Ρολόι Από Άμμο

Αρχείο Παίχτηκε από 11/06/2019 έως 02/07/2019
στο Μπάγκειον - Ξενοδοχείον
Διάρκεια: 60’
Σύλληψη: Αντρέας Μαντάς
Δραματουργική επεξεργασία: Αντρέας Μαντάς – Τίνα Παππά
Σκηνοθέτης: Αντρέας Μαντάς
Κοστούμια: Νίκη Παγιατάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Βελισσάριος
Ερμηνεύουν:

Διανομή
Φώτης Αρμένης: Μπόρχες Α
Χρήστος Καρνάκης: Μπόρχες Β - Παράκελσος
Αντρέας Μαντάς: Μπόρχες Γ - Μαθητής

Περιγραφή

Αναφορά στο έργο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες στο Μπάγκειον, για 8 παραστάσεις

Περισσότερα

«Κάθε τι στον αγλαό ουρανό είναι παντού. Κάθε πράγμα είναι όλα τα πράγματα.
Ο ήλιος είναι όλα τάστρα, και κάθε άστρο είναι όλα τάστρα και ο ήλιος.
Εγώ είμαι οιΑλλοι, κάθε άνθρωπος είναι όλοι οι άνθρωποι

Το «Ρολόι Από ‘Αμμο» είναι μια παράσταση βασισμένη και εμπνευσμένη από το έργο του εμβληματικού πεζογράφου, δοκιμιογράφου, ποιητή και μεταφραστή, Χόρχε Λουίς Μπόρχες (γέννηση: 24/08/1899, Μπουένος ‘Αιρες – θάνατος: 14/06/1986, Γενεύη).  Πρόκειται για μια απόπειρα να παρουσιαστούν επί σκηνής τα βασικά νοήματα και θέματα που διατρέχουν το σπουδαίο έργο του Αργεντινού συγγραφέα, δοσμένα σε μια ατμόσφαιρα ονειρική και συμβολική, όπου πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λόγος.

Ανθολογώντας αποσπάσματα από διάφορα, κατά κύριο λόγο πεζά, κείμενα του Χ. Λ. Μπόρχες (στη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη για τις Εκδόσεις Πατάκη), προκύπτει ένα κολάζ επεξεργασμένο με τους όρους της θεατρικής συνθήκης και με μια προσέγγιση εικαστική. Οι 3 ηθοποιοί της παράστασης στο μεγαλύτερο μέρος της υποδύονται τον ίδιο τον Μπόρχες, σε 3 διαφορετικές ηλικίες, «με τέτοιο τρόπο ώστε να ‘ναι αρκετά διαφορετικοί, για να είναι τρία πρόσωπα, και αρκετά όμοιοι, ώστε να αποτελούν το ίδιο πρόσωπο» (για να παραφράσουμε ελαφρώς την περιγραφή του ίδιου του συγγραφέα για το πεζό κείμενό του με τίτλο «Ο ‘Αλλος»). Το κείμενο συμπληρώνουν σύντομες αναφορές στο έργο άλλων λογοτεχνών, επιλεγμένων με κριτήριο την εκλεκτική τους συγγένεια με τον Μπόρχες.

Το σκηνικό της παράστασης είναι λιτό και αφαιρετικό, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του θεατρικού κειμένου, αξιοποιώντας παράλληλα το φυσικό σκηνικό που αποτελεί το ίδιο το «Μπάγκειον», με τις αισθητικές αναγωγές του στο έργο του Μπόρχες.

Σημειώνεται ότι η παράσταση παρουσιάζεται σε μια χρονική συγκυρία με ιδιαίτερη σημειολογία, αφού η πρεμιέρα (Δευτέρα 10 Ιουνίου) πραγματοποιείται μόλις λίγες μέρες πριν από την επέτειο θανάτου του Χ. Λ. Μπόρχες (14/6), ενώ το 2019 είναι το έτος που συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννησή του (το 1899).

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωστής Χριστοδούλου
Σχεδιασμός ‘Ηχου: Κώστας Γκόντας
Κολάζ: Emanuele Balzani (Alexandre Skinas Gallery)
Εικαστικό αφίσας: Στέφανος Ρόκος
Video παράστασης: Αντώνιος Παπαντωνίου
Φωτογραφίες παράστασης:
Γιώργος Βελισσάριος
Διασκευή “Johnny Guitar”: Nalyssa Green

Στα ηχογραφημένα αποσπάσματα λόγου ακούγονται οι:
Κώστας Βασαρδάνης, Σπύρος  Βραχωρίτης, Ιωάννα Παππά, Χρίστος Τσάγκας

Παραγωγή:
ΑΜΚΕ “AMOR OMNIA”
Επικοινωνία στα
media: CITY OWLS – Τίνα Παππά

Βιβλιοθήκη Μπόρχες από τις Εκδόσεις Πατάκη – κυκλοφορούν:
‘Απαντα – Τα Πεζά (Ι & ΙΙ), Δοκίμια (Ι & ΙΙ), Ποιήματα, «Το Βιβλίο Των Φανταστικών ‘Οντων»

Ευχαριστούμε θερμά το μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη για την άδειά του να χρησιμοποιήσουμε τη μετάφρασή του, την ‘Αννα Πατάκη από τις Εκδόσεις Πατάκη και την Τίνα Χαλκιά από την Πρεβεία της Αργεντινής για το χρόνο και την αρωγή τους και τέλος τον Δημήτριο Ιωαννίδη, για την πολύτιμη υποστήριξη που μας παρέχει.

Η παράσταση «Ρολόι Από ‘Αμμο» πραγματοποιείται με την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη των Εκδόσεων Πατάκη.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν προσεχώς, με νέα Δελτία Τύπου και μέσω του event μας στο facebook: https://www.facebook.com/events/2477863162257745/

Φωτογραφίες

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστώ πολύ το site Theatromania για την πρόσκληση.
    Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την επιλογή των κειμένων πάνω στα οποία βασίστηκε η παράσταση.Ένα πρόσωπο σε τρεις διαφορετικές ηλικίες,άγνωστο αν ονειρεύεται ο ένας τον άλλο.Ο χρόνος ίσως δεν είναι γραμμικός,μπορεί όλα να συμβαίνουν ταυτόχρονα όταν το σώμα κοιμάται.
    «… Ίσως τελικά να έχει πιο ενδιαφέρον να φανταζόμαστε μια αντιστροφή του Χρόνου. Μια κατάσταση στην οποία θα θυμόμαστε το μέλλον και θα αγνοούμε ή θα προαισθανόμαστε αμυδρά το παρελθόν.»
    και εκτός παράστασης παραθέτω |
    «Συλλογίζομαι πως οι λέξεις που ουσιαστικά με εκφράζουν βρίσκονται μέσα σ’ εκείνες τις σελίδες που αγνοούν την ύπαρξή μου, όχι σ’ αυτές που έχω γράψει».Χόρχε Λουίς Μπόρχε