Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022

Σχετικά

Επέτειος μνήμης – 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών τεχνών – περφόρμανς, παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους και μουσικού θεάτρου

70 παραγωγές

66 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία

12 Περιφέρειες

Για τρίτη χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάζει ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο κοινό όλης της Χώρας, με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά τις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες, όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και απέσπασαν τη θερμή αποδοχή τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου.

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, το φετινό πρόγραμμα, με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, καλύπτει όλο το πολιτιστικό φάσμα έκφρασης του θεσμού μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης: το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες – περφόρμανς, τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο.

Η καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος διατρέχει τα ιστορικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής, τα ήθη, τα έθιμα, τις συνθήκες ξεριζωμού, την προσφυγιά, τις δύσκολες συνθήκες επαναπατρισμού, τις προκαταλήψεις και τον φόβο του γηγενούς πληθυσμού, τα νοσταλγικά τοπωνύμια, αλλά και την αντοχή, την ελπίδα και τη χαρά έκφρασης, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια της γης της Ιωνίας, που τραγουδάμε όλοι μέχρι σήμερα.

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, υπερήφανο προσωνύμιο που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να δηλώσει την καταγωγή, φτάνοντας στον τελικό προορισμό της διαδρομής τους, διαμόρφωσαν και εξέλιξαν τις συνθήκες ζωής των τοπικών κοινοτήτων και οδήγησαν σε μια πολιτισμική ώσμωση που άλλαξε τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Χώρας.

Με αφετηρία τις αφηγήσεις που έχουν διασωθεί και σε συνδυασμό με τον πλούτο που συναντάται ακόμα και σήμερα στα ήθη, στα έθιμα, στις μουσικές παραδόσεις, στη διατροφή, η καλλιτεχνική έκφραση αποκαλύπτει μια προσπάθεια να φωτιστούν η χρησιμότητα των άυλων και των υλικών αγαθών που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι προτάσεις του προγράμματος επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr. Όλες οι παραγωγές αναπτύχθηκαν από προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας των ΑΜΚΕ. Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών, από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, ναοί, μονές, γεφύρια, μουσεία, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά πολιτιστικών δράσεων ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του σύγχρονου πολιτισμού. Είκοσι οκτώ νέοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα με ακτίνα δράσης από την Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης έως τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από την Αρχαία Πλευρώνα Μεσολογγίου έως το Καβείριο της Λήμνου και από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας έως τη Σπιναλόγκα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Οι φετινές 70 παραγωγές, με 140 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.232.000,00 ευρώ. Η κατανομή τους ανά μορφή τέχνης έχει ως εξής: Θέατρο: 23 παραγωγές, συνολικού κόστους 799.800,00 ευρώ. Μουσική: 18 παραγωγές, συνολικού κόστους 595.200,00 ευρώ. Παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους: 14 παραγωγές, συνολικού κόστους 334.800,00. Χορός: 6 παραγωγές, συνολικού κόστους 223.200,00 ευρώ. Εικαστικές τέχνες – Περφόρμανς: 6 παραγωγές, συνολικού κόστους 186.000,00 ευρώ. Μουσικό θέατρο: 3 παραγωγές, συνολικού κόστους 93.000,00 ευρώ.

Οι βασικοί συντελεστές όλων των εκδηλώσεων είναι πολλοί, γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες, που θα ταξιδέψουν σε όλη τη Χώρα για να επικοινωνήσουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική τους ματιά, για μια επέτειο σύγχρονου πολιτισμού, βασισμένη στην ιστορία και στην παράδοση. Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη, το Θέατρο Νέου Κόσμου και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη, ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής, ο σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής και η σκηνοθέτις Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Ελένη Ουζουνίδου, Ελένη Κοκκίδου, Γεράσιμος Γεννατάς, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Νάντια Μουρούζη, Μανώλης Μαυροματάκης, και ο Σωτήρης Ταχτσόγλου, οι ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρίνα Σάττι, Θοδωρής Κοτονιάς, ο συνθέτης και σολίστ κιθάρας Γιώργος Μουλουδάκης, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η σκηνοθέτις και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη είναι, μεταξύ άλλων, μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις παραγωγές του φετινού προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Στο Θέατρο βρίσκουμε ιστορίες που παρουσιάζουν…

Το Αϊβαλί της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Τη Σμύρνη, το διαμάντι της Ανατολής, με τα θραύσματα της ιστορίας, ως πολύτιμους λίθους στον λαιμό της. Το μαύρο ταξίδι ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22, στην παραλία της Σμύρνης και μια σκέψη που σε κυνηγά. «Τι καταφέρνει να σώσει κάποιος από μια πόλη που καίγεται;» Τη σχέση των τόπων που συνδέθηκαν άμεσα με τους πρόσφυγες του 1922, τη Νίκαια, και το νησί της Χίου, από τους βασικότερους πρώτους σταθμούς των εκδιωγμένων. Το ναυάγιο ανάμεσα σε Χίο και Τσεσμέ. Τα ταχυδρομικά περιστέρια που ως φορείς μνήμης, μαθημένα να επιστρέφουν πάντα στην «πατρίδα» τους, αψηφούν τα σύνορα και γίνονται συνδετικοί κρίκοι του παρελθόντος και του παρόντος. Το ταξίδι του πλοίου Mimosa και τη ναύλωση ενός Αμερικανού πολίτη, που μεταφέρει 2.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Την υποδοχή 7.000 προσφύγων και την ενσωμάτωση όσων παρέμειναν στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Τη δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού για τη στέγαση των προσφύγων στον Βόλο του 1923 και την ίδρυση ενός αθλητικού συλλόγου που θυμίζει την πατρίδα, της Νίκης Βόλου. Τις αντιδράσεις που βίωσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ερχόμενοι στην Ελλάδα και πώς αντεπεξήλθαν σε αυτές. Πώς τους υποδέχτηκαν οι γηγενείς; Πώς τους αντιμετώπισε το τότε ελληνικό κράτος; Και τι συμβαίνει σήμερα; Πού και πώς η Ιστορία επαναλαμβάνεται! Τη μετεγκατάσταση των νεαρών γυναικών που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσφυγικού πληθυσμού. Τις νεαρές χήρες, ανύπαντρες και ορφανές Μικρασιάτισσες, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν επαγγελματική και προσωπική «αποκατάσταση» στην πατριαρχική Ελλάδα του ’22. Διαλογικά «επεισόδια» που δραματοποιούν τη φρίκη του πολέμου, την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας. Μονολόγους που διηγούνται αθροιστικά, με επική κανονικότητα, την ίδια σχεδόν επαναληπτική ιστορία. Τις πληθυσμιακές ανταλλαγές που άλλαξαν τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Κρήτης, Μια συρραφή από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα. Τη δίκη των έξι, την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεσή τους στο Γουδί, ως κύριους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στη Μουσική υπάρχουν ήχοι, νότες και τραγούδια που ανακαλύπτουμε από την αρχή…

Μουσικές που εμπνέονται από τη λογοτεχνία και εκφράζουν την ευτυχία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν την Καταστροφή, αλλά και την τραγωδία του ξεριζωμού. Ο ιστορικός / παραδοσιακός αμανές. Η συνεργασία, η καλλιτεχνική συνύπαρξη ενός θεάτρου σκιών με μια μουσική κομπανία, που παρουσιάζουν τη μουσική και τη χορευτική παράδοση της Μικράς Ασίας.

Φωνές, χορωδοί, μουσικοί αφηγούνται, ως επιβάτες μιας βάρκας που πλέει στο Ανατολικό Αιγαίο προς τις ελληνικές ακτές, μνήμες από το παρελθόν και τις πατρίδες τους. Μουσικά ηχοχρώματα παραδοσιακών συγκροτημάτων θυμίζουν την αύρα και τον πολιτισμό της Σμύρνης που άνθισε, καρποφόρησε, καταστράφηκε και οι κάτοικοί της έδωσαν ένα μάθημα επιβίωσης ξαναφτιάχνοντας τη ζωή τους από την αρχή σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Η Σμύρνη, με τη θρυλική ομορφιά και την τραγική της κατάληξη. Η «Σμύρνη», χρόνια αργότερα, υποδέχεται στο φτωχικό πια σπίτι της, κάπου στην Κοκκινιά του 1930, έξι πλανόδιους μουσικούς για να ανασύρουν μαζί και να ανασκευάσουν πολύτιμες στιγμές από την πολύβουη ζωή της…

Μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας έως τα ελληνικά λιμάνια και την ηπειρωτική χώρα, όπου κατέφθασαν ως πρόσφυγες σπουδαίοι Μικρασιάτες συνθέτες με τα τραγούδια τους. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη, που μπορεί να μετριάσει τον πόνο του «Ξένου», ακόμα και να τον μεταμορφώσει σε ελπίδα και αισιοδοξία.

Μια ορχήστρα Βιολιώνε, σχήματα με τοξωτά έγχορδα, ρομαντισμός στον ήχο και μια συγκινητική περιπλάνηση στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας. Τραγούδια αφιέρωμα στη μυθική Μαρίκα Παπαγκίκα, την πρώτη ανάμεσα σε άλλες σημαντικές Ελληνίδες τραγουδίστριες της Αμερικής που η φήμη της έφτασε σε διαστάσεις πραγματικού θρύλου. Μουσική και ποίηση και η μοναδική σχέση του μεγάλου Σμυρνιού Καλομοίρη με τον Παλαμά, δύο κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού πνεύματος.

Ιστορίες, τραγούδια, φωτογραφίες και ευρύτερο υλικό από τον τοπικό πληθυσμό του νησιού των Κυθήρων, από την εγκατάσταση του ποντιακού προσφυγικού πληθυσμού στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ένα ταξίδι, δεκαετίες μετά τον ξεριζωμό, στην Ελλάδα του 1950, μέσα σε ένα κουπέ τρένου όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας και αρχίζουν να αφηγούνται ιστορίες τόσο από την πατρίδα τους πριν τη Μεγάλη Φυγή όσο και από τις περιπέτειες της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

Στον Χορό υπάρχουν μνήμες που μόνο ένα σώμα μπορεί να ανακαλέσει…

Η απόγνωση, η θλίψη, ο τρόμος, η οδύνη και ο αγώνας επιβίωσης και ενσωμάτωσης των Μικρασιατών, μέσα από χορογραφίες σύγχρονου χορού, οι οποίες εμπλουτίζονται με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις και τραγούδια που συνυφαίνουν ηλεκτρονικά ηχοτοπία με μικρασιάτικους μουσικούς δρόμους και ρυθμούς.

Οι κινήσεις του σύγχρονου χορού που αντλούν την πρώτη ύλη τους από συνεντεύξεις, με κεντρικό άξονα τη λειτουργία της μνήμης, στη διαμόρφωση των εικόνων με προέλευση το μικρασιατικό ιδίωμα. Οι εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Μια σειρά από σώματα που αναλαμβάνουν να απαντήσουν. Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, τον ξένο; Οι τελετουργικές μνήμες της αρχαιότητας και η μυστηριακή λατρεία των Καβείρων στη Λήμνο. Η Φωτιά, το στοιχείο που καταστρέφει αλλά και αναγεννά και γίνεται το νήμα που συνδέει διαχρονικά τους Έλληνες με το Φως και τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος. Η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων και την καταπίεση που βιώνουν για την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

Στο Μουσικό Θέατρο υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τα είδη μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν κάτι καινούριο…

Μια συνομιλία ανάμεσα στην ψηφιακή ζωγραφική και τις τοιχογραφίες-πομπές προσφύγων.

Μια μουσικοεικαστική καντάτα που φωτίζει στιγμές από τη ζωή των Κουταλιανών, όπως ονομάστηκαν οι Μικρασιάτες μασίστες σε διάφορες ιστορικές περιόδους: από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη μεταπολεμική περίοδο. Η ιστορία μιας πόλης. Η καταστροφή του «λίκνου του πολιτισμού». Η Τροία που ακόμα καίγεται…

Στις Παραστάσεις / Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους υπάρχουν προτάσεις που οδηγούν τις ιστορικές μνήμες στις νεότερες γενιές…

Καταγραφές και μαρτυρίες πραγματικών προσώπων που έζησαν στη Μικρά Ασία, εκεί όπου η Ανατολή και η Δύση συνυπήρχαν αρμονικά. Παραμύθια για τη φιλία ανάμεσα σε πρίγκιπες και φτωχούς που χωρίζονται βίαια και ξανασμίγουν σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης μιας μεγάλης Ιδέας. Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τη ζωοφιλία, τον έρωτα, τη γαστρονομία ή τις οικογενειακές αναμνήσεις. Όλα όσα σημάδεψαν τον γελαστό κι ευγενικό λαό της Ιωνίας απ’ τις ευτυχισμένες μέρες της ζωής της Μικράς Ασίας ως το αναγκαστικό του ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς, μέσα από τα μάτια δύο δίδυμων κοριτσιών. Ιστορίες με ενήλικες γάτες που βλέπουν μόνο προβλήματα, και μικρότερες που βλέπουν μόνο πλούτο και μοναδικά δώρα. Η σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και τα ίχνη της προσφυγικής ταυτότητας του νησιού της Λέσβου μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς. Το νήμα της συλλογικής μνήμης που ταξιδεύει στον χρόνο, παίζοντας με τα παιδικά παιχνίδια που μεταφέρθηκαν από όσους αντίκρισαν τον πόνο στις προσφυγικές αυλές, μαζί με το χαμόγελο μιας ανέμελης παιδικής ηλικίας. Μια ιστορία μέσα από μια ομάδα εφήβων στην Κω που καλείται να κατασκευάσει κούκλες, ήρωες που απεικονίζουν πρόσφυγες από το 1922 και άλλους ξεριζωμούς, να τους δώσει ζωή μέσα από αυτοσχεδιασμούς, στοχεύοντας στην ιδεατή υποδοχή των προσφύγων.

Στις Εικαστικές Τέχνες – Performance, οι κατασκευές και οι εγκαταστάσεις αναδεικνύουν αφηγήσεις και μνήμες και κόσμους ολόκληρους…

«Δεν υπάρχει θάλασσα χωρίς στεριά» και «Δεν υπάρχει στεριά χωρίς θάλασσα», το μήνυμα μιας εγκατάστασης νέον μεγάλων διαστάσεων. Ιστορίες του μεσοπολέμου, ιστορικές στιγμές της αρμενικής κοινότητας σε 150 μοναδικές εικόνες από το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού Αρμενικά και μια συνεύρεση των οργάνων duduk με την κλασική κιθάρα, με τη συνδρομή της φωνής. Εξιστορήσεις απογόνων από δεκαεπτά προσφυγικούς οικισμούς της Βόρειας Εύβοιας και αρχειακό φωτογραφικό υλικό με τη ζωντανή παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών καταγωγής τους. Το πένθος και η συνάντηση με τη θάλασσα. Η πολυπλοκότητα της χρονικής διάρκειας του τραύματος, ο συνδυασμός του φωτός, της κίνησης, της θάλασσας και του ήχου. Ένα σύγχρονο οδοιπορικό στο νησί της Λέρου, η κίνηση µε επίκεντρο τη συνάντηση µε το άλλο σώμα, τους ντόπιους, τον τόπο, τα αντικείμενα και τον διάλογο, εγκάρσια στο συλλογικό πριν, τώρα, μετά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΘΕΑΤΡΟ

Η Ανατολή

15 & 16 Ιουλίου Αρχαιολογικός χώρος Μυκηναϊκής Ακρόπολης Τίρυνθας

Η Ανατολή της Έλλης Παπαδημητρίου είναι μια θεατρική σύνθεση σε ποιητικό λόγο, που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή του 1918-1922: νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή.

Οι πρόσφυγες που μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους.

Η Έλλη Παπαδημητρίου, γνωστή από τον Κοινό Λόγο, που πρωτοανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 1997, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με την Ανατολή, η οποία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σκηνοθετημένη, τιμώντας τη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου

Μουσικός επί σκηνής: Tάσος Μισυρλής

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης

ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι παστρικές

21 & 22 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει αποσπάσματα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου, ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, παραδοσιακά ακούσματα αλλά και πρωτότυπα κείμενα και τραγούδια, προκειμένου να φωτίσει το έπος της μετεγκατάστασης των νεαρών γυναικών που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγικού πληθυσμού.

Οι νεαρές χήρες, ανύπαντρες και ορφανές Μικρασιάτισσες, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την επαγγελματική αλλά και προσωπική «αποκατάστασή» τους στην πατριαρχική Ελλάδα του ’22, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άντρες αλλά και ρατσισμού από Ελλαδίτισσες που τις βλέπουν ως αντίζηλες.

Τις αποκαλούν «παστρικές», όχι για να παινέψουν την αγάπη τους για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα: εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα οι μόνες που λόγω επαγγέλματος πλένονταν συχνά ήταν οι πόρνες. Οι «τίμιες» γυναίκες δεν είχαν ανάγκη να «ξεπλυθούν» από καμιά «ντροπή»…

Συντελεστές

Κείμενο, σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά, κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Μουσική σύνθεση, μουσική επιμέλεια: Αυγερινή Γάτση

Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Σκηνικά, φωτιστική εγκατάσταση: Στέλλα Κάλτσου

Ερμηνεύουν: Αυγερινή Γάτση, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαριλένα Μόσχου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αμαλία Τσεκούρα

Συμμετέχουν δύο μουσικοί

ΑΜΚΕ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΕΠΕ (Θέατρο Τέχνης)

Ο γιατρός Ινεότης

25 & 26 Ιουλίου Αρχαιολογικός χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Δεσκάτη

Με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή, η παράσταση ασχολείται με το αινιγματικό κείμενο του Γιώργου Χειμωνά «Ο γιατρός Ινεότης».

Η περιπλάνηση και η Ιστορία των μαζών, η Ιστορία του γένους, το γένος των ανθρώπων και το τέλος τους για να αναγεννηθεί μοιραία το καινούριο, είναι η ουσία της Μικρασιατικής Καταστροφής και ο κοινός τόπος με το κείμενο του Γιώργου Χειμωνά. Ο Χειμωνάς γράφει αφηγήσεις που διακόπτονται όπως τα όνειρα και το ονειρικό στοιχείο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Δεσκάτης Γρεβενών είναι το ταρκοφσκικό σκηνικό που ταιριάζει στην ποιητική γραφή του κειμένου.

Η μη ρεαλιστική εκφορά του λόγου, η εικόνα, η μουσική, καθώς και το τραγούδι, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την παράσταση.

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Χειμωνάς

Σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσολέλος, Δώρα Στυλιανέση

Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου, κοστούμια: Ελένη Στρούλια

Ηχητική εγκατάσταση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Κώστας Κουτσολέλος, Δώρα Στυλιανέση

ΑΜΚΕ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΣΚΗΣΗ

Το μαύρο ταξίδι

29 & 30 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Αίγειρας

Το Μαύρο ταξίδι είναι η αληθινή μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η bijoux de kant μιλά για τις ζωτικές ανάγκες, την πείνα, τη δίψα αλλά και για τη σκληρότητα που φυτεύει ο πόλεμος στις ψυχές όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μιλά για τον διωγμό, την προσφυγιά και τη νέα πολιτισμική ταυτότητα του ελλαδικού χώρου. Σε ένα πεδίο μνήμης, σε ένα τοπίο θραυσμάτων, ένας άγνωστος στρατιώτης του Μηχανικού Τάγματος περιγράφει γλαφυρά την πληγή του ξεριζωμού και ξαναγράφει την ιστορία.

Συντροφιά του ένας Άγγελος, ο νεαρός εαυτός του αλλά και οι ανατολίτικοι ήχοι της Μικρασίας από μια κόρη των Αθηνών που τραγουδά στους σμυρναίικους ρυθμούς μιας πολιτισμικά νέας Ελλάδας.

Συντελεστές

Κείμενο: άγνωστος / αληθινή μαρτυρία

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Επεξεργασία κειμένου: Ασημένια Ευθυμίου

Σκηνικά, κοστούμια: bijoux de kant

Ζωγραφική: Μαρία Καράμπελα

Ερμηνεύουν: Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Μηλιώνης και η μουσικός Θεοδώρα Αθανασίου

Θερμές ευχαριστίες για την ανασκαφή του κειμένου στον δημοσιογράφο Χρήστο Παρίδη.

ΑΜΚΕ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ – BIJOUX DE KANT

Το σπίτι

30 & 31 Ιουλίου Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Συνεχίζοντας την έρευνά της στις διαγενεακές συμμετοχικές αφηγήσεις, η δημιουργική ομάδα του ΕΦΑΜΙΛΛΟΝ επικεντρώνεται στη Μικρασιατική Καταστροφή και την ιστορία δύο τόπων που συνδέθηκαν άμεσα με τους πρόσφυγες του 1922. Η Νίκαια, και το νησί της Χίου, ένας από τους βασικότερους πρώτους σταθμούς των εκδιωγμένων.

Βασική δραματουργική αφετηρία αποτελεί η έννοια του οίκου, τόσο ως υλική έκφραση της εδαφικοποίησης των σχέσεων στον χώρο όσο και ως νοητική κατασκευή. Στη σκηνή, λοιπόν, τοποθετείται ένα σπίτι, σκηνικός δείκτης κάθε χαμένης οικίας των προσφύγων και ταυτόχρονα κάθε πρώτης απόπειρας να δημιουργήσουν νέα στέγη.

Η δραματουργία αντλεί μαρτυρίες και αρχειακό υλικό από τις ενώσεις των προσφύγων, σε διάλογο με τις μελωδίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου, σε μια σκηνική μείξη θεάτρου και μουσικής, που γίνεται η γέφυρα ανάμεσα στους δύο τόπους και στις δύο εποχές.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης

Δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης, Γεωργία Κανελλοπούλου

Συνεργάτης έρευνας: Δήμητρα Λούπη

Σκηνικά, κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη

Επιστημονικός σύμβουλος: Βασίλης Λεμονής

Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Ερμηνεύουν: Θανάσης Κριτσάκης, Ειρήνη Κυριακού και μαθητές του Μουσικού Λυκείου Χίου

ΑΜΚΕ: ΕΦΑΜΙΛΛΟΝ

Σκηνή 22

3 & 4 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Οι συντελεστές της παράστασης προσεγγίζουν τα θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από ποιήματα Μικρασιατών ποιητών, οι στίχοι των οποίων χαρακτηρίζονται από έντονη θρηνητική διάθεση, ανάλογη της τραγικότητας των γεγονότων του 1922.

Το συλλογικό τραύμα της απώλειας του «Παραδείσου» αντηχεί μέσα στα ποιήματα των προσφύγων-ποιητών, αποτελώντας σύνδεση με τις αντίστοιχες σημερινές καταστάσεις αλλά και ευρύτερα με τον θρήνο για την απώλεια ανθρώπων, τόπων, εστιών, σχέσεων και ελευθεριών. Η παράσταση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για μια διαφορετική θρηνητική τελετή αλλά και έναν ανοιχτό χώρο στοχασμού πάνω στα θέματα της απώλειας και της προσφυγιάς.

Εστιάζοντας λιγότερο στη λεπτομερή αφήγηση των γεγονότων της Καταστροφής και περισσότερο στη συναισθηματική τους πρόσληψη και στη συμβολική τους απεικόνιση, γύρω από τη Σκηνή 22 αναπτύσσεται ένα τελετουργικό δρώμενο άρσης του πένθους και ύμνου της ειρήνης και της ζωής.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης

Χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου

Σκηνικά, κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αδαμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Αληχοντζώτη

Μουσική, μουσικός επί σκηνής: Μανώλης Χριστοδούλου

Ερμηνεύουν: Kλεοπάτρα Μάρκου, Ελένη Χατζηγεωργίου

ΑΜΚΕ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «PER-THEATER-FORMANCE»

Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη

5 & 6 Αυγούστου Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι

Σε μια σκηνή-αρχαιολογικό χώρο, πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022 ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922, σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι. Συνεργάζονται μαζί τους ένας Βρετανός σχεδιαστής φωτισμών, μια ξενιτεμένη Κεφαλονίτισσα σκηνογράφος και ένας σκηνοθέτης που έχει ρίζες στην Καππαδοκία.

Στην παράσταση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την υποδοχή των 7.000 προσφύγων και από την ενσωμάτωση όσων, τελικά, παρέμειναν στα δυο νησιά.

Χωρίς θλίψη, αλλά με τη διάθεση να μεταδώσουμε το κλίμα της εποχής και μαζί να επανακαθορίσουμε την έννοια του «πρόσφυγα». Γιατί η Προσφυγιά δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός στην παγκόσμια ιστορία.

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνογραφική επιμέλεια, κοστούμια: Λουκία Μινέτου

Βοηθός σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ

Μουσική: Κώστας Χαριτάτος

Σχεδιασμός φωτισμών: Πήτερ Μάμφορντ

Αρχειακή έρευνα: Στάμω Στεργιώτου

Μουσικός: Γιάννης Δάφνος

Ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος

ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΓΜΗ

Πάροδος

5 & 6 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Απτέρας

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών μέσα από την εμβληματική «Πάροδο» του Κοσμά Πολίτη, κεφάλαιο που παρεμβάλλεται στη μέση του μυθιστορήματός του Στου Χατζηφράγκου και μας «εισάγει» στη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός από γενέσεως ελληνικού κράτους.

Η λογοτεχνική αξία του είναι απαράμιλλη, καθώς καταφέρνει να λειτουργήσει στη φαντασία μας τόσο μεταφορικά σε σχέση με την αξία και την ομορφιά ενός τόπου όσο και κυριολεκτικά, μεταφέροντάς μας στο επίκεντρο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22 στην παραλία της Σμύρνης.

Η θεατρική παραγωγή συνδυάζεται με την πρωτότυπη μουσική του πιανίστα-συνθέτη Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, η οποία και θα εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από τρεις μουσικούς.

Συντελεστές

Κείμενο: Κοσμάς Πολίτης

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βιρβιδάκης

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης

Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Εικαστική παρέμβαση: Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Φωτισμοί: Μικαέλα Παπά

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ναξάκης

Ηθοποιός: Γιώργος Ραϊλάκης

Μουσικοί

Πιάνο: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης

Ακορντεόν: Μπέλα Λιονάκη

Λάφτα, κιθάρες: Παναγιώτης-Χρήστος Τσόπελας

ΑΜΚΕ: ΜΝΗΜΗ Εταιρεία Θεάτρου

Περιοδεύων θίασος Μια σκοτεινή κωμωδία

6 & 7 Αυγούστου Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου

Τον Σεπτέμβρη του 1922, ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Ανάμεσα στους ξεριζωμένους επιβάτες ταξιδεύει και ένας τριμελής θίασος. Ένα αλλόκοτο βαριετέ ζωντανεύει στο κατάστρωμα του Mimosa.

Οι τρεις θεατρίνοι σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, αφηγούνται, ακροβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή όπου τα όρια του τραγικού και του κωμικού διαπλέκονται. Καταμεσής στο πέλαγος, μας παρασύρουν στη δίνη της ανθρώπινης ψυχής, στην προσπάθειά της να επιζήσει, να ριζώσει, να εξομολογηθεί, να ξαναβρεί το χαμόγελο, να πιστέψει ξανά.

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε αυτή τη σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αντλώντας υλικό από τα βαθιά αδιέξοδα του Εθνικού Διχασμού, η παράσταση ανασυνθέτει, σε ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, πρωτότυπο κείμενο, κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη

Μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια: Γιώργος Τρικαλιώτης

Βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης

Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωράτου, Γιάννης Ασκάρογλου

ΑΜΚΕ: ΑΝΟΙΓΜΑ

Κοινός τόπος Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν

7 & 8 Αυγούστου Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Πώς μοιάζουνε οι άνθρωποι! Άμα τους αφήνουμε ελεύθερους αμέσως ενώνονται, αγαπιούνται.

Γλώσσα. Μια γέφυρα που φτάνει στην καρδιά του συνομιλητή και δημιουργεί δεσμό και δέσμευση μαζί… Ε, και το φαΐ! Τρεις γενιές. Μικρασιάτες και Τουρκοκρητικοί συναντιούνται σε έναν κοινό τόπο, το τραπέζι. Μαγειρεύουν. Νοσταλγούν.

Νοσταλγία είναι πράμα παλιό που θυμάσαι. Ιστορία είναι πράμα παλιό που δε θυμάσαι. Με βγάλανε οι γονείς Οζλέμ, θα πει «νοσταλγία», για την πατρίδα που νοσταλγούν και Πελαγία για το πέλαγο που μας ενώνει…

Τι είναι πρόσφυγας; Ταυτότητα; Πατρίδα; Ποιος ο κοινός τόπος; Μες στην πολυπλοκότητα πολιτικών αποφάσεων μπορούν να ακουστούν τέτοιοι ψίθυροι;

Ένα έργο βασισμένο στις μνήμες μας και στις αφηγήσεις που κατέγραψε η Μαρία Τσιριμονάκη στο βιβλίο της Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένων: Κατερίνα Δαμβόγλου (Fly Theatre)

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Σκηνικά, κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη, Νατάσα Σταματάρη

Σχεδιασμός ήχου και φωτισμού: Ρόμπιν Μπηρ (Fly Theatre)

Επί σκηνής: Κατερίνα Δαμβόγλου, Βασιλική Βλάχου, Πελαγία Οζλέμ Τσέγκα

ΑΜΚΕ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΜΒΟΓΛΟΥ

Limen Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος

7 & 8 Αυγούστου Θαλάσσιο Φρούριο Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου (Κούλες)

Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι πληθυσμιακές ανταλλαγές που την ακολούθησαν οδήγησαν σε μια πολιτισμική ώσμωση που άλλαξε τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Κρήτης.

Η παράσταση αφορμάται από εικόνες άφιξης και υποδοχής, αποχωρισμού και εγκατάλειψης σε αυτό το κομβικό σημείο ενός λιμανιού. Τα λιμάνια, σημεία μεταιχμιακά για ανθρώπους σε αναζήτηση καταφυγίου, ορμητηρίου, διαφυγής, ταυτότητας, πατρίδας.

Πρόσφυγες του τότε και πρόσφυγες του τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, μαρτυρίες έρχονται στο φως για να αφηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι σήμερα. Ένας σύγχρονος Χορός ανθρώπων επί σκηνής «παγιδεύεται» ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα σε μια πορεία εξερεύνησης που ακολουθεί τα ίχνη της κοινής αεικίνητης ανθρώπινης εμπειρίας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία, έρευνα: Ρία Μεντηλίδου

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου, σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου

Ενορχήστρωση, μουσική επιμέλεια: Μανόλης Μανουσάκης

Φωνητική διδασκαλία: Μαρία Κώτη

Εικονογράφηση, σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Ευτυχία Τσουκαλά

Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

Βοηθός σκηνοθέτριας, παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη

Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ίριδα Μπάμη, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου, Χορός «ειδικών»

Μουσικοί επί σκηνής

Λαούτο κρητικό, λαούτο στεριανό, τραγούδι: Μανόλης Μανουσάκης

Κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι: Δημήτρης Παππάς

Λύρα κρητική, λυράκι, λαούτο κρητικό, τραγούδι: Σταύρος Μαραγκουδάκης

ΑΜΚΕ: BEHOLD

«Θα γίνει Ανταλλαγή»

8 & 9 Αυγούστου Αρχαία Ολυμπία, Γυμνάσιο

Αναδυόμενες από τον ζόφο της ιστορίας, λάμνοντας στον χρόνο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής συναντιούνται εδώ και τώρα. Ολυμπία! Καλοκαίρι του 2022!

Διαλογικά «επεισόδια» δραματοποιούν τη φρίκη του πολέμου, την Ανταλλαγή των πληθυσμών, την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας. Μονόλογοι διηγούνται αθροιστικά, με επική κανονικότητα, την ίδια σχεδόν επαναληπτική ιστορία. Οι περφόρμερ, ανώνυμα μέλη όλοι τους ενός τραγικού χορού, που θα ενώσουν τις φωνές τους στα εμβόλιμα τραγούδια, τους κομμούς και τις μονωδίες, αναδεικνύουν τη θεατρικότητα της «μαρτυρικής» αφήγησης προκαλώντας τη συγκινησιακή διέγερση του θεατή που αντικρίζει κατάματα τη βία της Ιστορίας.

Η προσφυγική αφήγηση αποδομείται και ενσωματώνεται σε ένα ιστορικό δράμα δωματίου που άλλοτε μοιάζει με αρχαία τραγωδία και άλλοτε με μουσικό Ρέκβιεμ.

Συντελεστές

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Μουσική σύνθεση: Νίκη Καραγεώργου, Μαρία Κουρμούλη

Διεύθυνση παραγωγής: Αλέξανδρος Νταβρής

Ηθοποιοί, περφόρμερ: Δήμητρα Χατούπη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κοσμάς Φοντούκης, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καραγιάννη, Ευανθία Κουρμούλη, Ρούλα Πατεράκη

Τραγούδι: Μαρία Κουρμούλη, Ειρήνη Καραγιάννη

ΑΜΚΕ: The Greyblue Gap και ΜεταΘέατρο

Ξένος

10 & 11 Αυγούστου Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας

Σμύρνη Μόρια, εκατό χρόνια εξέλιξης. Η φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια ιερή υποχρέωση και ένα δικαίωμα χωρίς όρους. Από τότε έως σήμερα, το φαινόμενο της αναγκαστικής μαζικής μετακίνησης των πληθυσμών δεν είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, στα νεότερα χρόνια είναι πρωτόγνωρα σκληρός ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο.

Τι άλλαξε από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα; Τι βίωσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ερχόμενοι στην Ελλάδα και πως αντεπεξήλθαν; Πώς τους υποδέχτηκαν οι γηγενείς; Πώς τους αντιμετώπισε το τότε ελληνικό κράτος; Και από την άλλη, πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι πρόσφυγες από την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες;

Μια «ηλεκτροδυναμική» μουσική αφηγηματική θεατρική περφόρμανς από την ομάδα Scarmi, εμπνευσμένη από μαρτυρίες προσφύγων του τότε και του σήμερα, σε συνδυασμό με αρχαία κείμενα, λογοτεχνικά κείμενα, ποίηση, ηχητικά ντοκουμέντα, σωματικότητα και ζωντανή μουσική.

Συντελεστές

Σύλληψη, ερμηνεία, σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη

Σύνθεση, εκτέλεση μουσικής: Μιχάλης Φλουρής

Εκτέλεση μουσικής: Χριστόφορος Πιτσιδήμος

Σχεδιασμός ήχου: Κωνσταντίνος Γεωργιάδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Άρης Τσάμης

Επιμέλεια κίνησης: Νεφέλη Κτιστάκη

Επιμέλεια κοστουμιών: Ουρανία Σκορδαλού

Βίντεο, φωτογράφηση, σχεδιασμός αφίσας: Obscura Lab

ΑΜΚΕ: ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ

Οι βάρδιες των πουλιών

17 & 18 Αυγούστου Κάστρο Χίου

Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη (εκδ. Εστία) και σε ένα οδοιπορικό εικόνων και ήχων από τον τόπο του ξεριζωμού και της νέας πατρίδας. Ένα ναυάγιο ανάμεσα σε Χίο και Τσεσμέ είναι η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια πολυπρισματική ιστορία εμνευσμένη από ιστορικές οικογενειακές αφηγήσεις, που επιχειρεί βαθιά ενδοσκόπηση στη μνήμη και τη φθαρτότητα.

Ο ναυαγισμένος Ανέστης πασχίζει να βάλει το παρελθόν του σε τάξη και να αποφασίσει για το παρόν του. Τα ταχυδρομικά περιστέρια του, ως φορείς μνήμης, μαθημένα να επιστρέφουν πάντα στην «πατρίδα» τους, αψηφούν τα σύνορα και γίνονται συνδετικοί κρίκοι του παρελθόντος και του παρόντος. Εικόνες και ήχοι από τη διαδρομή Σμύρνη – Χίο, φωτίζουν το πολυδαίδαλο ταξίδι της μνήμης.

Γενιές περιστεριών και γενιές ανθρώπων σε παράλληλες πορείες που τις καθορίζει η Ιστορία ή η σύμπτωση και τους αλλάζει τη φορά.

Συντελεστές

Κείμενο: Γιάννης Μακριδάκης

Σκηνοθεσία, σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Γιαννουλάδης

Δραματουργία, βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Video design: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Κινησιολογία: Πάνος Τοψίδης

Ερμηνεύουν: Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας, Αριστέα Σταφυλαράκη

ΑΜΚΕ: 4 FRONTAL

Ελευθερία εις θάνατον

19 & 20 Αυγούστου Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

Στις 15 Νοεμβρίου 1922 οι Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής και Γ. Χατζηανέστης καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, ως οι κύριοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής και εκτελέστηκαν στο Γουδί. Το πρωί της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου Αλ. Οθωναίος διαβάζει την ετυμηγορία και αποχωρεί χωρίς να πει «λύεται η συνεδρίασις». Η δίκη των έξι τυπικά δεν λύθηκε ποτέ.

Το Ελευθερία εις θάνατον είναι η δίκη και η παράσταση των γεγονότων που ακολούθησαν την ετυμηγορία και όλων όσων βιαστικά αποσιωπήθηκαν «διά να πεισθή η κοινή γνώμη ότι οι νόμιμοι τύποι ετηρήθησαν».

Στην εποχή μας άραγε, πόσα και τι μορφής δικαστήρια στήνονται «για να πεισθεί η κοινή γνώμη»; Πόσα πραγματικά γεγονότα μεταμφιέζονται σε φανταστικά και αντίστροφα; Και ο καθένας από μας πώς αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον κόσμο που τον περιβάλλει;

Συντελεστές

Σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Μελέτη σκηνικού χώρου, κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική, σχεδιασμός ήχου: Γρηγόρης Ελευθερίου

Φωτισμοί: Ισμήνη Σταρίδα

Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Τέρψη Κονταργύρη

Επιστημονικός συνεργάτης: Μάνος Λαμπράκης

Ερμηνεύουν: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Μαρία Μαμούρη, Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου

ΑΜΚΕ: Θέρος Εταιρεία Θεάτρου

Τ’ απολύτως απαραίτητα

20 & 21 Αυγούστου Αρχαία Μεσσήνη

Με αφετηρία τις αφηγήσεις που έχουν διασωθεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή και σε συνδυασμό με τον πλούτο που συναντάται σήμερα στα ήθη, στα έθιμα, στις μουσικές παραδόσεις και στη διατροφή, η παράσταση καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Τι καταφέρνει να σώσει κάποιος από μια πόλη που καίγεται; Τ’ απολύτως απαραίτητα.

Συνδυάζοντας το Θέατρο και τη Μουσική, πραγματοποιείται μια προσπάθεια να φωτιστούν η σημαντικότητα και η χρησιμότητα των άυλων και των υλικών αγαθών που έφεραν οι πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Θέατρο της Έρευνας συναντά την Τέχνη της Μυθοπλασίας και θέτει νέα ερωτήματα: Εάν ερχόμασταν αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή, τι θα παίρναμε μαζί μας; Ποια είναι τ’ απολύτως απαραίτητα για τον σύγχρονο άνθρωπο; Τελικά ο αληθινός πλούτος πού κατοικεί; Μήπως κατοικεί μέσα μας;

Συντελεστές

Ιδέα, κείµενο, παρουσίαση: Λυδία Βύρλα, Πέτρος Μάλαµας

Σκηνικός χώρος, κοστούµια: Άγγελος Μέντης

Σχεδιασµός φωτισµών: Περικλής Μαθιέλλης

Σχεδιασµός ήχου: Γιάννης Παξεβάνης

ΑΜΚΕ: Κ.Α.ΝΕ. Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων

Το Αϊβαλί η πατρίδα μου

20 & 21 Αυγούστου Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου είναι μια συλλογή διηγημάτων που δημοσιεύτηκε το 1962 και αποτελεί μια νοσταλγική αναφορά του συγγραφέα στον χρόνο και τον χώρο των παιδικών του χρόνων, το Αϊβαλί της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, της μικρής πολιτείας που είναι κρυμμένη μες στα μπουγάζια και τις ακρογιαλιές της Ανατολής.

Διυλίζοντας τα κείμενα αυτά, επιλέγονται τα σημεία που συνομιλούν πυρηνικά με τις φυγές του προηγούμενου αιώνα και ταυτόχρονα με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση τού σήμερα. Αναζητείται η γλώσσα του Κόντογλου και ο δρόμος προς μια βαθύτερη κατανοήση και μια πιο ενεργή συμμετοχή στα «παράξενα ρέματα» που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων.

Το Αϊβαλί η πατρίδα μου είναι μια παράσταση τεσσάρων δημιουργών-ερμηνευτών οι οποίοι, μέσα από τις ιστορίες διάφορων πρωταγωνιστών μιας υπέροχης συλλογής διηγημάτων, εμφανίζουν αυτούς τους χαρακτήρες βάζοντάς τους σε κοινό τόπο και χρόνο, συνθέτοντας μια παράξενη, κοινή ιστορία.

Συντελεστές

Κείμενο: Φώτης Κόντογλου

Σκηνοθεσία, μουσική σύνθεση: Τώνια Ράλλη

Δραματουργία: Γιώργος Σίμωνας

Κίνηση: Κική Μπάκα

Ηθοποιοί: Κική Μπάκα, Γιώργος Σίμωνας, Τώνια Ράλλη

ΑΜΚΕ: Νοσταλγία Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας

Νίκη

25 & 26 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πολλοί πρόσφυγες έφθασαν και στην πόλη του Βόλου. Το 1923 ξεκίνησε η δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού για τη στέγαση των προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες δούλευαν στα εργοστάσια καπνού, ενώ παράλληλα άρχισαν να ιδρύουν συλλόγους και σωματεία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αθλητικός σύλλογος Νίκης, από τον οποίο ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα Νίκη Βόλου.

Το 1937 κάνει την εμφάνισή του στο ποδοσφαιρικό τοπίο ο Ολυμπιακός Βόλου, που αποτελείται κυρίως από ντόπιους παίκτες και ο οποίος θα γίνει ο κύριος αντίπαλος της Νίκης. Στους αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων εκφράζονταν βαθύτεροι κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί και πολιτισμικοί ανταγωνισμοί.

Η παράσταση μιλά για αυτά που τους ενώνουν. Τα αποδυτήρια και τον αγώνα. Με κύριο στοιχείο τη μουσική και συνολικότερα τον ηχητικό κώδικα. Ο Βύρων Κατρίτσης, γνωστός για τα ηλεκτρονικά ambient ηχοτοπία του, χτίζει το ηχητικό περιβάλλον, το οποίο σε κύριο βαθμό εκτελείται ζωντανά από τους ηθοποιούς.

Συντελεστές

Σύλληψη: Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής / Γρηγόρης Χατζάκης)

Κείμενο: Ginger Creepers και θίασος

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: Λίλα Νόβα

Κίνηση: Πετρίνα Γιαννάκου

Ηχητικός σχεδιασμός, πρωτότυπη μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Ερμηνεύουν: Σελήνα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Καπενής, Δώρα Παρδάλη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Ορφέας Χατζησπύρου

ΑΜΚΕ: WHAT IF?

Θυμάμαι

26 & 27 Αυγούστου Αρχαία Μεσσήνη

Με μικρές δηλώσεις φτιάχνεται ένας χάρτης της ψυχής μας. Μια παράθεση από μνήμες. Ένας κατάλογος του παρελθόντος. Μια συλλογή από υλικά και εικόνες με φαινομενικά τυχαία σειρά. Ένα κολάζ, μια συναρμολόγηση προτάσεων που όλες αρχίζουν με τη φράση: Θυμάμαι…

Ένας διάλογος ανάμεσα στις παραστατικές τέχνες, τη δημόσια και εφαρμοσμένη ιστορία, τους ιστορικούς περιπάτους, την έννοια της πολιτιστικής διαδρομής στο μνημειακό τοπίο, και τον βιωματικό τρόπο κατανόησης της μνήμης κάθε προσφυγιάς, σε έναν κόσμο αναταράξεων και κλυδωνισμών.

Δύο ξεναγοί-περφόρμερ επιχειρούν μια ενσώματη επιστροφή στο παρελθόν. Θα οδηγήσουν μια ομάδα περιηγητών στις διαδρομές της αρχαίας τοπογραφίας, με τον ήχο να αποτελεί τον υποστηρικτή της συλλογικής μνήμης. Η περιήγηση αυτή θα δημιουργήσει σποραδικά και φευγαλέα επεισόδια απροσδόκητων αναμνήσεων, με τη μορφή προμαγνητοφωνημένου ηχητικού τοπίου, το οποίο θα αναπαράγεται με τη χρήση ακουστικών.

Συντελεστές

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη

Κείμενα και επιμέλεια κειμένων: Σάκης Σερέφας

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Τάσος Καρακύκλας

Studio & ηχητική επεξεργασία: Fabrika Music Studio (Στέφανος Κωνσταντινίδης, Νάσσος Σωπύλης)

Ξεναγοί-περφόρμερ: Όλγα Ποζέλη και Τάσος Καρακύκλας

Ηθοποιοί (στην ηχητική εγγραφή): Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Όλγα Ποζέλη, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Κωνσταντής Μιζάρας

ΑΜΚΕ: ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Ισλαχανέ

5 & 6 Σεπτεμβρίου Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ», Θεσσαλονίκη

Το Θέατρο Σημείο, με νοηματικό ιστό τη μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και της Θεσσαλονίκης, προτείνει μια διπλή προσέγγιση έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922.

Στον πυρήνα του βρίσκονται δέκα θεατρικά ταχυδράματα με θέμα το Ισλαχανέ, από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ερμηνευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ, ανάπηρους χορευτές, χορευτές, λυρικούς τραγουδιστές, τα οποία διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.ά.

Η παράσταση συνομιλεί με αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες, ήχους, με το σήμερα, με τα τραύματα, τον φόβο, την προκατάληψη, την ελπίδα, και συμπλέκεται με την εικαστική εγκατάσταση-χειρονομία. Τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πέρσι και φέτος τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ευκαιρία για αποτίμηση και επαναπροσδιορισμό. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση φωτίζουν πλευρές της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Νίκος Διαμαντής

Επιστημονική σύμβουλος: Ελένη Κυραμαργιού

Επιμέλεια εικαστικής έκθεσης: Φοίβος Σακαλής

Εικαστικοί: Δημήτρης Αντωνίτσης, Γιώργιος Λάππας, Εύα Στεφανή

Σκηνικά, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Μαραμής

Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Βίντεο: Μιχάλης Μαυρομούστακος

Δημόσιες σχέσεις: Άρης Ασπρούλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή

Συγγραφείς, πρωτότυπα κείμενα: Άκης Δήμου, Ισίδωρος Ζουργός, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Νικολαΐδου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Τσιμάρας Τζανάτος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, Γιάννης Χρυσούλης

Ηθοποιοί, ερμηνευτές: Άσπα Ανωγιάτη, Ανδρέας Κολίσογλου, Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Πέρης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μίχος, Δανάη Μπερή, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Έλενα Τοπαλίδου

ΑΜΚΕ: Ι. Μακρή Ν. Διαμαντής & Σία Εταιρεία Θεάτρου Σημείο

Πρωτοσέλιδα

7 & 8 Σεπτεμβρίου Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών

Τέσσερις ηθοποιοί καθισμένοι σ’ ένα τραπέζι. Το συμπόσιο αρχίζει. Τροφή τους οι εφημερίδες, τα λάπτοπ και τα κινητά τους. Διαβάζουν και σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα.

Πώς λειτουργεί ο τύπος; Ως προπαγάνδα ή ως ενημέρωση; Πώς παρουσιάζεται το συμβάν, ως ήττα ή ως θρίαμβος; Και οι πρόσφυγες; Ως άνθρωποι ή ως αριθμοί; Το εθνικό συμφέρον είναι Ανάγκη; Πώς αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες τον πόλεμο, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εκδίωξη, την εγκατάσταση των προσφύγων;

Ποιες είναι οι αναφορές στο συμβάν μέσα στα χρόνια; Πώς εξελίσσονται και διαμορφώνονται οι σχέσεις των τριών κρατών;

Συντελεστές

Δραματουργία, σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου

Σύμβουλοι δραματουργίας: Μάρθα Φριντζήλα, Στέλλα Παπακωνσταντίνου

Mετάφραση από τα τουρκικά στα ελληνικά: Στέλλα Παπακωνσταντίνου

Σκηνικός χώρος: Σπύρος Αγγελόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμού: Σοφία Αδαμοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Baumstrasse team

Ερμηνεύουν: Σπύρος Αγγελόπουλος, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου

ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΡOMΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ

Ίβαλα ίβαλα, ω, πάμε γιαλό γιαλό

10 & 11 Σεπτεμβρίου Κάστρο Ζακύνθου

Μια ομάδα ηθοποιών, ένας σύγχρονος «χορός», επιχειρεί να (ανα)συνθέσει μια καταιγιστική και εν τω άμα τελετουργική μουσικοθεατρική παράσταση / αφήγηση για τη Σμύρνη, το διαμάντι της Ανατολής. Πώς αφανίζεται μια πολύβουη πολυπολιτισμική πόλη από την έξαρση των εθνικισμών, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, την καλλιέργεια των παθών, την αμετροέπεια…

Αφηγήσεις, θραύσματα της μικρασιατικής ιστορίας, ντοκουμέντα, απαγγέλλονται χορικά, συντίθενται με ομιλούσες εικόνες. Τις αφηγήσεις αυτές και τα σχόλια έρχονται να διαρρήξουν αληθινές προσωπικές μαρτυρίες που πλέκουν τον πονεμένο αιματοκυλισμένο ανθρώπινο ιστό.

Δανεικά στοιχεία από την αρχαία τραγωδία. Οι θεματικές της Ύβρεως, η Άτη το σκοτάδι της πλάνης, βρίσκουν σε τούτο το βαθύ και ανεπούλωτο τραύμα γόνιμο έδαφος.

Μα η ανελέητη μεταστροφή της τύχης επί τα χείρω, η Νέμεσις, η τραγική μοίρα χτυπά κυρίως τους Μικρασιάτες χριστιανούς…

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου

Δραματουργία: Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου και η ομάδα

Σύμβουλος Ιστορίας: Μιχάλης Βάρλας

Σύμβουλος δραματουργίας: Ευάγγελος Μαυρουδής

Σκηνικά, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Ράψιμο κοστουμιών: Γιάννα Κουρή

Ήχοι: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί: Σπύρος Μαλαπέτσας, Αποστόλης Ζώντος

Πρόγραμμα, αφίσες: Σάκης Φουρνογεράκης

Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Μικρόπουλος, Οδύσσεια Μπουγά, Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου, Ελένη Μακρή, Τάσος Ροδοβίτης

ΑΜΚΕ: ΑΝΕΜΗ

Ωκεανός

14 & 15 Σεπτεμβρίου Σπιναλόγκα

Μια παράσταση που αποπειράται να αναδείξει την αιφνίδια και βίαιη διαδικασία η οποία μετατρέπει τον Μικρασιάτη Πρόσφυγα σε λοιμογόνο παράγοντα επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο. Ο Μικρασιάτης Πρόσφυγας εξορίζεται, εγκαταλείπεται ή πεθαίνει στα λοιμοκαθαρτήρια που στήθηκαν σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Η παράσταση πραγματεύεται πολύπλευρα το ιστορικό αυτό φαινόμενο, με γνώμονα σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις: τις εξουσιαστικές δομές που το γεννούν, τις κοινωνικές και πολιτικές συνιστώσες του, αλλά και τις έννοιες νοσηρότητα / κανονικότητα, «εξυγίανση», κατώφλι, μετάβαση, περιθωριοποίηση ως τόπο καταγραφής ιστορικών / κοινωνικών συνδηλώσεων, μεταξύ άλλων…

Το δραματουργικό υλικό συντίθεται από πραγματικές μαρτυρίες αλλά και κείμενα πρωτότυπα μυθοπλαστικού χαρακτήρα. Το καλλιτεχνικό έργο επιτελείται σε ανοιχτό χώρο και εν πλω. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σώμα, η κινησιολογία του, τα τραγούδια, οι ήχοι και οι φωνές των ηθοποιών, οι οποίοι εξαρχής συμπλέκονται με τους θεατές ώστε να δημιουργήσουν μια κοινότητα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης

Ιδέα, κείμενα, δραματουργία: Εύη Προύσαλη

Έρευνα: Θεόφιλος Διαμαντής

Εικαστική εγκατάσταση, σκηνικά, περφόρμερ: Αλέξανδρος Κακλαμάνος

Μουσική σύνθεση, μουσικός, περφόρμερ: Θάνος Κοσμίδης

Χορογραφία, περφόρμερ: Ειρήνη Αλεξίου

Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη

Περφόρμερ: Μιλτιάδης Φιορεντζής, Ελεάνα Γεωργούλη, Ζωή Δημητρίου, Εύη Προύσαλη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου

ΑΜΚΕ: Όχι Παίζουμε

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι ήχοι της Αιολικής γης

17 & 18 Ιουλίου Φρούριο Παλαμηδίου, Ναύπλιο

Η διεθνής ερμηνεύτρια Ερήνη παρουσιάζει μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το εμβληματικό λογοτεχνικό έργο του Ηλία Βενέζη Αιολική γη.

Ο ηθοποιός Έκτορας Γασπαράτος, στον ρόλο του μικρού Πέτρου, ερμηνεύει αποσπάσματα από το έργο, μεταφέροντας εικόνες και καταστάσεις της εποχής. Η Ερήνη, συνοδευόμενη από κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων με τη συμμετοχή του μόνιμου εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμου Παπάνα, ντύνουν το μυθιστόρημα με αγαπημένες μικρασιάτικες μελωδίες ενορχηστρωμένες από τον υποψήφιο για Γκράμμυ ενορχηστρωτή Gonzalo Grau.

Η παράσταση εκφράζει την ευτυχία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν την Καταστροφή, αλλά και την τραγωδία του ξεριζωμού, που ζει ακόμα στις καρδιές των σύγχρονων Ελλήνων.

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια, τραγούδι, επιλογές κειμένων: Ερήνη

Ενορχηστρώσεις: Gonzalo Grau

Ηχητική επιμέλεια, ηχοληψία: Μάκης Δρακόπουλος

Φωτισμοί: Κώστας Τριανταφύλλου

Ηθοποιός: Έκτορας Γασπαράτος

Κουαρτέτο εγχόρδων

Βιολί I, σολίστ: Σίμος Παπάνας

Βιολί II: Ντέιβιντ Μπόγκοραντ

Βιόλα: Αγγέλα Γιαννάκη

Βιολοντσέλο: Σοφία Ευκλείδου

ΑΜΚΕ: ArtShuttle

Κύθηρα Αυστραλία

19 & 20 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Γυθείου

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ μια «τελετή αποχαιρετισμού» των ανθρώπων που φεύγουν από τον τόπο τους προς κάθε κατεύθυνση.

Τα Κύθηρα είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που η μετανάστευση και η προσφυγιά έχει ορίσει τη σύγχρονη ιστορία του. Η παράσταση αποτελεί μια συλλογή από ιστορίες, τραγούδια, φωτογραφίες και γενικότερο υλικό από τον τοπικό πληθυσμό του νησιού. Με το υλικό αυτό δημιουργήθηκε ένα μουσικό ντοκιμαντέρ μια «τελετή αποχαιρετισμού» των ανθρώπων.

Πρόκειται για τη σύνθεση ενός πρωτότυπου μουσικού έργου σαν ένα μεγάλο μοιρολόι που, με κέντρο την ανθρώπινη φωνή, προσφέρει την υπενθύμιση-λύτρωση που έρχεται από τη σχέση των ανθρώπων με τη γη τους και τον αποχωρισμό από αυτήν. Μια ετεροχρονισμένη τελετή ανακούφισης και μνήμης. Ένα μεγάλο χιλιοειπωμένο Αντίο.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση, δραματουργία, φωνή: Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Μουσική σύνθεση, live electronics, φωνή: Νίκος Γαλενιανός

Σκηνοθεσία, αφήγηση, φωνή: Ειρήνη Γεωργαλάκη

Ακορντεόν, live electronics, φωνή: Σταμάτης Πασόπουλος

Ηχοληψία: Μπράιαν Κουν

Αφίσα: Μανώλης Χάρος

ΑΜΚΕ: Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία παραγωγής και διάδοσης πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων Κύκλος Τεχνών OPER(o)

Γυναίκα πρόσφυγας

21 & 22 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων

Νήσος Κως, το ταξίδι ξεκινάει το 1890, στη γενέτειρα της σπουδαίας Ελληνίδας Μαρίκας Παπαγκίκα.

Το 1913 ακολουθεί τους γονείς της που μεταναστεύουν στην Αίγυπτο και δύο χρόνια μετά στην Αμερική, όπου εγκαθίσταται και ζει ως το τέλος της ζωής της, το 1943. Στη Νέα Υόρκη αρχίζει η μεγάλη καριέρα της ξεχωριστής αυτής τραγουδίστριας που ηχογράφησε πάνω από διακόσια τραγούδια ελαφρά, σμυρναίικα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Η φήμη της εξαπλώνεται και τα τραγούδια της αγαπιούνται μέσα απ’ τους δίσκους της που φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση αναφοράς και τιμής στη μυθική Μαρίκα, την πρώτη ανάμεσα στις άλλες σημαντικές Ελληνίδες τραγουδίστριες της Αμερικής που η ζωή και η δημιουργική της πορεία έχουν αποκτήσει διαστάσεις πραγματικού θρύλου.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση, ενορχήστρωση: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Επιμέλεια κειμένων: Θωμάς Κοροβίνης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάσης Ζερίτης

Ηχοληψία: Γιάννης Ρουπάκας

Τραγούδι: Ασπασία Στρατηγού

Αφήγηση: Νεφέλη Μαϊστράλη

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Πιάνο: Φίλιππος Ρέτσιος

Ούτι, μαντολίνο: Κώστας Γεδίκης

Βιολί: Σωτήρης Μαργώνης

Κοντραμπάσο: Κώστας Κωνσταντίνου

Κιθάρες: Απόστολος Βαλαρούτσος

Ακορντεόν: Δήμος Βουγιούκας

Κρουστά: Περικλής Κατσώτης

Σαντούρι: Ανδρέας Κατσιγιάννης

ΑΜΚΕ: ΔΙΟΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Της καρδιάς και του νου

22 & 23 Ιουλίου Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Οι τρεις καλλιτέχνες μεταφέρουν επί σκηνής, μουσικά και ποιητικά, τη σχέση του Καλομοίρη με τον Παλαμά, μια σχέση που είναι μοναδικό φαινόμενο ώσμωσης δύο κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού πνεύματος.

Ο μεγάλος Σμυρνιός Μανώλης Καλομοίρης ανακαλεί στην αυτοβιογραφία του, με φόντο τη Μικρά Ασία, τη ζωή του και το πώς ονειρευόταν από παιδί να γίνει μια μέρα ο μουσικός γλωσσοπλάστης της Ελλάδος, ο «Παλαμάς» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Το μουσικοθεατρικό αναλόγιο στηρίχθηκε στην ιδέα της Τίνας Μαλικούτη να συνηχήσουν έργα για πιάνο του συνθέτη με το ποίημα «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά, που καθόρισε τον Μανώλη Καλομοίρη σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία, αποτυπώνοντας και τον χαρακτήρα της νεοελληνικής ψυχής.

Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Αθήνα. Εικόνες από τη ζωή μιας κοσμοπολίτικης Ελλάδας απλωμένης σε Ανατολή και Δύση.

Συντελεστές

Βασισμένη σε μια ιδέα της Τίνας Μαλικούτη

Επεξεργασία κειμένων, επιμέλεια: Νένα Βενετσάνου

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου, κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Επί σκηνής

Αφήγηση: Νένα Βενετσάνου

Πιάνο: Τίνα Μαλικούτη

Ηθοποιός: Βασίλης Βλάχος

ΑΜΚΕ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Σμυρνέικο Μινόρε

28 & 29 Ιουλίου Αρχαία Ευρωπός

Ένα μουσικό οδοιπορικό, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με κεντρική ερμηνεύτρια τη Γλυκερία, που έχει καταξιωθεί ως η πιο σημαντική τραγουδίστρια του σμυρναίικου και παραδοσιακού μας τραγουδιού.

Η Γλυκερία και η παρέα της επί σκηνής μάς ταξιδεύουν στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας έως τα ελληνικά λιμάνια και την ηπειρωτική χώρα, όπου κατέφθασαν ως πρόσφυγες σπουδαίοι Μικρασιάτες συνθέτες, με τραγούδια όπως: «Από ξένο τόπο», «Τζιβαέρι», «Η Έλλη», «Σμυρνιά», «Ο μεμέτης», «Χαρικλάκι», «Τ’ αποφάσισα», «Αρμενίτσα», «Η Ξαβεριώτισα», «Καροτσέρη τράβα», «Ξεριζωμός», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» κ.ά. Μαζί της ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοντογιάννης και πολυμελής ορχήστρα.

Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης έχει ο συνθέτης και μαέστρος Στέλιος Φωτιάδης.

Συντελεστές

Τραγούδι: Γλυκερία, Δημήτρης Κοντογιάννης

Ηχογραφημένη αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης

Χορός: Τοπικό χορευτικό συγκρότηµα

Ορχήστρα: Οκταµελής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων

Ηχολήπτης: Νίκος Ρούντος

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Στέλιος Φωτιάδης

Μουσικοί

Μπάσο: Πολύκλειτος Πελέλης

Κρουστά: Πέτρος Πελέλης

Κιθάρα: Κώστας Φωτιάδης

Μπουζούκι: Γιώργος Ρόκας

Βιολί: Μανώλης Κόττορος

Κανονάκι: Σάκης Ξενούδης

Ακορντεόν: Dasho Kurti

ΑΜΚΕ: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΕΧΝΗΣ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2020

Απέναντι

30 & 31 Ιουλίου Ναός Απόλλωνα, Καρδίτσα

Μια παράσταση που εκκινεί από το χωροχρονικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι χορωδοί, ως επιβάτιδες μιας βάρκας που πλέει στο Ανατολικό Αιγαίο με προορισμό τις ελληνικές ακτές, αφηγούνται, στη δική τους μουσική γλώσσα η καθεμία, μνήμες από το παρελθόν και τις πατρίδες τους.

Πλούσιες και φτωχές, μικρές και μεγάλες, κόρες και μητέρες, άλλες από την Πόλη κι από τη Σμύρνη, άλλες από την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια, μία μία μοιράζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας που αφήνουν πίσω.

Μέσα σε έναν αφαιρετικά φυσικό χώρο και με όχημα τα σώματα και τις φωνές, η βάρκα μετατρέπεται σε μια «κιβωτό» διάσωσης ετερόκλητων μουσικών αναφορών, τις οποίες συνδέει ένα ισχυρό κοινό βίωμα: η οδυνηρή μετακίνηση, ο ξεριζωμός, το ταξίδι για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η προσμονή για τον νέο τόπο, για τη νέα πατρίδα, τη δεύτερη ευκαιρία για τη ζωή.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι

Σκηνοθεσία, έρευνα, δραματουργία: Γιάννης Παναγόπουλος

Μουσική σύνθεση, μουσική επιμέλεια: Αντώνης Απέργης

Μουσική διδασκαλία, διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα

Χορογραφία, κινησιολογία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Σταύρος Ικμπάλ

Κοστούμια: Άννα Σάπκα

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Γιάννης Βούλγαρης

Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Απέργης (κιθάρα), Αλέξανδρος Φραγκούλατζης (κρουστά)

Ερμηνεύουν οι CΗÓRES: Ανθή Ευσταθίου, Δήμητρα Γιακουμάκη, Μαρία Δελαπόρτα, Ειρήνη Ζούτσου, Γεωργία Θεολογίδου, Τόνια Λάππα, Αιμιλία Παπαπέτρου, Δανάη Στεργίου, Ελένη Τασοπούλου, Ελένη Χρυσικού

ΑΜΚΕ: WOMO

Ενθύμιον Σμύρνης…

1 & 2 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Δίου

Μέσα από μια σκηνοθετημένη επιβλητική μουσική και χορευτική παράσταση, οι εκατό πρωταγωνιστές της, η Oρχήστρα και η Xορωδία Ιωνία, οι σολίστ, χορευτές και αφηγητής συναντούν τα εξαιρετικά παραδοσιακά συγκροτήματα «Ανατολική Ρωμυλία», οι «Χοροστάτες» και οι «Αλησμόνητες Πατρίδες» με τις αυθεντικές στολές τους.

Όλοι μαζί μάς ταξιδεύουν στον χρόνο εκατό χρόνια πριν, στους ήχους, στα χρώματα, στις μυρωδιές, στην αύρα και τον πολιτισμό της Σμύρνης. Μιας πολυδιάστατης πόλης που άνθισε, καρποφόρησε, καταστράφηκε και που οι κάτοικοί της έδωσαν ένα μάθημα ζωής ξαναφτιάχνοντας τη ζωή τους σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ανάμεσά τους και στη Νέα Ιωνία του Βόλου, από όπου τα εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα των πρώτων προσφύγων, γεμάτα ενέργεια, φως, τραγούδια και χορό, μας μεταφέρουν μέσα από την πλούσια παράστασή τους μήνυμα ελπίδας, χαράς, ζωής και προοπτικής.

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια, κείμενα: Μαρία Θωμοπούλου

Ορχήστρα: Ιωνία

Χορωδία: Ιωνία

Μαέστρος: Κορνηλία Φραγκογιάννη

Σολίστ: Σοφία Παπάζογλου, Θοδωρής Κοτονιάς

Αφηγητής: Αλέξανδρος Ζαχαρέας

Καλλιτεχνική διεύθυνση Ιωνίας: Νεκτάριος Δεμέλης

Συμμετέχουν: Χορευτικά συγκροτήματα «Ανατολική Ρωμυλία», οι «Χοροστάτες» και οι «Αλησμόνητες Πατρίδες» Λάρισας

ΑΜΚΕ: ΙΩΝΙΑ (ορχήστρα) ΒΟΛΟΣ

Πατρίδα λέω τα τραγούδια

17 & 18 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο)

Η ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι μέσα από νότες και λέξεις στις αρχές του 20ού αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

Η Σμύρνη, με τη θρυλική ομορφιά και την τραγική της κατάληξη, θα είναι για πάντα η πιο αγαπημένη «χαμένη πατρίδα» των Ελλήνων.

Εκατό χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Ελένη Τσαλιγοπούλου αποδίδει διαχρονικά τραγούδια της Σμύρνης και δημιουργίες συνθετών της εποχής και η Ελένη Κοκκίδου αφηγείται μαρτυρίες του ξεριζωμού και αποσπάσματα από σχετικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μια συναυλία γεμάτη ιστορία για τη μνήμη που «πατρίδα της λέει τα τραγούδια», από δύο κορυφαίες καλλιτέχνιδες.

Συντελεστές

Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας

Καλλιτεχνική επιμέλεια, επιλογή κειμένων: Χρήστος Παπαμιχάλης

Μουσικοί

Ούτι: Ταξιάρχης Γεωργούλης

Κρουστά: Βαγγέλης Καρίπης

Κοντραμπάσο: Άγης Παπαπαναγιώτου

Βιολί: Γιάννης Πούλιος

Κανονάκι: Απόστολος Τσαρδάκας

Κιθάρα: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου

Τραγουδά: Ελένη Τσαλιγοπούλου

Ερμηνεύει: Ελένη Κοκκίδου

ΑΜΚΕ: ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ARTERO CULTURA

Η τελετουργία του αμανέ

19 & 20 Αυγούστου Αρχαία Άβδηρα

Η συνθετική ιδέα της μουσικής παράστασης αφορά έναν δομημένο διαδραστικό αυτοσχεδιασμό (που ακολουθεί τις επιταγές της ίδιας της φόρμας του αμανέ), όσο και μια σύνδεσή του με την ελληνική ποίηση της γενιάς του ’30.

Η μουσική κινείται τόσο στο πλαίσιο του ιστορικού / παραδοσιακού αμανέ όσο και πέραν αυτού, ανοίγοντας χώρο και σε πιο σύγχρονους και ελεύθερους μουσικούς πειραματισμούς. Στόχος είναι να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μουσειακή μουσική παράδοση αλλά για μια δυνάμει ζωντανή φόρμα, που μπορεί να λειτουργεί στο παρόν ακόμα και έξω από το πλαίσιο της ιστορικής της ακμής.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο στιχουργικού περιεχομένου τηρείται επίσης η φόρμα του αμανέ, αλλά, στη θέση της λαϊκής ανώνυμης ποίησης, χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τη λεγόμενη λόγια / «έντεχνη» ποίηση της εποχής.

Συντελεστές

Ιδέα, σύνθεση: Ευγένιος Βούλγαρης

Στιχουργική επιλογή: Ευγένιος Βούλγαρης, Βασίλης Βανταράκης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ασπασία Λυκουργιώτη

Ηθοποιός, περφόρμερ: Σαβίνα Γιαννάτου

Μουσικοί

Γιαϊλί ταμπούρ, ούτι, φωνή: Ευγένιος Βούλγαρης

Νέυ: Χάρης Λαμπράκης

Κανονάκι: Ουρανία Λαμπροπούλου

Βιόλα ντα γκάμπα: Ανδρέας Λινός

ΑΜΚΕ: Creativa

Μνήμη και βαθιά σημάδια

23 & 24 Αυγούστου Κάστρο Τρικάλων (23/8), Αύλειος χώρος Βυζαντινού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας (24/8)

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η συναυλία θα είναι βασισμένη σε δύο εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα. Τον Βυζαντινό Εσπερινό και τη Μικρά Ασία, που κυκλοφόρησαν το 1972-73.

Ανάμεσα στα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα θα παρεμβάλλονται διασκευές εμβληματικών τραγουδιών από χώρες προέλευσης των προσφύγων στις μέρες μας. Το σκηνικό που θα περιβάλλει την ορχήστρα είναι πέντε μεγάλων διαστάσεων έργα ζωγραφικής του Κώστα Καλδάρα με θέμα τα γεγονότα από την προσφυγική κρίση του 2015 ενώ θα πραγματοποιείται και προβολή ιστορικών ντοκουμέντων και φωτογραφιών με θέμα τους πρόσφυγες διαχρονικά, μια επιλογή σε συνεργασία με την Ομάδα Τρικαλινών Φωτογράφων.

Με τη συνοδεία επταμελούς ορχήστρας σε ενορχηστρώσεις του Σάκη Κοντονικόλα, τραγουδούν ο Ανδρέας Καρακότας και η Ιωάννα Γιαννοπούλου.

Συντελεστές

Διασκευές τραγουδιών, ενορχήστρωση: Σάκης Κοντονικόλας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Καραγιώργος

Ερμηνεύουν: Ανδρέας Καρακότας, Ιωάννα Γιαννοπούλου

ΑΜΚΕ: Πήλιον Όρος

Καντάδα Πόντου ΤΕΤΤΤΙΞ

24 & 25 Αυγούστου Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

O τζίτζικας (ή τέττιξ με δύο ταυ) από τη φύση του συνδέεται με τη διαδικασία της μεταμόρφωσης, όταν από νύμφη γίνεται ενήλικας.

Το σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ (με τρία ταυ) μέσω της μουσικοκινητικής παράστασης Καντάδα Πόντου καταθέτει τη δική του φαντασιακή εκδοχή της αναγκαστικής «μεταμόρφωσης» μιας κοινωνίας. Η εγκατάσταση ποντιακού προσφυγικού πληθυσμού στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάννης αναγκάζει τις δύο αλληλοεπηρεαζόμενες πλευρές να αναθεωρήσουν αντιλήψεις και συνήθειες.

Μέσα από το δράμα, τη σάτιρα και το λαϊκό θέαμα οι ΤΕΤΤΤΙΞ, σε συνεργασία με την κινησιολόγο Eugenia Demeglio, μεταμορφώνουν τον κεμεντζέ και το μαντολίνο γεννώντας μια νέα οντότητα, σ’ ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικότητα προβληματίζει και στιγματίζει, όμως ταυτόχρονα ανανεώνει, αναζωογονεί και εμπνέει.

Συντελεστές

Κίνηση, σκηνοθεσία: M. Eugenia Demeglio

Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Σύνθεση, επίβλεψη: Νίκος Ιωακείμ, Σταμάτης Πασόπουλος

Τραγούδι: Νατάσα Τσακηρίδου, Αμαλία Τσεκούρα

Μουσικοί: Ρέα Πικίου (φαγκότο), Κατερίνα Κωνσταντούρου (πλήκτρα), Χάρης Παζαρούλας (μπάσο), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά)

ΑΜΚΕ: ΕΝ ΕΞΑΛΛΩ

Το ρόδον της Ανατολής

27 & 28 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Ένα έργο που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1950 μέσα σε ένα κουπέ τρένου όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Όπως συχνά συμβαίνει στα ταξίδια, οι επιβάτες αρχίζουν να αφηγούνται ιστορίες τόσο από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό όσο και από τις περιπέτειες της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

Μέσα από πρωτότυπα τραγούδια και κείμενα ξεδιπλώνονται έξι ιστορίες ανθρώπων από τις οποίες ξεπροβάλλουν οι μνήμες και η νοσταλγία από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό, το περιπετειώδες ταξίδι στην Ελλάδα, τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσής τους στο νέο περιβάλλον, αλλά και το πλήθος των θετικών επιδράσεων που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας.

Ο περιφερόμενος ελεγκτής εισιτηρίων είναι αυτός που μεταφέρει την οπτική των ντόπιων για τους Έλληνες της Ανατολής.

Συντελεστές

Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου

Κείμενα, αφήγηση: Βασιλική Νευροκοπλή

Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Σχεδιασμός ήχου: Λεωνίδας Παλάσκας

Φωτισμοί: Τηλέμαχος Ανδρεάδης

Μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς»

Βιολί: Κυριάκος Πετράς

Κανονάκι: Θανάσης Κουλεντιανός

Τραγούδι: Νίκος Ανδρίκος

Τσέλο: Χρήστος Συκιώτης

Λαούτο, κιθάρα: Θανάσης Βόλας

Ούτι, τραγούδι: Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Κρουστά: Πέτρος Παπαγεωργίου

Πιάνο: Γιώργος Κοκκινάκης

ΑΜΚΕ: Εν Χορδαίς

Εν Σμύρνη γεννηθέντες (1883-1903)

28 & 29 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας

Μια όμορφη και αριστοκρατική γυναίκα με το όνομα «Σμύρνη» υποδέχεται στο φτωχικό πια σπίτι της, κάπου στην Κοκκινιά ή στη Νέα Ιωνία του 1930, έξι πλανόδιους μουσικούς και μαζί ανασύρουν και ανασκευάζουν πολύτιμες στιγμές από την πολύβουη ζωή της…

Οι Alcedo, μέσα από τη ματιά και τις αναμνήσεις μιας γυναίκας-πόλης, της Σμύρνης, συνθέτουν μια καινούρια και φρέσκια μουσική παράσταση και παρουσιάζουν την πρώτη σουίτα τους βασισμένη σε θέματα από τα έργα μεγάλων μουσουργών με καταγωγή από τη Σμύρνη (Καλομοίρης, Κωνσταντινίδης κ.ά.) καθώς και γνωστά θέματα λαϊκών τραγουδοποιών (Τούντας, Περιστέρης, Παπάζογλου, Δραγάτσης-Ογδοντάκης κ.ά.).

Η ανθολογία από τραγούδια των παραπάνω τραγουδοποιών θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ενορχηστρωτική ματιά και επεξεργασία των Alcedo όπως και τα αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη τα οποία θα είναι περασμένα κι αυτά από τον ήχο του συγκροτήματος.

Συντελεστές

Διασκευές, ενορχηστρώσεις: Alcedo Folk Band

Επιμέλεια σκηνοθεσίας, κείμενα και στον ρόλο της αριστοκρατικής γυναίκας: Νατάσα Φαίη Κοσμίδου

Επιμέλεια κοστουμιών: Εύα Παραδέλλη

Σχεδιασμός ήχου: Πασχάλης Κολέντσης

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης, Κατερίνα Σαλταούρα

Μουσικοί επί σκηνής

Βιολί, τραγούδι: Μαρία Μιχαλάκα

Φλάουτο, κρουστά: Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Κιθάρες, κρουστά: Γιάννης Ταυλάς

Φαγκότο, φυσαρμόνικα: Δημήτρης Κουφαλάκος

Τούμπα: Μενέλαος Μωραΐτης

Βιολί, μαντολίνο, κρουστά, φωνή: Κώστας Κωνσταντάτος

ΑΜΚΕ: Alcedo

Ορχήστρα Βιολιώνε για Άρωμα Σμύρνης

2 & 3 Σεπτεμβρίου Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Μια παράσταση στην οποία θα παρουσιαστούν, ως επί το πλείστον, παλαιοί οργανικοί σκοποί από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας, παραλλαγμένοι σύμφωνα με τους ποικίλους ευρηματικούς τρόπους ενορχήστρωσης της ορχήστρας Βιολιώνε.

Επιδίωξη του εν λόγω εναλλακτικού εικοσαμελούς σχήματος αποκλειστικά τοξωτών εγχόρδων είναι να αναδείξει μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων.

Η ορχήστρα τελεί υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ζαρία, επίκουρου καθηγητή βιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συντελεστές

Ορχήστρα Βιολιώνε: Εικοσαμελής ορχήστρα τοξωτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διευθυντής της Ορχήστρας Βιολιώνε: Γιάννης Ζαρίας

ΑΜΚΕ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου

6 & 7 Σεπτεμβρίου Αρχαία Πλευρώνα

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι encardia παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο και πολύ «επίκαιρο» μουσικό πρόγραμμα.

Μια εξαιρετική ανθολογία τραγουδιών και κειμένων που θα φωτίσει το πάντα επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Κεντρικό σημείο της παράστασης θα προβάλει η ανθρώπινη αλληλεγγύη που μόνο αυτή μπορεί να μετριάσει τον πόνο του «Ξένου», ακόμα και να τον μεταμορφώσει σε ελπίδα και αισιοδοξία.

Συντελεστές

Μουσικές συνθέσεις, τραγούδια: encardia

Επιμέλεια κίνησης, χορογραφία: Γιάννης Λάβνερ, Αναστασία Δρούγα

Σχεδιασμός ήχου: Πασχάλης Κολέντσης

Χορευτές επί σκηνής: Αναστασία Δρούγα, Γιάννης Λάβνερ

Μουσικοί επί σκηνής

Ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι: Βαγγέλης Παπαγεωργίου

Κιθάρα, τραγούδι: Μιχάλης Κονταξάκης

Τραγούδι, κρουστά: Ναταλία Κωτσάνη

Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσεκούρας

Τραγούδι, μαντολίνο, κρουστά: Κώστας Κωνσταντάτος

ΑΜΚΕ: ENCARDIA

Σκοτεινή πλευρά της μνήμης / Η προκυμαία

7 & 8 Σεπτεμβρίου Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, Αρέθουσα

Μια μουσική παράσταση πολυμέσων για το συλλογικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και για τη διττή υπόσταση της ρίζας μας. Δομείται πάνω σε μαρτυρίες ανωνύμων πρωταγωνιστών του ιστορικού χρόνου, που στην παράσταση εκφέρονται από ένα αθέατο πρόσωπο.

Ψηφίδες ζώσας μνήμης, σταχυολογημένες απ’ την ιερή δεξαμενή των τεθνεώτων, στάζουν την ευλογία τους στο σήμερα, υφαίνοντας το έδαφος που πάνω του κάθε πληγή γιορτάζει και γιατρεύεται. Η ζώσα ρίζα της καταστροφής βλασταίνει υπόγεια στο σώμα της Ελλάδας, θεμελιώνοντας μια Μικρασία πιο πραγματική απ’ την πραγματική.

Όλα εγκαταλείπονται στον ωκεανό του αναπότρεπτου, μεταμορφώνοντας το πλήθος των ανέστιων σε σύμβολο διεθνικό. Νησίδα παρηγορίας η Μουσική, ένας υπαινιγμός της μέσα Πατρίδας προς την οποία οι πρόσφυγες αδιαλείπτως πορεύονται.

Συντελεστές

Σχεδιασμός, σενάριο, επιλογή μαρτυριών και ηχητική διαμόρφωσή τους, πρωτότυπα κείμενα και μουσική, κλασική και midi κιθάρα: Γιώργος Μουλουδάκης

Δημιουργία παράλληλων βίντεο, ηχητικός σχεδιασμός, προετοιμασμένες και ζωντανές διαμορφώσεις οπτικού σεναρίου, λήψεις ζωντανών οπτικών υλικών, video editing, video installation, υπεύθυνος προβολών: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19st)

Ηχητικός σχεδιασμός, ηχητικό σενάριο, προετοιμασμένες και ζωντανές διαμορφώσεις ηχητικού σεναρίου, ηχοληψίες, sound editing, σύστημα surround, υπεύθυνος ήχου: Κώστας Μπώκος (Studio 19st)

Εκφορά κειμένων και περφόρμανς (κρυφό πρόσωπο): Σοφία Χιλλ

ΑΜΚΕ: ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Σαν σμίγουνε καρσί Ανατολή και Δύση…

8 & 9 Σεπτεμβρίου Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Β΄

Μια μουσικοχορευτική παράσταση, σε συνεργασία με το θέατρο σκιών του Άθου Δανέλλη και της μουσικής κομπανίας του Κυριάκου Γκουβέντα, η οποία θα επιχειρήσει να καταδείξει τη μουσική και χορευτική παράδοση της Μικράς Ασίας, μέσα από ένα ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο πριν την καταστροφή της. Όπως και στον μετέπειτα βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων της και τον μετασχηματισμό αυτής της παράδοσης στο νέο πλαίσιο διαβίωσης στην Ελλάδα της περιόδου εκείνης.

Η Μικρά Ασία υπήρξε ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ένα χωνευτήρι μουσικών παραδόσεων Δύσης και Ανατολής.

Tα τραγούδια και οι σκοποί που επιζούν σήμερα σε μεγάλο μέρος της λαϊκής μουσικής είναι γνωστό ότι αποτελούν μια κληρονομιά που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και από μια περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά όσο και μακριά: τη Μικρά Ασία.

Συντελεστές

Θέατρο Σκιών Άθου Δανέλλη

Μουσική κομπανία Κυριάκου Γκουβέντα

Έρευνα: Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας (ΚΕ.Λ.Ε.)

ΑΜΚΕ: ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Σμύρνη αιώνια

10 & 11 Σεπτεμβρίου Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Μια πρόταση που συνδυάζει αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας μέχρι τις ημέρες του ξεριζωμού, ρεμπέτικη-λαϊκή όπως αυτή εξελίχθηκε στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονη μουσική.

Συνυπάρχουν τρεις διαφορετικές ορχήστρες, η αυθεντική παραδοσιακή της Σμύρνης, η ρεμπέτικη-λαϊκή στην εξέλιξή της στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και η κλασική συμφωνική ορχήστρα για το Ορατόριο. Η τελευταία, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου Μνήμες του Χρήστου Σαμαρά.

Το Οδοιπορικό είναι μια αλληλουχία και συνύπαρξη μουσικής, ποίησης, χορού, απεικονίσεων και υποκριτικής ερμηνείας και συνθέτει μια ολοκληρωμένη, μεστή και πολύτεχνη συναυλία-παράσταση που αναδεικνύει την αιώνια Μικρά Ασία των Ελλήνων.

Συντελεστές

Παρουσιαστής: Αλέξης Κωστάλας

Συνθέτης: Χρήστος Σαμαράς

Αφηγητής Ορατορίου, ηθοποιός: Γιάννης Στόλας

25μελής Συμφωνική Ορχήστρα: Συμφωνιέτα Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

60μελής Χορωδία: Μεγάλη Μεικτή Χορωδία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

8μελής παραδοσιακή ορχήστρα με όργανα της Μικράς Ασίας: Ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

8μελής Ρεμπέτικη-λαϊκή ορχήστρα με μπουζούκι

Παραδοσιακοί χορευτές προσφυγικών συλλόγων και μη: Προσφυγικά σωματεία της Καρδίτσας

Επιμέλεια κειμένων, λιμπρέτο: Σεραφείμ Μυλωνάς, Όλγα Γκορτζή

Πιάνο: Μάριος Καζάς

Ήχος, προβολές, φωτισμοί: Βασίλης Τσικρικάς

Υψίφωνος: Ελένη Δανάη

Παραδοσιακή τραγουδίστρια, κανονάκι: Δήμητρα Καλιάρα

Επιμέλεια και διδασκαλία ορχηστρών και χορωδιών, διεύθυνση του Ορατορίου Μνήμες, επιμέλεια παράστασης: Νίκος Ευθυμιάδης

Κινηματογράφηση, μοντάζ: Βασίλης Στάθης

ΑΜΚΕ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΧΟΡΟΣ

Μικρά Ασία: όλα εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν

15 & 16 Ιουλίου Κάστρο Λαμίας

Το έργο αυτό είναι μια σύμπραξη σύγχρονου χορού και πρωτότυπης μουσικής και εμπνέεται από εικόνες και συναισθήματα που αναβλύζουν μέσα από κείμενα γνωστών συγγραφέων και ποιητών (Σωτηρίου, Βενέζης, Σεφέρης, Χέμινγουεϊ κ.ά.) που έγραψαν για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η απόγνωση, η θλίψη, ο τρόμος, η οδύνη και ο αγώνας επιβίωσης και ενσωμάτωσης των Μικρασιατών δραματοποιούνται μέσα από χορογραφίες σύγχρονου χορού, οι οποίες εμπλουτίζονται με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις και τραγούδια που συνυφαίνουν ηλεκτρονικά ηχοτοπία με μικρασιάτικους μουσικούς δρόμους και ρυθμούς. Οι στίχοι των τραγουδιών εμπνέονται από εικόνες και συναισθήματα που αναδύονται από τα κείμενα.

Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει την ικανότητα των Μικρασιατών προσφύγων να μετουσιώσουν τον πόνο και τη θλίψη σε τέχνη.

Συντελεστές

Δραματουργία, σκηνοθεσία: Σέβη Δημητριάδου

Μουσικές συνθέσεις, τραγούδια: Γιάννης Πισιμίσης

Κοστούμια: Λαμπρινή Κατσαούνου, Γιώργος Κατσιαούνος

Φωτισμοί: Δημήτρης Τσολάκης

Τραγούδι, φωνητικά: Αναστασία Χατζηπαύλου

Χορευτές, χορογράφοι: Νίκος Δάμο, Σταύρος Μπούτσικας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δανιέλα Πισιμίση, Φαίδρα Πισιμίση, Κέλλυ Ράπτη

Μουσικοί: Όθωνας Μπικάκης (λύρα), Ανδρέας Φασάκης (λαούτο), Γιάννης Πισιμίσης (συνθεσάιζερ, κρουστά)

ΑΜΚΕ: Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ

Ίχνη

15 & 16 Ιουλίου Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά

Μια αναζήτηση των διαδρομών των γεγονότων, των εικόνων, των ιδεών, μέσα στον χρόνο: Η ομάδα Die Wolke παρουσιάζει τα Ίχνη, μια παράσταση σύγχρονου χορού που αντλεί την πρώτη ύλη της από συνεντεύξεις, με κεντρικό άξονα τη λειτουργία της μνήμης και της προφορικής επικοινωνίας στη διαμόρφωση των εικόνων με προέλευση το μικρασιατικό ιδίωμα.

Η κίνηση, σε συνέργεια με μουσικές και ηχητικές συνθέσεις, προσεγγίζει την υποκειμενικότητα των περιγραφών, τη χαμηλή ευκρίνεια, τα κενά και τον αρνητικό χώρο σαν φθορά που αποκαλύπτει τη διάσταση του χρόνου στις ποιητικές εικόνες, εστιάζοντας έτσι στη διυποκειμενικότητα των αφηγηματικών διαθλάσεων.

Συντελεστές

Χορογραφία: Δροσιά Τριαντάκη

Μουσική σύνθεση, εκτέλεση: Δημήτρης Δαλέζης, Dani Joss

Ερμηνεύουν: Δροσιά Τριαντάκη, Ολίνα Οικονομίδου, Σαββίνα Ρωμανού-Πύλλη, Φωτεινή Κοντούλη

ΑΜΚΕ: Die Wolke Art Group

Αποτύπωμα

10 & 11 Αυγούστου Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Το Αποτύπωμα διαπραγματεύεται τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, το ξένο;

Ο φόβος του διαφορετικού και του αγνώστου αποτελεί τον καταλύτη μιας ψυχολογικής διαδικασίας που στηρίζεται στην αρχή της ομοιότητας. Οι όμοιοι μ’ εμάς ανήκουν στην ίδια ομάδα και επομένως είναι ακίνδυνοι.

Αλλά αυτή η στιγμή του κινδύνου, αυτές οι συναντήσεις δομούν την προσωπικότητα του ανθρώπου, εκεί που υπερβαίνει τον φόβο του, αφήνει την αγέλη και διερευνά τη ζωή σύμφωνα με τις αισθήσεις του. Σε αυτές τις συναντήσεις αναδύεται ο αυθεντικός εαυτός.

Συντελεστές

Χορογραφία: Χριστίνα (Αριάνθη) Μερτζάνη

Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Δαμιανίδου

Μουσική, σχεδιασμός ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ

Δραματουργός: Τάσος Ράτζος

Ερμηνεύουν: Ελίνα Δεμιρτζιόγλου, Γιαν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra), Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Αντωνία Πιτουλίδου, Φεβρωνία (Φαίη) Γκουτζαμπασούλη, Δημήτρης Λαγός

ΑΜΚΕ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

As Above So Below

12 & 13 Αυγούστου Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Καβείρων, Λήμνος

Βιωματική παράσταση, σχεδιασμένη για το Καβείριο της Λήμνου, το αρχαιότερο γνωστό ελληνικό τελεστήριο, που συνδέει την πνευματική κληρονομιά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής με τις τελετουργικές μνήμες της αρχαιότητας και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων. Η Φωτιά, το στοιχείο που καταστρέφει αλλά και αναγεννά, γίνεται το νήμα που συνδέει διαχρονικά τους Έλληνες με το Φως και τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος.

H δημιουργός της πρώτης υποβρύχιας παράστασης κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και της Ολονυχτίας στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, σκηνοθέτιδα και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά με τις παραστατικές τέχνες σε μια παράσταση-τελετουργία συμπράττοντας με καταξιωμένους καλλιτέχνες Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Παπαγεωργίου, Θανάση Ευθυμιάδη, επαγγελματίες χορευτές και εθελοντές της Λήμνου, κάτω από την αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Τη μουσική συνθέτει ο Τρύφων Κουτσουρέλης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης

Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Επιστημονικοί συνεργάτες: Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης (αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου), Μαλάμω Μαρή (αρχαιολόγος)

Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Γκιόκας MENTOR

Επιμέλεια κειμένων: Δρ Αθηνά Δέσποινα Πόταρη

Επικοινωνία & προβολή: MENTOR

Graphic & visual designer: Αρείων Στεφανίδης

Φωτογραφίες, βιντεοσκόπηση: Παντελής Λαδάς

Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας: Ελένη Κουλιζάκη

Επί σκηνής

Μητέρα πρόσφυγας, μεγάλη μητέρα: Σαβίνα Γιαννάτου

Κόρη / Κάβειρος: Μαρία Παπαγεωργίου

Αφηγητής / Κάβειρος: Θανάσης Ευθυμιάδης

Μνημοσύνη / Ερμής: Αποστολία Παπαδαμάκη

Χορευτές: Πλωτίνος Ηλιάδης, Κωνσταντίνα Λιόντου, Αντώνης Στρούζας, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Σπύρος Χρηστάκης

ΑΜΚΕ: QUASI STELLAR / PERFORMANCES WORKSHOPS RETREATS

In the Presence of Absence

20 & 21 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Μήλου

Ένα έργο που επιχειρεί να ερευνήσει το θέμα της συλλογικής μνήμης, το πώς η Ιστορία στέκεται όχι μόνο στην εμπειρία του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Σε μια ιστορική διαδρομή που δεν είναι σαφές αν είναι ευθύγραμμη ή κυκλική, τα σώματα προοδευτικά γνωρίζουν πώς να χειριστούν την ευθραυστότητα της ένωσης αλλά και την αναζήτηση ενός νέου εδάφους.

Έννοιες όπως εκτοπισμός, αποξένωση, βίαιος εκπατρισμός, διάρρηξη της αίσθησης του «ανήκειν» και της ταυτότητας, επαναλαμβάνονται και εναλλάσσονται διαρκώς.

Ένα νήμα από το χτες στο σήμερα, όπου η συλλογική μνήμη συναντάει την προσωπική βιωμένη ιστορία, τον τόπο του σώματος και τις διεκδικήσεις του. Ίσως ο άνθρωπος πρέπει να υποστεί πολλούς μικρούς, διαδοχικούς θανάτους, να περιηγηθεί πέρα από τα σύνορα και τις διαχωριστικές γραμμές που ενυπάρχουν κυρίως μέσα του για να καταφέρει να αναζητήσει μια ουτοπία λυτρωτική, ένα «αλλού», έναν νέο τόπο.

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία, σκηνοθεσία: Αθανασία Κανελλοπούλου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Βοηθός χορογράφου: Βασιάνα Σκοπετέα

Σκηνικά, κοστούμια: Σωτήρης Μελανός

Επιστημονική μελέτη, έρευνα: Βασίλης Παγγός, Αθανασία Κανελλοπούλου

Βίντεο, φωτογραφία: Ξένια Τσιλοχρήστου, Στράτος Τσιαλίκης

Βοηθός παραγωγής: Φιλιώ Λούβαρη

Γραφίστρια: Μαρία Χριστοπούλου

Αφήγηση: Έλενα Τοπαλίδου

Ερμηνεύουν: Βασιάνα Σκοπετέα, Μαρία Φουντούλη, Λία Χαμηλοθώρη, Ματίνα Κωστιάνη, Αθανασία Κανελλοπούλου

Στην παράσταση ακούγεται απόσπασμα από το ποίημα του Κ. Χ. Μύρη «Η στάχτη που ταξίδευε».

ΑΜΚΕ: Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Αθανασίας Κανελλοπούλου

Διά πυρός…

14 & 15 Σεπτεμβρίου Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του έργου είναι η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων, αναφορικά με την καταπίεση που βιώνουν, το πεδίο δράσης που τους δίνουν οι κοινωνίες και την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

Λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιρροές, ερευνούμε το φάσμα και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και αποδοχής αυτών των πληθυσμών, μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις των ίδιων των ατόμων και τον ρόλο τους στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του «διαφορετικού άλλου», του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, του ίδιου του εαυτού, των συναισθημάτων, της σχέσης με το ίδιο το σώμα, τον νου και την ψυχή.

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Μουσική σύνθεση, εκτέλεση: Κώστας Λειβαδάς

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου

Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος, Σωτήρης Ταχτσόγλου

Χορεύουν: Φαίη Μάλαμα, Κλητώ Τσίγκρη, Ελένη Κόντζιλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Γιάννης Χαλδαίος, Αλέκος Μπλάτζε, Γιώργος Χρηστάκης

Guest: Ειρήνη Μαυροματάκη

ΑΜΚΕ: DAGIPOLI DANCE Co

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Έξοδος

30 & 31 Αυγούστου Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Μια μουσική παράσταση που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη, ο οποίος δημιουργεί ψηφιακά μια σειρά από τοιχογραφίες-πομπές προσφύγων, με τίτλο Ανέστιοι. Η Φένια Παπαδόδημα συνομιλεί με τα έργα, ακολουθώντας το οδοιπορικό του Γιώργου Σεφέρη στην Καππαδοκία, μαρτυρίες προσφύγων, ποιήματα.

Με τη φωνή της ταξιδεύει από την υμνωδία στο τραγούδι, στον αυτοσχεδιασμό, στον λόγο. Οδηγεί τον ακροατή σε μια εσωτερική προσέγγιση του δράματος των ανέστιων κάθε εποχής.

Από το πρόσωπο στην απώλεια του προσώπου.

Συντελεστές

Μουσική, σύλληψη, φωνή: Φένια Παπαδόδημα

Ηχητικά τοπία: Γιώργος Παλαμιώτης

Βίντεο: Κώστας Αλουπογιάννης

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Ούτι: Θωμάς Μελετέας

Άρπα: Γωγώ Ξαγαρά

Τσέλο: Ήβη Παπαθανασίου

Ερμηνεύει: Γιώργος Παπαστυλιανός

ΑΜΚΕ: ΜΑΡΙΝΑ

Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας

2 & 3 Σεπτεμβρίου Αρχαιολογικός χώρος Ανακτορούπολης

Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή συμπράττει με τους Oros Εnsemble, τον συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη, τον ποιητή Μάριο Χατζηπροκοπίου και τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη για μια μουσικοεικαστική καντάτα που φωτίζει στιγμές από τη ζωή των Κουταλιανών, όπως ονομάστηκαν οι Μικρασιάτες μασίστες σε διάφορες ιστορικές περιόδους: από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη μεταπολεμική περίοδο.

Εστιάζοντας στον θρυλικό βίο αυτών των προσώπων, ταυτόχρονα αναδύεται αλληγορικά η μετάβαση από τον κόσμο του τέλους του 19ου αιώνα στους αλλεπάλληλους εκτοπισμούς των αρχών του 20ού αιώνα, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα ασφυκτικά πλέον σύνορα του νεοελληνικού κράτους.

Ο μυθικός Παναγής Κουταλιανός και ο απόγονός του Δημήτρης, ο Χάρης Καρπόζηλος και ο Γιάννης Κεσκελίδης ή Σαμψών, ο γίγαντας του ελληνικού κατς «Αττίλιο» ή «Ασιάτης» (sic).

Συντελεστές

Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης

Στίχοι: Μάριος Χατζηπροκοπίου

Εικαστική επιμέλεια, φωτισμοί: Πέτρος Τουλούδης

Ερμηνεύουν: Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος)

Oros Ensemble

Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι)

Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαγιάν)

Ειρήνη Κρικώνη (βιολί)

Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο)

ΑΜΚΕ: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

ΕKABH / S.T.R.I.N.G.S Χαμένες Τροίες

7 & 8 Σεπτεμβρίου Ρωμαϊκή Αγορά Δελφών

Τροία. Σμύρνη. Το πρόσωπο. Η μάνα. Η γη. Η πατρίδα. Η Βασίλισσα. Η Εκάβη. Διασχίζει τον χρόνο. Σαν κυρτό βέλος.

Ερείπια. Κουφάρια. Μια πόλη. Τροία. Σμύρνη. Χαμένες πατρίδες. Χαμένες ζωές. Γκρεμισμένες από τείχη. Καμένες. Από τη φωτιά του πολέμου. Χιλιάδες άνθρωποι. Παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Είδαν το λιμάνι τους να γίνεται αιμάτινο ποτάμι. Που έθαψαν εκεί ένα κομμάτι της ψυχής τους. Η καρδιά τους δεν ξέχασε. Το σώμα βασανίστηκε, για να ριζώσει αλλού.

Η ιστορία μιας πόλης. Η καταστροφή του «λίκνου του πολιτισμού». Η Τροία που ακόμα καίγεται…

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ταμιωλάκης

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Ζυγουρός

Σύνθεση κειμένου: Σοφία Χιλλ, Κωνσταντίνος Χατζής

Λιμπρέτο: Αντιγόνη Καράλη

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Ερμηνεύει: Σοφία Χιλλ

Τραγουδούν: Θεολόγος Παπανικολάου, Καλλιόπη Μητροπούλου

Βιολί: Χαράλαμπος Καρασαββίδης, Θεολόγος Παπανικολάου, Καλλιόπη Μητροπούλου

Βιολοντσέλο: Γιώργος Ταμιωλάκης

Βιόλα: Στέλιος Παπαναστάσης

Βιόλα ντα γκάμπα: Ανδρέας Λινός

ΑΜΚΕ: Ομάδα Χρώμα

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Πολύχρωμη Μικρά Ασία

19 & 20 Ιουλίου Γεφύρι Άρτας

Τρεις αφηγητές θα κάνουν ένα ταξίδι στην πολυπολιτισμική Μικρά Ασία παρουσιάζοντας εικόνες σε τρεις ενότητες. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Καταστροφή.

Μια διακειμενική παράσταση εμπνευσμένη από ιστορικά γεγονότα, από τα Ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου και τον Χαμένο παράδεισο – Σμύρνη 1922 του Γκάιλς Μίλτον, καθώς και από μύθους και καταγραφές. Μνήμες και μαρτυρίες πραγματικών προσώπων που έζησαν στη Μικρά Ασία ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο της Σμύρνης, εκεί όπου η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχουν αρμονικά. Αλλά και στη μετέπειτα τραγωδία. Της Καταστροφής και του διωγμού. Μελωδίες καθώς και ζωντανή μουσική, τραγούδια, κεράσματα του τόπου, συναισθήματα χαράς και πόνου δημιουργούν τον καμβά της μικρασιατικής ιστορίας.

Με εργαλείο τη φαντασία δημιουργείται μια ιστορία για όλη την οικογένεια. Μια φιλειρηνική γιορτή για να γνωρίσουμε τη Σμύρνη και τον μικρασιατικό πολιτισμό.

Συντελεστές

Σύνθεση, απόδοση κειμένων: Ομάδα Ονειρόδραμα

Επιμέλεια κειμένων: Νάγια Παπαπάνου

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαλαζάρου

Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Μουσική: Πάνος Δοκομόπουλος

Φωτογραφίες: Λευτέρης Καλογιός

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου

Τραγούδι: Σοφία Ψούχλου, Ζωή Ψούχλου

Ηθοποιοί: Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης Παπαλαζάρου

Συμμετέχει η Ορχήστρα του Ωδείου Άρτας

ΑΜΚΕ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

Ο μικρός Ασίκης

20 & 21 Ιουλίου Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να κυνηγά τα δικά του όνειρα, κι όχι τα όνειρα που κάνουν οι άλλοι για κείνο; Πόσο θάρρος θέλει κανείς ώστε να παραδεχτεί την ομοιότητά του με τον «εχθρό»;

Δύσκολο να μιλήσει κανείς με ένα παιδί για πολιτική. Δύσκολο να του παρουσιάσει με αντικειμενικότητα την Ιστορία και τις πληγές της. Καμιά φορά όμως, ο αλάνθαστος καθρέφτης ενός μύθου δεν κρύβει, αλλά αποκαλύπτει τα ζητήματα αυτά, πιο ξεκάθαρα και πιο εύπεπτα από ποτέ.

Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στο μαγευτικό μικρασιατικό παραμύθι «Η μαχαίρα» με κεντρικό θέμα την ιστορία δύο φίλων, ενός πρίγκιπα κι ενός φτωχού, που χωρίστηκαν βίαια και ξανάσμιξαν σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης μιας μεγάλης Ιδέας.

Συντελεστές

Λιμπρέτο: Γιάννης Φίλιας

Μουσική σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Λεμπέσης

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Μέργου

Κατασκευή σκηνικού, κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Γραφιστική επιμέλεια: Patitiri Design

Φωτογραφίες: Ιουλία Λαδογιάννη

Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Σιταρένιου

Επί σκηνής

Μεσόφωνος: Άρτεμις Μπόγρη

Τενόρος: Γιάννης Φίλιας

Βαρύτονος: Μαρίνος Ταρνανάς

Ηθοποιός, αφηγητής: Δημήτρης Ραφαήλος

Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου και παραδοσιακών οργάνων

ΑΜΚΕ: SYRIX PRODUCTIONS

Η μικρή Ασία

26 & 27 Ιουλίου Αρχαιολογικός χώρος Κορίνθου

Στο καινούριο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, η σύνδεση των σημερινών νέων με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 γίνεται μέσα από τη ζωοφιλία, τον έρωτα, τη γαστρονομία ή τις οικογενειακές αναμνήσεις. Ακόμα και τα animation φέρνουν στην επιφάνεια πλευρές της Ιστορίας που είναι γραμμένες με μικρά γράμματα, όπως η διάσωση Ελλήνων από το ιαπωνικό πλοίο Τοκέι Μαρού.

Ενώ τα συμμαχικά πλοία παρακολουθούσαν από απόσταση την καταστροφή της Σμύρνης και τους Έλληνες να πνίγονται στις ακτές της Ιωνίας, ο καπετάνιος του Τοκέι Μαρού ρίχνει στη θάλασσα τα εμπορεύματά του για να χωρέσει στο πλοίο όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, να τους μεταφέρει σώους στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη Μικρή Ασία, το παράξενο ταξίδι του Τοκέι Μαρού μετατρέπεται σε μια ιστορία μυστηρίου και ιαπωνικής ομορφιάς.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Σκηνικά, κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Εικαστική σύμβουλος: Μυρτώ Σταματέλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Ερμηνεύουν: Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Ελματζιόγλου, Στέφανος Παπατρέχας και μαθητές λυκείου

ΑΜΚΕ: Θεατρική ομάδα anima

Ιστορίες από το Γαχουτάν: Ίδια έχουμε μαμά

27 & 28 Ιουλίου Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης

Μια θεατρική παράσταση που βασίζεται στο διασκευασμένο για τους σκοπούς της παράστασης παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου Ιστορίες από το Γατουχάν: Ίδια έχουμε μαμά (εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2021).

Η παράσταση φωτίζει μέσα από τα μάτια των παιδιών, με έναν πολύ ουσιαστικό, τρυφερό και ταυτόχρονα παιγνιώδη τρόπο, πλευρές του προσφυγικού θέματος. Εκεί όπου οι ενήλικες γάτες βλέπουν μόνο προβλήματα, οι μικρές αναγνωρίζουν πλούτο και μοναδικά δώρα. Μια ιστορία που ενώνει το χθες με το σήμερα, εστιάζοντας στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων, των πραγματικών προβλημάτων, των προκαταλήψεων που υπάρχουν, αλλά και στην αξία καθώς και την πολυτιμότητα του μοναδικού Άλλου.

Οι ήρωες από παραμύθια Ανατολής και Δύσης διατρέχουν σαν φωτεινός ιστός το έργο, ενώνοντας όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από εθνικές, πολιτιστικές, φυλετικές, θρησκευτικές και κάθε είδους διαφορές.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Koldo Vio

Συγγραφέας, διασκευή κειμένου: Στέλλα Μιχαηλίδου

Σκηνικά, κούκλες: Μαρία Μανάση και ομάδα Μαρμίτα

Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος: Μάρθα Κατσαρίδου

Μουσική σύνθεση, μουσικός επί σκηνής: Αχιλλέας Μεσάικος

Υπεύθυνος παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας

Ηθοποιοί: Μυρσίνη Καρματζόγλου, Παναγιώτης Γκιζώτης

ΑΜΚΕ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (L.R.P.A. – LABORATORY OF RESEARCH OF PERFORMING ARTS)

Camp 22

2 & 3 Αυγούστου Βυζαντινά Τείχη Δράμας

Μια παράσταση που φέρει στο κέντρο της την «Ιστορία»: την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία μιας παράστασης, την προσωπική μας ιστορία, μια εντέλει πανανθρώπινη ιστορία.

Γιατί τις ιστορίες τις φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι, είτε συμμετέχουμε ενεργά μέσα σε αυτές είτε παραμένουμε θεατές. Για να τις διατηρήσουμε στη μνήμη μας φωτογραφίζουμε κάθε στιγμή που θέλουμε να μας θυμίζει πού ήμασταν, με ποιον ήμασταν και πώς ήμασταν.

Γι’ αυτό και στο Camp 22 οι σωστές ερωτήσεις υπάρχουν για να ανοίξει ένας διάλογος. Εκεί όπου ο χρόνος δεν υπάρχει. Εκεί όπου όλα είναι πιθανά. Εκεί όπου δεν υπάρχουν σύνορα. Στο Camp 22 παίζουν μουσικές «που τα σπάνε». Στο Camp 22 ο κόσμος, οι ιστορίες και οι ζωές ανήκουν στους ανθρώπους του. Στο Camp 22 την Ιστορία τη γράφουμε οι πρωταγωνιστές της.

Συντελεστές

Ιδέα, έρευνα: Κατερίνα Αλεξάκη, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου και η ομάδα

Πρωτότυπα κείμενα, στίχοι: Θοδωρής Γκόνης και η ομάδα

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αλεξάκη, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου

Δραματουργία: Δρ Ειρήνη Μουντράκη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Αλτής, Βασίλης Καζής

Σκηνικά, κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αλεξάκη, Γιώργος Αλτής, Βασίλης Καζής, Κλεονίκη Καραχάλιου, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου

Εμψυχώτρια εργαστηρίου: Μαρία Χάλαρη, PhD

ΑΜΚΕ: Artika

Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα

4 & 5 Αυγούστου Ζιντζιρλί Τζαμί

Η θεατρική διασκευή βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Δούκα και ενσωματώνει συμμετοχικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Η υπόθεση του πρωτότυπου κειμένου έχει να κάνει με τις περιπέτειες ενός Έλληνα που συνελήφθη από τους Τούρκους κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Περιγράφεται γλαφυρά η απόδρασή του και ο αγώνας του για επιβίωση μέχρι τη διάσωσή του.

Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο «στα κοινά μαρτύρια των λαών» και έχει διεθνιστικό χαρακτήρα. Οι αναγωγές και οι συγκρίσεις με τα προσφυγικά κύματα που συγκλονίζουν τον σύγχρονο κόσμο είναι προφανείς. Κεντρικός θεματικός άξονας του έργου είναι η εφευρετικότητα του ανθρώπου και η διατήρηση της αξιοπρέπειάς του μέσα στη φρίκη του πολέμου και την πικρία του ξεριζωμού.

Μέσα από αυτό το πρίσμα μπαίνουν στην παράσταση τα διαδραστικά σημεία, τα οποία με όχημα το Εκπαιδευτικό Δράμα αποσκοπούν στην περαιτέρω διερεύνηση του θεματικού πυρήνα του.

Συντελεστές

Κείμενο: Στρατής Δούκας

Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος

Βοηθός σκηνοθέτη: Σίσσυ Ιγνατίδου

Σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννα Λιούτσια

Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων: Καλλιόπη Φύκαρη

Σκηνικά, κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Μουσική, ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος

Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη

Οργάνωση παραγωγής: Αλέξανδρος Ράπτης

Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση

Βίντεο, φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου

Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Ερμηνεύουν: Μαρίνος Ορφανός, Ελένη Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Παράσης

ΑΜΚΕ: HIPPO ΧΙΠΟ

Η μνήμη του νερού

7 & 8 Αυγούστου Κάστρο Μυτιλήνης

Με άξονα την προφορική ιστορία και την αξιοποίηση βιωματικού-βιογραφικού υλικού, η δράση Η μνήμη του νερού θέτει στο επίκεντρο την αξία της μνήμης και τη σημασία της διατήρησής της για την ιστορική και πολιτισμική συνοχή και συνέχεια, αναδεικνύοντας ίχνη της προσφυγικής ταυτότητας του νησιού της Λέσβου μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς.

Η δράση περιλαμβάνει δύο δημιουργικά σκέλη-υποδράσεις: τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου θεάτρου ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή εφήβων μαθητών της Λέσβου, σε συνεργασία με το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Και τη δημιουργία μιας παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή των ίδιων των εφήβων ως «βιωματικών ερμηνευτών». Δίνοντάς τους τη σκυτάλη έτσι ώστε να εξερευνήσουν, να οικειοποιηθούν και να ζωντανέψουν τις ιστορίες των προγόνων τους μέσα από τη βιωματική έρευνα και την παραστατική τέχνη.

Συντελεστές

Σχεδιασμός και υλοποίηση εργαστηρίου, σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη (σκηνοθέτρια, κοινωνική ανθρωπολόγος, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ)

Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου (θεατρολόγος)

Συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίου: Μαρία Μακρυνικόλα

Ηθοποιός, σκηνοθέτης: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρθα Κοσκινά (θεατρολόγος)

Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Τσιμουρής (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ειδικός σε προσφυγικά θέματα και θέματα μετανάστευσης)

ΑΜΚΕ: plays2place

Η πολιτεία ψηλά

17 & 18 Αυγούστου Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Πέλλας

Ένας τόπος αναγέννησης, ένα μέρος συνδιαμόρφωσης, ένα καφέ παλιό, με σύγχρονη μουσική. Από θεατές θαμώνες, από πρόσφυγες κάτοικοι, αποχαιρετώντας τις μνήμες, κρατώντας τις προσωπικές αφηγήσεις σαν κληρονομιά.

Η παράσταση διαπερνά τα ιστορικά μονοπάτια με εργαλεία θεατρικά, αλλά και με τα κινητά μας, τα smartphones μας, τη σύγχρονη τεχνολογική ανάγκη μας, η οποία μπορεί να μας επιτρέψει τελικά να δημιουργήσουμε τη δική μας προσωπική αφήγηση, να φτιάξουμε με νέα μέσα τη δική μας θέση στον κόσμο. Η ιστορία μπορεί να διαμορφωθεί, αν γνωρίζουμε την Ιστορία κι αν αισθανόμαστε μέρος της.

Σημείωση: Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου Πέλλας, από τις 19.00, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εικαστική εγκατάσταση που θα συντονίζει ο Γιώργος Γεροντίδης και στην περφόρμανς που θα συνενώνει τον χώρο με την παράσταση και τους θεατές της.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Άννα Μαρία Ιακώβου

Σύμβουλος δραματουργίας, καλλιτεχνικός συνεργάτης: Θέμης Πάνου

Δραματολόγος: Λένα Σιταρά

Εικαστική εγκατάσταση, σχεδιασμός χώρου: Γιώργος Γεροντίδης

Μουσική: Familie Lautari, Νίκος Μήτσης

Κοστούμια: Ελίζα Μοσχοπούλου

Υπεύθυνος παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτριας: Αλέξανδρος Καλτζίδης

Οπτική ταυτότητα, γραφιστικά: Άνια Βουλούδη

Ερμηνεύουν: Σοφία Αποστολίδου, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Νίκος Μήτσης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου, Θέμης Πάνου (βίντεο), Γιώργος Γεροντίδης (εικαστικός)

Η έρευνα για το αρχειακό υλικό και τις προφορικές μαρτυρίες πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ».

Τον σχεδιασμό του engineering ανέλαβε ο Δημήτρης Δόντσιος.

ΑΜΚΕ: Dulcinea

Παράλληλα κείμενα ή Οι επισκέπτριες

18 & 19 Αυγούστου Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

Τι γλυκιά καλοκαιρινή βραδιά… Ό,τι πρέπει για μια βεγγέρα, μια δεξίωση ένα garden party έστω. Κάπως έτσι είναι ο παράδεισος, δεν συμφωνείτε; Ένας τόπος αναψυχής ίσως. Μια παραδεισένια πόλη. Και μετά τίποτα.

Στο αναψυκτήριο του Μουσείου Ερέτριας, τέσσερις επισκέπτες και επισκέπτριες πίνουν αναψυκτικά, τρώνε πατατάκια και, υπό την ηχητική ξενάγηση του μουσείου για τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνδέονται με την ιστορία, τη μνήμη, την έννοια της πόλης, του κοσμοπολιτισμού, της εξόντωσης και της καταστροφής. Όσο η ώρα περνάει, οι ερωτήσεις από το μεγάφωνο, τα τραγούδια και οι χοροί εναλλάσσονται με τις ιστορικές πληροφορίες, την έννοια του ελληνισμού, της Ιστορίας, τις μυθικές πόλεις, τις συνθήκες που άλλαξαν τον κόσμο, τις λογοτεχνικές αφηγήσεις και την εικόνα της Σμύρνης.

Τελικά τι πρέπει να θυμάται κανείς από την παγκόσμια μνήμη; Και τι θα έσβηνε;

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, φωτισμοί: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη

Επιμέλεια κίνησης, χορογραφία: Έλενα Γεροδήμου

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Τάσαινας

Σκηνικά: Αλεξία Χρυσοχοΐδου

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Σχεδιασμός αφίσας: Ηλιάνα Πασπαλά

Ερμηνεύουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Μυρτώ Μακρίδη, Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Μαρία Φιλίνη

Ακούγεται η φωνή του Δημήτρη Τάσαινα

ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BUG

Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά

27 & 28 Αυγούστου Αρχαία Ζώνη

Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά ξετυλίγουν το νήμα της αληθινής ιστορίας μιας αστικής οικογένειας της Σμύρνης. Είναι το δράμα και το μεγαλείο του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από τα μάτια δύο παιδιών που γεννήθηκαν εκεί όπου «ήταν όλα μαλακά και ζεστά σαν αγκαλιά, που ρούφαγαν οι άνθρωποι τα μπερεκέτια της Ανατολής και την αγάπη ο ένας τ’ αλλουνού κι ήταν ευτυχισμένοι».

Καθώς τα γεγονότα ξετυλίγονται σπρωγμένα απ’ τους καιρούς, μπροστά στα μάτια των κεντρικών ηρωίδων –οι δίδυμες Κατινάκι και Μαρίτσα– περνούν όλα όσα σημάδεψαν τον γελαστό κι ευγενικό λαό της Ιωνίας απ’ τις ευτυχισμένες μέρες, τον πολιτισμό και την ομορφιά της ζωής της Μικράς Ασίας ως το αναγκαστικό του ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς αλλά και την προσφορά των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα.

Μια παράσταση για την Ιστορία που πολεμά να σκεπάσει ο χρόνος με τις στάχτες του. Και για την πολιτεία που επιμένει να δηλώνει την παρουσία της στο βλέμμα των ανθρώπων.

Συντελεστές

Διασκευή: Ιωάννα-Μαρκέλλα Χαλκιά

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας, Ιωάννα-Μαρκέλλα Χαλκιά

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Σκηνικά, κοστούμια: Σοφία Τσιριγώτη

Χορογραφία: Κωνσταντίνος Γεράρδος

Video art / Mapping: Όλγα Σφέτσα

Ερμηνεύουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Ζωή Ευθυμίου, Κική Καραΐσκου, Νίκος Μήλιας, Φένια Σαλούκα, Χρυσή Σεραφείμ

ΑΜΚΕ: Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης

Ο μεγάλος αποχαιρετισμός

3 & 4 Σεπτεμβρίου Βυζαντινό Μουσείο Άργους, Αργολίδα

Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη Ο μεγάλος αποχαιρετισμός στο πρώτο του θεατρικό ανέβασμα για παιδιά από δέκα ετών και για εφήβους.

Η 4PLAY αφηγείται την περιπέτεια των ηρώων του μυθιστορήματος, που στην αυγή της ενήλικης ζωής τους παίρνουν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μέσα από μια θεατρική παράσταση που συνδυάζει τεχνικές σύγχρονου χορού, contact improvisation και πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Σμύρνη, από τη νεότητα στην ωριμότητα και από την ειρήνη και τον έρωτα στον πόλεμο και την απώλεια. Μια ιστορία που δένει τον παλιό κόσμο με τον σημερινό με συνδετικό κρίκο την Ιωνία. Μια ιστορία ενηλικίωσης και ανθρωπιάς.

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη

Διασκευή, σκηνοθεσία, χορογραφία, επιμέλεια φωτισμών: Πάρης Μαντόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος

Σκηνικά, κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη

Έρευνα, επιλογή δραματουργικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου

Τεχνικός φωτισμού, ήχου: Ρένος Βάρλας

Φωτογραφίες, γραφιστική επιμέλεια: Πάρης Μαντόπουλος / AMKE 4PLAY και Κωνσταντίνα Ευθυμίου

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Κουτσκουδής, Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Μαριτίνα Κουτσοχιώνη, Διαλεκτή Πουρσανίδου, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Τσανίρας

ΑΜΚΕ: 4PLAY

ξεριζωμός ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 1922-2022

10 & 11 Σεπτεμβρίου Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

Με αφετηρία τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζεται η ιστορία του ξεριζωμού των λαών, που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα. Μια ομάδα εφήβων από την Κω ευαισθητοποιείται ιστορικά και καλείται να δουλέψει σ’ ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων (29 Αυγούστου 9 Σεπτεμβρίου 2022).

Κατασκευάζουν κούκλες, ήρωες που απεικονίζουν πρόσφυγες από το 1922 ή από μετέπειτα ξεριζωμούς. Μαθαίνουν να ζωντανεύουν την κούκλα τους, να την εμψυχώνουν. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν τον πόνο του ξεριζωμού στον αιώνα μας, τη σκληρή μεταχείριση και την ιδεατή υποδοχή των προσφύγων. Οι αυτοσχεδιασμοί των παιδιών με τις κούκλες σκηνοθετούνται μαζί με τα ιστορικά στιγμιότυπα και live βιντεοπροβολές από το δρώμενο σε μια παρουσίαση στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω (10-11 Σεπτεμβρίου 2022).

Τα παιδιά καλούν το κοινό σε έναν στοχασμό για ειρήνη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες των πολέμων.

Συντελεστές

Ιδέα, εκπαίδευση, σκηνοθεσία, καθοδήγηση: Εμμανουέλα Καποκάκη

Βίντεο, μοντάζ, βοηθός εκπαιδευτής, έρευνα για μουσικό μοντάζ: Αλέξης Γιαννακούλιας

Έρευνα εκπαιδευτικού υλικού, ιστορική εισαγωγή, βοηθός σκηνοθέτριας: Μάρω Μπουρδάλου

Βοήθεια συντονισμού δράσης, project manager: Ζέττα Κουτσοκέρα

ΑΜΚΕ: Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

Catch (19)22

14 & 15 Σεπτεμβρίου Αύλειος χώρος Βασιλικών Τάφων Αιγών

Catch-22 σημαίνει «φαύλος κύκλος», αφού το μυθιστόρημα του Τζόζεφ Χέλλερ έμελλε να καθιερωθεί ως έκφραση για να δηλώσει το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, το παράλογο του πολέμου, όπου επιτυχία και καταστροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Γιατί τι άλλο είναι ο πόλεμος παρά ένας ακόμη Σίσυφος που σπρώχνει τον βράχο του στην κορυφή και πάλι πίσω; Το Catch (19)22 εξερευνά τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το παράλογο του πολέμου και δεν διστάζει να τη φέρει αντιμέτωπη με τη μακεδονική ακμή και παρακμή. Εκεί, πάνω από τους τάφους των μεγάλων βασιλιάδων. Όπου μεγαλείο και θάνατος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

H site-specific performance Catch (19)22 έρχεται στον αρχαιολογικό χώρο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, μετά από συλλογή προφορικών και γραπτών μαρτυριών για τη ζωή στη Μικρά Ασία και με την καλλιτεχνική συμβολή μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βέροιας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία, συντονισμός καλλιτεχνικών εργαστηρίων: Αθηνά Χατζηαθανασίου

Κείμενα, δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Γουργουλιάνη

Μουσική επιμέλεια: Νεφέλη Μπραβάκη

Σκηνικά, κοστούμια: Ευγενία Βησσαρίου

Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

Περφόρμερ: Ευγενία Βησσαρίου, Γιάννης Ζέρβας, Άντα Κουγιά, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Αθηνά Χατζηαθανασίου

Ηθοποιοί της περιοχής (δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη – κατόπιν ακρόασης)

Συμμετέχουν στις δράσεις: Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βέροιας (Φιλίππειο), μέλη ερασιτεχνικών θιάσων της περιοχής

ΑΜΚΕ: CALD Productions

Με το παιχνίδι στις γειτονιές της Μικρασίας

14 & 15 Σεπτεμβρίου Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Βιωματικό δρώμενο για παιδιά, με στοιχεία δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ και αφηγηματικής παράστασης, με πρωτότυπη μουσική και κεντρικό άξονα τα παιχνίδια στις γειτονιές της Μικρασίας, τα οποία «αφηγούνται» με τον δικό τους τρόπο την καθημερινότητα των κοινωνιών πριν από την Καταστροφή του 1922. Παιχνίδια που μοιάζουν λησμονημένα, που παίχτηκαν χωρίς ποτέ να ειπωθούν, που αφέθηκαν να χαθούν μαζί με την ελπίδα της επιστροφής στην πατρίδα.

Το νήμα της συλλογικής μνήμης ξεδιπλώνεται μέσα από μια ιστορία που ταξιδεύει στον χρόνο παίζοντας με τα παιδιά παιχνίδια που μεταφέρθηκαν από όσους αντίκρισαν τον πόνο στις προσφυγικές αυλές, μαζί με το χαμόγελο μιας ανέμελης παιδικής ηλικίας.

Με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και ανακατασκευασμένα παλιά παιχνίδια θα παρουσιαστούν ιστορίες ενσωμάτωσης και αναβίωσης σε νέο τόπο καθώς και οι τρόποι με τους οποίους κάποτε εκφραζόταν η ευρηματικότητα, η χάρη και η φαντασία του λαού μας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, εκπαιδεύτρια: Γιάννα Δεληγιάννη

Αρχαιολόγος, συγγραφέας: Δρ Ευαγγελία Παπαδοπούλου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Μουσική σύνθεση, μουσικός: Γιώργος Κασαβέτης

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας

Κινηματογράφηση, φωτογραφίες: Χρήστος Πετρόπουλος

Κινηματογράφηση, technical manager: Γιώργος Τάταρης

Front, designer: Σάκης Στριτσίδης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

ΑΜΚΕ: CINEMATHESIS

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

2291

20 & 21 Ιουλίου Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Εικαστική εγκατάσταση: έως 15 Σεπτεμβρίου

Ένα διατομεακό πρότζεκτ του Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas) το οποίο επιχειρεί μια ποιητική ανάγνωση της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κεντρικός άξονας είναι μια νέα εγκατάσταση νέον μεγάλων διαστάσεων, που αποτελείται από τις φράσεις THERE IS NO SEA WITHOUT A LAND («Δεν υπάρχει θάλασσα χωρίς στεριά») και THERE IS NO LAND WITHOUT A SEA («Δεν υπάρχει στεριά χωρίς θάλασσα»).

Το έργο προτείνει μια περισσότερο αισιόδοξη προσέγγιση του ιστορικού τραύματος και πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, δύο δράσεις-εργαστήρια, συμβουλευτική υποστήριξη, ιστότοπο και διεθνή ημερίδα με συνδιοργανωτή το Kingston University (Λονδίνο).

Το 2291 καθίσταται μια φανταστική χρονολογία που αναφέρεται όχι μόνο στον οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα των προσφυγικών καταστροφών, αλλά και στην ελπίδα αυτές να εκλείψουν νωρίτερα παρά αργότερα.

Συντελεστές

Εικαστικός, Διευθυντής Έρευνας και Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Καλών Τεχνών, Kingston University, Λονδίνο: Βασίλης Μπαλάσκας (Bill Balaskas)

ΑΜΚΕ: ΕΡΓΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Prunus Armeniaca / Μια διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους

29 & 30 Ιουλίου Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Διάρκεια έκθεσης: 26/7 – 28/10/2022 (εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας)

Μουσική περφόρμανς: 29/7 και 30/7/2022 (στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας)

Δύο διακριτές διακαλλιτεχνικές δράσεις: μια φωτογραφική εγκατάσταση με τίτλο: Συνθέσεις και μια μουσική περφόρμανς με τίτλο Zruits Ι-II, που σημαίνει Διάλογοι.

Οι Συνθέσεις παρουσιάζουν ιστορίες του μεσοπολέμου και ιστορικές στιγμές της αρμενικής κοινότητας μέσα από 150 μοναδικές εικόνες από το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού Αρμενικά υπό την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

Τα Zruits Ι-II αποτελούν μια συνεύρεση των οργάνων ντουντούκ με την κλασική κιθάρα, μια συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής των Βαχάν Γκαλστιάν και του Λευτέρη Χαβουτσά με τη συνδρομή της φωνής της Μαρίας Σπυριδωνίδου.

Συνθέσεις και Διάλογοι που ριζώνουν στον ίδιο τόπο και αναδεικνύουν αφηγήσεις και μνήμες, κόσμους ολόκληρους που αναβιώνουν στον ίσκιο μιας βερικοκιάς, του Prunus Armeniaca – του συμβόλου της Αρμενίας.

Συντελεστές

Φορέας υλοπoίησης: Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας σε σύμπραξη με τον Σύλλογο «Αζαταμάρντ»

Υπεύθυνοι έργου: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Οπτική ταυτότητα, γραφιστικές εφαρμογές: Θωμάς Γκινούδης

Διαχείριση έργου: Σοφία Μικαελιάν

Συνθέσεις (Compositions)

Επιμελητής της φωτογραφικής εγκατάστασης: Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Υπεύθυνος έρευνας και συγκρότησης του φωτογραφικού αρχείου: Μάικ Τσιλιγκιριάν

Σύμβουλος: Αναΐς Καζαντζιάν

Διάλογοι (Zruits I-II)

Ντουντούκ: Βαχάν Γκαλστιάν

Κιθάρα: Λευτέρης Χαβουτσάς

Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου

Σύμβουλος: Τακουή-Κουήν Μινασιάν

ΑΜΚΕ: Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας

Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια

2 & 3 Αυγούστου Οικία Βλαχοθανάση, Βόρεια Εύβοια

Δεκαεπτά προσφυγικοί οικισμοί στη Βόρεια Εύβοια. Από αυτούς, τέσσερα αμιγώς προσφυγικά χωριά από τις ομώνυμες περιοχές της Μικράς Ασίας: Νέος Πύργος, Νέο Μουρσαλί, Νέα Εγκίν, Νέα Σινασός.

Πρόσφυγες από το Προκόπι Καππαδοκίας, τη Μάκρη και το Λιβίσι, τον Μαρμαρά, την περιοχή της Σμύρνης, την Άρδασσα Πόντου, τη Μηχανιώνα Κυζίκου, την Υοσγάτη στα βάθη της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, προσφέροντας στον τόπο και τον τρόπο ζωής του νησιού παραδόσεις, τεχνογνωσίες, νέα πνοή.

Μια παράσταση που συνδυάζει την προβολή εξιστορήσεων σημερινών απογόνων των προσφύγων και αρχειακού φωτογραφικού υλικού με τη ζωντανή παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών καταγωγής τους, επιχειρεί να αποτυπώσει τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας του τόπου, ταξιδεύοντας το κοινό σε έναν περασμένο μα κοντινό χωροχρόνο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, μοντάζ: Αλέξανδρος Βοζινίδης

Σύνθεση, ενορχήστρωση: Ευάγγελος Βραχνός, Περικλής Βραχνός

Σύλληψη, επιλογή κειμένων, διεύθυνση παραγωγής: Τέση Γιαννακίνα

Έρευνα: Αλέξανδρος Καλέμης

Μουσικοί επί σκηνής

Νέυ: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά

Βιολί: Μάκης Μπακλατζής

Κρουστά: Νίκος Βαρελάς

Κοντραμπάσο: Βαγγέλης Βραχνός

Πολίτικο λαούτο, βιόλα: Περικλής Βραχνός

Κρουστά, αφήγηση: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου

ΑΜΚΕ: OLIPOLI

Ammophila vol.3: There was land here before

23 & 24 Αυγούστου Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών

Διάρκεια έκθεσης σύγχρονης τέχνης: 18-28/8/2022 (Σχολείο Ελαφονήσου, Ελαφόνησος, Λακωνία)

Μουσική παράσταση: 23/8 και 24/8/2022 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης και Βοιών, Λακωνία)

Η έκθεση Ammophila vol.3: There was land here before επαναδιαπραγματεύεται τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τους τόπους και τις κυρίαρχες αφηγήσεις που προβάλλονται πάνω σε αυτούς.

Έχουμε κατά νου τόπους που θεωρούμε το υπέδαφός μας, τελετές συναναστροφής και συνύπαρξης και τις ιστορίες που έχουν διαμορφώσει αυτές τις σχέσεις. Η έκθεση μας καλεί να δώσουμε νέες ερμηνείες και ιστορίες σε μέρη που μπορεί να είναι τόσο υπαρκτά όσο και κατασκευασμένα μέσα από τις συλλογικές μας φαντασιώσεις: φαντασιώσεις μιας ανύπαρκτης γης, μιας γης που διαφέρει, μιας γης που κατοικείται διαφορετικά.

Μιας γης που μπορεί να μας ταρακουνήσει, μιας γης σε αποσύνθεση, μιας γης που ανθίζει, μιας γης που τρέμει, μιας γης χωρίς όρια.

Συντελεστές

Συμμετέχοντες εικαστικοί καλλιτέχνες: Μαρίνα Βελησιώτη, Χρήστος Βενέτης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Φωτεινή Καλλέ, Λουκάς Καλλιαντάσης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Ηλέκτρα Μάιπα, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Ρεντούμης, Νάνα Σαχίνη, Νάνα Σεφερλή, Εύα Στεφανή, Κλεοπάτρα Τσαλή, Μάνος Τσιχλής, Αλέξης Φιδετζής, Poka-Yio, Sasha Streshna, Vaskos

Συμμετέχοντες συγγραφείς: Στέφανος Γιαννούλης, Κωστής Ζουλιάτης, Εμμανουέλα Κυριακοπούλου, Αναστασία Μιχοπούλου, Χριστίνα Παπούλια, Ελένη Ρήγα, Θεόφιλος Τραμπούλης, Βίκυ Τσίρου, Εβίτα Τσοκάντα

Επιμέλεια: Ammophila

ΑΜΚΕ: Ammophila

ΣΥΝ-ΠΑΡΟΥΣΙΑ

1 & 2 Σεπτεμβρίου Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Περφόρμανς: 1 & 2 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 – Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: 15 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου, κάθε Κυριακή & Τρίτη, 9.30 – 17.00 – Είσοδος ελεύθερη

Η ΣΥΝ-ΠΑΡΟΥΣΙΑ πραγματεύεται τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από την έννοια του πένθους και τη συνάντηση με τη θάλασσα. Αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της χρονικής διάρκειας του τραύματος, συνδυάζοντας το φως, την κίνηση της θάλασσας και τον ήχο. Το έργο, μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση, λειτουργεί ως παρτιτούρα για την περφόρμανς.

Μια σιωπηλή μνημοσύνη για όλους τους πρόσφυγες που βίωσαν το τραύμα του ξεριζωμού, χάθηκαν μέσα σε αυτή τη θάλασσα ή πέρασαν σε μια νέα ζωή. Επιχειρούμε έναν διάλογο στη σιωπή της απώλειας, ανασύροντας από τη μνήμη μας τις αναμνήσεις, πολύτιμες λάμψεις που φωτίζουν το σκοτάδι του πένθους.

Ζωντανεύουμε τους νεκρούς στη μνήμη μας, με τρυφερότητα γι’ αυτό που παραμένει στο παρόν, ως μέρος της ζωής μας, πολύτιμο.

Συντελεστές

Εικαστικά: Χριστίνα Νάκου, Άννα Παγκάλου

Φωτισμοί: Δημήτρης Παντελιάς, Πανίνος Δαμιανός

Κλασική τραγουδίστρια, περφόρμερ ήχου: Άννα Παγκάλου

ΑΜΚΕ: SILENT ISING

Πριν Τώρα Μετά

2 & 3 Σεπτεμβρίου Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου

Μια παρουσίαση που συνδυάζει σύγχρονο χορό µε συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, αφηγηματική ιστορία, ντοκιμαντέρ και φωτογραφία.

Μέσα από ένα σύγχρονο οδοιπορικό στο νησί της Λέρου δημιουργεί κίνηση µε επίκεντρο τη συνάντηση µε το άλλο σώμα (τους ντόπιους, τη συγχορεύτρια, τον τόπο, τα αντικείμενα) και τον διάλογο εγκάρσια στο συλλογικό πριν, τώρα, μετά.

Η δράση επισκέπτεται την ανασκαφή του παρελθόντος ως µια αφορμή να αφουγκραστεί μέσα από το σώμα και τη συνάντηση αντιλήψεις και γεγονότα μιας άλλης εποχής, αλλά κυρίως ως αφορμή για να συνδιαλλαγεί μέσα από την τέχνη µε την τοπική κοινωνία και να κινητοποιήσει διαφορετικούς τρόπους να σχετιστούμε µε την ιστορία µας, την από κοινού δράση στη σύγχρονη κοινωνία και την από κοινού ανάληψη του αύριο μαζί.

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία, έρευνα, ερμηνεία: Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Χλόη Αλιγιάννη

Σκηνοθεσία, μοντάζ ντοκιμαντέρ, έρευνα: Ξένια Τσιλοχρήστου

Ζωντανή μουσική: Αντώνης Νταλλαρής

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Καλκανίδης

ΑΜΚΕ: Ομάδα Τέχνης και Διεπιστημονικής Συνεργασίας Τρίτος Πλανήτης

Ισλαχανέ

5 & 6 Σεπτεμβρίου • Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ», Θεσσαλονίκη

Θέατρο

Το Θέατρο Σημείο, με νοηματικό ιστό τη μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και της Θεσσαλονίκης, προτείνει μια διπλή προσέγγιση έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922.

Στον πυρήνα του βρίσκονται δέκα θεατρικά ταχυδράματα με θέμα το Ισλαχανέ, από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ερμηνευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ, ανάπηρους χορευτές, χορευτές, λυρικούς τραγουδιστές, τα οποία διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.ά.

Η παράσταση συνομιλεί με αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες, ήχους, με το σήμερα, με τα τραύματα, τον φόβο, την προκατάληψη, την ελπίδα, και συμπλέκεται με την εικαστική εγκατάσταση-χειρονομία. Τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πέρσι και φέτος τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ευκαιρία για αποτίμηση και επαναπροσδιορισμό. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση φωτίζουν πλευρές της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Νίκος Διαμαντής

Επιμέλεια: Ιωάννα Μακρή

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Ελένη Κυραμαργιού ,Αρετή Κονδυλίδου

Επιμέλεια εικαστικής Έκθεσης: Φοίβος Σακαλής

Εικαστικοί: Δημήτρης Αντωνίτσης, Γιώργος Λάππας, Εύα Στεφανή

Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική, λειτουργία των λυγμών : Δημήτρης Μαραμής

Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Δημόσιες σχέσεις: Άρης Ασπρούλης

Πρόγραμμα – Αφίσσα A4 Design

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή

Μουσικός επί σκηνής Ασπα Ανωγιάτη

Συμμετέχει ο Κώστας Βόμβολος

Στούντιο: Athens Soundhouse 

ηχογράφηση-μίξεις: Γιώργος Φραγκέλης

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Δανάη Μπερή σοπράνο

Ανδρέας Καραούλης τενόρος

Γιώργος Παπαδάκης μπάσος

Μιχάλης Πορφύρης έγχορδα

Ευχαριστούμε τον Πέτρο Μεχτίδη και τις εκδόσεις Μαλλιάρη.

Συγγραφείς, πρωτότυπα κείμενα: Άκης Δήμου, Ισίδωρος Ζουργός, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Νικολαΐδου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Τσιμάρας Τζανάτος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, Γιάννης Χρυσούλης

Ηθοποιοί, ερμηνευτές: Ανδρέας Κολίσογλου, Λητώ Μεσσήνη, Πέρης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μίχος, Δανάη Μπερή, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Έλενα Τοπαλίδου

*Συμμετέχουν επίσης:  Φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, χτίστες, σιδηρουργοί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, άνθρωποι της περιοχής, μαθητές και αρμένιοι μουσικοί.

**  η περιπατητή παράσταση θα ξεκινάει στις 19:00 από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού,  η οποία βρίσκεται 5 λεπτά από το ΙΣΛΑΧΑΝΕ και θα συνεχίζεται μετά τις 19:30 περνώντας στο εσωτερικό του Πολυχώρου

ΑΜΚΕ: Ι. Μακρή – Ν. Διαμαντής & Σία – Εταιρεία Θεάτρου Σημείο

emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου

6 & 7 Σεπτεμβρίου • Αρχαία Πλευρώνα

Μουσική

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι encardia παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο και πολύ «επίκαιρο» μουσικό πρόγραμμα.

Μια εξαιρετική ανθολογία τραγουδιών και κειμένων που θα φωτίσει το πάντα επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Κεντρικό σημείο της παράστασης θα προβάλει η ανθρώπινη αλληλεγγύη που μόνο αυτή μπορεί να μετριάσει τον πόνο του «Ξένου», ακόμα και να τον μεταμορφώσει σε ελπίδα και αισιοδοξία.

Συντελεστές

Μουσικές συνθέσεις, τραγούδια: encardia

Επιμέλεια κίνησης, χορογραφία: Γιάννης Λάβνερ, Αναστασία Δρούγα

Σχεδιασμός ήχου: Πασχάλης Κολέντσης

Χορευτές επί σκηνής: Αναστασία Δρούγα, Γιάννης Λάβνερ

Μουσικοί επί σκηνής

Ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι: Βαγγέλης Παπαγεωργίου

Κιθάρα, τραγούδι: Μιχάλης Κονταξάκης

Τραγούδι, κρουστά: Ναταλία Κωτσάνη

Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσεκούρας

Τραγούδι, μαντολίνο, κρουστά: Κώστας Κωνσταντάτος

ΑΜΚΕ: ENCARDIA

ΕKABH / S.T.R.I.N.G.S – Χαμένες Τροίες

7 & 8 Σεπτεμβρίου • Ρωμαϊκή Αγορά Δελφών

Μουσικό Θέατρο

Τροία. Σμύρνη. Το πρόσωπο. Η μάνα. Η γη. Η πατρίδα. Η Βασίλισσα. Η Εκάβη. Διασχίζει τον χρόνο. Σαν κυρτό βέλος.

Ερείπια. Κουφάρια. Μια πόλη. Τροία. Σμύρνη. Χαμένες πατρίδες. Χαμένες ζωές. Γκρεμισμένες από τείχη. Καμένες. Από τη φωτιά του πολέμου. Χιλιάδες άνθρωποι. Παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Είδαν το λιμάνι τους να γίνεται αιμάτινο ποτάμι. Που έθαψαν εκεί ένα κομμάτι της ψυχής τους. Η καρδιά τους δεν ξέχασε. Το σώμα βασανίστηκε, για να ριζώσει αλλού.

Η ιστορία μιας πόλης. Η καταστροφή του «λίκνου του πολιτισμού». Η Τροία που ακόμα καίγεται…

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ταμιωλάκης
Σκηνοθεσία: 
Κωνσταντίνος Χατζής
Μελοποίηση κειμένου:
 Σοφία Χίλλ 
Βοηθός σκηνοθέτη:
 Πάνος Ζυγουρός
Σύνθεση κειμένου: 
Σοφία Χιλλ, Κωνσταντίνος Χατζής
Τραγούδι κόρης: 
Αντιγόνη Καράλη
Κοστούμι: 
Νίκη Θεόκα Χίλλ 
Μουσικό σύνολο: 
SIBiLIMA

ΑΜΚΕ: Ομάδα Χρώμα

Πρωτοσέλιδα

7 & 8 Σεπτεμβρίου • Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών

Θέατρο

Τέσσερις ηθοποιοί καθισμένοι σ’ ένα τραπέζι. Το συμπόσιο αρχίζει. Τροφή τους οι εφημερίδες, τα λάπτοπ και τα κινητά τους. Διαβάζουν και σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα.

Πώς λειτουργεί ο τύπος; Ως προπαγάνδα ή ως ενημέρωση; Πώς παρουσιάζεται το συμβάν, ως ήττα ή ως θρίαμβος; Και οι πρόσφυγες; Ως άνθρωποι ή ως αριθμοί; Το εθνικό συμφέρον είναι Ανάγκη; Πώς αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες τον πόλεμο, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εκδίωξη, την εγκατάσταση των προσφύγων;

Ποιες είναι οι αναφορές στο συμβάν μέσα στα χρόνια; Πώς εξελίσσονται και διαμορφώνονται οι σχέσεις των τριών κρατών;

Συντελεστές

Δραματουργία, σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου

Σύμβουλοι δραματουργίας: Μάρθα Φριντζήλα, Στέλλα Παπακωνσταντίνου

Mετάφραση από τα τουρκικά στα ελληνικά: Στέλλα Παπακωνσταντίνου

Σκηνικός χώρος, εικαστική παρέμβαση: Σπύρος Αγγελόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Baumstrasse team

Ηχητικό Τοπίο: Βασίλης Μαντζούκης

Οπτικοακουστικό υλικό προώθησης: Πάνος και Μιχάλης Ανδριανός
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Παριανού

Παραγωγή: Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα

Perfomers: Σπύρος Αγγελόπουλος, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου

ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΡOMΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ

Σαν σμίγουνε καρσί Ανατολή και Δύση…

8 & 9 Σεπτεμβρίου • Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Β΄

Μουσική

Μια μουσικοχορευτική παράσταση, σε συνεργασία με το θέατρο σκιών του Άθου Δανέλλη και της μουσικής κομπανίας του Κυριάκου Γκουβέντα, η οποία θα επιχειρήσει να καταδείξει τη μουσική και χορευτική παράδοση της Μικράς Ασίας, μέσα από ένα ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο πριν την καταστροφή της. Όπως και στον μετέπειτα βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων της και τον μετασχηματισμό αυτής της παράδοσης στο νέο πλαίσιο διαβίωσης στην Ελλάδα της περιόδου εκείνης.

Η Μικρά Ασία υπήρξε ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ένα χωνευτήρι μουσικών παραδόσεων Δύσης και Ανατολής.

Tα τραγούδια και οι σκοποί που επιζούν σήμερα σε μεγάλο μέρος της λαϊκής μουσικής είναι γνωστό ότι αποτελούν μια κληρονομιά που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και από μια περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά όσο και μακριά: τη Μικρά Ασία.

Συντελεστές

Θέατρο Σκιών Άθου Δανέλλη

Μουσική κομπανία Κυριάκου Γκουβέντα

Έρευνα: Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας (ΚΕ.Λ.Ε.)

ΑΜΚΕ: ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Σμύρνη αιώνια

  • Πριν Τώρα Μετά

9 & 10 Σεπτεμβρίου • Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου

Εικαστικά, περφόρμανς

Παράσταση σύγχρονου χορού | 9 & 10 Σεπτεμβρίου | Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου |Ώρα έναρξης 19:00

Εγκαίνια 3 Σεπτεμβρίου | Ρεσεψιόν εγκαινίων: 3 Σεπτεμβρίου 13:00 – 14:00 | Φωτογραφική έκθεση |2 – 10 Σεπτεμβρίου | Αίθριο Δημοτικού Σχολείου Λακκίου | Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.00 – 14.00 (κάθε μέρα)

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Πριν Τώρα Μετά» | 11 Σεπτεμβρίου | Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου |Ώρα έναρξης 19:00 |(θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό)

Εγκαίνια QR codes – Αγία Κιουρά, Παρθένι, Παντέλι, Λακκί |11 Σεπτεμβρίου | Εκκίνηση: 11 π.μ. στην Αγία Κιουρά

Μια παρουσίαση που συνδυάζει σύγχρονο χορό µε συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, αφηγηματική ιστορία, ντοκιμαντέρ και φωτογραφία.

Μέσα από ένα σύγχρονο οδοιπορικό στο νησί της Λέρου δημιουργεί κίνηση µε επίκεντρο τη συνάντηση µε το άλλο σώμα (τους ντόπιους, τη συγχορεύτρια, τον τόπο, τα αντικείμενα) και τον διάλογο εγκάρσια στο συλλογικό πριν, τώρα, μετά.

Η δράση επισκέπτεται την ανασκαφή του παρελθόντος ως µια αφορμή να αφουγκραστεί μέσα από το σώμα και τη συνάντηση αντιλήψεις και γεγονότα μιας άλλης εποχής, αλλά κυρίως ως αφορμή για να συνδιαλλαγεί μέσα από την τέχνη µε την τοπική κοινωνία και να κινητοποιήσει διαφορετικούς τρόπους να σχετιστούμε µε την ιστορία µας, την από κοινού δράση στη σύγχρονη κοινωνία και την από κοινού ανάληψη του αύριο μαζί.

Συντελεστές

Ιδέα: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Ξένια Τσιλοχρήστου

Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Ξένια Τσιλοχρήστου

Σενάριο: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Ξένια Τσιλοχρήστου

Έρευνα: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Xορογραφία – Eρμηνεία: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Βοηθός σκηνοθέτη - B΄εικονολήπτης : Αλέξης Ρούμλερ

Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Γιώργος Καλκανίδης, Αλέξης Ρούμλερ

Μουσική: Χλόη Αλιγιάννη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ξένια Τσιλοχρήστου

Μοντάζ: Ξένια Τσιλοχρήστου

Γραφίστας: Áron Vizy

Χειριστής drone: Daniel Covadlo

Επιμέλεια Κειμένων – Μεταφράση: Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Third Planet

Παράσταση χορού

Σύλληψη – Έρευνα: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Xορογραφία – Eρμηνεία: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Μουσική: Αντώνης Νταλλαρής

Βίντεο: Ξένια Τσιλοχρήστου

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Third Planet

Φωτογραφική έκθεση

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Καλκανίδης

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Third Planet

QR codes

Σύλληψη, κείμενα, αφήγηση: Χλόη Αλιγιάννη & Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Third Planet

ΑΜΚΕ: Ομάδα Τέχνης και Διεπιστημονικής Συνεργασίας Τρίτος Πλανήτης

ξεριζωμός ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 1922-2022

10 & 11 Σεπτεμβρίου • Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

Παραστάσεις/Δράσεις για παιδιά και εφήβους

Με αφετηρία τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζεται η ιστορία του ξεριζωμού των λαών, που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα. Μια ομάδα εφήβων από την Κω ευαισθητοποιείται ιστορικά και καλείται να δουλέψει σ’ ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων (29 Αυγούστου – 9 Σεπτεμβρίου 2022).

Κατασκευάζουν κούκλες, ήρωες που απεικονίζουν πρόσφυγες από το 1922 ή από μετέπειτα ξεριζωμούς. Μαθαίνουν να ζωντανεύουν την κούκλα τους, να την εμψυχώνουν. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν τον πόνο του ξεριζωμού στον αιώνα μας, τη σκληρή μεταχείριση και την ιδεατή υποδοχή των προσφύγων. Οι αυτοσχεδιασμοί των παιδιών με τις κούκλες σκηνοθετούνται μαζί με τα ιστορικά στιγμιότυπα και live βιντεοπροβολές από το δρώμενο σε μια παρουσίαση στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω (10-11 Σεπτεμβρίου 2022).

Τα παιδιά καλούν το κοινό σε έναν στοχασμό για ειρήνη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες των πολέμων.

Συντελεστές

Ιδέα, εκπαίδευση, σκηνοθεσία, καθοδήγηση: Εμμανουέλα Καποκάκη

Βίντεο, μοντάζ, βοηθός εκπαιδευτής, έρευνα για μουσικό μοντάζ: Αλέξης Γιαννακούλιας

Έρευνα εκπαιδευτικού υλικού, ιστορική εισαγωγή, βοηθός σκηνοθέτριας: Μάρω Μπουρδάλου

Βοήθεια συντονισμού δράσης, project manager: Ζέττα Κουτσοκέρα

ΑΜΚΕ: Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

Σμύρνη αιώνια

10 & 11 Σεπτεμβρίου • Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Μουσική

Μια πρόταση που συνδυάζει αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας μέχρι τις ημέρες του ξεριζωμού, ρεμπέτικη-λαϊκή όπως αυτή εξελίχθηκε στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονη μουσική.

Συνυπάρχουν τρεις διαφορετικές ορχήστρες, η αυθεντική παραδοσιακή της Σμύρνης, η ρεμπέτικη-λαϊκή στην εξέλιξή της στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και η κλασική συμφωνική ορχήστρα για το Ορατόριο. Η τελευταία, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου Μνήμες του Χρήστου Σαμαρά.

Το Οδοιπορικό είναι μια αλληλουχία και συνύπαρξη μουσικής, ποίησης, χορού, απεικονίσεων και υποκριτικής ερμηνείας και συνθέτει μια ολοκληρωμένη, μεστή και πολύτεχνη συναυλία-παράσταση που αναδεικνύει την αιώνια Μικρά Ασία των Ελλήνων.

Συντελεστές

Παρουσιαστής: Αλέξης Κωστάλας

Αφηγητής Ορατορίου, απαγγελία κειμένων, ηθοποιός: Γιάννης Στόλας

Υψίφωνος: Ελένη Δανάη

Συνθέτης: Χρήστος Σαμαράς

Παραδοσιακή τραγουδίστρια, κανονάκι: Δήμητρα Καλιάρα

Πιάνο: Μάριος Καζάς

Παραδοσιακή ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας με παραδοσιακά όργανα

Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Ρεμπέτικη-λαϊκή ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Εξέλιξη της παραδοσιακής Μικρασιάτικης μουσικής στη Μητροπολιτική Ελλάδα
(ρεμπέτικη –Λαϊκή ορχήστρα με μπουζούκι).

Παραδοσιακοί χορευτές από προσφυγικά σωματεία της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και άλλους συλλόγους, με παραδοσιακές στολές,

Επιμέλεια κειμένων, λιμπρέτο: Σεραφείμ Μυλωνάς

Ήχος, προβολές, φωτισμοί: Βασίλης Τσικρικάς

Καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης: Νίκος Ευθυμιάδης

Κινηματογράφηση, μοντάζ: Βασίλης Στάθης

ΑΜΚΕ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ίβαλα ίβαλα, ω, πάμε γιαλό γιαλό

10 & 11 Σεπτεμβρίου • Κάστρο Ζακύνθου

Θέατρο

Μια ομάδα ηθοποιών, ένας σύγχρονος «χορός», επιχειρεί να (ανα)συνθέσει μια καταιγιστική και εν τω άμα τελετουργική μουσικοθεατρική παράσταση / αφήγηση για τη Σμύρνη, το διαμάντι της Ανατολής. Πώς αφανίζεται μια πολύβουη πολυπολιτισμική πόλη από την έξαρση των εθνικισμών, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, την καλλιέργεια των παθών, την αμετροέπεια…

Αφηγήσεις, θραύσματα της μικρασιατικής ιστορίας, ντοκουμέντα, απαγγέλλονται χορικά, συντίθενται με ομιλούσες εικόνες. Τις αφηγήσεις αυτές και τα σχόλια έρχονται να διαρρήξουν αληθινές προσωπικές μαρτυρίες που πλέκουν τον πονεμένο αιματοκυλισμένο ανθρώπινο ιστό.

Δανεικά στοιχεία από την αρχαία τραγωδία. Οι θεματικές της Ύβρεως, η Άτη – το σκοτάδι της πλάνης, βρίσκουν σε τούτο το βαθύ και ανεπούλωτο τραύμα γόνιμο έδαφος.

Μα η ανελέητη μεταστροφή της τύχης επί τα χείρω, η Νέμεσις, η τραγική μοίρα χτυπά κυρίως τους Μικρασιάτες χριστιανούς…

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου

Δραματουργία: Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου και η ομάδα

Σύμβουλος Ιστορίας: Μιχάλης Βάρλας

Σύμβουλος δραματουργίας: Ευάγγελος Μαυρουδής

Σκηνικά, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Ράψιμο κοστουμιών: Γιάννα Κουρή

Ήχοι: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί: Σπύρος Μαλαπέτσας, Αποστόλης Ζώντος

Πρόγραμμα, αφίσες: Σάκης Φουρνογεράκης

Ερμηνεύουν: Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Οδύσσεια Μπουγά, Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου, Ελένη Μακρή, Τάσος Ροδοβίτης

Κιθάρα: Στέλιος Θεοδώρου - Γκλίναβος

ΑΜΚΕ: ΑΝΕΜΗ

Εισιτήρια: Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ, για όλες τις εκδηλώσεις. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.


Φωτογραφίες