Παραβάσεις - Άι-Γιώργης

Σκηνοθέτης: Αργυρώ Χιώτη
Ερμηνεύουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Ηρώ Μπέζου

Περιγραφή

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 17.00 στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες σε διηγήματα και νουβέλες σπουδαίων συγγραφέων, συνεχίζουν με τον «Άι-Γιώργη» ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή.

Περισσότερα

Στο πλαίσιο της ιστορίας, εισχωρούμε στο φιλόξενο και ήσυχο σπίτι του Σταμάτη και της Κατερίνας, σε μια απόμερη γειτονιά της Αθήνας. Ένα νέο και όμορφο ζευγάρι που έρχεται να εγκατασταθεί δίπλα τους απελπίζει, τελικά, με τη φιλία του το δύσμορφο αντρόγυνο που είχε για χρόνια συνηθίσει την περιορισμένη του ζωή: «η Ιφιγένεια έφυγε - η απολύτρωση δεν ήρθε. Ποτέ δεν θα 'ρχότανε. Πέρασε ο Άι-Γιώργης εκεί –θα  περνούσε κάποτε- έγινε φως, πολύ φως».

Αυτό το διήγημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966, ζωντανεύει στον Φάρο υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με τις ερμηνείες των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου. Τους συνοδεύει στην τρομπέτα ο  Ανδρέας Πολυζωγόπουλος.

Ο Δημήτρης Χατζής ανήκει στους νεωτεριστές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό. Με συχνά έντονη λυρική διάσταση στο λόγο του, παραμένει τόσο επίκαιρος όσο και βαθιά ανθρώπινος. Μέσα από τα διηγήματά του αποτυπώνονται αρχετυπικές φιγούρες των ανθρώπων που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στη ζωή τους, που ταλαιπωρούνται, τραυματίζονται και τα πάθη τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κοινωνικά συμβάντα και την Ιστορία η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να γράφεται ερήμην τους.

Τα πνευματικά δικαιώματα για την αφήγηση του διηγήματος παραχωρούνται για την συγκεκριμένη εκδήλωση από την κυρία Καίτη Χατζή.

To διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο Ανυπεράσπιστοι (2000) των Εκδόσεων To Ροδακιό.

Η είσοδος στις Παραβάσεις είναι ελεύθερη με προεγγραφή. Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου στις 12.00.

Οι Παραβάσεις, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).                 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

 Και αυτόν τον μήνα, οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος:

Δευτέρα έως Πέμπτη: 06.00 – 22.00

Παρασκευή έως Κυριακή: 06.00 – 00.00

      Αγορά, Φάρος: 06.00 – 00.00

Κέντρο Επισκεπτών: 09.00 - 22.00

  • Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

######