Love & Duty

Τραγουδούν: Magdalena Kožená(mezzo-soprano)
Παίζουν μουσική: Orchestra of the Age of Enlightenment

Περιγραφή

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 20.30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Orchestra of the Age of Enlightenment (OAE), το σύνολο που εδώ και τρεις δεκαετίες συγκλονίζει, μεταμορφώνει και μαγεύει τον κόσμο της μουσικής. Η ΟΑΕ θα ερμηνεύσει «τραγούδια της καρδιάς» με τη mezzo-soprano Magdalena Kožená υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Giovanni Antonini. 

Περισσότερα

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει

 Love & Duty: Η Orchestra of the Age of Enlightenment και η mezzo-soprano Magdalena Kožená σε άριες Μότσαρτ, Χάιντν και Γκλουκ

Όταν νοοτροπίες και συμβάσεις απαγορεύουν ό,τι η καρδιά επιθυμεί, ποιος βγαίνει νικητής: ο έρωτας ή το καθήκον;

Η OAE ιδρύθηκε το 1986 ως αυτοδιοικούμενο σύνολο. Αποτελεί το κορυφαίο βρετανικό σύνολο με όργανα εποχής και είναι η μόνιμη ορχήστρα στο Southbank Centre του Λονδίνου, ενώ συνεργάζεται και με το Φεστιβάλ Όπερας Glyndebourne. Στη συναυλία της στο ΚΠΙΣΝ, η ΟΑΕ θα παρουσιάσει, μαζί με τη Magdalena Kožená, μια επιλογή από άριες από αγαπημένες όπερες των Μότσαρτ, Χάιντν και Γκλουκ.

Τρυφερές ερωτικές μελωδίες από τους Γάμους του Φίγκαρο αντιπαραβάλλονται με γλυκόπικρες ιστορίες για τις προκλήσεις που επιβάλλει το καθήκον από τη Μεγαλοψυχία του Τίτου, το επικό κύκνειο άσμα του Μότσαρτ. Το πρόγραμμα εμπλουτίζουν άριες από τη Σκηνή της Βερενίκης του Χάιντν και τα λυρικά έργα Πάρις και Ελένη και Il Parnaso Confuso του Γκλουκ, ενώ συνδετικός κρίκος για όλα τα παραπάνω είναι η δραματικά φορτισμένη Συμφωνία αρ. 40 του Μότσαρτ.

Η mezzo-soprano Magdalena Kožená έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους μεγαλύτερους μαέστρους του κόσμου (Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Sir Charles Mackerras, Sir Roger Norrington) και με διακεκριμένους πιανίστες όπως οι Daniel Barenboim, Yefim Bronfman, Malcolm Martineau, András Schiff και Mitsuko Uchida. Έχει, επίσης, εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών, όπως τα Carnegie Hall, Wigmore Hall, Alice Tully Hall, Concertgebouw του Άμστερνταμ, καθώς και στα φεστιβάλ μουσικής Άλντεμπεργκ, Εδιμβούργου και Σάλτσμπουργκ.

Είναι περιζήτητη ως σολίστ από τις φιλαρμονικές του Βερολίνου, της Βιέννης και της Τσεχίας, καθώς και τις ορχήστρες του Κλίβελαντ, της Φιλαδέλφειας και τη Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw.

Έχει ερμηνεύσει την Τσερλίνα στον Ντον Τζοβάννι στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ το 2002, όπου και επέστρεψε το 2013 ως Ιδάμανθης, ρόλο που ερμήνευσε και για το φεστιβάλ του Γκλάιντεμπορν. Η Kožená έκανε το ντεμπούτο της στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης το 2003 ως Κερουμπίνο στους Γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ· έκτοτε, αποτελεί τακτική προσκεκλημένη, όπως για τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα του Ντεμπυσσύ Πελλέας και Μελισσάνθη σε παραγωγή Τζόναθαν Μίλλερ τη σεζόν 2010/11. Άλλοι της ρόλοι: Οκτάβιος στην όπερα του Ρίχαρντ Στράους Ο Ιππότης με το Ρόδο (Κρατική Όπερα Βερολίνου 2009 και Πασχαλινό Φεστιβάλ Μπάντεν Μπάντεν 2015), ομώνυμος ρόλος στις όπερες Κάρμεν του Μπιζέ (Πασχαλινό και Θερινό Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ 2012), Μήδεια του Σαρπαντιέ (Βασιλεία 2015) και Ιουλιέττα του Μαρτίνου (Κρατική Όπερα Βερολίνου 2016).

Το πρόγραμμα της συναυλίας

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα KV 550 I: Molto allegro
  • Christoph Willibald Gluck: «O del mio dolce ardor» (από την όπερα Πάρις και Ελένη)
  • Christoph Willibald Gluck: «Ο χορός των Ερινύων» (από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: «Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar» / «Al desìo di chi t'adora» (από την όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα KV 550 IΙ: Andante
  • Joseph Haydn: Recitativo: «Berenice, che fai?» (από τη Σκηνή της Βερενίκης, Hob XXIVa)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα KV 550 IΙΙ: Menuetto. Allegretto
  • Christoph Willibald Gluck: «Di questa cetra» (από την όπερα Il Parnaso Confusο)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: «Den, per questo istante solo» (από την όπερα Η Μεγαλοψυχία του Τίτου)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα KV 550 IV: Finale. Allegro assai
  • Wolfgang Amadeus Mozart: «Parto, parto» (από την όπερα Η Μεγαλοψυχία του Τίτου)

 Και αυτόν τον μήνα, οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

 

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To ωράριο λειτουργίας Φεβρουαρίου 2019 είναι:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος:

Δευτέρα έως Πέμπτη: 06.00 – 22.00

Παρασκευή έως Κυριακή: 06.00 – 00.00

       Αγορά, Φάρος: 06.00 – 00.00

Κέντρο Επισκεπτών: 09.00 - 22.00

  • Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Φωτογραφίες