Γέρμα

Αρχείο Παίχτηκε από 19/03/2020 έως 22/03/2020
στο Αμαλία (Θεσσαλονίκη)
Συγγραφέας: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Διασκευή: Θανάσης Σαράντος
Σκηνοθέτης: Θανάσης Σαράντος
Σκηνογραφία: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέιζη
Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Κίνηση: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης
Ερμηνεύουν: Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Γέρμα), Νίκος Αλεξίου (Γιάννης), Θανάσης Σαράντος (Βίκτωρας), Βασιλίνα Κατερίνη (Μαρία), Παναγιώτης Γκιζώτης (Γιός) και η Βίλμα Τσακίρη στον ρόλο της Ντολόρες

Περιγραφή

Η «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του φθινοπώρου, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία! Η  παράσταση που συγκίνησε το κοινό και κέρδισε τις καλύτερες κριτικές, σε σκηνοθεσία και διασκευή Θανάση Σαράντου, θα παίζεται στο θέατρο Αμαλία από 19 έως και 22 Μαρτίου 2020.

Περισσότερα

Η Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ με αίσθημα ευθύνης προς τους συνεργάτες της αλλά και το κοινό της ανακοινώνει ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της μέχρι να εξομαλυνθεί η παρούσα κατάσταση λόγω της επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία εξάπλωσης του ιού COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό, η προγραμματισμένη παράσταση Γέρμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Θέατρο Αμαλία από τις 19 έως και 22 Μαρτίου αναβάλλεται για τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Θανάσης Σαράντος και η Εταιρία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» παρουσιάζουν μία διασκευή της «Γέρμα» για πέντε πρόσωπα, που βιώνουν το μύθο του Λόρκα, σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου εν έτει 2020.

 

ΓΕΡΜΑ: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη

Η λέξη "yermo" είναι επίθετο της ισπανικής γλώσσας. Προέρχεται από το λατινικό "eremus", που δεν είναι άλλο, από το ελληνικό "έρημος", το οποίο -ενίοτε- προφέρεται "έρμος" και "γέρμος". Ο τύπος του θηλυκού γένους του "yermo" είναι "yerma". Από καθαρή σύμπτωση, η ισπανική λέξη "yerma" τυγχάνει ομόηχη της ελληνικής λέξης "γέρμα", η οποία σημαίνει "γέρσιμο, δύση, ηλιοβασίλεμα, τέλος". Σε τούτο το δράμα, λοιπόν, η τραγικότητα της κεντρικής ηρωίδας, της Γέρμα (Yerma), ξεκινά από το ίδιο το πολυσήμαντο όνομά της.

Μια γυναίκα ακολουθεί το πρωτόγονο ένστικτό της με τραγικές συνέπειες για εκείνη, αλλά και για τους πάντες γύρω της, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συγκλονιστική κορύφωση.

 

Η υπόθεση του έργου

Σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου το 2020, η Γέρμα, μία παντρεμένη γυναίκα, δέχεται την κατακραυγή του κοινωνικού της περίγυρου επειδή, όπως λένε, είναι στείρα. Ο διακαής και εμμονικός πόθος της για τη μητρότητα και τη γονιμότητα, θα την οδηγήσουν στο να ξεπεράσει τα όρια και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας στην οποία ζει.

Η Γέρμα φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάστασή της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος πρεσβεύει. Αυτό το βίαιο, τυφλό και αυτοκαταστροφικό ξέσπασμά της, εκφράζει τη βαθιά επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Γραμμένη το 1934, η «Γέρμα» αποτελεί ένα από τα τρία λυρικά έργα του Λόρκα, γνωστά και ως «Αγροτική τριλογία» (τα άλλα δύο είναι «Ο Ματωμένος Γάμος» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»), στα οποία ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα της υποταγής των γυναικών, στα πρότυπα και τις παραδόσεις των πατριαρχικών κοινωνιών, αποζητώντας την ελευθερία και την ισότητα. Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία – μετάφραση Αλέξη Σολομού.

Η «Γέρμα» αποτελεί έναν λυρικό ύμνο για τη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Ο Λόρκα ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες των ηρώων του, καταγγέλλοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μη επαφής, που οδηγεί στο θάνατο, απευθυνόμενος σε κάθε κοινωνία ανεξαρτήτως εποχής.

Βοηθός σκηνοθέτη: Μηνάς Σπανάκης
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα, Ευτυχία Πλαμουζίτη
Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε. «ηθικόν ακμαιότατον»

Φωτογραφίες