ΤΑΚΙΜ Live streaming

Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης(Σύνθεση και ενορχήστρωση εγχόρδων)
Τραγουδούν & παιζουν μουσικό όργανο: Ντίνος Μάνος(μπάσο), Γιάννης Παπαδόπουλος(πιάνο), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης(ντραμς), Θωμάς Κωνσταντίνου(ούτι, τραγούδι), Πάνος Δημητρακόπουλος(κανονάκι), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος(κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης(βιολί), Γιάννης Πλαγιαννάκος(κοντραμπάσο), Κώστας Μερετάκης(κρουστά, τραγούδι), Κατερίνα Τζιβίλογλου(φωνητικά)

Περιγραφή

Την Κυριακή 18 Απριλίου στις 20.30 καλεσμένοι του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη στην ενότητα μουσικών πορτρέτων Lighthouse Sessions του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι οι ΤΑΚΙΜ, το συγκρότημα με τους δεξιοτέχνες σολίστες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.

Περισσότερα

Κάθε μήνα, ο γνωστός συνθέτης και ντράμερ συμπράττει επί σκηνής με εκπροσώπους από ένα ευρύ φάσμα της εγχώριας μουσικής, σε μια ενότητα εκδηλώσεων που έχει αφετηρία την τζαζ και τελικό προορισμό μια απελευθερωμένη από κανόνες συνομιλία.

Στόχος των Lighthouse Sessions είναι να αναδείξουν τη δύναμη της μουσικής, μακριά από φορμαλισμούς και στεγανά. Με τη συνοδεία ενός τζαζ τρίο και ενός κουαρτέτου εγχόρδων, ο Κτιστάκης και οι εκλεκτοί καλεσμένοι του ενώνουν τους κόσμους τους, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική. Το απρόσμενο αποτέλεσμα, ανοιχτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση, παρουσιάζει όχι μόνο ένα διαφορετικό πρόσωπο αγαπημένων στο ευρύ κοινό καλλιτεχνών, αλλά και μια μοντέρνα αντίληψη της μουσικής, μέσα από ρηξικέλευθες ενορχηστρώσεις.

Όλες οι συναυλίες της ενότητας παραμένουν αναρτημένες online εδώ δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη «μουσική βιβλιοθήκη», σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους.

Τα Lighthouse Sessions πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και μεταδίδονται μέσω live streaming στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Το όνομα των ΤΑΚΙΜ είναι συνυφασμένο με τους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Έξι από του σημαντικότερους δεξιοτέχνες της δημοτικής μουσικής, ταξιδεύουν από τη Δύση στην Ανατολή και από το χθες στο σήμερα, με φρέσκια ματιά και ήχο. Οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), μεταδίδουν στις εμφανίσεις τους κάτι από το διονυσιασμό των πανηγυριών, αλλά και τις πιο ενδοσκοπικές στιγμές που συμπληρώνουν την ελληνική ταυτότητα.

Καταξιωμένοι τόσο ως μέλη του συγκροτήματος όσο και ως αυτόνομες μονάδες, οι σολίστες των ΤΑΚΙΜ έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Loreena McKennitt, η Νανά Μούσχουρη, οι Calexico και πολλοί άλλοι. Φέτος, το συγκρότημα συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας, έχοντας κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική και ξένη ethnic-folk σκηνή.

Με ακαδημαϊκή πορεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και δεξιοτέχνης ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης είναι σήμερα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εγχώριας τζαζ σκηνής. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά τον ερχομό του στην Αθήνα ως φοιτητής ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σε διάφορα σχήματα. Στα τέλη του 2015, το συγκρότημα Alex Drakos Trio που δημιούργησε με τον κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο κυκλοφόρησε το άλμπουμ Tora, ενώ η νέα δισκογραφική δουλειά του Κτιστάκη με τίτλο Κύκλοι μόλις κυκλοφόρησε. Έχοντας οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και επιρροές από τη ροκ, την παραδοσιακή και την κλασική μουσική, σήμερα εμπνέει με τη διδασκαλία, τη δημιουργικότητα και τη στάση του μια νέα γενιά τζαζ μουσικών.

Διασκευές: TAKIM και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης.

Παρακολουθήστε τα Lighthouse Sessions ζωντανά στο snfcc.org/TAKIM καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube την Κυριακή 18/04 στις 20.30.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Απρίλιο είναι:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά 06.00-21.00

Οι ώρες λειτουργίας του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά του COVID-19.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους που παραμένουν ανοιχτοί αλλά και τα μέτρα προστασίας επισκεπτών και εργαζομένων εδώ.

Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.

Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Φωτογραφίες