Θέατρο Σταθμός | Χειμερινή Θεατρική Περίοδος 2018 – 2019 

«Σταθμεύσαμε» πέρυσι. Συνεχίζουμε φέτος. Με τον ίδιο ενθουσιασμό και πιο πολλές «στάσεις»: 

 Αρχαίο δράμα, Βιβλίο, Ετερότητα, Μάης ’68, Νεοελληνικό έργο. 

 Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. 

Καλή θεατρική σαιζόν. 

 

 

ΣΤΑΣΗ  ΝEOEΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ 

 

Χωρίς νέο ελληνικό θεατρικό έργο δεν υπάρχει ελληνικό θέατρο. 

Κάρολος Κουν  

 

  • Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ της Λούλας Αναγνωστάκη 

Το Θέατρο Σταθμός, τιμά τη μνήμη της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβάζοντας, ένα χρόνο μετά το θάνατό της, το δημοφιλές θεατρικό της έργο « Ο Ήχος του όπλου».  

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σταθμός Μάνος Καρατζογιάννης, μελετητής του έργου της Αναγνωστάκη, σκηνοθετεί αυτή τη φορά τον «Ήχο του όπλου» με ένα εξαιρετικό καστ - τριάντα χρόνια μετά τη θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης. 

 Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Σταύρος Μερμήγκης, Αγησίλαος Μικελάτος, Κώστας Νικούλι, Τζένη Σκαρλάτου, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Βασιλική Τρουφάκου 

 Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης | Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης | Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Δημουλάκη | Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα |  Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου | Βοηθός σκηνοθέτη: Φλάβιους Νεάγκου | Μουσική επιμέλεια: Λούλα Αναγνωστάκη, Μάνος Καρατζογιάννης 

 Παραγωγή: Θεάτρου Σταθμός  - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών 

 Από 9 Νοεμβρίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.  

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 

 * Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού 

 

 

  • ΤΣΙΤΑΧ του Βασίλη Κατσικονούρη 

 Η Κίρκη Καραλή, μετά την «Απολογία της Μαρί Κιουρί», καταπιάνεται με το καινούριο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα». 

Με όχημα το ποδόσφαιρο αυτήν τη φορά ο δημιουργός των μεγάλων θεατρικών επιτυχιών πλάθει μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την αντρική μοναξιά και τη ματαίωση μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως πυξίδα και ως ύστατη νίκη απέναντι στην ήττα και την απώλεια.  

Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή 

Ερμηνεύει ο Τάκης Σπυριδάκης 

 Τον Μάιο, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

 

 

       Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ 

 Η θρυλική ιστορία αγάπης, της Τασούλας Πετρακογιώργη και του Κώστα Κεφαλογιάννη, που συγκλόνισε την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη και -μέσα στον απόηχο του εμφυλίου- παρ’ ολίγον να προκαλέσει εμφύλια σύρραξη στην Κρήτη, μια περιοχή της Ελλάδας που δεν γνώρισε εμφύλιο, μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή. 

 Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η ηθοποιός Ελένη Στεργίου (This Famous Tiny Circus theater group) μετά την επιτυχία του «Καραφλομπέκατσου και της Σπυριδούλας ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους συγγράφοντας ένα πρωτότυπο έργο, εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Απαγωγής της Τασούλας, του οποίου την δραματουργική επιμέλεια υπογράφει ο Ανδρέας Στάικος. 

 Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος | Μουσική: Νίκος Ξυδάκης 

Από 6 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη στις 19:00 και κάθε Πέμπτη στις 21:00. 

  

  • HOMO GRECO 

 Σ'ενα μακρινό γαλαξία, οι εξωγήινοι κάτοικοι του δορυφόρου Χάπι αποφασίζουν να μετακομίσουν σε έναν άλλο πλανήτη για να γλιτώσουν από τη βαρύτητα που ολοένα τους τραβάει προς τα κάτω κινδυνεύοντας να καταλήξουν στο χώμα. 

 Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σκηνοθετεί για πρώτη φορά τη σουρεαλιστική κωμωδία επιστημονικής φαντασίας των Βαγγέλη Αλεξανδρή και Οδυσσέα Ανδρούτσου 

που πραγματεύεται την ιστορία του Έλληνα από την αρχή της ύπαρξής του, περνώντας από εποχή σε εποχή με περίτεχνο τρόπο.  

 Σκηνοθεσία: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης 

 Ερμηνεύουν (αλαφαβητικά): Βαγγέλης Αλεξανδρής, Φανή Γεωργακοπούλου, Αναστάσης Κολοβός, Χάρης Μπόσινας και Ηλέκτρα Τσακαλία 

 Από 17 Δεκεμβρίου 2018 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 

 

 

  • ΜΕΛΑΧΡΑ 

Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί το έργο του πρωτεργάτη του νεοελληνικού θεάτρου του 20ου αιώνα Παντελή Χορν, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1909 από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.  Η "Μελάχρα», ένα  ποιητικο δράμα στα όρια της άγριας φάρσας με δυνατή πλοκή και συμβολισμούς παρμένους από λαϊκά παραμύθια, διαδραματίζεται σε ένα τσιγγανοχώρι με μάστορες σιδηρουργούς,  όπου καταφθάνει ενας περιοδεύων θίασος, με θεατρίνους και παλιάτσους. Στην αλληγορική «Μελάχρα» ο Παντελής Χορν, επηρεασμένος βαθύτατα από τον «Δωδεκάλογο του γύφτου» του Κωστή Παλαμά -που φέτος συμπληρώνει εβδομηντα πέντε χρόνια από το θάνατο του και εκατόν εξηντα πέντε από τη γέννηση του-αναζητά με πάθος την ελευθερία και τα δυσδιάκριτα όρια της. 

Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου 

Το Μάιο, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

 

 

  • Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΜΙΘ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ – Αναλόγιο 

 Το Analogio Festival και το θέατρο Σταθμός παρουσιάζουν σε μορφή αναλογίου το  

καινούργιο έργο του Σάκη Σερέφα. Μια ανατρεπτική, μαύρη κωμωδία που θα σας παγιδεύσει μέσα σε ένα αμείλικτο δίλημμα. 

 Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινήτου 

 Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Νίκος Αϊβαλής,  Μαρία Αιγινίτου, Νικολέτα Βλαβιανού, Αντώνης Γιαννακός, Γιάννης Σοφολόγης 

 Προβολές – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ινδαρές | Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κυριακού | Ηχοληψία: Γιάννης Ζερβάκος | Μοντάζ: Τάσος Ψαλιδάκης | Εξοπλισμός: Post Production Topcut - MODIANO 

 Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 17:00.  

 

 

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 

  

  • Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ 

 Η συγκλονιστική ιστορία της «γυναίκας με τη μεγαλύτερη επίδραση στην ιστορία» που ανέβηκε πέρυσι για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη. Μαζί της, η ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου 

Κείμενο / Μουσική: Ευσταθία | Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή / 
Σκηνικά / Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου | Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου | Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου | Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη | Βοηθός σκηνοθέτη: Κίρκη Ιωσηφίδου 

 Από 5 ως 28 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:15. 

 

 

  • Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ … ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ  

Ο πατέρας και η μάνα του νεοελληνικού θεάτρου: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη ενώνουν για πρώτη φορά τη φωνή τους σε ενιαία παράσταση με θέμα τη μοναξιά και την ήττα. 

Η Νένα Μεντή (Σοφία Αποστόλου) και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (Αυτός) σ’ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας εναλλαγής χιούμορ και συγκίνησης επιστρέφουν στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης 

Ερμηνεύουν: Νένα Μεντή, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης 

Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης | Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα | Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου | Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου 

 Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν από το site του θεάτρου stathmostheatro.gr. 

 

 

EΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ - ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 

 

Το πιο σπουδαίο στοιχείο της ζωής μας είναι η ετερότητα. Ζεις, επειδή υπάρχει το έτερον. 

Στέφανος Ροζάνης 

 

  • ΦΥΛΕΣ της Νίνα Ρέιν 

Πέντε χρόνια μετά το «Ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» ο Τάκης Τζαμαργιάς και ο Μάνος Καρατζογιάννης συναντιούνται ξανά στο πολυβραβευμένο έργο της Νίνα Ρέιν «Φυλές», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια εξαιρετική διανομή.  

Η Νίνα Ρέιν, μια νέα δυναμική φωνή του βρετανικού θεάτρου, επεξεργάζεται, με ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, το ευαίσθητο θέμα μιας οργανικής αναπηρίας. 

Ο νεαρός Μπίλυ αν και εκ γενετής κωφός έχει μεγαλώσει «φυσιολογικά» μέσα σε μια οικογένεια που έχει κάνει τα πάντα για να αμβλύνει τις συνέπειες της ιδιαιτερότητάς του.   

Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται η στιγμή που κάποιος από τη «φυλή» του, τον προσκαλεί να ενταχτεί σ’ αυτήν; Πώς αντιδρά στο κάλεσμα να βρεθεί εκεί που τον οδηγεί η φύση του;  

 Μετάφραση: Έρι Κύργια | Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς | Σκηνικά / ΚοστούμιαΕδουάρδος Γεωργίου | Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου | Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης 

 Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Μολέσκη, Βασιλική Τρουφάκου. 

 Από 25 Ιανουαρίου καθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. 

. 

 

  • ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ – Σε συνεργασία με το «Εργαστήρι – Λίλιαν Βουδούρη»  

Το Κέντρο κοινωνικής φροντίδας «Εργαστήρι  - Λίλιαν Βουδούρη» παρέχει τις υπηρεσίες του σε 100 νέους και νέες με μέση και ελαφρά νοητική υστέρηση άνω των 17 ετών εδώ και 40 χρόνια. Την παράμονή της παγκόσμιας ημέρας αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου) το θεατρικό τμήμα του «Εργαστηρίου» μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή τους Μάνο Καρατζογιάννη παρουσιάζουν μια παράσταση – ωδή στην ετερότητα και στην ατομικότητα. 

Ο Βασίλης αγαπάει το φλάουτο. Στη Σούλα αρέσει να κόβει χαρτιά. Η Μυρτώ γράφει ποιήματα. Στον Γιώργο αρέσει ο Μακρόπουλος. Ο Νικόλας ταξίδεψε στην Αμερική. Τον Κώστα τον ηρεμεί η Εκκλησία. Της Ελένης της αρέσει να χορεύει. Ο Χροστόφορος βλέπει κάθε μέρα τον «Φίλο μου τον Λευτεράκη». Η Βαγγελιώ φτιάχνει κοσμήματα. Ο Αντρέας σαπούνια. Ο Αλέξανδρος αγαπά τα κόμικς. Ο Γιώργος κολυμπάει. Ο Στέφανος είναι ολυμπιονίκης. Όλοι τους βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν δημόσια.  Να μλήσουν προσωπικά σε έμας που τους ακούμε.  

Σ’ εμάς που οφείλουμε να τους ακούσουμε. Καθέναν χωριστά. Μέσα από τα πράγματα που αγαπούν μας συτήνουν την ξεχωριστή ατομικότητα τους. Εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Μοιράζονται τη χαρά τους μιλώντας για αυτά που αγαπούν. «Τους δίνουν ζωή ξανά». 

 Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης 

 Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 21:15 

 

  • ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 

Ο νευρολόγος, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Μπονάκης και ο ηθοποιός Άγης Εμμανουήλ υπογράφουν το κείμενο της παράστασης, που πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της επιληψίας και παρουσιάζεται τις καθημερινές σε σχολεία κατόπιν συννενόησης.  

Η Σίντυ (σύνδεσμικός νευρώνας) αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να ενώσει τους λοβούς του εγκεφάλου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κρίσης επιληψίας που μόλις έπαθαν. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ηθοποιού Πέτρου Αλατζά, στον οποίο ανήκε και η αρχική σύλληψή της. 

 Σκηνοθεσία: Άγης Εμμάνουηλ 

 Από τα μέσα του Οκτώβρη. 

 

  • ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑ ΧΩΡΑ...30 ΧΡΟΝΙΑ HOMO AD 

 Η συγκεκριμένη παράσταση, με όχημα το εμβληματικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, όπως εκφράστηκε για πρώτη φορά σκηνικά το 1989 απο τους θεραπεπευόμενους του προγράμματος απεξάρτησης 18 άνω στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), διατρέχει το διάστημα των 30 χρόνων στο χώρο της απεξάρτησης αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο της χώρας μας. Η διαφορετική αυτή παράσταση εντάσσεται στο «Θέατρο ντοκουμέντο» για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή θεατρική σκηνή. 

Ηθοποιοί, καθώς και θεραπευτές- πρόσωπα που έχουν διαδραματήσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των προγραμμάτων απεξάρτησης στην χώρα μας  

εμφανίζονται εναλάξ με αρκετούς απο τους πρωταγωνιστές εκείνης της ιστορικής παράστασης, οι οποίοι μιλούν για τη μετέπειτα διαδρομή τους  

Τεχνικές του «Θεάτρου ντοκουμέντο» και της Δραματοθεραπείας όπως ζωντανές αναμνήσεις, αναπαράσταση γεγονότων, video με σκηνές απο αυθεντικές παραστάσεις απεξαρτήσης, αφηγήσεις οικογενειακών ιστορικών, δημιουργία ιστοριών και ανθρώπινων γλυπτών μαζί μ’ ενα σύνθετο δραματικό και αισθητικό σύμπαν που εκτός απο το κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη περιλαμβάνει κείμενα των Κατερίνα Μάτσα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Στέλιου Κρασανάκη και άλλων, αποσκοπούν στη διερεύνηση της ευρύτερης κοινωνικής Ελλαδικής κατάστασης μέσα απο το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης. 

 Ιδέα-Σκηνοθεσία και Δραματουργία: Στέλιος Κρασανάκης 

Διαμόρφωση Κειμένων: Γιάννης Κωνσταντινίδης 

 

Μεγάλη Δευτέρα 22, Μεγάλη Τρίτη 23  και Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου στις 21:00 

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 

 

  • ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΟΝΙ του Πάκο Μπεθέρα 

Επίκαιρο όσο ποτέ, «το Μικρό πόνι» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη πορεία του, αυτή τη φορά στο Θέατρο Σταθμός. Το βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο αυτό έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ για την οποία και τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Eurodram του Maison d’ Europe et d’ Orient το 2017. Ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του σχολικού εκφοβισμού και εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας και των γύρω μας. Η παράσταση που ξεκίνησε στο Θέατρο του Νέου κόσμου και απέσπασε επαινετικές κριτικές αναδεικνύει με μοναδικά βιωματικό τρόπο αυτά που βιώνει ένας μαθητής μέσα κι έξω απ την τάξη του, ένας γονιός στο σπίτι του, και ένας καθηγητής στο σχολείο του.  

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ | Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη | Σκηνικά /κοστούμια:Κωνσταντίνα Κρίγκου | Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου | Επιμέλεια κίνησης : Μαργαρίτα Τρίκκα | Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | Video animation: Αλέξανδρος Τσόχας | Βοηθός σκηνοθέτη : Βάσια Μίχα 

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος ΓιαννακόπουλοςΡηνιώ Κυριαζή 

Από 2 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή στις 18:30 και τις καθημερινές για σχολεία, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ - Μάης ’68 

Ίσως είναι λιγότερο πνευματώδες αλλά πιο γόνιμο, να δούμε στον Μάη και στα κινήματα του ’60, τις πελώριες υποσχέσεις που εμπεριέχει δυνάμει η εποχή μας και τις τεράστιες δυσκολίες που δοκιμάζει η σύγχρονη ανθρωπότητα για να βγει από την ιδιώτευση, να πολιτικοποιηθεί και να αποφασίσει ότι η ενασχόληση με τις (συλλογικές) υποθέσεις της θα μπορούσε να είναι η συνηθισμένη και φυσιολογική της κατάσταση.                                                                                      Κορνήλιος Καστοριάδης 

Πενήντα χρόνια μετά, τις τρεις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, του «δικού μας Μάη» γιορτάζουμε, θυμόμαστε και στοχαζόμαστε σχετικά με το ένδοξο φοιτητικό κίνημα του Παρισιού. 

 

  • Μέρες του ‘68 

Ο Θανάσης Νιάρχος συνομιλεί με προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, που έζησαν από κοντά τις μέρες του Μάη του ’68. 

Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στις 21:00. Είσοδος ελεύθερη. 

 

  • Οι ιδέες του Μάη  

Ο Σπύρος Βραχωρίτης και η ομάδα του με οδηγό τον Κορνήλιο Καστοριάδη διαβάζουν ξανά τα κείμενα, που αφορούν στην ιδεολογία του φοιτητικού επαναστατικού κινήματος. 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 21:00 

 

  • Τα τραγούδια του Μάη 

Μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένα από τον Μάη του ’68 ζωντανεύουν ξανά στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός από μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών, ηθοποιών και τραγουδιστών.  

Επιμέλεια /Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής 

Ερμηνεύουν: Ηρώ Μπέζου, Γιωργής Τσουρής 

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος                                           

Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 21:30 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ – ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ 

Τραγωδία ίσον ηλικία της γενναιοδωρίας, της αφειδώλευτης προσφοράς                                                                                   Άγγελος Τερζάκης 

  • ΑΦΟΡΜΗ ΤΡΩΑΔΕΣ, βασισμένο πάνω στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη

Τρεις γυναίκες ηθοποιοί ερμηνεύουν όλα τα πάθη, τα αδιέξοδα, τη σύγκρουση του ανθρώπου με τον άλλον άνθρωπο και τον εαυτό του. Υποφέρουν από τον πόλεμο, τον ξεριζωμό, τον θεό, τη ματαίωση, την απόγνωση.  

 Όλα εκείνα που αφορούσαν, αφορούν και θα αφορούν τον άνθρωπο. Όσο υπάρχει ο άνθρωπος, θα ερμηνεύεται αρχετυπικά μέσα από την αρχαία τραγωδία. Αιτία η ζωή.  

 Έτσι ξετυλίγεται μπροστά στα πρόσωπα του δράματος ο δρόμος της προσφυγιάς. Ξεριζωμένα από την πατρίδα τους, αλλά βαθιά ριζωμένα στις προσωπικές τους ιστορίες. Και στις προσωπικές μας ιστορίες. Αφορμή ένας πόλεμος, ένας έρωτας, ο θάνατος. Αφορμή οι Τρωάδες. 

 Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης | Διασκευή / σκηνοθεσία: Τάσος Αλατζάς | Δραματουργική σύμβουλος: Ελένη Ρουμπάνη | Κινησιολογία:Ασπασία Μηλιαράκη | Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης | Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα | Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ψυχογιός 

 Ερμηνεύουν: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ελένη Ουζουνίδου, Μαριάννα Πολυχρονίδη 

 Απο 25 Μαρτίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. 

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

 

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 

Η Στεφανία Γουλιώτη καταπιάνεται και πάλι με το Αρχαίο Δράμα, αυτήν τη φορά για τις ανάγκες του εργασηρίου Αρχαίου Δράματος που ετοιμάζει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός.  

Σχετικές πληροφορίες προσεχώς στην ηλεκτρονική σελίδα του θεάτρου: stathmostheatro.gr 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ- ΒΙΒΛΙΟ  

με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας σε παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018 

Διάβαζε για να ζήσεις 

Γκυστάβ Φλωμπέρ 

 

 

  • ΤΙ ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 

Ο Χρήστος Νικολάου σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τι είδε το Φεγγάρι». Ο τίτλος της παράστασης, που πραγματεύεται τη μοναξιά, τον έρωτα και την έμπνευση είναι δανεισμένος από το ομώνυμο παραμύθι  του Χανς Κρίστιαν – Άντερσεν. Το τραγούδι της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης. 

 Ερμηνεύουν και τραγουδούν ζωντανά η Ευρυδίκη, η Σοφία Κουρτίδου, η Ευγενία Λιάκου, ο ακορντεονίστας Νίκος Σταδιάτηςο πιανίστας Αντώνης Παλαμάρης και ο Χρήστος Νικολάου. 

 Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαίρη Τσαγκάρη | Κοστούμια: Λίλα Νόβα | Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Καλλίνη | Painter Animator: Μπάρη Αλεξάνδρα 

 Από 31 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21:15 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

 

 

  • ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΕ ΝΙΑΡΧΟ

Την προηγούμενη θεατρική περίοδο ο Θανάσης Νιάρχος συνομίλησε στην πετυχημένη δράση του με διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελένη Αρβελέρ ως τον αξέχαστο Μάνο Ελευθερίου.

Φέτος φιλοξενεί κάθε μήνα ένα συγγραφέα, ο οποίος αποκαλύπτει στον ίδιο και στο θεατρόφιλο κοινό τα μυστικά της τέχνης του.  

Πρώτη προσκεκλημένη του στις 4/10 στις 20:00 η Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία θα μιλήσει για την απώλεια σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και για το τελευταίο της βιβλίο: «Ο Έλληνας ασθενής».  

Αναλυτικότερες πληροφορίες κάθε μήνα στο site του θεάτρου stathmostheatro.gr και στη σελίδα του στο Facebook. Είσοδος ελεύθερη 

 

 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 

  

  • Ο ΚΑΡΑΦΛΟΜΠΕΚΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ της Λένας Κιτσοπούλου 

Χαρακτηρίστηκε ως «μια από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις» της προηγούμενης θεατρικής σεζόν.  Η παράσταση των διηγημάτων της Λένας Κιτσοπούλου που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος επαναλαμβάνεται με τον Θύμιο Κούκιο στο ρόλο του Καραφλομπέκατσου αυτή τη φορά. 

Ο «Καραφλομπέκατσος» και η «Σπυριδούλα» είναι δυο ιστορίες σύγχρονων ανθρώπων που αλλάζουν σπίτι, αλλάζουν ρούχα, αλλάζουν δέρμα, αλλάζουν φύλο, αλλάζουν ζωή και φλερτάρουν με το θάνατο για να ανακαλύψουν και πάλι άλλο ένα καινούριο αδιέξοδο. Πρόσωπα που αναπνέουν και κραυγάζουν εγκλωβισμένα μέσα στα όρια του αστικού κενού τους. Μα πάντα τραγουδώντας. 

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος | Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς | Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα | Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης | Επιμέλεια Κίνησης-Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός | Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Ανδρεάδης | Παραγωγή: This Famous Tiny Circus theater group 

Ερμηνεύουν: Θύμιος Κούκιος, Ελένη Στεργίου 

Από 8 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 για δέκα μόνο παραστάσεις 

 

 

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ 

 Η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη, που ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα πριν τρία χρόνια από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, επαναλαμβάνεται για μια μοναδική φορά στο πλαίσιο της προώθησης στο εξωτερικό του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου από το Analogio Festival.  

Η Μαρία Κίτσου ερμηνεύει μοναδικά την αδικοχαμένη ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη που δολοφονήθηκε στα Δεκεμβριανά σε μια παράσταση που στηρίχτηκε στο ιστορικό αρχείο που συγκέντρωσε ο αλησμόνητος Μάνος Ελευθερίου για τις ανάγκες του βιβλίου του «Η γυναίκα που πέθανε δυο φορές». 

 Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης 

Ερμηνεύουν: Μαρία Κίτσου, Σπύρος Κυριαζόπουλος. 

 Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30. 

 

 

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝH  

  • ΞΑΝΑ…ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Βασίλη Κατσικονούρη 

 Ο Βασίλης Κατσικονούρης, θεατρικός συγγραφέας και καθηγητής Αγγλικών στο 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, παρουσιάζει την παράσταση «ΞΑΝΑ…λέγοντας τις ιστορίες», στην οποία παίζουν οι μαθητές του μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους τους. Ένα κοινοτικό γεγονός, μία άλλη πρόταση για το πώς μπορούν να γίνονται οι παραστάσεις και οι καλλιτεχνικές δράσεις στο σημερινό Ελληνικό σχολείο. 

 Έξι διηγήματα του Β. Κατσικονούρη και ένα της Ελένης Γιαννάκη μέσα από ένα παιχνίδι γέλιου, συγκίνησης και μνήμης εφήβων και ενηλίκων. 

 Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης 

 Ερμηνεύουν: Ομάδα «Εφήλικον» - Έφηβοι και ενήλικες του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ζωγράφου. 

 Από 14 Οκτωβρίου ως 9 Δεκεμβρίου κάθε Κυριακή στις 15:00 

  

 

ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 

Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πως θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας. 

Πάμπλο Πικάσο 

 

  • ΑΙΣΩΠΟΥ...ΦΙΛΟΙ, βασισμένο στα παραμύθια του Αισώπου 

Γνωστοί και αρχέτυποι μύθοι, βαθιά ριζωμένοι στην παράδοσή μας, συναντούν τα παιδιά του σήμερα, σε μια ευρηματική παράσταση, με γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ, διάδραση και ζωντανή μουσική (γιουκαλίλι, αυλοί, κουίκα, πιανίκα, μπάντζο, καζού). Μια σύγχρονη ματιά στους μύθους του Αισώπου με κέντρο τη φιλία.  

Τα παιδιά, μέσα από τη λαϊκή παράδοση, ανακαλύπτουν έναν κόσμο ακέραιο, καθαρό, δίκαιο, που τείνει να ξεχαστεί.  

Σύλληψη Ιδέας: Τάσος Ράτζος& Χρύσα Διαμαντοπούλου | Κείμενα: Κορίνα Θεοδωρίδου | Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος | Βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου | Μουσική σύνθεση-στίχοι τραγουδιών-μουσική διδασκαλία: Πέτρος Δαμουλής | Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος | 

Σκηνικά-κοστούμια-κατασκευή μάσκας-σκηνικά αντικείμενα: Μάρθα Φωκά | Επιμέλεια κίνησης:  Έλενα Γεροδήμου- Κατερίνα Φωτιάδη | Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, ειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION 

Ερμηνεύουν: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Χαρά Δημητριάδη 

Από Κυριακή 7 Οκτωβρίου και κάθε μεσημέρι στις 12:00 και τις καθημερινές στις 10.30 π.μ για τα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης.  

 

 

  • Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 

Οι ήρωες των Παραμυθιών ζουν ξέγνοιαστοι στη Χώρα τους. Είναι ευτυχισμένοι γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά τους αγαπούν και διαβάζουν τις ιστορίες τους. Όμως καθώς περνούν τα χρόνια και η νέα τεχνολογία κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία ολοένα και μειώνεται. Έτσι η ανέμελη ζωή των ηρώων αρχίζει να κλονίζεται.Τι θα γίνει αν τα παιδιά σταματήσουν να διαβάζουν παραμύθια;Η Χώρα των Παραμυθιών θα καταστραφεί.Σε μια προσπάθεια να σωθεί η Χώρα, επιστρατεύονται πέντε ήρωες: ο Πίτερ Παν, η Ντάμα Κούπα, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Κακός Λύκος και η Τίνκερμπελ.Θα καταφέρουν οι ήρωες αυτοί να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να αγωνιστούν για ένα κοινό σκοπό;Την Επιστροφή των Παραμυθιών! 

«Η επιστροφή των Παραμυθιών» είναι μια παράσταση που προωθεί τη "φιλαναγνωσία".  Αγαπημένοι ήρωες των παιδιών μιλούν για την αξία του βιβλίου και παρουσιάζουν με τρόπο χιουμοριστικό, διασκεδαστικό και σύγχρονο την ανάγκη συμπόρευσης του βιβλίου με τη νέα τεχνολογία.               

Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά | Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου | Σκηνικά- Κουστούμια: Σάντρα Στεφανίδου | Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης | Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά 

 Από Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και κάθε μεσημέρι στις 15:00 

  

 

  • Δράσεις και αφιερώματα που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη θεατρική περίοδο θα ανακοινώνονται από το site του θεάτρου stathmostheatro.gr καθώς και στη σελίδα του Θεάτρου στο Facebook καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.  
  • Την άνοιξη του 2019 παραστάσεις του Θεάτρου Σταθμός της τελευταίας διετίας ταξιδεύουν στο ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Αγρινίου για μια «ξεχωριστή θεατρική εβδομάδα». 

 

Γενικές Τιμές Εισιτηρίων: 
Θέατρο 
Κανονικό: 15€  
Φοιτητικό: 12€ 
Ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65: 10€ 
 
Παραστάσεις για παιδιά 
Εισιτήριο: 10 € 
Ομαδικό: 8 € 
 
Δράσεις με ελεύθερη είσοδο 
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΕ ΝΙΑΡΧΟ 

 

Θέατρο Σταθμός 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μάνος Καρατζογιάννης 
Υπεύθυνη επικοινωνίας : Ευαγγελία Σκρομπόλα 
Υπεύθυνος Θεάτρου και social mediaΚατερίνα Γρυλλάκη 
Εκτέλεση παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης, Aναστασία Παπαγεωργίου 
Τεχνικός υπεύθυνος: Βλάσσης Παπαπετρόπουλος 
Γραφιστικά: Μάριος Γαμπιεράκης 
 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017-2018 

 ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ 

 Το Θέατρο Σταθμός την πρώτη σαιζόν της επαναλειτουργίας του επικέντρωσε το καλλιτεχνικό του πρόγραμμά αναζητώντας τα σημεία αναφοράς που μας ενώνουν εκατό χρόνια μετά τον Εθνικό Διχασμό. 

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε τη διασκευή του διεθνώς βραβευμένου μυθιστορήματος της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Πατρίδα Τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά» που σηματοδότησε τη θεατρική επανεμφάνιση της Κατερίνας Χέλμη, αλλά και την πρώτη θεατρική παράσταση για την αδικοχαμένη Ελένη Παπαδάκη, «Για την Ελένη» με τη Μαρία Κίτσου, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Η παράσταση περιόδευσε μάλιστα φέτος σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μυτιλήνη και Λάρισα. 

 Υπήρξε επίσης συμπαραγωγός στην παράσταση δύο πρωτότυπων νεοελληνικών έργων: «Ελένη ή Σούλα» της Δέσποινας Καλαϊτζίδου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα και σε συνεργασία με το Greek Play Project καθώς και «Η απολογία της Μαρί Κιουρί» σε κείμενο Ευσταθίας και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ομώνυμο ρόλο. 

Γιορτάζοντας την ανακήρυξη της Αθήνας σε παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018 το Θέατρο Σταθμός φιλοξένησε τις παραστάσεις των διηγημάτων: «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη σε σκηνοθεσία Κώστα Βασαρδάνη και «Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα» της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου. Στο «Αναγνωστήριο» του Θεάτρου Σταθμός αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες (Αγγελέτου, Αλεξοπούλου, Βραχωρίτης, Γεραλή, Ζαχαρή, Ζέη, Λογοθέτης, Μαυρομάτη, Μερμήγκης, Ορφανός, Παπαδημητρίου, Παπαδοπούλου, Φασουλής, Φεζολλάρι, Φιλιππίδου, Χατζής κ.α) διάβασαν σημαντικά κείμενα της Νεοελληνικής Γραμματείας. 

Το Μάιο λίγο πριν κλείσει η θεατρική σαιζόν το Θέατρο Σταθμός φιλοξένησε την παράσταση του Δαμιανού Κωνσταντινίδη « Η Θυσία του Αβραάμ», 28 χρόνια μετά το ανέβασμά του από τον Αλέξη Μινωτή στο Εθνικό Θέατρο αλλά και τους μονολόγους υψηλής τέχνης του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός και...το παντελόνι του» και της Λούλας Αναγνωστάκη « Ο ουρανός κατακόκκινος» με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και τη Νένα Μεντή αντίστοιχα σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. 

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής το Θέατρο Σταθμός παρουσίασε τις παραστάσεις: «Η μυθιστορία του Κυρίου Μολιέρου» του Μιχαήλ Μπουκάλκοφ από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελλά χρώματα» σε μετάφραση Ειρήνης Λεβίδη και σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, τον αντιρατσιστικό μονόλογο «Η Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, την παράσταση της Έλλης Δαδήρα για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία « Super Woman», «Το Νησί των Σκλάβων» του Μαριβώ από τη Θεατρική Ομάδα Αστέγων σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή καθώς και το «Θρίαμβο του Έρωτα», επίσης του Μαριβώ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαραβέλια. Η παράσταση ανέβηκε με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους, διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα και ακουστική περιγραφή (A.D).  

Επίσης, το Θέατρο Σταθμός φιλοξένησε τη δράση του Θανάση Νιάρχου «Κάθε Πέμπτη Κύριε Νιάρχο» με ελεύθερη είσοδο δίνοντας την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να «συνομιλήσει» με καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών (Ανδρέου, Αρβελέρ, Βαλτινός, Δημουλά, Ελευθερίου, Καρούνης, Κονιόρδου, Μεντή, Μποσκοϊτης, Ξυδάκης, Παπαβασιλείου, Παπαδημητρίου, Πατεράκη, Σόρογκας, Φόνσου,κ.α) αλλά και να παρακολουθήσει δύο τιμητικά αφιερώματα για τον Ερρίκο Μπελιέ και την Έλενα Ναθαναήλ. 

Για τους μικρούς του φίλους το Θέατρο Σταθμός φιλοξένησε το βραβευμένο οικολογικό παραμύθι του Θανάση Σάλτα «Η Δόνα Γη κι ο Δον Αστέρης», το εμβληματικό «Παραμύθι χωρίς Όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Χρήστου Χριστόπουλου, αλλά και το διαγαλαξιακό, γραφειοκρατικό, σουρεαλιστικό παραμύθι «Α εις τη ν». σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη. 

Τέλος, το Θέατρο Σταθμός φιλοξένησε τη μουσική παράσταση της Σοφίας Ανδριανού «Ας -ταίρι μου», τη μουσικοθεατρική παράσταση της Ευσταθίας και της Μαρίας Κίτσου «Σε Θέλω», αλλά και τη διεθνώς αναγνωρισμένη μπάντα από το Βερολίνο Dirty Granny Tales, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα.