Να ντύσουμε τους γυμνούς

Αρχείο Παίχτηκε από 05/12/2016 έως 24/01/2017
στο Διέλευσις - Πολυχώρος Πολιτισμού
Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα)
Συγγραφέας: Λουίτζι Πιραντέλλο
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή: Γιώργος Γραμματικός
Σκηνοθέτης: Γιώργος Γραμματικός
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γραμματικός, Δανάη Δασκαλάκη, Βίκυ Ευαγγέλου, Βύρων Κολάσης, Ισίδωρος Σταμούλης, Σωτήρης Τασούλας

Περιγραφή

"Να ντύσουμε τους γυμνούς", ένα από τα γνωστά – άγνωστα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο, που παίζεται σπάνια, θα παρουσιαστεί από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Διέλευσις" από τον Γιώργο Γραμματικό. Γράφτηκε το 1922 και ανεβαίνει για 5η φορά στην ελληνική σκηνή.

Περισσότερα

«Πρόκειται για μια ζοφερή κωμωδία, στην οποία δεσπόζουν τα γνωστά μοτίβα της πιραντελλικής δραματουργίας. "Φαινομενική" και "Αντικειμενική" πραγματικότητα. Αμφισβήτηση του εγώ από το ίδιο το εγώ και τους άλλους. Ο Πιραντέλλο λέει: "Οι άνθρωποι ζουν με τις αυταπάτες τους και προσπαθούν απελπισμένα, στην πορεία της ζωής τους, να γνωρίσουν την πραγματικότητα", "Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, η αλήθεια είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο", "Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αυταπατώνται, δημιουργώντας μια φανταστική πραγματικότητα για την ύπαρξή τους".

Οι ήρωες του έργου "ντύνουν" τα γυμνά γεγονότα της ζωής τους, με μια ψευδαίσθηση που τους βοηθάει να πιστοποιούν πως είναι ζωντανοί.

Το δημοσίευμα ενός σκανδαλοθήρα δημοσιογράφου, πυροδοτεί το μηχανισμό της απελπισμένης προσπάθειας της Ερσίλια Ντρέι και των τριών αντρών, που την περιβάλλουν, να συνειδητοποιήσουν τις αυταπάτες, μέσα στις οποίες ζουν. Οι ήρωες εδώ ζουν σε μια μεγάλη εσωτερική αμφιβολία, που τελικά τους αφαιρεί σταδιακά τη συνείδηση του εγώ.

Παραμορφώνουν και παραποιούν θεληματικά ή άθελα, γεγονότα της ζωής τους, προκειμένου η πανικόβλητη ύπαρξή τους να προφυλαχτεί και να κρυφτεί. Να "ντυθεί".

Η ψευδαίσθηση βοηθάει τη μοναχική ηρωίδα Ερσίλια Ντρέι, να προσπαθήσει να "ντυθεί" μ' ένα "ρούχο" καθωσπρέπει. Τα γεγονότα του βίου της, παίρνουν διαφορετικές όψεις ανάλογα με το μέγεθος της φαντασίας με την οποία "ντύνει" τα γυμνά περιστατικά της ζωής της. Κοιτάζει τον εαυτό της μέσα σ' ένα παραμορφωτικό καθρέφτη, μόλις τα εξωτερικά γεγονότα της δώσουν αφορμή γι' αυτό. Επιχειρεί να υποστυλώσει την ύπαρξή της με διάφορα ρομαντικά ψέματα τα οποία κατασκευάζει και τα επιβάλει στα αντρικά πρόσωπα που την περιβάλουν ερωτικά. Οι τρεις άντρες όμως προσπαθούν να "ντύσουν" τα γυμνά γεγονότα της ζωής της με "ρούχο" καθωσπρέπει, που αυτοί επιλέγουν.» ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

Πόσο γνήσια, πόσο "αληθινή" είναι η ιστορία της Ερσίλια; Πόσο συνειδητά ή ασυνείδητα παραποίησε τα γεγονότα;

Πόσο γνήσιο είναι το "έτσι είναι αν έτσι σας φαίνεται" των τριών αντρών που εμπλέκονται στη ζωή της;

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Γιώργος Γραμματικός
Σκηνικά - Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης
Promo Video: Κώστας Κιμούλης
Φωτογραφίες: Ρενάτα Γραμματικού, Πάνος Ροντογιάννης

Στους ρόλους (με αλφαβητική σειρά):
Γιώργος Γραμματικός (Λουντοβίκο Νότα)
Δανάη Δασκαλάκη (κυρία Ονόρια)
Βίκυ Ευαγγέλου (Ερσίλια Ντρέι)
Βύρων Κολάσης (πρόξενος Γκρόττι)
Ισίδωρος Σταμούλης (Φράνκο Λασπίγκα)
Σωτήρης Τασούλας (Αλφρέντο Κανταβάλε)

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστουμε για την πρόσκλη και τους υπευθυνους της Διελευσης διοτι παρ ολο το λαθος μαλλον με τα email ειχε ερθει πολυς κοσμος απο θεατρομανια την προηγουμενη Δευτερα κι ετσι το ειδαμε σημερα
    Ενα εργο που δεν θα παλιώσει ποτέ . Αλήθειες πικρές και κρυμμένες
    Οι ήρωες του έργου "ντύνουν" τα γυμνά γεγονότα της ζωής τους, με μια ψευδαίσθηση που τους βοηθάει να πιστοποιούν πως είναι ζωντανοί-
    ή για να ντυσουν το θανατο και να κανουν τους αλλους να τους αγαπήσουν για τους ηρωες που θα ΗΘΕΛΑΝ να ειναι.
    Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη 11256
    Τηλ: 210 8613739 Email: [email protected] Website: http://www.dieleusis.gr

  2. Παρακολούθησα χθες βραδυ αυτήν την καταπληκτική παράσταση
    Πόσοι αλήθεια ταυτισθήκαμε για κάποιες στιγμές μας?????Επιτέλους λίγη ποιότητα!!!!!
    Συγχαρητήρια ηταν ολοι τους υπέροχοι!!!! Ο χωρος ζεστος κ φιλόξενος Θεατρομανία ευχαριστώ πολύ
    για την προσκληση

  3. Εξαιρετική παράσταση και πολύ καλές οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών.
    Το έργο αγγίζει την ανάγκη των ανθρώπων για το "φαίνεσθαι",το πόσο εύκολα μπορούμε να καταδικάσουμε τους άλλους αγνοώντας τα πραγματικά γεγονότα.Μπαίνοντας σε μία διαδικασία προστασίας του εαυτού μας από αυτά χρησιμοποιώντας το ποιον εύκολο τρόπο που έχουμε τα ψέματα.
    Βέβαια όταν αποκαλύπτεται η πραγματική αλήθεια ξεγυμνωνόμαστε μπροστά σε αυτήν.
    Ευχαριστώ πολύ τη Θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση.
    Προτείνω ανεπιφύλακτα στο κόσμο να την παρακολουθήσει.

  4. Όμορφη παράσταση. Το θεατρικό έργο «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλλο μιλά για τον ανθρώπινο πόνο (γράφτηκε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του), τα πάθη και τις πράξεις που μας οδηγούν σε καταστάσεις όπου η αναγκαιότητα του ψέμματος είναι αναπόφευκτη. Όλοι οι πρωταγωνιστές του έργου λένε ψέματα. Η Ερσίλια, ο Φράνκο, ο Γκρόττι. Αυτό συμβαίνει όπως εξηγεί η Ερσίλια στο έργο επειδή όλοι θέλουμε να φαινόμαστε ωραίοι. Όσο πιο άσχημοι είμαστε τόσο πιο ωραίοι θέλουμε να φαινόμαστε. Γι΄ αυτό και εκείνη προσπάθησε να ντύσει την ασχήμια της με ένα όμορφο ψέμα. Ρεσιτάλ ερμηνείας από τη Βίκυ Ευαγγέλου στον ρόλο της Ερσίλια. Εξαιρετικοί ο Βύρων Κολάσης και ο Ισίδωρος Σταμούλης στον ρόλο του πρόξενου Γκρόττι και του Φράνκο Λασπίγκα αντίστοιχα. Καλή και η κυρία Δανάη Δασκαλάκη στον ρόλο της Ονόριας απέδωσε αρκετά καλά τις εναλλαγές συναισθημάτων από τη μια καλοσύνη και αποδοχή και από την άλλη περιφρόνηση και καταδίκη της ηρωίδας. Ο Γιώργος Γραμματικός εξαιρετικός στον ρόλο του Λουντοβίκο Νότα κράτησε την κατάλληλη απόσταση από το πραγματικό δράμα της Ερσίλια (όπως θα ήθελε και ο συγγραφέας ίσως), αδυνατώντας στο τέλος να κατανοήσει την ανάγκη της ηρωίδας να παραποιήσει τα πραγματικά γεγονότα για να φανεί όμορφη στον θάνατό της και μένοντας με την απορία: Μα γιατί να πει ψέματα την ώρα που νόμιζε ότι θα πεθάνει; Μερικά ψέματα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη ζωή μα όχι στον θάνατο.Τα σκηνικά και τα κουστούμια της Δέσποινας Βολίδη προσεγμένα, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου και οι φωτισμοί του Γιώργου Σηφάκη περιέβαλλαν σωστά τις δραματικές σκηνές του έργου. Μια παράσταση που δίνει ερεθίσματα στην ψυχή να αισθανθεί και στο μυαλό να δραπετεύσει από το «εγώ» και να αναρωτηθεί πόσο ανάγκη έχουμε όλοι για το «φαίνεσθαι» (μάταιο, μια και τα πραγματικά γεγονότα πάντα θα βρουν τρόπο να βγουν στην επιφάνεια) και πόσο πρόθυμοι είμαστε στο να αποδεχτούμε κάποιον ή να τον καταδικάσουμε αγνοώντας τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν τις πράξεις του. Θεατρομάνια ευχαριστούμε πολύ για τη διπλή πρόσκληση!