Μετάφραση: Μάνος Καβίδας
Διασκευή: Μάνος Καβίδας
Σκηνοθέτης: Ειρήνη Ζγούρη
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνα Σιάρακα
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Σιάρακα
Μουσική: Γώργος Καραβίδας (μουσική και ηχητικός σχεδιασμός)
Κίνηση: Σωτηρία Αργηροπούλου
Ερμηνεύουν: Βασίλης Καρμίρης, Θοδωρής Κανάκης
Περιγραφή
Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ συνεχίζει για τρίτη χρονιά το θεσμό ΔΕΥΤΕΡΟΤΡΙΤΑ στο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ, όπου φιλοξενεί θεατρικές ομάδες της Λάρισας (και της Θεσσαλίας). Στόχος των Δευτερότριτων είναι η καλλιτεχνική υποστήριξη των θεατρικών ομάδων με την παροχή κάθε μέσου που ενδυναμώνει το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα και την ορατότητα και προβολή της εργασίας τους.
Περισσότερα
Από την ομάδα “Ατέρμονο”
Η παράσταση Μια Αλλόκοτη Μέρα (Μ.Α.Μ.), εντάσσεται στον αναστοχασμό της κλασικής δραματουργίας, του αμερικανού θεατρικού νομπελίστα, Έντουαρτ Άλμπυ, στην περίπτωσή μας, μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Το έργο στοχεύει να προβληματίσει τον θεατή και να τον ταξιδέψει μέσα από ένα σύγχρονο έργο που διαπραγματεύεται την κοινωνική βία, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.
Βασισμένο στο θεατρικό έργο, Zoo Story, του Έντουαρτ Άλμπυ, εκφράζει βαθύτατα την υπαρξιακή αγωνία της ανθρώπινης συνείδησης και σκιαγραφεί δυναμικά καίριες κοινωνικές ανησυχίες, όπως: το αδιέξοδο της ανθρώπινης μοναξιάς, τον κοινωνικός αποκλεισμός, την ταξική και ρατσιστική διάκριση μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την ανάγκη του ανθρώπου γενικότερα, να επιβιώσει και να επικοινωνήσει τις υπαρξιακές του ανησυχίες σε έναν κόσμο που αρνείται να τον ακούσει, αρνείται να τον δεχθεί, εγκλωβισμένος σε στερεοτυπικές αντιλήψεις. Το έργο αποτελεί ένα σκληρό παιχνίδι ανάμεσα σε δυο πρόσωπα, τα οποία παλεύουν για δικαίωση μέσα σ’ ένα κοινωνικό περιβάλλον που επικρατεί ο ρατσισμός, ο φασισμός και η σήψη μιας κοινωνικής αλλοφροσύνης. Το έργο διεισδύει στο βάθος του ανθρώπινου ψυχισμού και της ανθρώπινης συνείδησης.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Το έργο Μια Αλλόκοτη Μέρα (Μ.Α.Μ), είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο, Zoo Story, του Έντουαρτ Άλμπυ. Η θεατρική διασκευή του μεγάλου αυτού αμερικανικού αριστουργήματος προσπαθεί να γίνει ένα πεδίο ζωντανού πειραματισμού και προβληματισμού, όπου μέσα σε αυτό θα ανακαλύψει ο θεατής την κοινωνική του ανελευθερία στις συμπληγάδες των στερεότυπων αντιλήψεων μέσα στις οποίες ζει. Ο Έντουαρτ Άλμπυ, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους θεατρικούς συγγράφεις, με μαεστρία στην ψυχολογική γραφή, σκιαγραφεί δυο οριακούς χαρακτήρες στα πλαίσια μιας διαπροσωπικής σύγκρουσης, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα, μέσα από την οπτική του θεατρικού παραλόγου.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η αναπάντεχη συνάντηση δυο χαρακτήρων, του Τομ και του Τζέρυ, σε ένα παγκάκι ενός πάρκου, μιας ηλιόλουστης Κυριακής. Μια απρόσμενη σύγκρουση, μια μοιραία κατάληξη και μια βαθύτατη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης αγωνίας απέναντι στο υπαρξιακό κενό του ανθρώπου, την απομόνωση, την μοναξιά και την κοινωνική ανελευθερία του. Ο Τζέρυ, ένας απομονωμένος, απογοητευμένος και απελπισμένος πολίτης μιας «ζούγκλας», αναζητά απεγνωσμένα μια ουσιαστική συνομιλία με ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Εισβάλλει στην ειρηνική καθημερινότητα του Τομ, αναγκάζοντας τον να ακούσει την ιστορία του. Ο αυταρχισμός, η βαρβαρότητα και η σήψη της ανθρώπινης κοινωνίας αναδύονται μέσα από την κραυγή αγωνίας του Τζέρυ, απέναντι σε έναν πολιτισμό που έχει καταρρεύσει με αποκορύφωμα την μοιραία σύγκρουση και την τελική ρήξη, όπου το θύμα και ο θύτης πια δεν ξεχωρίζονται και η ζωή μετατρέπεται σε μια συγκεχυμένη εικονική πραγματικότητα. Ένα μεγάλο πείραμα, μια προσομοίωση, λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια των θεατών.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
Το έργο καταδεικνύει με τον πιο σαρκαστικό και περιγραφικό τρόπο την τυφλή ορμή της ζωής που δεν επιδέχεται κανέναν εγκλωβισμό, τις ψευδεπίγραφες ελπίδες της φθαρμένης κοινωνίας, το αδιέξοδο των παθών, το εσωτερικό κενό, τις εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις, την δυσκολία επικοινωνίας με το κοινωνικό περιβάλλον, την απομόνωση και την ανθρώπινη απόρριψη από τον επίπλαστο κόσμο ενός «αστικού ζωολογικού κήπου». Όλα αυτά αναπτύσσονται με ρεαλισμό και αλήθεια, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, το ενστικτώδες και το μεταφυσικό, το λογικό και το παράλογο. Εδώ αποκαλύπτονται οι σκληρές αλήθειες για την απληστία του ανθρώπου, την ευμετάβλητη ψυχοσύνθεσή του, την καταβύθισή του στην αλαζονεία. Εδώ καυτηριάζονται με τον πιο παραστατικό τρόπο όσα εκμηδενίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αφήνουν ξένο τον άνθρωπο μέσα στον κόσμο.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Καβίδας
Διεύθυνση Παραγωγής: Atermono Cine Art
Οπτικοακουστικό Υλικό: Ειρήνη Ζγούρη
Αφίσα : Μουτζούρα
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών.
Η ομάδα “ΑΤΕΡΜΟΝΟ” ευχαριστεί θερμά την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, κα Κυριακή Σπανού, και το Θεσσαλικό Θέατρο, για την φιλοξενία και την εμπιστοσύνη τους. Την γραμματεία του Θεσσαλικού Θεάτρου και τον κύριο Απόστολο Ψαλτούλη για την βοήθεια τους και όλους του τους τεχνικούς του Θεσσαλικού Θεάτρου καθώς και τον κύριο Νίκο Γεωργάκη για την έμπρακτη υποστήριξη τους.