Οι αρουραίοι

Αρχείο Παίχτηκε από 29/11/2019 έως 20/12/2019
στο Αργώ
Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Γκέρχαρτ Χάουπτμαν
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνογραφία: Δήμητρα Στρατικοπούλου
Κοστούμια: Δήμητρα Στρατικοπούλου
Φωτισμοί: Βασίλης Τριχάς
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά) Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Ευαγγελία Βουκάντση, Άρτεμις Βούτου, Πάνος Κούλης, Σωτήρης Μανίκας, Θεόφιλος Μανόλογλου, Κυριάκος Μαρκάτος, Δήμητρα Μπαντή.

Περιγραφή

Το σπουδαίο έργο της γερμανικής δραματουργίας «Οι αρουραίοι» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

Περισσότερα

Η Γέττε, οικονόμος ενός ξεπεσμένου θιασάρχη, του Άρρο Άσσενροϋτερ, αποφασίζει να βοηθήσει οικονομικά μια απελπισμένη υπηρέτρια με αντάλλαγμα να υιοθετήσει το παιδί της χωρίς να το μάθει κανείς – ούτε καν ο ίδιος της ο σύζυγος. Τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή, όταν η υπηρέτρια επιστρέφει διεκδικώντας να δει τον γιο της.

Γραμμένοι το 1911, λίγο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, «Οι αρουραίοι» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν αποτελούν αδιαμφισβήτητα το απόγειο της συγγραφικής του καριέρας, καθώς για το έργο αυτό βραβεύτηκε την επόμενη χρονιά με Νομπέλ Λογοτεχνίας. Το έργο βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες, σε προσωπικά του βιώματα και εμπειρίες – και φυσικά σε στοιχεία μυθοπλασίας που όλα μαζί συνθέτουν αριστοτεχνικά τη δραματουργία του έργου του.

Επιθυμία του Χάουπτμαν ήταν να λειτουργήσουν «Οι αρουραίοι» ως καθρέφτης απέναντι στην κοινωνία του Βερολίνου. Ουσιαστικά ήταν σαν να τους καλεί να δουν τον εαυτό τους όπως ακριβώς τους έβλεπε κι εκείνος: σαν δαίμονες της κόλασης. Οι αρουραίοι –πλάσματα πονηρά και μάλλον εγωιστικά– δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέρα από τον εαυτό τους. Η επιβίωσή τους αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά τους.

Βαθιά επηρεασμένος από τον Ίψεν ο Χάουπτμαν επέβαλε με το συγγραφικό του έργο το νατουραλισμό στο ευρωπαϊκό θέατρο – απορρίπτοντας τις παλιές ποιητικές φόρμες και δημιουργώντας μια δραματουργία που ασχολείται με φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα και δημιουργεί ένα διάλογο πιστό στη φυσική καθημερινή ομιλία.

βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Σπύρου

Φωτογραφίες