Frida

Αρχείο Παίχτηκε από 08/12/2017 έως 28/01/2018
στο Cabaret Voltaire
Διάρκεια: 70’ (χωρίς διάλειμμα)
Σκηνοθέτης: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης
Σκηνογραφία: ΔήμητραΠαράσχου, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Κοστούμια: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Ερμηνεύουν: Σε εννέα ρόλους η Έλλη Χρονιάρη

Περιγραφή

Η πολυτάραχη ζωή της διάσημης Mεξικανής ζωγράφου, ξεδιπλώνεται σταδιακά από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο της, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη και καλλιτεχνική φύση της Φρίντα Κάλο, όπως αυτές έγιναν γνωστές μέσα από τα γράμματα, το ημερολόγιο και τους πίνακες της.

Περισσότερα

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Φρίντα Κάλο, ενσαρκωμένη από την Έλλη Χρονιάρη, μετακομίζει από 8 Δεκεμβρίου στο Cabaret Voltaire, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Ένα άτομο επί σκηνής, η Έλλη Χρονιάρη, μεταμορφώνεται στην ίδια τη Φρίντα Κάλο, αλλά και σε οχτώ διαφορετικά πρόσωπα που έπαιξαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στη ζωή της διάσημης ζωγράφου. Μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, ένας αγαπημένος, ένας τελωνειακός, μια φίλη, ένας μαθητής, μια νοσοκόμα…

Η παράσταση, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Έλενας Βισερή και του Πέτρου Παπαζήση, έχει τροποποιηθεί σύμφωνα με το νέο της σπίτι, το Cabaret Voltaire, όπου η Φρίντα (Έλλη Χρονιάρη) κινείται στη σκηνή, αλλά και ανάμεσα στους θεατές, μυώντας τους στον ιδιαίτερο πολιτισμό του Μεξικό και την ταραγμένη ζωή της Φρίντα, η οποία αντιμέτωπη με το σώμα της, την κοινωνία και την εποχή, μετέτρεψε τον θάνατο από απειλή σε κίνητρο. Προσπέρασε τα εμπόδια που της έβαζαν η φύση και η κοινωνία, επιλέγοντας τη ζωή ως μόνη λύση.

Σκηνοθετικό σημείωμα: 

Η απόδοση της ζωής μιας τόσο ενδιαφέρουσας και αεικίνητης γυναίκας ήταν μεγάλη πρόκληση. Πόσω μάλλον η προσέγγιση της αίσθησης, καθώς του χρόνου και του τόπου, μέσα στον οποίο διαμορφώθηκε και κινήθηκε η Κάλο: το Μεξικό του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Η έρευνα στηρίχθηκε στη μελέτη της εποχής, των έργων και του ημερολογίου της. Σε βιογραφίες, γράμματα, φωτογραφίες και βίντεο. Η παράσταση και το κείμενο διαμορφώθηκαν με κύριο άξονα τη Φρίντα ως άνθρωπο. Με τη φωνή της ίδιας, αλλά και των υπόλοιπων - εννιά – προσώπων, δημιουργείται ένας ολόκληρος κόσμος, σκιαγραφείται μια εποχή και χτίζεται ολόκληρο το πλαίσιο, μέσα στο οποίο υπάρχει η Φρίντα. Μέσα ή έξω. Ένα συνεχές παιχνίδι ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια εικόνα. Ένας διάλογος του ατόμου με τον εαυτό του, με την κοινωνία που ζει, με τον κόσμο και με την ίδια τη ζωή.

Συντελεστές:
Δραματουργία: Έλενα Βισέρη, Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση, Πέτρος Παπαζήσης
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Δήμητρα Παράσχου
Παραγωγή: Εταιρία Θεάτρου Ομάζ & Red Moonlight Productions

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βρήκα την παράσταση εξαιρετική!
    Από σκηνικά έως μουσική όλα ταίριαζαν γάντι!
    Θεώρησα ευρηματικοτατο τον τρόπο τον οποίο έχτισαν όλη την παράσταση γύρω από την ηθοποιό, ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία άλλαζε χαρακτήρες ήταν απίστευτος.
    Η παράσταση είχε χιούμορ αλλά είχε επίσης και πολύ πόνο και θεώρησα πως η ηθοποιός ήταν τέλεια για τον ρόλο.
    Γελάσαμε και κλαψαμε όλοι μαζί, το συναίσθημα μέσα στην αίθουσα συνταρακτικό.
    Μπράβο σε όλους! Περάσαμε πραγματικά υπέροχα!

  2. Γλυκιά,συμπαθητική,πειστική Έλλη Χρονιάρη στους εννέα ρόλους για την Frida Kalo και τα άλλα 8 σημαντικά πρόσωπα από τον περίγυρο της.Ωραία σκηνοθεσία.Ίσως,η πρόσθεση από πίνακες της Frida Kahlo,κάποιους ενδεικτικούς,ένα πινέλο,ένα καβαλέτο,να έκανε ακόμα πιο ζωντανή την όλη κίνηση και αφήγηση.Ωραία κι ατμοσφαιρική παράσταση με συνοδεία σαγκριάς.Ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.

  3. Η σκηνοθεσία ήταν ευρηματική με αρκετές κωμικές εναλλαγές και αφηγηματική ροή που δεν κούραζαν τον θεατή. Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας συμπαθητική με κάποιες δυνατές σκήνές που βίωνες την εσωτερικότητα και τη δραματικότητα της.