Μακιαβέλλι

Αρχείο Παίχτηκε από 19/10/2018 έως 28/12/2018
στο Μπιπ
Διάρκεια: 60'
Κείμενο: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Σκηνοθέτης: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Σκηνογραφία: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Κοστούμια: Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ερμηνεύουν: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

Περιγραφή

Ο Ιταλός στοχαστής Νικολό Μακιαβέλλι αναλύει την αναγκαία τέχνη στον ενδιαφερόμενο ηγεμόνα για τα μεγάλα κ’ υψηλά (μαζί με τα μικρά κι απάνθρωπα) που έμαθε απ’ τη σταδιοδρομία του και τα βιβλία. Δίνει συμβουλές, λέει ιστορίες διασκεδαστικές, θυμάται θαυμαστικά -- μα κ’ ειρωνικά -- όσους γνώρισε, για να φανεί κι αυτός κάπως χρήσιμος, τώρα που δέν έχει πια κάποιο αξίωμα...

Περισσότερα

Μ’ ἐμπνευση τον Ηγεμόνα, το πολυσύνθετο και κομβικό έργο της νεώτερης πολιτικής σκέψης, γίνεται σκηνική αναδρομή για το ίδιο το φαινόμενο της εξουσίας -απ’ την Αρχαιότητα ως σήμερα: Πολιτείες αρχαίες και νεώτερες, λαοί ελεύθεροι και δουλωμένοι, τύραννοι κ’ ηγέτες συνταγματικοί, πράξεις μεγαλείου κ’ ευγένειας μαζί μ’ άλλες που προκαλούν φρίκη στο άκουσμά τους,.. παρελαύνουν μες απ’ το λόγο του έμπειρου κ’ υποψιασμένου διπλωμάτη Μακιαβέλλι· γιατί, όπως λέει αυτός, δεν καθορίζει την πραγματικότητα, αλλά την περιγράφει ως έχει κι όχι όπως θα έπρεπε ή θα θέλαμε να έχει· έρχεται ν’ αποκαλύψει ό,τι συνήθως υποκρύπτεται και καλλωπίζεται, για διάφορους λόγους.

Το έργο είχε παρασταθεί το 2012 και τώρα ξανανεβαίνει σε νέα μορφή και με καινούργια σκηνοθεσία.

www.theodosispapadimitropoulos.gr

 Βιογραφικά συντελεστών

 Χριστίνα Χριστοφή

Γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη. Αρχικές σπουδές στη μουσική (πτυχίο Εθνικού Ωδείου -πιάνο) και στο Marketing (ΒΑ American College of Greece).  Το 2004 γύρισε την μικρού μήκους ταινία: 12 Μαΐου (σενάριο-σκηνοθεσία)· ακολούθησαν άλλες 3 μικρού μήκους, μαθήματα σεναριογραφίας στο UCLA, ένας χρόνος σκηνοθεσία και σεναριογραφία στο NYFA, 5 χρόνια υποκριτική με την Ελένη Σκότη,  μαθήματα θεατρικής συγγραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη, σεμινάρια και εργαστήρια. Απ’ το 2008 ασχολείται με το θέατρο:  (Κα)μία σχέση (έργο-σκηνοθεσία,  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Off Off, θέατρο Επί Κολωνώ, επιλέχθηκε από 30 παραστάσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του θεάτρου)· 12 με 5 (έργο-σκηνοθεσία, θέατρο Επί ΚολωνώReality της Άννας Καραμπά (σκηνοθεσία, θέατρο 104Κέλυφος του Ανδρέα Φλουράκη (σκηνοθεσία, θέατρο 104Ανοιχτή πρόβα (σειρά διαδραστικών παρουσιάσεων στο bar: Άνθρωπος στον ΚεραμεικόΜπελ Επόκ του Ανδρέα Φλουράκη (σκηνοθεσία, θέατρο Επί ΚολωνώΚομπόστ της Άννας Καραμπά (σκηνοθεσία, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Millenium φεστιβάλ, θέατρο Ακαδημία ΠλάτωνοςΛάσσυ του Ανδρέα Φλουράκη (σκηνοθεσία-ηθοποιός, θέατρο Επί Κολωνώ, ΜΠΙΠ)· Μια Μαύρη Τρύπα στο Κέντρο της Κυψέλης (έργο: Χριστίνα Χριστοφή, σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαστοράκη, ΜΠΙΠ)· Διώρυγα του Ανδρέα Φλουράκη (σκηνοθεσία, στο Μουσείο Φωταερίου, κέρδισε το βραβείο Πρωτότυπης Σκηνικής Σύνθεσης)· Κίρκη του Ανδρέα Φλουράκη (σκηνοθεσία, στο ΜΠΙΠ)·
Μήδειας Μπούρκα, μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη (ηθοποιός, σκηνοθεσία: Ανδρέα Φλουράκη, επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ Μονοδράματος Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα)·  Σαν να μη συμβαίνει της Ελένης Κωστοπούλου (σκηνοθεσία, στο ΜΠΙΠ)· Το σπίτι του Ληστή της Θεώνης Δέδε (σκηνοθεσία, στο ΜΠΙΠ)· Keep Writing του Λευτέρη Ντρούβα (σκηνοθεσία: Λευτέρης Γκιωνάκης, ηθοποιός, στο ΜΠΙΠ)· Είναι εντάξει… της Αντιγόνης Πανταζή (σκηνοθεσία-ηθοποιός, στο ΜΠΙΠ)· Κβάντα (έργο-σκηνοθεσία-ηθοποιός, στο ΜΠΙΠ). Παράλληλα, συμμετείχε στις Performance: Dreamland και Σπίτι  στο ΜΠΙΠ με δύο performances, ενώ θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο Επί Κολωνώ με σκηνοθέτη την Πέπη Μοσχοβάκου, όπως και στο Fringe Festival.  Το 2015 ίδρυσε το θέατρο ΜΠΙΠ στην Κυψέλη.

 Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι ζωγράφος, κεραμίστρια. Από το 1990 κατοικεί στη Χίο όπου από το 1991 σχεδιάζει και κατασκευάζει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, το θεατρικό τμήμα του ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και σχεδόν όλα τα θεατρικά σχήματα του νησιού. Επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια της πρώτης μορφής του μονολόγου: Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, το 2012.

 Αλέξανδρος Πολιτάκης

Εργάζεται ως σχεδιαστής φωτισμού, σκηνοθέτης και γραφίστας. Απ’ το 2008 έχει φωτίσει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, όπερες, παραστάσεις χορού, εκθεσιακούς χόρους, performance, σε σκηνές ανά την Ελλάδα· μεταξύ αυτών, στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου, στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, στα Δη.Πε.Θε. Σερρών και Βορείου Αιγαίου, στα Δημοτικά Θέατρα Πειραιά, Καλλιθέας, Ναυπλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Ενναλλακτική Σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σκηνοθέτησε την παιδική όπερα Μικρός Κύκλος με την Κιμωλία και τις παραστάσεις Το άρωμα του Έρωτα του Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου, Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεωργίου Βιζυηνού, Γυάλινος κόσμος του Τέννεσι Ουίλλιαμς, Υπηρέτης δύο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι. Από νεαρή ηλικία μαθήτευσε πλάι στον Δήμο Αβδελιώδη ως βοηθός σκηνοθέτη. Έχει συνεργαστεί με τους Peter Meineck, Desiree Sanchez, Dimitri Rekatchevski, Ευγενία Αρσένη, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Αντωνία Βασιλάκου, Λίλλυ Μελεμέ, Νίκο Τουλιάτο, Όλια Λαζαρίδου, Δημήτρη Αγαρτζίδη, Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Δημήτρη Παναρετάκη, Αύρα Σιδηροπούλου, Claudia Lucacel. Ως γραφίστας δούλεψε στην εταιρεία ΡΟΗ ΑΕΒΕ και στην οπτική επικοινωνία θεατρικών και μουσικών παραστάσεων: Σχεδίασε αφίσες, μεταξύ άλλων και για τους καλλιτέχνες Γιάννη Ζουγανέλη, Σοφία Κουρτίδου, Γιώργο Γαλίτη, Βαγγέλη Γερμανό, Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση σκηνοθεσία-υποκριτική και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Διπλωματούχος Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, δραματικής σχολής ΕΜΠΡΟΣ-Θεατροεργαστήριο (κρατικά αναγνωρισμένο διπλ.)· μαθήματα αγωγής λόγου κι αρχαίας τραγωδίας απ’ το Γιάννη Ζημιανίτη. Θεατρικά έργα: Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Αυτός που γύρευα, είμαι!.., Είδωλα, Το άρωμα του Έρωτα, Αμφιτρύων, Μακιαβέλλι, Προς εαυτούς, Ανδροδικία, Οι δολοφόνοι. Θεατρικές μεταφράσεις: Ερρίκου Ίψεν Κατιλίνας, Ο τάφος του πολεμιστή, Νόρμα ή ενός πολιτικού η αγάπη, Η νύχτα τ’ Αγιαννιού, Πέερ Γκυντ, Ένας εχθρός του λαού, Η αγριόπαπια, Ο αρχιμάστορας Σόλνες, Ο μικρός Έγιολφ, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί (www.ibsen.gr), Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο βίος του Γαλιλέι. Ποιητική συλλογή: Διατονίες. Άλλες μεταφράσεις: απ’ το λυρικό έργο του Ερ. Ίψεν, Άλφρεντ Τέννυσον Ενώχ Άρντεν,  T. W. Rhys Davids Πρώιμος Βουδδισμός. Επιμέλεια της Γραμματικής Τέχνης του Διονυσίου Θρακός. Σκηνοθεσίες: Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Αυτός που γύρευα, είμαι!.., Ερείπια: Μνήμες της πέτρας, Ενώχ Άρντεν, Προς εαυτούς. Υποκριτική: Ενώχ Άρντεν, Ιστορίες του κ. Κόυνερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Ίων του Πλάτωνος (σκηνοθεσία: Νάνα Παπαδάκη), Ερείπια: Μνήμες της πέτρας, Τέσσερεις εικόνες της αγάπης του Λ. Μπέρφους (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες του Ρ. Β. Φάσμπιντερ (σκηνοθεσία: Marlene Kaminsky), Συνένοχοι του Γ. Β. φον Γκαίτε (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Το διαολοθήλυκο του Κ. Σένχερρ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Το άρωμα του Έρωτα (σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πολιτάκης), Αμφιτρύων του Χ. φον Κλάιστ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Αυτός που γύρευα,.. είμαι!, Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι (σκηνοθεσία: Γιάννης Ζημιανίτης). Προσωπικό ιστολόγιο: Διέλευση. Εκδότης.

Βοηθός σκηνοθεσίας: Χριστίνα Χριστοφή