Στη Χώρα του Πουπωσγιατί!

Αρχείο Παίχτηκε από 04/11/2018 έως 21/04/2019
στο Κινητήρας
Διάρκεια: 60'
Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Παίζουν μουσική: Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο), Solis Barki (κρουστά), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (κρουστά), Joe Tornabene (φλάουτο)
Χορεύουν: Κατερίνα Γεβετζή, Τίμος Ζέχας, Ανθή Θεοφιλίδη, Χρύσα Καλλιάφα, Ευγενία Σιγαλού, Σάνια Στριμπάκου και Λία Χαμηλοθώρη (τρεις ανά παράσταση).

Περιγραφή

Χ Ο Ρ Ο Σ  για  Π Α Ι Δ Ι Α Μια παράσταση αυτοσχεδιασμού με χορό και μουσική Για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 7 ετών και τους συνοδούς τους Η Έκ-πληξη, η δράση που ξεκίνησε το 2012 με στόχο να φέρει τον χορό και το σωματικό θέατρο μέσα στα σχολεία και […]

Περισσότερα

Χ Ο Ρ Ο Σ  για  Π Α Ι Δ Ι Α

Μια παράσταση αυτοσχεδιασμού με χορό και μουσική

Για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 7 ετών και τους συνοδούς τους

Η Έκ-πληξη, η δράση που ξεκίνησε το 2012 με στόχο να φέρει τον χορό και το σωματικό θέατρο μέσα στα σχολεία και να βγάλει τη σχολική κοινότητα από την... πλήξη της καθημερινότητας, μεταφέρεται για 2η χρονιά μέσα στον Κινητήρα με την αυτοσχεδιαστική παράσταση Στη Χώρα του Πουπωσγιατί, μια ιδέα της Σάνιας Στριμπάκου. Με οδηγούς τρεις χορευτές και δυο μουσικούς, μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν υπό τους ήχους της μουσικής με τα σώματά τους σε τόπους, όπου η φαντασία συναντιέται με την τρυφερότητα και η σωματική επικοινωνία γίνεται το καλύτερο κανάλι για να μιλήσει η αγάπη. Οι χτύποι της καρδιάς και ο εσωτερικός ρυθμός, οι κινήσεις και οι εικόνες κεντρίζουν τα πού, πώς και γιατί των παιδιών και τα πού, πώς και γιατί όχι των μεγάλων, δημιουργώντας μια νέα, περιπετειώδη ιστορία.

Για μικρούς και μεγάλους θεατές που θέλουν να σηκωθούν, να κινηθούν, να πλησιάσουν τη δράση, να διαλέξουν τι θα παρακολουθήσουν και να επηρεάσουν την εξέλιξη του έργου. Γιατί κάθε φορά γεννιέται μια μοναδική Έκ-πληξη για όλους!

Συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου

Παραγωγή: Κινητήρας
Φωτογραφίες: Ελένη Τσιπά

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκ-πληξη & τα Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς: www.kinitiras.com

  

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Η Σάνια Στριμπάκου είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2000), υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση για μετεκπαίδευση στον αυτοσχεδιασμό και τον σύγχρονο χορό στη Νέα Υόρκη. Έχει χορέψει με πολλές ομάδες χορού στην Ελλάδα και το Άμστερνταμ. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά κι εφήβους. Καθοδηγεί το εργαστήριο Συναισθημάτων για βρέφη και γονείς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα τελευταία πέντε χρόνια συνεργάζεται με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας με το επιτυχημένο Κινητήρας Family για παιδιά νηπιακής ηλικίας και τους γονείς τους.

Η Κατερίνα Γεβετζή σπούδασε χορό στη σχολή “Νίκη Κονταξάκη” και Κλασική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2010 έγινε δεκτή στο 3ο έτος της σχολής SEAD (Salzburg’s Experimental Academy of Dance) στην Αυστρία. Το 2011 πήρε υποτροφία από τη SEAD και ξεκίνησε να διδάσκει σύγχρονο χορό στα ερασιτεχνικά τμήματα της σχολής. Συνέχισε να διδάσκει στη Βιέννη μέχρι το 2015. Ως χορεύτρια έχει υπάρξει μόνιμο μέλος των αυστριακών ομάδων χοροθεάτρου Transitheart Productions (2013-2015) και Flowmotion Dance Company (2014-2015). Έχει χορέψει στην Εθνική Όπερα του Βερολίνου υπό την χορογράφο Mara Kurotska (2014 & 2016). Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Yelp Dance co και Luna Park, καθώς και με τους χορογράφους Αθανασία Κανελλοπούλου, Αντιγόνη Γύρα, Ανθή Θεοφιλίδη, Μάρω Πέτλη και Willi Dorner. Σήμερα εργάζεται ως χορεύτρια και δασκάλα σύγχρονου χορού στην Αθήνα. Από το 2016 συμμετέχει στο Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας ως χορεύτρια και ως guest teacher.

Ο Κωνσταντίνος Γιαξόγλου έκανε σπουδές κλασικού πιάνου και τραγουδιού. Έχει δίπλωμα Τζαζ (Ωδείο Athenaeum), Bachelor in Music Jazz Piano Performance (Conservatorium Van Amsterdam) και είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α. Εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής και πιάνου σε σχολεία και ωδεία από το 2008. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καλαμάτας (2010-2011). Συμμετέχει ως καθηγητής πιάνου στα καλοκαιρινά σεμινάρια jazz στο Χόρτο Πηλίου (2015-2018). Έχει κάνει συνεργασίες και δισκογραφία με διάφορους καλλιτέχνες σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2008-Bossanova Εθνικό Θέατρο, 2009-Poly Quartet, 2014-Cabaret-Κ.Ρήγος), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2013-Cabaret Κ.Ρήγος) κ.ά.

Ο Τίμος Ζέχας είναι χορευτής, performer και δάσκαλος χορού. Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής «Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη» και έχει σπουδάσει με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright στο στούντιο της Trisha Brown στην Νέα Υόρκη. Είναι πιστοποιημένος δάσκαλος τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Δικτύου Axis Syllabus (ASIRΝ) καθώς και πιστοποιημένος Feldenkrais Practitioner. Είναι διπλωματούχος Σωματο-ψυχοπαιδαγωγός (μέθοδος Danis Bois), δάσκαλος Pilates και Fascial Fitness Trainer. Υπήρξε μόνιμο μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και με ομάδες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους. Έχει εμπειρία στον αυτοσχεδιασμό και το contact improvisation. Έχει συμμετάσχει σε τοπικά και διεθνή Φεστιβάλ Χορού τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό κι έχει παρουσιάσει δική του χορογραφική δουλειά. Έχει διδάξει στην Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στην Επαγγελματική Σχολή Χορού “Dansarte-Κέντρο Χορού και Τεχνών” της Τατιάνας Λομβέρδου, στο Νομαδικό Κολλέγιο του Axis Syllabus και σε εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διαφορετικά επίπεδα ατόμων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών του χορού καθώς και ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και αναγκών.

Η Ανθή Θεοφιλίδου είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού ΜΟΡΙΑΝΟΒΑ-ΤΡΑΣΤΑ. Φοίτησε ένα χρόνο στη Δραματική Σχολή της Νέλλης Καρρά ΑΡΧΗ και σπούδασε με υποτροφία στη Rubin Academy of Dance στο Ισραήλ. Εργάζεται ως χορεύτρια-performer, χορογράφος και δασκάλα χορού. Έχει συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το θέατρο Κακογιάννη, με ξένους και Έλληνες χορογράφους όπως η Αγγελική Στελλάτου, η Αντιγόνη Γύρα, η Νατάσα Ζούκα, η Ελισάβετ Πλιακοστάθη, η Νατάσα Παπαμιχαήλ, ο Πέτρος Γάλιας, η Φρόσω Κορρου, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης, η Μαρία Μηλιοπούλου, οΤάκης Αργυρόπουλος, η Νive Shenfild, η Maya M. Carroll, ο Willi Dorner κ.ά. Θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών και εφήβων την επαφή τους με την τέχνη. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά συμμετείχε ως performer στη δράση ΕΚΠΛΗΞΗ του Κινητήρα artistic residency center, με την οποία ο χορός και το σωματικό θέατρο μπήκαν στα σχολεία. Έχει επιμεληθεί την κίνηση θεατρικών παραστάσεων και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο. Έχει ανεβάσει δικές της παραστάσεις, ήταν Ιδρυτικό μέλος της Norforsale, ανοιχτής καλλιτεχνικής κοινότητας και τα τελευταία δύο χρόνια προπονείται στο ατομικό άθλημα της ελευθέρας πάλης ερευνώντας την κινητική της συσχέτιση με τον σύγχρονο χορό.

Η Χρύσα Καλλιάφα αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Edge company) στην χορευτική ερμηνεία και διδασκαλία στο London Contemporary Dance School -The Place, ως υπότροφος του ιδρύματος Κ. Πράτσικα. Από το 2007 συνεργάζεται ως χορεύτρια με χορογράφους κι άλλους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ζήσει κι εργαστεί στο Λονδίνο και στο Αμμάν κι έχει συνεργαστεί με τους Freddie Opoku-Addaie (Jagged Antics), Harriet Macauley (Pair Dance Company), Nico Monaco(Akhram Kahn), Dina Abu Hamdan, Paolo Cingolani (Allens Line), Τέτη Νικολοπούλου, Μιχάλη Αργυρού, Όλγα Σπυράκη, Joe Tornabene. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού, την ενσωμάτωση και την Άμεση Σύνθεση συμμετέχοντας σε παραστάσεις, αλλά και διδάσκοντας με βάση τις αρχές τεχνικών Somatics. Παράλληλα, μελετά τη μέθοδο Feldenkrais, την τεχνική Skinner Releasing, yoga και Contact Improvisation για τη διεύρυνση της προσωπικής κίνησης κι έκφρασης αλλά και για εμβάθυνση στη διδασκαλία της κίνησης σε ανθρώπους με τραυματισμούς και κινητικές δυσκολίες. Το 2015 συνιδρύει με την Εριφύλη Δαφέρμου την ομάδα Lalun (Αθήνα) και χορεύει σε παραστάσεις Άμεσης Σύνθεσης μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες του χορού και της μουσικής. Διδάσκει σταθερά μαθήματα κι εργαστήρια σύγχρονου χορού κι αυτοσχεδιασμού και συντονίζει πρακτική εξάσκηση hatha yoga. Έχει διδάξει «Κίνηση στο Θέατρο» σε τάξεις του Γυμνασίου και δημιουργική κίνηση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Έχει διδάξει στα επαγγελματικά, προ-επαγγελματικά και παιδικά τμήματα της επαγγελματικής σχολής χορού ‘Κέντρο Χορού και Τεχνών – Dansarte’ στην Πάτρα.

Η Ευγενία Σιγαλού είναι χορεύτρια και παιδαγωγός. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και παιδαγωγικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2002 συνεργάζεται ως χορεύτρια και performer με διάφορες χορευτικές και χοροθεατρικές ομάδες και χορογράφους, ενώ έχει πάρει μέρος και σε παραγωγές του Μεγάρου Αθηνών, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από το 2009 παίρνει μέρος ως ιέρεια στην ομάδα Αφής της Ολυμπιακής φλόγας.
 Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη χορογραφία κι έχει χορογραφήσει: Το δίλημμα ή η ροζ κολοκύθα κάνει striptease, Τζιζ!Νεοπλασματικές Υστερίες, ΑΠΟΡεΙΑ και Όνειρο ONE SIZE?. Την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως δασκάλα Δημοτικού στο Ελληνογερμανικό σχολείο Βριλησσίων. Από το 2007 διδάσκει δημιουργικό χορό και μπαλέτο σε παιδιά. Έχει παραδώσει σεμινάρια χορογραφίας για εφήβους στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2013-2014). Από το 2009 διδάσκει δημιουργικό χορό στο παιδικό τμήμα του Κινητήρα, συμμετέχοντας στην ομάδα και τα προγράμματα της ΕΚ-ΠΛΗΞΗΣ, που στόχο έχουν να προωθήσουν την τέχνη του χορού και του σωματικού θεάτρου, ως μέσο για μια πιο λειτουργική, δημιουργική και ευχάριστη μάθηση στα σχολεία.

Ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Το 1978 ξεκινάει την έμπρακτη σχέση του με τη μουσική. Κάνει κάποιες σπουδές, ακούει μουσικές από άλλους τόπους. Στο δρόμο αυτό συναντάει ανθρώπους, παίζει μουσική μαζί τους, συνεργάζεται, κάνει φίλους, ερωτεύεται, κάνει οικογένεια, χαίρεται – λυπάται, απογοητεύεται – ελπίζει, ονειρεύεται, προσγειώνεται στην πραγματικότητα, νοσταλγεί. Μένει στο μονοπάτι. Αυτά και άλλα τόσα προσπαθεί να χαράξει στη σιωπή με δυο κομμάτια ξύλο.

Η Λία Χαμηλοθώρη μετά την αποφοίτησή της από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου». Το 2011 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση για βελτίωση τεχνικής στις Βρυξέλλες του Βελγίου (Danscentrum Jette), όπου για δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια τεχνικής και αυτοσχεδιασμού και συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες σύγχρονου χορού. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κινητήρας, la ignorancia, κι όμως κινείται, Creo dance company, Paracoon, Krama, Transito κ.ά.) και ήταν μέλος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Homme@home μέσω του κέντρου χορού Ι. Ρ. Ντάνκαν. Υπήρξε βοηθός χορογράφου στην ομάδα Φora etc. Διδάσκει σύγχρονο χορό και ακροβατικά σε σχολές χορού στην Αθήνα και από το 2013 είναι μέλος του Κινητήρα αρχικά ως δασκάλα ακροβατικών κι έπειτα του παιδικού- εφηβικού τμήματος του kiditira. Την περίοδο 2015-2016 συμμετείχε στην παιδική παράσταση του Κινητήρα με τίτλο «Το δικό μου ψάρι» στο θέατρο Ροές και σε πολλά σχολεία της Αττικής.

Ο Solis Barki ασχολείται με την εικονογράφηση και τα κόμικς. Είναι μουσικός και ειδικεύεται στα κρουστά όργανα από όλο τον κόσμο, στο didgeridoo και τα ηχητικά αντικείμενα. Έχει διδαχτεί μεσογειακά, αφρικάνικα και περσικά κρουστά από τους Μιχάλη Κλαπάκη και Λευτέρη Γρηγορίου. Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με τους Mίμη Πλέσσα, Μιχάλη Νικολούδη, Βασίλη Ρακόπουλο, Ross Daly, Omar Faruk Tekbilek, Νένα Βενετσάνου, Αλίκη Καγιαλόγλου, Κρίστη Στασινοπούλου, Βαγγέλη Φάμπα, Νίκο Τουλιάτο, Άλκη Καλούμενο, Παναγιώτη Στέφο, Νίκο Ξυδάκη, Nότη Μαυρουδή, Αναστασία Μουτσάτσου και άλλους μουσικούς, καθώς και με χορογράφους και θεατρικές ομάδες (Εθνικό Θέατρο, Θεσσαλικό Θέατρο, Θέατρο της Άνοιξης). Έχει ασχοληθεί με παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών μαζί με τις Μελίνα Καρακώστα, Μάνυα Μαράτου και Αγνή Στρουμπούλη. Δισκογραφικά κυκλοφορεί μία συνεργασία του με την Lamia Bedioui, με τίτλο FIN’AMOR και συμμετέχει σε πολλούς ακόμη δίσκους.

Ο Joe Tornabene είναι multimedia μουσικός-performer, ηθοποιός και σχεδιαστής ήχου. Ασχολείται με την πρακτική της performance στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου και του χορού για περισσότερα από 40 χρόνια. Έχει δώσει σεμινάρια σε καλλιτεχνικές ακαδημίες (χορού, θεάτρου, μουσικής) σε 10 χώρες. Έχει διδάξει στα συνέδρια των American Dance Festival, Bates Dance Festival και American College Dance Festival. Έχει διδάξει σχεδιασμό ήχου στο Institut Superieur Des Techniques Du Spectacle, Avignon, France. Δύο έργα του (ηχητικού σχεδιασμού) ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Lincoln Center Library for the Performing Arts in New York. Δίδαξε στο The School for New Dance Development (SNDO), Amsterdam, από τον Σεπτέμβριο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 1995. Ήταν διευθυντής ήχου για το Cloitre des Celestins Theatre στο 50ο φεστιβάλ της Αβινιόν το 1996. Για πέντε χρόνια δίδαξε μουσική και μουσική για χορό στο Department of Dance and Choreography of Virginia Commonwealth University in Richmond, Virginia, USA. Έχει συνεργαστεί σε τρεις μεγάλες παραγωγές με την ομάδα Λάθος Κίνηση του Κωνσταντίνου Μίχου, με το θέατρο Τέχνης (Transit, 2004). Έχει συνεργαστεί με τον Κυριάκο Κατζουράκη στην ταινία Γλυκιά Μνήμη. Έχει παίξει, επίσης, στην ταινία Pandora του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (2006) και συμμετείχε ως ηθοποιός και μουσικός στο project Medea Electronique 2007 στο μουσείο Μπενάκη. Άρθρα του σχετικά με την performance και τη διδασκαλία έχουν εκδοθεί σε διεθνή περιοδικά, ανάμεσά τους το σημαντικό αμερικάνικο περιοδικό Contact Quarterly. Το πρώτο σεμινάριο που έδωσε στον Κινητήρα ήταν το 1996. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σταθερά με την ομάδα του.