Young Lear

από 02/10 έως 30/10
Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνοθέτης: Ιόλη Ανδρεάδη
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά): Χρηστίνα Γαρμπή, Ελεάνα Καυκαλά, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Προϊστάκη, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Μιλτιάδης Φιορέντζης

Περιγραφή

Η sold out παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών, Young Lear, τον Οκτώβριο στο Θέατρο Θησείον.

Περισσότερα

Φεστιβάλ Αθηνών

 βασισμένο στον Βασιλιά Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

 

Θεματοφύλακας

Πρόκειται για το άτομο το οποίο έχει αναλάβει, κατόπιν έγγραφης συμφωνίας,  τη φύλαξη ενός κινητού αντικειμένου και έχει την υποχρέωση επιστροφής του μετά από δήλωση του συμβαλλόμενου ή παρακαταθέτη, ο οποίος και του το δάνεισε.

 

Επέμβαση

Θεραπευτική μέθοδος,

συνήθως με τέμνοντα όργανα και τομή,

σε σώμα ασθενούς για θεραπευτικούς

σκοπούς.

 

 

2016. Σε ένα νοσοκομείο. Κάπου.

Στον προθάλαμο της αίθουσας χειρουργικών επεμβάσεων, πέντε αδέρφια βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο πατέρας τους υποβάλλεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη επέμβαση. Τα λεπτά περνούν. Ύστερα από πολλές στιγμές αμηχανίας, φόβου και σιωπηρής αγωνίας, ο πρώτος γιος παίρνει τον λόγο. Αναλαμβάνει τον ρόλο του πατερά. Τα λόγια του, είναι τα λόγια του Βασιλιά Ληρ - και ξεχειλίζουν αβίαστα από το στόμα του. Οι συνομιλητές του τον υποδέχονται διστακτικά. Γιατί κάποιος να θέλει τον ρόλο του πατέρα; Σταδιακά υποκύπτουν στο παιχνίδι του και τον ακολουθούν. Τον υπονομεύουν. Τον προκαλούν.

Ληρ θεματοφύλακες των οικογενειακών δομών και συγκρούσεων; Εκπρόσωποι του καλού και του κακού; Αρχέτυπα των χαρακτήρων που επινοούμε για τους προγόνους μας και που η εκπλήρωσή τους μάς βαραίνει μια ζωή; Κι αυτοί οι φόβοι που μοιάζουν δικοί μας κι όμως δεν είναι; Μπορεί, άραγε, η γλώσσα του Σαίξπηρ να υποκαταστήσει όσα δεν λέγονται στο οικογενειακό τραπέζι; Η ποίηση να επιστρέψει όσα δεν εκπληρώθηκαν ποτέ;

 

Ο Young Lear είναι ένα νέο έργο βασισμένο στη γνωστή ιστορία του βασιλιά της Βρετάνης που μοιράζει την περιουσία του στις κόρες του που δεν τον αγαπούν, μα ξέρουν να κερδίζουν, και αποκληρώνει εκείνη που τον αγαπά, αλλά δεν ξέρει πώς να του το δείξει. Στη γνωστή ιστορία του βασιλιά που ξεγελάστηκε και εκδιώχτηκε από τα ίδια του τα παιδιά. Του βασιλιά που ξεμωράθηκε και έγινε τρωτός, που αποτρελάθηκε και έγινε σοφός.

 

Μια ιστορία παλιά - πολύ παλιά,

για έναν γυμνό βασιλιά, με αξιώματα βαριά

που τον κατάπιε της ζωής το φίδι

και όλα όσα μαθαίνει ο άνθρωπος όταν καταλήγει.

 

***

 

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Νικολαΐδης

Βοηθός Παραγωγής: Γιάννης Παυλόπουλος

Φωτογραφίες:  Πάνος Μιχαήλ & Κική Παπαδοπούλου

Video Trailer: Διαμαντής Καραναστάσης

Οργάνωση Παραγωγής: Art Minds – Γιάννης Γκουντάρας

Παραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ 2016

 

***

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Ένα πρώτο σχεδίασμα του Young Lear ανέβηκε από την Ιόλη Ανδρεάδη τον Οκτώβριο του 2014 στο Teatro Due της Ρώμης, σε συνεργασία με την αμερικανή σκηνοθέτη Annie Levy, στο πλαίσιο της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab». Η ολοκληρωμένη εκδοχή του Young Lear παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 17 & 18 Ιουλίου 2016 στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.

 

Ιόλη Ανδρεάδη

Η Ιόλη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και στο King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έζησε 7 χρόνια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 25 παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 στη Νέα Υόρκη και το 2015 - χρονιά όπου με δική της πρωτοβουλία το Lab φιλοξενήθηκε και διοργανώθηκε στο νησί της Σύρου. Έκτοτε, η Ιόλη εργάζεται εντατικά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Αρτώ - Βαν Γκογκ / avec un pistolet» στο Θέατρο Σημείο, «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού» στο Ιστορικό Αρχείο του Ομίλου Πειραιώς, «Young Lear» στο Φεστιβάλ Αθηνών και «Το Φονικό στην εκκλησία» στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Το ίδιο διάστημα δίδαξε «Αρχαίο Δράμα & Devised Theater» στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου πραγματοποίησε και σεμινάρια θεάτρου για άτομα σε απεξάρτηση, ενώ συμμετείχε και στο «Caravan Project» μέσω του οποίου ταξίδεψε σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας για να διδάξει δημιουργική γραφή.

Βίντεο

Πότε & Πού

Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες

από 02/10 έως 30/10
Τουρναβίτου 7, Θησείο
Τηλ: 210 3255444 Email: [email protected]

Εισιτήρια: Είσοδος 12 ευρώ
Πληροφορίες: 210 3255444
Προπώληση: http://www.ticketservices.gr/event/Young-Lear-Theatro-Thision

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π 21:15
Σ 21:15 (1/10 στις 19:00)
Κ 21:15