Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου

Αρχείο Παίχτηκε από 14/01/2022 έως 03/04/2022
στο Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη)
Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Γρηγόρης Μήτας
Σκηνοθέτης: Γρηγόρης Μήτας
Σκηνογραφία: Γρηγόρης Μήτας
Κοστούμια: Γρηγόρης Μήτας
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική: Γρηγόρης Μήτας (επιμέλεια)
Ερμηνεύουν:

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Γιάννης Χαρίσης: Μάκι Κάκος (Σκηνοθέτης)
Κορίνα Αθανασούλα: Ηθοποιός (Lecoq)
Ελευθερία Τέτουλα: Μαρία (Φοιτήτρια Ιατρικής)
Χριστίνα Μαγκάκη: Βάλια (Τραγουδίστρια, αδελφή της Μαρίας)

Στην αρχή της παράστασης ακούγονται με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Νατάσσα Δαλιάκα, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Μαριάννα Αβραμάκη, Μαριάννα Πουρέγκα.

Περιγραφή

Μια ιστορία βίας με αρχή, μέση αλλά… χωρίς τέλος αποτελεί τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Περισσότερα

Η παράσταση «Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» που έχει τη συγγραφική και σκηνοθετική υπογραφή του Γρηγόρη Μήτα αποτελεί μια δυνατή φωνή που θίγει το θέμα της έμφυλης βίας, την προσπάθεια αποσιώπησης και αντιμετώπισής της. Ένα έργο γροθιά που «φωτίζει» την αθέατη πλευρά ενός κοινωνικού φαινομένου που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζεται από νοοτροπίες, συμπεριφορές, πρακτικές. Ένας φαύλος κύκλος βίας που δεν κλείνει ποτέ: «Μια μέρα ο Βίος/ βίαιος έγινε/ και βίασε τη Βία/ Κι η Βία γέννησε κι αυτή/ πάλι μιαν άλλη Βία/ που, όμως, έγιν’ εφιάλτης».

Η παράσταση «Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» αναδεικνύει ένα ζήτημα, η γιγάντωση του οποίου προβληματίζει τη σύγχρονη κοινωνία που οφείλει να το ξεριζώσει και όχι απλώς να το περιορίσει.

Η παράσταση

Το έργο διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας οντισιόν του Μάκι Κάκου, ενός επηρμένου, σνομπ, διαστροφικού δυνάστη που εξαπατά και κακοποιεί με πρόσχημα την Τέχνη. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε έξι σκηνές, στο «στρατηγείο- στούντιο» του σκηνοθέτη κυρίου Κάκου- μια ιδιότυπη «φυλακή» δημιούργημα του αρρωστημένου ψυχισμού του-. Εκεί παρακολουθούμε την αγωνία, το άγχος, το φόβο των κοριτσιών που προσέρχονται για μία οντισιόν αλλά, τελικά, υφίστανται την κακοποιητική συμπεριφορά του. Όλα αυτά μέχρις ότου αλλάξουν οι ρόλοι και από θύτης γίνεται θύμα ο ίδιος. Τότε καλείται να βιώσει την υπέρτατη τιμωρία μέσα από έναν τρομερό και ανίκητο εφιάλτη…

*Κατάλληλο για άνω των 16 ετών

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο εξουσιαστής δρα ανενόχλητος όταν ο εξουσιαζόμενος σιωπά. «Σε μια εποχή που κυριαρχεί το ψέμα, η αλήθεια θεωρείται ενέργεια επαναστατική», Τζορτζ Όργουελ. «Ο Εφιάλτης του κυρίου Κάκου» διαδραματίζεται στον κινηματογραφικό χώρο και είναι μία σύγχρονη ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης, οδυνηρά επίκαιρης που όλοι πρέπει να έχουμε το θάρρος να την παραδεχτούμε. Η ιστορία «φωτίζει» τη σκοτεινή διαδρομή του «εξουσιαστή» σκηνοθέτη, Μάκι Κάκου, που είναι πιο γνωστός στον χώρο του, με το προσωνύμιο ο «Σκορπιός». Είναι κτητικός, κακοποιητικός και βίαιος. Επίσης, είναι επηρμένος και σνομπ, πολύ περισσότερο τώρα, που του έχει ανατεθεί η επιλογή ηθοποιών, για την ταινία που πρόκειται να σκηνοθετήσει. Προκειμένου να γίνει η σωστή επιλογή, η εταιρία παραγωγής διοργανώνει καθημερινά οντισιόν, στις οποίες προσέρχονται δεκάδες φερέλπιδες ενζενί για να διεκδικήσουν έναν ρόλο καριέρας. Κατά τη διαδικασία των «δοκιμαστικών», ο σκηνοθέτης, αρέσκεται να τις υποβάλλει στη δοκιμασία της επαγγελματικής απαξίωσης, με πρόφαση την αναζήτηση της ιδανικής ηθοποιού, η οποία θα επικρατήσει έναντι των άλλων και θα στεφθεί η πρωταγωνίστριά του. Η «παγίδα» αυτή είναι ελκυστική, για τις μελλοντικές πρωταγωνίστριες, γιατί δημιουργεί ανταγωνισμό και αντιπαλότητα μεταξύ τους. Την κατάλληλη στιγμή, ο «Σκορπιός» επιτίθεται, ξεκλειδώνει τις δαγκάνες του, μπήγει το κεντρί του και κακοποιεί ή βιάζει τα θύματά του. Όμως, όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάποια στιγμή ΟΛΑ αποκαλύπτονται. Αυτό συνέβη και με τον Μάκι Κάκο, τον επονομαζόμενο και «Σκορπιό». Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνη και της τιμωρίας. Αν ήταν αρκετή ή όχι, εμείς που δεν είμαστε νομικοί δεν το ξέρουμε. Στην ιστορία, όμως, αυτή τη λύση θα δώσει ο Εφιάλτης. Το έργο ξεκίνησε σαν μια εσωτερική ανάγκη αναζήτησης της αλήθειας που την οφείλουμε στα κακοποιημένα άτομα, αλλά και σε κάθε πλάσμα που υφίσταται, ή έχει υποστεί, όποια μορφή βίας (νοητική, ψυχολογική, αισθηματική, λεκτική, σαρκική) καθώς η βία υπερβαίνει το πεδίο της σεξουαλικότητας και εκτείνεται απειλητικά σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μακάρι αυτό να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση για μια ισότιμη συνύπαρξη.

Γρηγόρης Μήτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη

Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Δανάη Πανά

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Σχεδιασμός δημιουργικού: Σιμώνη Γρηγορούδη

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Γιώτα Ορφανίδου

*Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν ως covid free χώροι για θεατές που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Για την είσοδό σας στην παράσταση είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). H προσέλευση ανηλίκων, από 12 και άνω, προϋποθέτει την επίδειξη πιστοποιητικoύ εμβολιασμού ή νόσησης και ανηλίκων από 4 έως 11 ετών αρνητικού rapid test με ισχύ 24 ωρών.

*Οι πρόβες του έργου πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση από πλευράς συντελεστών όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας.

Φωτογραφίες