Στη σπηλιά του Μινώταυρου

Αρχείο Παίχτηκε από 07/02/2016 έως 24/04/2016
στο Μπιπ
Διάρκεια: 100'
Κείμενο: Βαρβάρα Νταλιάνη & Γεράσιμος Ιωάννου σε συνεργασία με τις ηθοποιούς
Σκηνοθέτης: Βαρβάρα Νταλιάνη
Ερμηνεύουν: Μαρία Θρασυβουλίδη, Γεωργία Χαϊκάλη

Περιγραφή

Το έργο «Στην σπηλιά του Μινώταυρου» είναι ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα αποκλειστικά για παιδιά 9 έως 12 ετών. Στη διαδραστική αυτή παράσταση τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου να ξεδιπλώνεται επί σκηνής, αλλά θα πάρουν και ενεργά μέρος στην δράση. Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για τα παιδιά, οπότε οι γονείς / συνοδοί δε θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση μαζί τους. Όσοι ενήλικες θα θέλουν να παρακολουθήσουν οι ίδιοι την παράσταση, σε διαδραστική πάντα μορφή, θα έχουν την ευκαιρία σε ειδικές για τους ενήλικες παραστάσεις.

Περισσότερα

Το Θεατροεκπαιδευτικό δράμα ξεκινά την γνωριμία του με το ενήλικο κοινό για 5 Κυριακές από τις 27.3 ως τις 24.4

«Στην σπηλιά του Μινώταυρου» βλέπουμε να ξετυλίγονται σκηνές από την Μινωϊκή Κρήτη, που διαδραματίζονται μέσα και έξω από τον διαβόητο Λαβύρινθο. Πρωταγωνιστές του δράματος είναι ο Θησέας, ο Μίνωας, η Αριάδνη, η μητέρα του Μινώταυρου Πασιφάη και ο ίδιος ο Μινώταυρος. Οι σκηνές αφηγούνται σπονδυλωτά τα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του θηρίου, πολλές φορές χωρίς καν την δική του συμμετοχή.

Συστατικά - Φιλοσοφία

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του «Θεάτρου στην Εκπαίδευση» (Theatre in Education) και της «Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση» (Drama in Education) αφενός, και αφετέρου της  Αφήγησης, οι ηθοποιοί-παιδαγωγοί θα καθοδηγήσουν τους θεατές ώστε να σκηνοθετήσουν μικρές σκηνές και να συμμετάσχουν σε θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς. Η παράσταση δηλαδή θα περιβάλλεται πριν και μετά, αλλά και θα διακόπτεται, από δραστηριότητες μέσα απ’ τις οποίες τα παιδιά θα «συνομιλήσουν» θεατρικά με τους ρόλους, και θα αναστοχαστούν πάνω στα κύρια επεισόδια του έργου.

Στόχος της παράστασης εργαστηρίου είναι να προβληματιστούν οι μικροί θεατές πάνω στο αυτονόητο. Συγκεκριμένα, μέσω του γνωστού μύθου της δολοφονίας του «τέρατος», τα παιδιά να αναρωτηθούν πάνω στο πώς οι εκάστοτε ψυχοκοινωνικές συνθήκες μπορούν να διαμορφώσουν την προσωπική ζωή αυτού του «τέρατος» και κατ’ επέκταση του καθενός μας. Σκοπός μας είναι να προτρέψουμε τους ενεργούς θεατές μας να αναλογίζονται τις αιτίες των πράξεων, των δικών τους και των άλλων, διακρίνοντας την προσωπική ευθύνη από την κληρονομιά του κάθε ανθρώπου, «τέρατος» ή μη.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα  Νταλιάνη
Θεατροπαιδαγωγικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Ιωάννου
Κείμενο: Βαρβάρα Νταλιάνη & Γεράσιμος Ιωάννου σε συνεργασία με τις ηθοποιούς
Ενδυματολογική / Σκηνογραφική επιμέλεια: Βαρβάρα Νταλιάνη, Γεράσιμος Ιωάννου
Φωτογραφικό υλικό: Lipe Oltjon
Art director: Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
Σχεδίαση αφίσας: Βασίλης Ιωάννου

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς η παράσταση στις 24/04/16 δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί πήγε μόνο ένα παιδί, το δικό μου και ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί. Από Σεπτέμβρη λοιπόν...! Ευχαριστούμε πολύ έτσι κι αλλιώς τη θεατρομάνια για την πρόσκληση!