Η τέχνη ως θεραπευτική παρέμβαση

 Η τέχνη ως συμπλήρωμα θεραπείας στο νοσοκομείο

 Επιμέλεια: Θανάσης Δρίτσας

 29 Απριλίου

(Παγκόσμια Ημέρα Χορού)

Χοροθεραπεία: Διάλεξη και χοροκινητικό δρώμενο της Αλέξιας Μαργαρίτη 

Στον Κινηματογράφο και στο Φουαγιέ του 1ου ορόφου ώρα 19:00

 Είσοδος ελεύθερη

 Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει δύο διαλέξεις που συνοδεύονται από αντίστοιχα δρώμενα,  με τίτλο «Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και με αντικείμενο την εφαρμογή των δημιουργικών τεχνών ως συμπλήρωμα της σύγχρονης θεραπείας των ασθενών.

Στις διαλέξεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται σε κομβικές ημέρες για την τέχνη και τον πολιτισμό, παρουσιάζονται θεραπείες μέσω του χορού και της μουσικής μέσα από διαλέξεις καταξιωμένων ειδικών.

Η σταθερά αυξανόμενη διάδοση των θεραπειών μέσω της τέχνης δεν καταργεί αλλά συμπληρώνει την ιατρική παρέμβαση και αναβαθμίζει το ρόλο του πάσχοντος ατόμου ως συμμέτοχου και συν-δημιουργού στη θεραπευτική διαδικασία. Οι θεραπείες μέσω της τέχνης αποτελούν πλέον διεθνώς αναγνωρισμένες παρεμβάσεις (mind-body therapies) στο πλαίσιο της λειτουργίας κάθε σύγχρονου νοσοκομείου.

Οι διαλέξεις και τα δρώμενα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και σε στελέχη του κόσμου της υγείας. Την επιμέλεια, την οργάνωση και τον συντονισμό των παρουσιάσεων και των δρωμένων της ενότητας «Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» έχει ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης και συγγραφέας.

 Οι παρουσιάσεις και τα δρώμενα της ενότητας «Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» θα παρουσιαστούν αντίστοιχα στην Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29 Απριλίου) και στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου), δίνοντας έτσι έμφαση στον ρόλο της τέχνης στη θεραπεία και την υγεία.

Mετά από κάθε διάλεξη ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

29 Απριλίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Διάλεξη της κας Αλέξιας Μαργαρίτη, Χοροθεραπεύτριας με αντικείμενο την Χοροθεραπεία. Η κα Μαργαρίτη θα παρουσιάσει και σχετικό χοροκινητικό δρώμενο.

Στις 21 Ιουνίου 2018- Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η δράση θα συνεχιστεί με τη διάλεξη του Θανάση Δρίτσα «Η Μουσική ως φάρμακο: Ο Αυλός του Πάνα στο φως της σύγχρονης τομογραφίας. Μετά τη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα του Θανάση Δρίτσα για φωνή και πιάνο με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Ο γενικός τίτλος της συναυλίας είναι «Χαμηλόφωνες εξομολογήσεις» και θα παρουσιαστούν κύκλοι τραγουδιών του Θανάση Δρίτσα σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, Μίλτου Σαχτούρη, Χρήστου Μπουλώτη, Κώστα Καρτελιά, Νίνας Ναχμία, Ελευθερίας Ζαμπετάκη. Συμμετέχει στο τραγούδι η Αθηνά Δημητρακοπούλου και ο Δημήτρης Βουτσάς.

Σύντομο βιογραφικό του Θανάση Δρίτσα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία  στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική  και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM) ανήκοντας στον βασικό πυρήνα των ερευνητών της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική. Υπήρξε Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma. Ήταν ιστορικά ο πρώτος ευρωπαίος καρδιολόγος o οποίος κλήθηκε (invited speaker) να δώσει διάλεξη σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (EUROPREVENT, Geneva 2011) με θέμα: Μουσική και Καρδιά. Στο σημαντικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) που αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων (EUROPREVENT 2014, Amsterdam) βραβεύτηκε η επιστημονική του εργασία με θέμα: Η εφαρμογή της μουσικής για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια ηλεκτροφυσιολογικών επεμβάσεων. Έχουν παρουσιαστεί μουσικά έργα του σε σημαντικές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί πέντε δίσκοι που περιλαμβάνουν έργα του ορχηστρικής μουσικής, τραγούδια, μουσικά παραμύθια. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πολλές εκδόσεις βιβλίων (μελέτες, δοκίμια, λογοτεχνία).

Ημέρα και ώρα εκδήλωσης: 29 Απριλίου 2018 στον Κινηματογράφο και στο Φουγιέ του 1ου ορόφου, ώρα 19:00.

Είσοδος ελεύθερη

1 ΣΧΟΛΙΟ