Γκόλφω for ever

Αρχείο Παίχτηκε από 20/12/2016 έως 22/01/2017
στο
Κείμενο: Σπυρίδωνας Περεσιάδης
Συγγραφέας: Ντίνος Σπυρόπουλος
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Σίδερης
Ερμηνεύουν: (Με σειρά εμφάνισης) ΒΛΑΣΣΗΣ: Χρήστος Σπανός, ΤΑΣΟΣ : Δημήτρης Παπαθανασίου, ΓΚΟΛΦΩ : Τώνια Αντωνοπούλου, ΛΟΡΔΟΣ/ΑΜΛΕΤ: Γιώργος Πέλλας, ΖΗΣΗΣ: Κώστας Πεντεδέκας, ΚΙΤΣΟΣ: Κώστας Σκούρτης, ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ / ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ: Αντώνης Νικολόπουλος, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ: Λίτσα Λαμπίρη, ΑΣΤΕΡΩ: Κική Πέλλα, ΠΟΙΜΕΝΙΣ / ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ: Τέτα Ντουνέτα

Περιγραφή

Με την σπαρταριστή κωμωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου “ΓΚΟΛΦΩ FOR EVER Μια ειδυλλιακή Παρωδία του Βουνού και της Στάνης” κλείνει τη θεατρική του παραγωγή για το 2016 ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Το έργο ανεβαίνει στη χειμερινή σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, στο Κρανίδι Ερμιονίδας, για έντεκα παραστάσεις, από τις 20/12/2106 έως τις 22/1/2017

Περισσότερα

Βουκολικό δράμα του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, ένα από τα εμβληματικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου και αρχέτυπο του εγχώριου μελοδραματισμού. Αναφέρεται σ' ένα προδομένο έρωτα με τραγική κατάληξη, που εκτυλίσσεται σ' ένα ορεινό ελληνικό χωριό του 19ου αιώνα.

Η φτωχή και ορφανή Γκόλφω, μια όμορφη νεαρή βοσκοπούλα που ξενοδουλεύει υπηρετώντας τον τσέλιγκα Ζήση, γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός παλικαριού της περιοχής, του βοσκού Τάσου. Κι ενώ την πολιορκεί το αρχοντόπουλο της περιοχής, ο Κίτσος, εκείνη αρνείται τις προτάσεις του και παραμένει πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο. Οι δύο νέοι αρραβωνιάζονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν, όταν ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την εξαδέλφη του Κίτσου και κόρη του τσέλιγκα, Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άρνηση, ο Τάσος τελικά δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της Σταυρούλας και διώχνει την Γκόλφω. Η νεαρή κοπέλα απελπίζεται, χάνει τα λογικά της και καταριέται τον Τάσο. Λίγο πριν από τον γάμο τους, η παραλογισμένη πια Γκόλφω σηκώνει την κατάρα και τους εύχεται κάθε ευτυχία. Ο Τάσος κλονίζεται από το μεγαλείο του έρωτά της, αλλάζει γνώμη και τρέχει στο κατόπι της, είναι όμως αργά. Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του. Ο Τάσος αυτοκτονεί στο πλευρό της.

Το έργο, “δράμα ειδυλλιακόν” το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του, ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου 1893 από τον σχεδόν τυφλό Σπυρίδωνα Περεσιάδη (1854 -1918) και παρουσιάσθηκε λίγες ημέρες αργότερα σε πανελλήνια πρώτη από ερασιτεχνικό θίασο στην Ακράτα, υπό την επίβλεψη του συγγραφέα, που είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα ως δημόσιος υπάλληλος.

Η Γκόλφω γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό, σε πόλεις με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Οδησσός και το Παρίσι.

Το καλοκαίρι του 1967 η Γκόλφω επανήλθε στο προσκήνιο, μέσα από την παράσταση του Λαϊκού Θεάτρου του Μάνου Κατράκη στο Πεδίο του Άρεως.

Η Γκόλφω μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο δύο φορές: Tο 1914 από τον σμυρνιό σκηνοθέτη και παραγωγό Κώστα Μπαχατώρη, με την Ολυμπία Δαμάσκου και τον Ζάχο Θάνο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στις 28 Μαρτίου 1955 η Γκόλφω εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, με την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Νίκο Καζή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η Γκόλφω έχει την τιμητική της και στην κορυφαία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Ο Θίασος (1975). Συμβάλλει στην εξέλιξη του μύθου, καθώς παρουσιάζεται από ένα θεατρικό μπουλούκι.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Το κλασικό θεατρικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη “Γκόλφω”, είναι για την πατρίδα μας ένα κείμενο αναφοράς, εμβληματικό, αρχετυπικό του “μελοδραματισμού” και εν πολλοίς θρυλικό, αφού είναι συνδεδεμένο με τη ζωή στην ύπαιθρο του 19ου αιώνα, στο νεοσύστατο  κράτος  μας.

Είναι επίσης ένα θεατρικό έργο αγαπητό στην πατρίδα μας και πολύ-παιγμένο, από τη χρονιά που γράφτηκε, μέχρι σήμερα.

Με βάση αυτό το κλασικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη “Γκόλφω”, που γράφτηκε το 1893, ένας θίασος (κάπου στο Κρανίδι) αποφασίζει να ανεβάσει μια άλλη Γκόλφω, με φόντο ένα χωριό στην Ελλάδα του σήμερα.

Το να παρωδήσεις ένα θρυλικό έργο δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μια μεγάλη πρόκληση.  Τολμήσαμε όμως, γιατί στη σκηνή του θεάτρου μας στο ARTίκι, μας έκλεισε μια μέρα η Γκόλφω ραντεβού και μας πέταξε το γάντι. Κι εμείς όπως πάντα, το σηκώσαμε!

Ποια είναι η Γκόλφω όμως;

Είναι η ίδια η Ελλάδα μας, με τη χαμένη της ταυτότητα.

Η πολυαγαπημένη και πολυπόθητη όλων.

Η ευκολόπιστη και μονίμως προδομένη.

Η ολοκληρωτικά δοσμένη και πολλαπλά απατημένη.

Η σαγηνευτική και διαχρονικά αλλόφρων.

Αυτή είναι η Γκόλφω που ανεβάζουμε.

Με αρκετή δόση τρέλας, αυθορμητισμού, αυτοσχεδιασμού, μουσικής  και λοιπών θεατρικών τερτιπίων, ο Θεατρικός μας Όμιλος φιλοξενεί στη σκηνή (του βουνού και του λόγγου), τη Γκόλφω και τον Τάσο, με την παρέα τους, για να μας ξαναπούν απ’ την αρχή την ιστορία τους.

Έτσι, για να μαθαίνουν οι μικροί και να… ξεμαθαίνουν οι μεγάλοι.

Δημήτρης Ι. Σίδερης
Πρόεδρος Θ.Ο.Ε. & Σκηνοθέτης του έργου
Δεκέμβριος 2016

 

Χώρος Διεξαγωγής των παραστάσεων είναι ο Πολιτιστικός Πολυχώρος ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, σε κομβικό σημείο ανάμεσα στην Ερμιόνη, το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι και την Κόστα, σημείο σύνδεσης της Πελοποννήσου με τις Σπέτσες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόξενο και φιλότεχνο χώρο, πρώην αποθήκη της ΦΑΓΕ, που διαμορφώθηκε σε θέατρο πριν από τρία χρόνια, για να στεγάσει την πλούσια δραστηριότητα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Σίδερης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Τάκης  Μανιάτης
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Δημήτρης Σίδερης
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Δημήτρης Στρίγκος - Γιώργος Δημαράκης – Χρήστος Σπανός
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γιώργος Δημαράκης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Δημαράκης – Δημήτρης Στρίγκος
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Τζένη Σκλαβούνου

Η παραγωγή «Γκόλφω For Ever» υποστηρίζεται χορηγικά από τις τοπικές επιχειρήσεις «Τέχνη στο Χρώμα – Δ. Κοτσοβός» (Χορηγός Κοστουμιών Παράστασης) και «Μαχαίρα Μαρίνα» (Υποστηρικτής Παράστασης).

Χορηγός Προγράμματος του συνόλου της Χειμερινής Περιόδου 2016-17 είναι το δικηγορικό γραφείο «Μίνα Καούνη & Συνεργάτες», με έδρα την Αθήνα.

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 2016

www.thoe.org.gr, www.artiki.gr