Δωδέκατη Νύχτα

Αρχείο Παίχτηκε από 22/02/2020 έως 29/03/2020
στο Αθηναϊκή σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη
Συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Σκηνογραφία: Λία Ασβεστά
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Ερμηνεύουν:

Διανομή
Τρελός Φέστε: Μιχάλης Καλαμπόκης
Δούκας Ορσίνο: Θωμάς Πανδής
Βιόλα: Βέρα Μακρομαρίδου
Σερ Τόμπυ: Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου
Μαρία: Νίνα Τουμαζάτου
Σερ Άντριου: Λυκούργος Μπάδρας
Ολίβια: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Μαλβόλιο: Γιάννης Τσουρουνάκης
Σεμπάστιαν: Γιάννης Τριαντάκης
Αντόνιο: Θάνος Σκόπας

Περιγραφή

Η Αθηναϊκή Σκηνή δείχνοντας ακόμα μια φορά την αγάπη της για την Αναγεννησιακή Ευρωπαϊκή Σκηνή, επανέρχεται με μια μεγάλη παραγωγή, παρουσιάζοντας την κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη.

Περισσότερα

Από τα μέσα Φεβρουαρίου

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ο Μιχάλης Καλαμπόκης μετά την πετυχημένη πορεία των «Τρελών της Βαλένθια» του Λόπε ντε Βέγκα, που παρουσιάστηκαν επί δύο χρόνια, επανέρχεται με την «Δωδέκατη Νύχτα» και στήνει στο ανακαινισμένο θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής στην Ακρόπολη ένα τσίρκο. Μια μασκαράτα για τον έρωτα και τη φάρσα. Γρήγορο χιούμορ, επηρεασμένο από το βωβό κινηματογράφο και τα καρτούν, με αισθητική ροκ, τόσο στο σκηνικό χώρο όσο και στη μουσική, στα κοστούμια, το μακιγιάζ και τις κομμώσεις. Ένα πάντρεμα αναγέννησης και ροκ που στο τέλος παρουσιάζονται επί σκηνής τρία διαφορετικά φινάλε.

O Ουίλιαμ Σαίξπηρ που μεσουρανεί στην Ελισαβετιανή Αγγλία γράφει μία από τις πιο φημισμένες κωμωδίες τη «Δωδέκατη νύχτα» ύστερα από παραγγελία της θεατρόφιλης βασίλισσας Ελισάβετ.

 

Υπόθεση:

Η Βιόλα και ο αδελφός της Σεμπάστιαν ναυαγούν μετά από τρικυμία. Στο ναυάγιο χάνονται και θεωρούν ο ένας τον άλλο πεθαμένο. Η Βιόλα φοβούμενη για τη ζωή της μεταμφιέζεται σε αγόρι, μπαίνει στην υπηρεσία ενός τρελά ερωτευμένου δούκα, του Ορσίνο. Αναγκάζεται να γίνει αγγελιοφόρος του έρωτα του προς την Ολίβια, η οποία ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη μεταμφιεσμένη Βιόλα που την περνάει για άντρα. Η Βιόλα ωστόσο ερωτεύεται τον κύριό της που τη θεωρεί όμως κι αυτός άντρα. Ξαφνικά θα εμφανιστεί στην Ολίβια ο Σεμπάστιαν που θα την ερωτευτεί, και μοιάζοντας με τη Βιόλα μπλέκει την υπόθεση.  Γύρω από αυτή την ερωτική παρεξήγηση περιστρέφονται και περιφέρονται ο Μαλβόλιο, ο υπεροπτικός υπηρέτης της Ολίβια, κρυφά ερωτευμένος μαζί της, ο Σερ Τόμπυ, ο μέθυσος ξάδερφός της με τον εξίσου γελοίο φίλο του Σερ Άντριου, η πονηρή υπηρέτρια Μαρία, μια τριάδα που θέλει να εκδικηθεί το Μαλβόλιο για τη συμπεριφορά του προς τους ίδιους, σκαρώνοντας μια φάρσα. Θα κάνουν το Μαλβόλιο να πιστέψει πως η κυρία του τον αγαπά. Ο  σύντροφος του Σεμπάστιαν, Αντόνιο δεν μπορεί να τον αφήσει από τα μάτια του και τον ακολουθεί παντού εκδηλώνοντας την αγάπη του. Πανταχού παρών ο Σαιξπηρικός τρελός, Φέστε. Ίσως ο πιο καλά δομημένος τρελός στην εργογραφία του Σαίξπηρ που μέσα από τα τραγούδια και τις τρελές απαντήσεις του φαντάζει τελικά ο μόνος σοφός μιας και οι ήρωες τυφλώνονται από το πάθος του έρωτα ή την ορμή της φάρσας.

Ένα τρελό γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, κωμικών καταστάσεων και μεταμφιέσεων με μια διάθεση παιχνιδιού και χαράς ενός καρναβαλιού, ενός τσίρκο μιας άλλης εποχής ντυμένο με την υπέροχη μουσική και τα τραγούδια του Μιχάλη Χριστοδουλίδη που ερμηνεύει ο Μιχάλης Καλαμπόκης. Ρόδες λούνα πάρκ, λαμπιόνια και φώτα πανηγυριού, μουσική και διάθεση ξέφρενης μασκαράτας.

Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη
Βοηθός Σκηνοθέτη - Παραγωγής: Γιάννης Τριαντάκης
Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή

Φωτογραφίες