκηνοθεσία. Ευχαριστούμε Θεατρομάνια για την πρόσκληση!

 11. Πολύ ιδιαίτερη παράσταση με μοναδικά νοήματα σε όλη τη διάρκειά της. Οι ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς ήταν εξαιρετικές και συγκλονιστικές. Ο Καλιγούλας, δεν ήταν εκεί, αλλά ένιωθες πως ήταν. Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομάνια που μας έδωσες την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτό το έργο.

 12. ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ο ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΕΝΙΩΘΕΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ.. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΔΕΝΕ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΥΠΗΡΧΕ ΡΟΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ...

 13. Ωραίο έργο που θίγει διαχρονικά ζητήματα που πάντα υπήρχαν στις κοινωνίες. Πράγματι είχε γρήγορο ρυθμό και απαιτούσε τη διαρκή προσοχή του κοινού. Οι ηθοποιοί μας έδειξαν το ταλέντο τους σε όλο το εύρος του.

 14. Η παράσταση ήταν αρκετά καλή. Οι ηθοποιοί και οι ερμηνείες τους ήταν εξαιρετικές και υπήρχε ένα μινιμαλ, λιτό σκηνικό που υποστήριζε το πλαίσιο του έργου. Παρόλα αυτά υπήρχαν κάποιες σκηνοθετικές επιλογές (κυρίως στον φωτισμό και στην μουσική), οι οποίες θεωρώ ότι ήταν άστοχες καθώς εκβίαζαν κάτι άβολο, τη στιγμή που το ίδιο το έργο φέρει "το άβολο" δομικά και ως θέμα. Ευχαριστώ πολύ τη θεατρομανια για την πρόσκληση!

 15. Πολύ καλή παρασταση, με πολλά και δυνατά σημεία.
  Εντονος ρυθμός, παρα πολύ καλες ερμηνίες από ολους τους ηθοποιους και η σκηνοθεσία - μεταφορα του μυθου ευρηματική, μεστή, μετέφερε τα παντα άμεσα και άψογα.
  Γεματη νοήματα και συνειρμούς σε ήθελε ολοκληρωτικά "εκεί" και τα καταφερνε να σε κρατησει!
  Συγχαρητήρια!

 16. Εξαιρετική παράσταση. Μοναδικές ερμηνείες, Ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά. Μια φιλοσοφική "κωμωδία" που πραγματεύεται την άκρατη εξουσία, την πολιτική, τη θρησκεία τον έρωτα. Ίσως με μια άλλη ματιά να πραγματεύεται το νόημα της ζωής και της χαράς. Η συνάντηση θεατών και ηθοποιών γίνεται με αναμμένα τα φώτα της πλατείας και κάθε στιγμή νιώθεις να είσαι μέρος της παράστασης. Μοναδική εμπειρία μην τη χάσετε! Ευχαριστούμε Θεατρομάνια.

 17. Πολύ ιδιαίτερη παράσταση, εξαιρετικές ερμηνείες και καταπληκτική σκηνοθεσία. Μεστή νοημάτων, με γρήγορο ρυθμό, απαιτεί τη διαρκή προσοχή του θεατή. Η σιωπή στο τέλος από τις πιο δυνατές στιγμές.
  Ευχαριστούμε για την πρόσκληση!

 18. Δυνατή παράσταση, με ένταση και χαρακτήρα, παρά την παντελή έλλειψη σκηνικού. Πολύ καλές ερμηνείες, με ζωντάνια και σφρίγος, με κορυφαία σκηνή τη σιωπή του τέλους. Αξιοπρόσεκτο ότι δεν υπήρχε ρόλος για τον Καλιγούλα, αλλά ήταν τόσο ισχυρή και διάχυτη η παρουσία του σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ευχαριστούμε πολύ!

 19. Η διασκευή αφαιρεί από το κείμενο τον φιλοσοφικό του χαρακτήρα και τα χωρία ακούγονται αποσπασματικά, χωρίς τον ειρμό που θα στοιχειοθετούσε το «παράλογο» του Καμύ.
  Μέσα από το κείμενο ο Καλιγούλας γίνεται συμπαθής, αφού όλα συμβαίνουν λόγω έλλειψης αγάπης, αλλά αυτό δεν αποτυπώθηκε με την εναλλαγή των ηθοποιών.
  Έμοιαζε περισσότερο με θεατρική άσκηση.
  Οι ηθοποιοί ήταν αξιέπαινοι και το ταλέντο τους ήταν εμφανές.
  Τα φώτα πάνω από την πλατεία κατά την έναρξη θα έπρεπε να χαμηλώσουν νωρίτερα.

 20. Μια σκηνοθετικά ευφυής παράσταση που ξετυλίγει και αναδεικνύει εις βάθος τις σκοτεινές πτυχές, τα έργα και ημέρες του παράφρωνα μεγαλομανή, αιμοδιψή και σαδιστή αυτοκράτορα Καλιγούλα. Η παράσταση ήταν άριστα καλοδουλεμένη και καλοκουρδισμένη. Όλοι οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στις απαιτήσεις των ρόλων και με δόσεις μαύρου χιούμορ κατάφεραν να λειάνουν το σκληρό κείμενο του Καμύ και να προβληματίσουν τον θεατή. Ευχαριστώ θεατρομάνια για την αριστουργηματική παράσταση που παρακούθησα!!!

 21. Παρακολουθησα την παρασταση μετά από παραχωρηση προσκλησης από την κα Μαλικουτη. Η πατασταση ήταν καταπληκτική, με τροφή για σκέψη, αρκετά νοήματα, μα και δόσεις γέλιου. Πολυ ωραίες ερμηνείες από όλους. Ευχαριστώ πολυ θέατρομανια!!!