387

Αβελάρδος και Ελοίζα

Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός
Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ψυλάκης
Σκηνοθέτης: Νίκος Ψυλάκης
Σκηνογραφία: Stacati
Κοστούμια: Stacati
Φωτισμοί: Νίκος Ψυλάκης
Ερμηνεύουν: Έφη Αναγνωστίδου, Κωστής Καπελλίδης, Άννα Μαρία Μπογιατζόγλου, Δημήτρης Τζιαμπάσης, Άρια Χατζόγλου

Περιγραφή

Πέτρος Αβελάρδος. Ελοίζα Φυλμπέρ.

Γεννήθηκαν πριν 900 περίπου χρόνια και ερωτεύτηκαν με όλη τους τη δύναμη. Ένας έρωτας που δοκιμάστηκε, κατακρίθηκε, περιθωριοποιήθηκε και στο τέλος λύγισε. Αυτό που σίγουρα είχανε ήταν ο ένας τον άλλο και η αγάπη τους. 

Μια ιστορία με περίπλοκες καταστάσεις, απρόσμενα γεγονότα, ευχάριστα και δυσάρεστα πρόσωπα, μια ιστορία που ο καθένας θα ταυτιστεί και θα ακούσει. Μια θαμμένη ιστορία αγάπης που πρέπει σε όλους να γίνει γνωστή. Για να συνεχίσουν οι μεγάλες αγάπες να τραγουδιούνται...

Περισσότερα

Αφίσα/ Φωτογραφίες: Νίκος Μαυρομάτης
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
Δημιουργηθήκαμε πέρυσι (2018) με κοινή όρεξη και στόχο για το θέατρο.  Βασικό μας μέλημα ήταν να δείξουμε  μια ιστορία η οποία αγγίζει εμάς και πιστεύουμε ότι θα αγγίξει και τον κόσμο, Κι έτσι έπεσε στα χέρια μας η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοίζας. Βαθιά συγκινημένοι από τα λόγια του Γιάννη Καλαβριανού αποφασίσαμε να μελετήσουμε τα πρόσωπα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε πρόβες. Για πολύ καιρό ήμασταν άστεγοι και κάναμε τις πρόβες μας σε σπίτια , μέχρι που βρέθηκε ο χώρος στη Βαλαωρίτου 20β, μέσω κάποιων φίλων. Εκεί έγινε το σπίτι μας κι εκεί αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το έργο.
Το μέλλον μας άγνωστο, το παρόν μας εδώ, μαζί σας...

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όσους βοήθησαν είτε με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους, είτε όχι, την ομάδα και την προσπάθειά μας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος.
Έχει εργαστεί ως γιατρός, ως ηθοποιός για 6 χρόνια στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και ως βοηθός σκηνοθέτης στις παραστάσεις: Αρχοντοχωριάτης, του Μολιέρου (σκην. Βασίλης Παπαβασιλείου, Φεστιβάλ Αθηνών 2005), Ιφιγένεια εν Ταύροις, του Γκαίτε  (σκην. Βασίλης Παπαβασιλείου, Φεστιβάλ Αθηνών 2006) και Ένα φως για κάθε σκοτάδι, του Άκη Δήμου (σκην. Γιάννης Μόσχος, Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», 2004).
Το 2006 δημιούργησε με άλλους απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου, την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris.
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Ανεμοδαρμένα Ύψη,  της Έμιλυ Μπροντέ (σε δική του μετάφραση και διασκευή, ΚΘΒΕ), Phone Home (Θέατρο Σφενδόνη), Η τάξη μας, του Τ. Σλομποτζιάνεκ (ΘΟΚ, Φεστιβάλ Αθηνών 2016), Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών, διασκευή των Αθώων του Χ. Μπροχ (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, 2015), Gods / The Lost Ring, (και κείμενο, Deutsches Theater Berlin, 2015), Αβελάρδος και Ελοΐζα (και κείμενο, Φεστιβάλ Αθηνών 2014, Θέατρο του Νέου Κόσμου), David’s Formidable Speech on Europe (και κείμενο, Deutsches Theater Berlin-Autorentheatertage, Kunstfestspiele Herrenhausen Hannover, 2013-2014), Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας (και κείμενο, Φεστιβάλ Αθηνών 2012, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Sarajevo Winter Festival-Βοσνία/Ερζεγοβίνη, CSS Teatro Stabile-Ουντίνε, Spazio Teatro NO'HMA-Μιλάνο, Λευκωσία), Άουστρας ή η αγριάδα, της Λένας Κιτσοπούλου (Εθνικό Θέατρο 2011, Θησείον, Theater Tri-bühne-Στουτγκάρδη, Piccolo Teatro-Μιλάνο, Heidelberger Stückemarkt-Χαϊδελβέργη), Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (και κείμενο, Φεστιβάλ Αθηνών 2010, Bios, Θέατρο Πορεία, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Πάσχα (και κείμενο με τη Μαρία Κοσκινά, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2010), Πρακτόρισσες (και κείμενο, Θέατρο του Ήλιου, 2008), Ποιος είναι δίπλα μου; της Πένυς Φυλακτάκη (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», 2006), Εγώ είμαι το Θείο βρέφος! (και κείμενο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2006)
Έχει τιμηθεί με τα: «Βραβείο Κουν, Καλύτερου Θεατρικού Έργου 2013-2014», «Βραβείο Νίκος Ζακόπουλος, Καλύτερου Θεατρικού Έργου, 2013», «International Prize Il Teatro Nudo, di Teresa Pomodoro, Milan 2014-2015».
Το Αβελάρδος και Ελοΐζα έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά και τα Ιταλικά.

Το Γιοι και κόρες έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και τα Βοσνιακά.

Φωτογραφίες