Το Αγκάθι της Ακακίας

Αρχείο Παίχτηκε από 04/04/2019 έως 21/04/2019
στο Άβατον
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Κείμενο: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Σκηνοθέτης: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης
Ερμηνεύουν: Μαρίνα Παντελάκη, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαριλένα Δήμα
Παίζουν μουσική: Θωμάς Αντωνόπουλος(Κρουστά)

Περιγραφή

«Το Αγκάθι της Ακακίας» του Φίλιππου Ζαρφειάδη, το έργο που τολμά να φέρει στο φως τις πραγματικές ιστορίες γυναικών, οι οποίες έχουν υποστεί την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, αφού ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Πάτρα, επιστρέφει για τρίτο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Άβατον από την Πέμπτη 4 Απριλίου.

Περισσότερα

Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα κορίτσι ηλικίας 3-12 χρόνων κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί.

Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο θα ακουστεί η κραυγή ενός παιδιού.
Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών-τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός έστρεψαν «ευήκοον ους» στην κραυγή αυτή.
Εσύ;

«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: μία όταν σε κόβουν, μία όταν παντρεύεσαι και μία όταν γεννάς».

Λίγα λόγια για την παράσταση
Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο.), η επίσημη ονομασία που καθιέρωσε ο Ο.Η.Ε., είναι μια παράδοση που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας. Αυτό το έθιμο «κατάρα» της γυναικείας σεξουαλικότητας είναι το έναυσμα για «Το Αγκάθι της Ακακίας».

Τρεις νέοι ηθοποιοί: ο Φίλιππος Ζαρφειάδης (υπογράφει και το κείμενο), η Μαρίνα Παντελάκη και η Μαριλένα Δήμα, καθώς και ένας μουσικός, ο Θωμάς Αντωνόπουλος δραματοποιούν ιστορίες γυναικών, βασισμένες και εμπνευσμένες από μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Στόχος τους, να φωτίσουν πτυχές που μας είναι άγνωστες ακόμη και σήμερα.

Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, λόγου και αφρικανικών κρουστών, το κοινό θα μάθει όλα όσα συνέβησαν στη Σεμπίγια, την Αμίνα και την Ζανάχ, αλλά και τι σημαίνει μια γυναίκα να πηγαίνει ενάντια στην υποτιθέμενη «αναπόδραστη» νομιμότητα…

«Μπορεί κανείς να ξεχάσει και να καταπνίξει πολλές από τις αναμνήσεις του. Δεν μπορεί όμως να σβήσει ποτέ από τη μνήμη του τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας».

… για τον σκηνοθέτη 
Ο Φίλιππος Ζαρφειάδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Δραματικής Σχολής «Κεντρική Σκηνή», με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και έχει εργαστεί ως ηθοποιός στις παραστάσεις «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον μάγκα» και «Σμύρνη μου αγαπημένη» στον Ελληνικό Κόσμο και στην παράσταση «Καθρέφτες» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται επαγγελματικά και με το Εκπαιδευτικό Θέατρο.

Φωτογραφίες

Βίντεο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της παράστασης κος Ζαρφειάδης χρησιμοποιεί πραγματικό υλικό, αληθινές μαρτυρίες κοριτσιών που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, συνεντεύξεις και εξομολογήσεις και με απλά θεατρικά μέσα τα συνδυαζει εξαιρετικά και καταφέρνει να συγκινήσει και να μιλήσει με ωμότητα καθηλώνοντας τον θεατή. Σε ολη την παράσταση δραματοποιούνται οι ιστορίες με αμεσότητα, ένταση και συναίσθημα. Η μουσική του Αντωνοπούλου δημιουργεί υποβλητική ατμόσφαιρα με την πρωτόγονη μουσική. Ειναι μια παράσταση που σε προβληματιζει και σου δίνει τροφή για σκέψη.