Διασκευή: Έφη Μεράβογλου
Σκηνοθέτης: Έφη Μεράβογλου
Μουσική: Έφη Μεράβογλου(επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Βασίλης Ντόντος, Μυγδαλιά Ανδρέου, Σόνια Πουλή, Γιώργος Κάλτσας, Χριστίνα Μούζη, Λευτέρης Καλανδράνης, Κωνσταντίνα Βάρδα, Άκης Κουμπής, Ανδριάνα Σταυριδοπούλου
Περιγραφή
Η πασίγνωστη παραδοσιακή φαρσοκωμωδία του Ζώρζ Φεντώ, Tailleur pour dames (Ράφτης Κυριών, 1887) πρώτη κατά σειρά στην επιτυχημένη του πορεία, αποτελεί μια κλασσική φάρσα του 19ου αιώνα βασισμένη στην πιο δημοφιλή μορφή κωμωδίας.
Ο συγγραφέας μας χάρισε περιπου εξήντα φαρσοκωμωδίες, όπου συνθέτει συζυγικές φάρσες, με το κωμικό στοιχείο να αιωρείται ανελέητο και σπαραξικάρδιο.
Περισσότερα
Η υπόθεση
Η απιστία είναι τόσο παλιά, όσο και ο θεσμός του γάμου, αλλά ποικίλλει από την κοινωνική απαξία κάθε εποχής. Ο μάστορας της συζυγικής φάρσας πλέκει ένα γοητευτικό γαϊτανάκι, ερωτικών παρεξηγήσεων, με πρωταγωνιστή έναν νεαρό, φρεσκοπαντρεμένο γιατρό, που αποτολμά την πρώτη του εξωσυζυγική εξόρμηση. Ο Μουλινό σε μια προσπάθειά του να ρίξει στάχτη στα μάτια της γυναίκας του Υβον, νοικιάζει ένα πρώην ραφτάδικο από τον φίλο του τον Μπασινέ, όπου επρόκειτο να στεγάσει τη νέα του ερωτική φωλιά με τη Σουζάν. Τα φιλόδοξα σχέδιά του θα ανατρέψει ο σύζυγος της επικείμενης ερωμένης του μπλέκοντας, πρόσωπα και καταστάσεις σε μια κατάσταση φρενήρη και αδιάκοπη.
Η παράσταση της Έφης Μεράβογλου
Η παράσταση “Ένας ράφτης για τις κυρίες” πιο επίκαιρη από ποτέ, αντανακλά την αστάθεια και την ελαφρότητα, το σύγχρονο παράλογο των σχέσεων, τη σαθρή πραγματικότητα και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι ανθρώπινοι δεσμοί. Το χιούμορ, ο χειρισμός των ηρώων, η ανάγκη να κρατηθούν “μαζί” μέσα σε μόνιμους έστω και αταίριαστους δεσμούς, δίνει μια άλλη διάσταση και δυνατότητα στα σημερινά ζευγάρια: την επιμονή να προσπαθήσουν, να αντέξουν στο χρόνο, να αλλάξουν προοπτική. Πάντα επίκαιρο, τόσο σουρεαλιστικό, όσο απλό και καθημερινό, δίνει το στίγμα του στο χώρο και τον χρόνο. Η παράσταση “Ένας ράφτης για τις κυρίες” σε διασκευή του θεατρικού έργου “Ράφτης κυριών” ανέβηκε στη σκηνή του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον σε σκηνοθεσία -μουσική επιμέλεια-διασκευή της Έφης Μεράβογλου,μετάφραση του Βασίλη Ντόντου και πρωταγωνιστές τους απόφοιτους του 92 Art school την περασμένη Άνοιξη με μεγάλη επιτυχία. Τον Οκτώβριο και για περιορισμένες παραστάσεις θα συνεχίσει την θεατρική του πορεία.
Λίγα λόγια για την Έφη Μεράβογλου
Σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός, μετρά πάνω από δέκα χρόνια πορείας στο χώρο της υποκριτικής, και δεν σταματά να εκπλήσσει ευχάριστα θεατρόφιλους και μη.Σκηνοθετεί από το (2003) σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους καθώς και επαγγελματικές ομάδες. Έχει γράψει, σκηνοθετήσει και παίξει: Οne night in heaven, Έγκλημα στο Χωριάν Espresso, Ζητείται Δράκουλας, Epiclot, Πίστεψε σε κάτι, 'Παρασκευή και 13, '8 Γυναίκες κατηγορούν εσένα, Dreamville, Ισμήνη & Καλυψώ αλλά και παιδικά έργα, όπως: Ο Αη Βασίλης Υπάρχει, Τα Μαγικά Χριστούγεννα, Ταξίδι με άρωμα Χριστουγέννων. Η βραβευμένη παράσταση “Ισμήνη και Καλυψώ” ξεχώρισε ανάμεσα σε πάνω από 80 παραστάσεις και προκρίθηκε να διαγωνιστεί στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου “Faces without masks” στα Σκόπια το 2014, έκτοτε ανέβηκε σε πολλές θεατρικές σκηνές στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 2015 παρουσίασε στο πρώτο Πανευρωπαικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Τεργέστη, Ιταλία, την παράσταση Dreamville, ήταν η μοναδική Ελληνική ομάδα που συμμετείχε. Έργα της έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Ενώ, βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη συγγραφή σεναρίου για το πρώτο της τηλεοπτικό σήριαλ.
Χειρισμός ήχου: Αριστέα Ανύση
Χειρισμός φώτων: Στάμπυ Πουλαντζά
Φωτογραφίες: Αριστέα Ανύση
Κατασκευή σκηνικών: Επιπλομεταμορφώσεις
Υπεύθυνη επικοινωνίας:Ελευθερία Καμπούρογλου
Λίγα λόγια για τον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον
Μια φρέσκια ιδέα, ένας πολυχώρος τέχνης, με προδιαγραφές black box και ένα φιλόξενο φουαγιέ με retro διακόσμηση, που φιλοξενεί εκτός απο θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αφιερώματα και φεστιβάλ, συμπληρώνει το καλλιτεχνικό κενό των νοτίων προαστίων. Η θεατρική σκηνή τα τελευταία 3 χρόνια έχει φιλοξενήσει πλήθος θεατρικών παραστάσεων παιδικών και ενηλίκων, σε μια αίθουσα, χωρητικότητας 50 ατόμων, φτιαγμένη με απλότητα και κύριο στόχο την εγγύτητα και την επαφή με τους θεατές. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς πλήθος αστικών συγκοινωνιών και του μετρό βρίσκεται παραπλεύρως του Τεχνοχώρου, ενώ ο χώρος διαθέτει και ένα μικρό πάρκινγκ.