One Small Step for a Man: Hello, Goodbye

Αρχείο Παίχτηκε από 02/03/2016 έως 03/03/2016
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 50'
Σκηνοθέτης: Δανάη Θεοδωρίδου
Ερμηνεύουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη

Περιγραφή

Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye είναι μία ιδιαίτερη και πρωτότυπη παράσταση της σκηνοθέτιδας και ερευνήτριας του σύγχρονου θεάτρου, χορού και περφόρμανς Δανάης Θεοδωρίδου που φιλοξενεί το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016. Η σκηνοθέτις, που ζει στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιώντας στοιχεία του σχετικά κοντινού μας παρελθόντος, από τη δεκαετία του 1970, διερευνά τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, αναδεικνύει συνήθειες και συμπεριφορές, και έμμεσα σχολιάζοντας αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης για το παρόν και το μέλλον.

Περισσότερα

θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση

Συντονίζει: Μπετίνα Παναγιωτάρα, θεωρητικός παραστατικών τεχνών

 θέσεις περιορισμένες

 Η παράσταση αποτελεί τη συνάντηση μιας μικρής ομάδας είκοσι ανθρώπων, ηθοποιών και κοινού, γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με γλυκά και ποτά για όλους. Εκεί, με χιουμοριστική και ταυτόχρονα κριτική διάθεση, δύο γυμνοί κάτοικοι της γης, ένας άντρας και μια γυναίκα, επιχειρούν να εισάγουν τους καλεσμένους τους στις βασικές αρχές της ζωής στον πλανήτη μας (τον τρόπο που τρώμε, πίνουμε, περπατάμε, σχετιζόμαστε κτλ.) σαν αυτές να τους ήταν εντελώς άγνωστες. Όλα αυτά συμβαίνουν, φυσικά, στην κατεξοχήν γλώσσα του διαστήματος, την (πολύ απλή) αγγλική.

Σημειώνει η Δανάη Θεοδωρίδου: Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 η ανθρωπότητα στέλνει μία σειρά διαστημικών σκαφών στο διάστημα (Pioneer Plaques, Voyager Golden Record) με μηνύματα από τη Γη, σε περίπτωση που βρεθούν από εξωγήινα όντα. Τα μηνύματα αυτά είναι η εικόνα ενός γυμνού άνδρα και μιας γυναίκας, χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, εικόνες, ήχοι και μουσική από τον πλανήτη μας κλπ. Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye επιχειρεί να επαναλάβει αυτή τη χειρονομία με το δικό του τρόπο, υπογραμμίζοντας τη λογική και το παράλογο αυτής. Ξεκινώντας από το παραπάνω αρχείο και τις συγκεκριμένες μορφές (της δυτικής) γνώσης που αυτό προτείνει, η παράσταση δημιουργεί ένα παρόμοιο είδος (ζωντανού) αρχείου που προσφέρεται ως δείγμα της ζωής μας στη Γη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αισθήματος αποξένωσης προς οτιδήποτε θεωρείται δεδομένο, ικανού να ανοίξει χώρο να φανταστούμε εκ νέου τη ζωή στον πλανήτη μας και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης σ’ αυτόν για το παρόν και το μέλλον μας.

Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτις και ερευνήτρια του σύγχρονου θεάτρου, χορού και περφόρμανς που ζει στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη σύγχρονη δραματουργία στο Roehampton University (Λονδίνο) και είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). Διδάσκει επίσης σε διάφορα άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θεάτρου και χορού (PARTS, ArtEZ κ.α.), δημοσιεύει διεθνώς και παρουσιάζει την καλλιτεχνική και ερευνητική δουλειά της σε διάφορους φορείς στην Ευρώπη. Είναι συνδημιουργός του τριετούς ερευνητικού προγράμματος Dramaturgy at Work. Περισσότερες πληροφορίες: www.danaetheodoridou.com

Η παράσταση γίνεται στα αγγλικά και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων.

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, μετά την παράσταση στις 21:00, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τους θεατές, την οποία θα συντονίσει ηΕίναι ακατάλληλη για ανηλίκους έως 18 ετών.

 Μπετίνα Παναγιωτάρα, θεωρητικός παραστατικών τεχνών.

 

Συντελεστές:
Ιδέα, Σκηνοθεσία: Δανάη Θεοδωρίδου
Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη

Συμπαραγωγή: workspacebrussels (Βέλγιο)

Φωτογραφίες: Y.Onisiforou

Αίθουσα: Black Box